Anđeoske trube - Datura |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 910111213 19> |
Korisnik | |
antun007 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 1709 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hvala
![]() |
|
Zašto volim kaktuse?Nikom ne daju da ih ljube.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Antune možeš posijati i u zatvoreni prostor u teglu a sada već može i vani, koliko ja imam iskustva klijavost je u velikom postotku.
![]() |
|
![]() |
|
Božikovine ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Brugmansije su dugoživuće drvenaste trajnice. U blagim podnebljima mogu na otvorenome narasti i do 6 m. Ukrasnu vrijednost daju krupni, viseći cvjetovi oblika trube, koji ovisno o kultivaru dolaze u nijansama krem, žute, boje breskve, narančaste, ružičaste, crvene i bijeloj boji.
Dature su kratkoživuće zeljaste trajnice, koje se većinom uzgajaju kao jednogodišnje biljke. Čak i u toplijim podnebljima ne žive dulje od 3 do 4 godine, a rijetko dosegnu visinu od 2 m. Za razliku od brugmansije, datura nosi manje cvjetove oblika trube koji su smješteni uspravno. Dolaze u nijansama krem, žute, boje lavande, tamnopurpurne i bijeloj boji. |
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
U novije vrijeme američki biolozi su sve dature (osim Datura stramonium)
preimenovali u Brugmansie. Europski biolozi još uvijek upotrebljavaju i
stari naziv.
Dature nisu sve jednogodišnje, ima ih koje žive i po 4 - 5 godina.
Treba pogledati na netu pa vidjeti da se pojavljuju i pod jednim i pod
drugim imenom npr.:
Brugmansia Versicolor i Datura Versicolor,
Brugmansia Golden Queen i Datura Golden Queen,
Brugmansia Sanguinea i Datura Sanguinea,
Brugmansia Suaveolens i Datura Suaveolens...
|
|
![]() |
|
antun007 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 1709 |
Jel mi može neko odgovorit kad i kako da sijem,ili ako već piše da mi kaže na kojoj stranici,hvala
|
|
|
|
![]() |
|
maslacak7 ![]() *Moderator Foruma ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Ožujak 2009 Lokacija: Betina Status: Offline Bodovi: 2828 |
moju ljubicastu napao cvrni pauk i sad mi je i ljetni jorgovan obolio jer je mala sadnica pa sm stavila da ojaca...s cime je to najbolje rijesiti? pomozite jedva sam nabavila ljubicastu i nebi htjela da mi propadne...
![]() |
|
![]() |
|
TeaK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
![]() |
|
Athena ![]() Pustio korijenje ![]() Pridružen: 11 Travanj 2009 Status: Offline Bodovi: 283 |
Nisam našla temu o brugmansiji, pa ću ovdje pitati. Naime, mojoj dvogodišnjoj brugmansiji (koja je cijelo ljeto cvala) počeli su jako žutjeti listovi. E to sad može biti i normalno za kraj ljeta. Neznam, prosvjetlite me. Hvala. |
|
![]() |
|
maslacak7 ![]() *Moderator Foruma ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Ožujak 2009 Lokacija: Betina Status: Offline Bodovi: 2828 |
ja sam kupila sjeme bijele.posadila i niknula,sadsam narucila ljubicastu pa cemo vidjeti....meni su lijepe a upozorit cu ukucane da ne diraju i sve ce biti ok...
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Manči, narasti će sigurno no pianje je dali će donijeti plod (sjeme)? Nebude li ga biti će ga kod nas.
![]() |
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
....moja je veličine malog prsta, kad će ta narasti??!!
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Konačno smo uspjeli fotkati naše dature ...
|
|
![]() |
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
I moje su male,one sijane ove godine,a one od prosle rastu fino,ali bitno je da ce sve da cvjetaju ove godine
![]() |
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Triša,moje tek nedavno niknule.Nisam ih sijala nego ono što se samo rasijalo prošlo ljeto.Kad će moje cvasti
![]() |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Dature su predivne, a moje su još tako malecke. ni u ludilu neće još cvjetati.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
hela ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 10 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 20 |
hvala na odgovoru...strpit ću se još malo pa kad poraste ako je to to opet čupam
![]() ![]() |
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Ne mogu da garantujem sigurno da jeste,ali ako joj stabljika ima dlačice,moze biti da jeste....I moram priznati da ima jak miris i da i mene glava zaboli od mirisa cvjeta dature,ali s obzirom da cvjet traje samo 24 sata,mogu to istrpiti
![]() |
|
![]() |
|
hela ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 10 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 20 |
![]() |
|
Meni su nikle bijele i duple žute.A moja bijela,stara,je opstala preko zime u stubistu,pa sam je presadila u baštu....I fino napreduje...I brugmansije napreduju od kada su napolju...
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 910111213 19> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |