Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt > Moj povrtnjak
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Biovrt
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Biovrt

Odgovori Odgovori Stranica  <1 1920212223 43>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
chiarita2 View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Status: Offline
Bodovi: 100
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje chiarita2 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Kolovoz 2009 u 15:47
ja vas obavještavam da iako MM stalno govori da pričekam sa daljnjim aktivnostima do jeseni ( luk, češnjak ) odnosno do proljeća ja sam ipak odlučila posaditi par flanci neke slalate i nešto karfiola. to je ostalo mami kao višak pa da se ne baci ja ću večeras piknuti pa kak bude, bude.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
kontesaa View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6195
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kontesaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Kolovoz 2009 u 15:27
i moji su paradajzeki dobili od zločeste plamenjače, ali nisu svi i za sada se kako tako drže, a rodni su i bilo bi mi baš žao da sve ode...Confused
silvek one koktel rajčice su jedine zdrave i rodneee jako, a tek slatke smile50
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi
Na vrh
winnetou View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 46
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje winnetou Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Kolovoz 2009 u 14:38
Gđa se zove Bernarda Orehovec. Sigurno ste čuli za nju, predsjednica je i udruge Duga plus. Zvala sam ju ove godine i gđa je baš ljubazna, sve mi je lijepo objasnila i zaključila -- da zovem prekasnoLOL. Naime, treba se javiti u siječnju/veljači. Sjeme šalju poštom i mjerica je 10,00 kn (ne znam koliko se dobije u toj mjerici, ali nekako sam zaključila, malo više nego oni paketići po trgovinama).
Ima različitog sjemena, jasno, riječ je o bio-sjemenu, ali ja sam recimo, ispala baš smotana (da ne velim nešto goreTongue), jer sam pitala imaju li sjeme brokule i karfiola.. Gđa me ljubazno educirala da to nisu biološke sorte, nego su nastale križanjem nekih kupusnjača pa oni onda takvo sjeme ne drže..Embarrassed Nisam to nigdje našla ni prije ni poslije u literaturi pa tako.. da znate..

Na vrh
osbourne View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 336
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje osbourne Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Srpanj 2009 u 22:53
ja bih ga ukopao jer je tada hranjiva tvar oko korjena kad zasadimo biljku i korjen je u doticaju  s njom, a ako je na povrsini, do korjena dođe samo sto voda ispere...
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Srpanj 2009 u 22:27
Winnetou, možeš navesti od kud nabavljaš sjeme, nije da stavljaš reklamu, baš me zanima gdje se može nabaviti. Ja inače cvijeće razmnožavam iz jednom kupljenog sjemenja, ali nisam primjetila da bi biljke bile nešto manje...pa ni dragoljub...valjda ovisi o proizvođaču sjemena.

Chiartia2, s obzirom da se radi o konjskom gnoju pametno bi ga bilo ukopati jer može spaliti biljke, ali ako je dosta tanko raspršen po tlu i tako stoji do proljeća - onda će kiše i kukci učiniti svoje i neće biti potrebe za ukopavanjem. A malč se jako brzo troši - gliste i kukci ga uvlače pod zemlju i treba ga stalno dodavati.
Zaboravila sam spomenuti da sad možeš posijati i mahune niske i grašak za jesensku berbu, ali naravno ako imaš vremena za zalijevanje.
Na vrh
chiarita2 View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje chiarita2 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Srpanj 2009 u 10:29
nisam planirala ukopavati gnoj. mi smo njega fino raspršili po površini, stavili malč i to je to. mislila sam u jesen posaditi povrće koje su mi silvek i winnetou navele na ovaj dio koji je MM prekopao ali također ispod sijena jer smo i tamo već stavili sijeno.
jel to ukopavanje zbilja potrebno?! ako je znači da bi trebali malč na proljeće maknuti, gnoj ukopati i onda malč vratiti?
Na vrh
winnetou View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje winnetou Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Srpanj 2009 u 07:08
Ja sam isto počela sakupljati staro sjeme pa imam nešto od salate, peršina, celera, mrkve, kukuruza, paradajza, a svekrva mi je dala sjeme luka kapule pa sam ove godine posadila debeli luk da bih dobila sjemenke za lučice. Ne znam hoće li mi uspjeti, sad je u bijelim glavicama pa bi uskoro trebao početi zoriti!Smile
Pokušat ću naručiti nešto sjemena od .. (ne znam smije li se reći ime, pa molim da me uputite!!), dođe poštom i jedna mjerica je cca 10,00 kn, ali sam ovo proljeće zakasnila. Oni imaju bio-sjeme (mislim, danas zovemo bio-sjemenom ono što je našim bakama bila normalna stvar!), ali valja rano naručiti, ne k'o ja, u četvrtom mjesecu..
Ostalo isto kupujem i pazim da nije tretirano.

Pokušala sam od kupljenog sjemena, odnosno dobivenih plodova, sljedeće godine ponovno posijati i primjetila sam, ipak, da su biljčice slabije i plodovi manji. Tako i kod cvijeća. Npr. dragoljub mi je mali i sitan koji sam posijala sa sjemenom od prošle godine, a ovaj kupljeni je veliki i lijepi pa sam se baš pitala može li se to sjeme koristiti i dalje ili su ga ipak malo "dotjerali" tako da i sljedeće godine moraš kupiti. Nekako sam sklona vjerovati da je tome tako..
Na vrh
osbourne View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje osbourne Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Srpanj 2009 u 20:39
ljudi, uzivajte u vrtu, ne mislite na zmije i opterecujte se..mozete je bilo gdje sresti....primjera radi kad smo na tecaju penjali jednu stijenu cura ju je rukom uhvatila, bila je u hvatištu i nije je vidjela:D al je vrištala hihi.
no nista, nastavila je uzivati.

dobrodoslicu i ja zelim. bitno je u malc ne stavljati BOLESNE dijelove biljke- to se pali!
sadit mozes i sad kao da nema malca...zasto nebi mogla? jedino ne ako je gnoj svijez da ne spali biljke!
ukolio je svijez (kazes da nije) neka odstoji na povrsini do proljeca kada cete ga ukopati!

Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Srpanj 2009 u 09:29
Što se sjemena tiče, nešto sam dobila od bake, starinsko sjeme, nešto kupujem u poljop. dućanima - tu gledam da nije tretirano i da nije hibrid (one F oznake), a takvo "čisto" sjeme je sasvim ok za dalje skupljati sjeme s uzgojenih biljaka.
Na vrh
chiarita2 View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje chiarita2 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Srpanj 2009 u 08:37
hvala na pozdravima dobrodošlice!
hvala i na savjetima, ja sve uredno zapisujem. da li vi kupujete eko sjeme ili korisitite standardno sjeme iz poljoprivrednih dućana?
a što se tiče zmija, nema ih kod nas pretjerano puno. ja osobno nisam kod sebe još vidjela niti jednu, ali susjedi kažu da ih ima kod njih kada ne kose redovito. nisu to otrovnice, tipa bjelouška i sl. ali ja ih ne mohu gledati ni na tv-u pa me strah da bi im moj vrt mogao biti krasan dom.
Na vrh
winnetou View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje winnetou Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Srpanj 2009 u 07:37
Dobrodošla, Chiarita2!smile73
Evo, SilveK ti je dala nekoliko savjeta što posijati, možeš još i matovilac pa u rano proljeće imaš zdravu salatu. Mislim da će ti vrt biti spreman, a i dok budeš sadila, uvijek se nešto doda od gnoja (kompost, gnojivo od koprive kad biljčice malo ojačaju, zreli stajski gnoj, esw.)

Što se tiče zmija, i kod mene ih ima.. i riđovke i poskoka.. i isto tako se pitam jesu li mi ispod malča. Kad god idem u vrt, a vani onako lijepo udari sunce, stalno si mislim da ću joj stati na glavuShocked, a onda jednostavno, o tome - ne razmišljam! Nisam ih još vidjela pa onda si mislim, nema vas tu! Vidjela sam samo guštere da vole trčati po malču i da mi se sakriju kad me čuju. Nisu ni oni bezopasni, ali k'o malo pripazim.
Zmije se baš vole zavlačiti ispod sijena i slame. Kad kosimo, pa ostane hrpica trave na mjestu, vrlo često ispod pronađem sljepića, ali bome ponekad znam naići i na riđovku i nije uopće neki osjećaj..
Ali, kako rekoh, razmišljam da ih nema u vrtu i toga se držim.. dok ju ne vidim..
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Srpanj 2009 u 23:34
Pozdrav Chiarita2, dobrodošla na forum smile73

Najesen možeš posaditi luk, češnjak, zimsku salatu, posaditi jagode..budem dopisala ako mi još nekaj padne na pamet. Inače, primjetila sam da zemlja jako brzo ispod malča postaje rahla - MM mi stavlja travu iz koša kosilice ispred vrta na travnjak, ponekad se je znalo odužiti i nisam stigla tu travu poslagati po vrtu - već za tjedan-dva ispod nestaje trava i tlo postaje rahlo, dakle, čak i nebi trebalo štihati, već samo jedno vrijeme stavljati malč (otkos trave) u debljem sloju i priroda napravi svoje.
Što se zmija tiče neznam, nema ih kod mene u Međimurju.
Na vrh
chiarita2 View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje chiarita2 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Srpanj 2009 u 10:22
pozdrav svima! ja sam isto nova u stvaranju bio vrta. pročitala sam '' vrt bez motike '' i mnogo postova na tu temu na netu. imam livadu sa redovito košenom travom čiji dio sam odlučila pretvoriti u vrt. MM se začudo jako zainteresirao za tu moju ideju ( nije pobornik rada na zemlji ) te je 1/3 planiranog vrta preštihao i prekopao a 2/3 na moj nagovor su ostale tako kako jesu. nabavili smo hrpu sijena i konjskog odstajalog gnojiva. sada planiramo sve to pognojiti i prekriti sijenom pa neka dalje priroda radi svoje. htjela bi u jesen posaditi/posijati što se može ali nisam sigurna da li će zemlja ispod malča već biti spremna za to i što se točno u jesen može posaditi/posijati na kontinentu
( sisak )a da preživi zimu?
drugo pitanje: jaaaaako se bojim zmija pa me zanima da li se uvlače u malč?
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Srpanj 2009 u 23:09
Priroda uzvraća udarac [IMG]smileys/smiley1.gif" align="absmiddle" alt="Smile" /> Nakon što su mi rajčice bile desetkovane plamenjačom ,akon svih onih svakodnevnih kiša, rajčice se ipak oporavljaju. Na vrhovima rastu dalje i cvatu, već će se zoriti novi plodovi, a ispod tjeraju novi izboji.
Danas sam ih prskala mješavinom obranog mlijeka i vode, čula sam da to pomaže, pa za svaki slučaj.
Budi promjena koju želiš vidjeti.
Na vrh
osbourne View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje osbourne Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Srpanj 2009 u 19:37
Evo, nakon dosta guglanja mislim da možemo zaključiti sljedeće: smrdljivi martin ima mnogo podvrsta (nailazila sam na mnoštvo latinskih naziva, a izgledom su mi svi slični
latinska imena se sastoje iz uglavnom 2 naziva: prvi naziv je naziv porodice u kojem spada drugi naziv koji sacinjava vrstu.
dakle recimo pieris brassicae je leptir iz porodice pieridae (bjelci) a vrsta unutar te porodice jest brassicae tj. kupusov bjelac.
podvrsta je skupina jedinki sa mogucnoscu razmnozavanja ali da se u nekim stvarima razlikuje od vrste a ipak ne spada u zasebnu vrstu.
recimo nasa domaca podvrsta palicnjaka bacillus rossius redtenbacheri: porodica bacillus, vrsta rossius a podvrsta te vrste je radtenbacheri.
to je igra sistematike i treba je dugo proucavati da se shvati!
toliko od mene!
Na vrh
malamaca View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 25
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje malamaca Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Srpanj 2009 u 15:35
Joj ljudi moji polagano sam počela gubiti bitku s korovom nakon onih silnih kiša, a i nisam više imala trave niti ičega drugog za malč, pa sam u ponedjeljak otišla kupiti 5 bala sijena, od tada svaki dan gubim leđa pljeveći gredice i doslovno ih zatrpavajući sijenom. Nadam se da ću sutra s tim završiti. Drugim veliki minus nedostatka malča - zemlja koja je pod njim bila prekrasnim humus od silnih kiša pa nakon toga silnog sunca pretvorila se doslovno u beton, nakon samo tri tjedna. Eto, baš se veselim što će mi biljčice opet uživati u dobrom tlu.
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Srpanj 2009 u 22:02
Drage moje, s obzirom da smo skrenuli s teme spremanjem zimnice i ostalim, za sve to sam otvorila novu temu i premjestila posteve:

http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=3582
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Srpanj 2009 u 22:00
Originalno poslano od člana winnetou winnetou napisao:

SilveK, jesi probala pošpricati paradajze mlijekom i vodom, neki dan sam bila spominjala to (1l mlijeka:10l vode, špricati jednom tjedno)? Ja sam ih pošpricala prije ove kiše, za sada su ok, drže se lijepo, samo da ih ne ureknemTongue. Ovaj tjedan ću ponoviti.

Nisam ni imala prilike od one silne kišurine što je stalno padala, a bolest se širila pri stalnoj vlazi munjevitom brzinom. Ali, ostali su zdravi vrhovi i sad tu raste i cvjeta rajčica, možda ipak nečeg još budeSmile
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Srpanj 2009 u 22:05
Ja sam sve paradajze koji su se već i počeli zoriti morala baciti...svi posmeđili Cry Vrhovi biljaka su zdravi, sad ih dosta ponovo cvate, ipak se nadam svojem paradajzu.
Na vrh
slonica View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 16
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje slonica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Srpanj 2009 u 22:02
Pozdrav,

Ja korjenasto povrće ne zamrzavam jer mi je nakon toga nekak mlitavo i vodenasto, a ja obožavam pojest kuhano povrće iz juhe ali smrznuto mi nije fino. Zato sam jučer posijala još jednu gredicu mrkve. Neko mi reče na poslu da mrkva posijana ljeti sospjeva u zimi. Pojma nemam vidjet ću hoće li uspijeti. Osim mrkve posijala sam i zimsku salatu Endiviju, te nakon današnje kiše pokupila cca. 2 kg onih gnjusnih puževa Angry. Inače vrt za sada OK, paradajze krasni ogromni, ali bolest se sve više širi Angry
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 1920212223 43>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,199 sekundi.