Afričke ljubičice - Saintpaulia |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1011121314 82> |
Korisnik | |
vanja ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 4968 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
dobro je rekla Rose - pravi mali buketići
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
pčelica7 ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 27 Listopad 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 1966 |
ma znate što drage moje, otkad sam 3-4 listića otrgnula (dala prijateljici) mislim da su onda počele ovako cvitati, imam osjećaj da je bilo pretjesno koliko su se listići nagurali....
|
|
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)
|
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Danas sam čula da ako želite da ljubičica intenzivnije cvjeta se pošećeri po listovima, običnim kristal šećerom.
![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
Uriah ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 07 Srpanj 2009 Status: Offline Bodovi: 25 |
molio bi da mešto više kažete o samom uzgoju afričke ljubičice. Kako sam novi u svijetu cvijeća, bit ću zahvalan na svakoj informaciji.
![]() |
|
![]() |
|
Semira ![]() Pustio korijenje ![]() Pridružen: 22 Siječanj 2009 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 429 |
![]() |
|
![]() |
|
Annie ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 4 |
Ja imam tajnu za podijeliti
![]() da bi a.ljubičice bile bujnije, ljepše, zdravije, za pospješivanje njihovog rasta, napravite sljedeće:
Sve ljubičice stavite zajedno na jedno mjesto da se druže . izvaditi ih iz podložaka i u oprazan podlošak staviti u svaki malo sode bikarbona. Zatim sodu priliti sa malo malo octa da prošumi ..
Nakon toga u podložak naliti vode, koliko stane, i na tu otopinu staviti ljubičice da neko vrijeme stoje zajdeno na okupu. Tada preko listova izlučuju nešto (zaboravih što
![]() Ja sam ovo isprobala više puta, s vremena na vrijeme to napravim i ljubičice će vam biti zahvalne
![]() |
|
![]() |
|
elfica ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 01 Lipanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 30 |
Soda i ocat stvara neku sol (ocat + lužina). Možda ih to hrani
|
|
![]() |
|
Marinela ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 16 Travanj 2009 Status: Offline Bodovi: 281 |
![]() |
|
piramida ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 06 Ožujak 2009 Status: Offline Bodovi: 1060 |
ovo za ljubičice nisam znala,moram to probati
Marinela,ova ljubičica je prekrasna |
|
![]() |
|
stefkaja ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 14 Travanj 2009 Status: Offline Bodovi: 3563 |
predivne su, ja ih svake godine kupujem ali uvjek propadnu ali su stvarno prekrasni cvjetići
|
|
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Stručnjaci za ljubičice imam jedno pitanje. Prvo da kažem da ih ja imam tek neku godinu. Jedne stare valjda godinu i pol, dvije? Tko se sjeća! One prve stare sad još imaju mali "buketić" i sad pitanje: da li je normalno da su donji listovi nekako obješeni? Trebam li kad ocvjeta i taj "buketić" opet presaditi u svježu zemlju?
![]() Inače imam još četiri vaze od listova, mojih i Trišinih. Bujaju lijepo, naravski sad još samo lišće.
|
|
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
MM je kupio vazu MMK i meni istovremeno, kao što vidiš moje se i razmnažaju a MMK propale gotovo odmah.
Mislim da je stvar u mjestu na kojem su i naravski zalijevanju.
Moje su sve na prozoru prema jugu, ali imam venecijanere i kad krene sunce spuštam ih. A zalijem svaki dan malo, malo. Eventualno svaki drugi ako mi se čini da sam bućnula previše vode dan prije.
|
|
![]() |
|
Marinela ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 16 Travanj 2009 Status: Offline Bodovi: 281 |
Hvala piramida. Ja znam da se zemlja menja svake druge god.u prolece,ja ih zalivam jednom nedeljno u tacni i drzim po pola sata a ostalo bacim nemaveze dal je zima ili leto i vidim da se ne zale i naravno prihranim leti jednom mesecno to je sve
![]() |
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Vrlo osjetljiva cvjetnica, ali omiljena zbog toga što cvjeta cijele godine.
PRESAĐIVANJE : Svake godine u proljeće. Upotrebljavati normalnu zemlju sa dodatkom treseta i pijeska.Saditi je u plitke lonce.Velike biljke s puno izboja podijele se i tako se razmnožava, a može i preko lista. |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Smrcko super si nam to napisala. Ja ih imam godinama, sada i neke od bake, koje su prekrasne ali još ne cvjetaju Gotovo stalno mi cvjetaju, barem se smjenjuju u cvatnji.
U toplome su u kući, a što se tiče donjih listova i meni su nekako obješeni, čak sam neke otrgnula, no to mi se događa samo po ljeti, valjda im je u kući ipak prevruće - bar kod mene u stanu bude do 28.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
Hvala cure. Šmrcko upute a Triša da ima isti "problem". Ma stvar je u tome da su ove svjetlo plave cvale bez prekida i sad mogu ih presaditi ako zanemarim cvjetak.Što ću i napraviti. Triša ni meni "mlade" još ne cvatu ali strpljenja. koliko je samo mjeseci trebalo da niknu listići!
![]() |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Ma naravno baka znam to, ali jedva čekam.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
Evo ja jutros moju "oklembešenu" ljubicu presadila. Sad ćemo vidjeti....
|
|
![]() |
|
kat.rea ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Studeni 2008 Status: Offline Bodovi: 5433 |
Bako, evo iz knjige Kućne biljke od Cyntie Wickham gdje opisuje problem kakav ti imaš i biljka baš izgleda "obješeno" i klonulo:
Ova je afrička ljubica preobilato zalijevana i ti pogrešno. Biljke baršunastihe površine listova treba vrlo pažljivo zalijevati. Na listovima gdje kapne voda pojavit će se bijele mrlje koje mogu dovesti do truljenja lista.. Tp ćete sprijećiti uz malo pažljivije zalijevanje ispod listova. Ova je biljka ostavljena u tanjuriću s vodom pa je dno zemljanog lonca stalno bilo prepuno vode. Korijenje je počelo truliti, biljka je klonula i izgubila jasnu boju. Da bi s eoporavila, ostavite je nekoliko dana da se ocijedi, a zatim je postavite ne izravno u tanjurić s vodom nego na kamenčiće naslagane u vodi. Nakon kratkog vremena biljka će se oporaviti.
|
|
![]() |
|
maryana ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 07 Kolovoz 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1 |
hej!
Ja sam nova na ovom forumu. Obožavam afričke ljubičice i imam ih 18 koje su procvale. Zanima me kako ih vi njegujete. Stavljajte slikice svojih ljubičica.
![]() ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1011121314 82> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |