Gavez |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567 11> |
Korisnik | ||
hoya ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Protiv smrada u "gnojnici" od koprive stavljala sam malo svježeg kvasca. Nije sasvim nestao, ali je bilo podnošljivo. |
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
|
Pa Kornelija nije baš precizirala omjer.Nasjeckala je otprilike jednako gaveza (lista i cvijeta ), poljske preslice i koprive.Sve namočila u vodu, da voda prekrije masu, još sve pritiskla s komadom cigle (mislim ) i to stoji dok ne počne smrditi.Onda se ocijedi i biljke zalijevaju u omjeru 1:10 ( gnojivo-voda )
Ja sam to već radila.Biljkama je izvrsno prijalo ali nama okolo ne.Nije se moglo živjeti od smrada. |
||
![]() |
||
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
|
na ovom linku imaš o tome
http://www.zemljani.com/forum/viewtopic.php?t=121&sid=13e991660f279bf23c46e96f54d46d77 |
||
![]() |
||
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
|
danas je na plodovima zemlje bio prilog (abeceda vrtlarstva) o organskim gnojivima od koprive, gaveza i preslice
nažalost nisam baš pozorno pratila, sjećam se da je rečeno kako listove treba usitniti i namakati,ali omjer vode i listova nisam upamtila |
||
![]() |
||
iwanho ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 26 Travanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5 |
|
Jel ova tema zamrla, ili sve vas gavez zanima samo za lijekove?
![]() |
||
![]() |
||
iwanho ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 26 Travanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5 |
|
Ja sam nakon duže potrage pronašao gavez. Niknuo na jednoj njivi uz potok. Također me zanima za dobivanje eko gnojiva u kombinaciji s koprivom. Zanima me kako ga najlakše razmnožiti i receptura za pripemu gnojiva - jel se uzimaju samo listovi i koja količina na 10 lit vode? Koliko vremena treba biti potopljeno? Ako netko zna, molim pomagajte. |
||
![]() |
||
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
|
Zašto si odustala od kreme?
Uopće nije komplicirana.Možda sam ja preširoko objašnjavala. Ni ja ne bih pravila kremu sa svinjskom masti.Ja je pravim sa maslinovim uljem. Jednostavno izgratani gavez ubacim u maslin. ulje i kuham u vodenoj kupelji na tihoj vatri jer se maslin. ulje ne smije pregrijavati. Ovaj postupak traje malo duže jer temperatura ne smije biti veća od 70°C. Kad je gotovo zgusne se pčelinjim voskom.Krema bude odlična. Ali i tinktura je super! Kad sam nedavno grubo stukla koljeno (rana, modrice, otečenost, bol...), nisam znala čime bi prije mazala pa sam koristila gavez na tri načina: svježi u kaši, tinkturu i mast.Za 10 dana koljeno je bilo potpuno zdravo. Ne smijem ni promislit koliko bi i na koji način liječenje trajalo da sam pošla u ortopeda. ![]() |
||
![]() |
||
Bilogorka ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 27 Studeni 2009 Status: Offline Bodovi: 20 |
|
Pozdrav drušvo
![]() upravo me gavez doveo na ovaj forum i baš sam sretna što sam ga pronašla!
Mislila sam ove godine raditi mast od gaveza pa sam se malo raspitivala kako to izvesti a da se ne koristi svinjska mast, jer taj recept imam, ali sam se predomislila jer mi sve to djeluje dosta komplicirano pošto nemam baš iskustva u toj djelatnosti.
Čitajući vaše postove zaključila sam da ću ipak ponovo napraviti tinkturu jer vidim da je puno koristite. Meni je pomogla kod bolova u laktovima, dosta dugo sam masirala tinkturom i prošlo je
![]() Imam gavez u vrtu i upravo sam ga stavila u dvije boce da se kupa u rakiji.
|
||
![]() |
||
|
Pojasni malo.
I zašto prah?Svježi gavez je najbolji. By the way, nemam prah. |
||
![]() |
||
sergio ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 24 Rujan 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1 |
|
Molim vas da li iko ima praha od crnoga gaveza....kupujem....glava mi visi od toga......moja adresa je elsergioart@yahoo.com zahvaljujem...
![]() |
||
![]() |
||
mestrovica ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 25 Siječanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 15 |
|
Hvala Griva,
javim ti se kad ga dobijem!
![]() |
||
![]() |
||
|
Neka si ti nama dobro, to je najvažnije.
![]() U pravu si za tinkturu tim više što je možeš uvijek imati pri ruci. Ali svježi korijen gaveza je najučinkovitiji, za lomove, izčašenja, uganuća...Ali ga treba, u pravom trenutku, imati u velikoj količini. |
||
![]() |
||
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
|
pošaljem ti ja pa ga razmnoži :)
![]() |
||
![]() |
||
mestrovica ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 25 Siječanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 15 |
|
Evo i mene!!!
Pozdrav svima, a posebno Grivi i Fermini, koje su bile moja velika podrška.
![]() |
||
![]() |
||
|
Napraviš svaki put samo onoliko koliko ti treba, toliko da pokrije otok.
Ne bi bilo dobro da stoji, stvrdnula bi se.A nema ni potrebe.Koliko napraviš, toliko staviš na bolno mjesto. Važnije pitanje bi bilo koliko često mijenjati kašu od gaveza? Idealno bi bilo svaka 4 sata.Ali bit će dobro ako je držiš i preko noći. |
||
![]() |
||
Noela ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 11 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 5 |
|
![]() |
||
![]() |
||
|
Dobrodošla, Noela ![]() Ništa se ne događa bez nekog razloga. Forum nisi slučajno otkrila. Ne znam odakle si ali najbolje bi bilo da imaš svježeg korijena gaveza da ga izribaš i dodaš malo tople vode, miješaš dok se ne učini gusta kaša koju staviš na gazu pa previješ na bolno i otečeno mjesto. Ako ne možeš doći do svježeg onda u biljnoj ljekarni kupi gavezov prah s kojim postupaš isto, ili gotovu tinkturu... Možda tu gdje živiš kumice na placu prodaju korijen svježeg gaveza? |
||
![]() |
||
Noela ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 11 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 5 |
|
Pozdrav svima,nova sam ovdje.Eto danas kad sam otkrila ovaj forum dogodi mi se da padnem nasred ulice onako ko kruška i otekne gležanj.Pišete da gavez pomaže i kod nategnuća(mislim da nisam ništa slomila jer mogu stati na nogu samo je gležanj dosta otečen).Gdje mogu nabaviti gavez i kako da ga primjenim.Hvala onima tko će mi odgovoriti ,imam i drugih pitanja ,međutim sad mi je ovo najvažnije,da mogu čim prije normalno hodati.
|
||
![]() |
||
hoya ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
|
Poslušala sam tvoj savjet, ali sam išla u vrt i - ponjelo me.
|
||
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
||
![]() |
||
|
Pronađi modus kako se krema neće pregrijati i kad zaboraviš da je na kuhalu.
Ja to radim ovako: Donja posuda sa vodom je obavezno velika, širokog dna.Stavim je na malu ploču na najnižu temperaturu (najmanji plamen, ako je plin u pitanju ) Budući da ja radim sa plinom na taj mali plamenik dodam još jednu dodatnu ploču (kupila u Sloveniji ).Tada zaista treba puno vremena da bi se sve skupa jako zagrijalo i pregrijalo masu koja se kuha u gornjoj posudi. Osim toga stalno dolijevam hladnu vodu u donju posudu a po potrebi i isključujem sve na neko vrijeme. Jako je važno da se masa sa maslinovim uljem ne pregrije.(Umočen prst u masu je dobar indikator.Ako nije vruće za prst, onda je toplina OK ) |
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567 11> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |