Božićni kaktus - Zygocactus |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3132333435 41> |
Korisnik | |
TeaK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Da te utješim i moj gubi pupoljke. Vjerojatno mu je pretoplo pa sam ga odnesla u hladnije krajeve. |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Upravo tako...ja sam čak i zapamtila kako ga je
pelcala...otkinula bi dva članka i zapiknula u zemlju..naravno da joj
se primio svaki...bez ikakvih problema....sutra idem na otok ( meljemo
masline) i mislim da sam na jednom zidu vidjela taj kaktus...prošetat
ću, ako me sjećanje ne vara, i uzeti pelcer...
|
|
![]() |
|
aglaja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Frida, potpuno se slazem s tobom. Nisam htela da duljim, ali sad si me podstakla da vam ispricam kako se moja baka ophodila sa svojim bozicnjakom.
U prolece i leto je vani, ne bas na direktnom suncu, ali ga bome sunce ponekad i oprlji, i macke ga sruse, svasta s njim bude. Izgubi i clanaka koliko hoces! Redje se zaliva, nikada ne prihranjuje (to su izumeli trgovci, racunajuci na nas zaljubljenike ![]() Pred zimu, baka ga unese u sobu i stavi visoko, na orman. To je ona poslednja soba u koju se skoro i ne ulazi, u kojoj se ne zivi, i koja je nama deci bila najinteresantnija, jer u njoj svaceg ima. Baka na njega zaboravi, ne dira ga, ne zaliva, i on propupi i cveta, cveta… Jos uvek ga ima. Jako je star i odrveneo. Poslednjih godina ga drzi u ‘verandi’. Nema vise dece medju unucima. |
|
Aglaja
|
|
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
meni je nekako u sjećanju bakin kaktus, ali kad sam jučer vidjela onaj u cvjećarni djelovao mi je nekako mekan,, nježniji i čini mi se svjetlijeg "lišća" nego onaj kojeg se sjećam iz djetinjstva..mislim da je bakin čak i vani živio, a ne u kući ( osimzimi kad je svo cvijeće bilo u hodniku)
|
|
![]() |
|
aglaja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Aurora, tu ne mozes nista. Uslovi savremenog stanovanja mu ne pogoduju.
Nase bake s bozicnjakom nisu imale problema. Poz. |
|
Aglaja
|
|
![]() |
|
aurora2 ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 22 Lipanj 2007 Lokacija: Switzerland Status: Offline Bodovi: 2880 |
sa dva pupoljcica manje
![]() |
|
![]() |
|
Kako je od jutros nas ljubimac?
|
|
Aglaja
|
|
![]() |
|
Ma nisu baš skupi, ali ja sam u komi...
|
|
![]() |
|
aurora2 ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 22 Lipanj 2007 Lokacija: Switzerland Status: Offline Bodovi: 2880 |
frida, sta su toliko skupi?? ili si ti sprasila placu prije vremena?
![]() ![]() |
|
![]() |
|
joooj, večeras sam ga ugledala u cvjećarni u Kauflandu...bio je
jedan ciklama boje ( najveći) i nekoliko crvenih...A ja si ne smijem
više dozvoliti izdataka, jooojjjjj, a kako sam samo oblijetala oko
njega, već me prodavačica iz trafike preko puta sumnjičavo počela
promatrati...a jedva sam se othrvala tješeći se da ću pogledati još u
Plodinama i u Pevecu..možda nađem povoljnije...
|
|
![]() |
|
odma dobije .... ![]() |
|
![]() |
|
Donata ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Bilo je u plodinama....koliko ja znam.... |
|
![]() |
|
Donata, jesi negdje vidjela kod nas Božićni kaktus za kupiti?
|
|
![]() |
|
Donata ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Vlažan zrak i redovito prskanje pogoduju božičnom kaktusu...
![]() |
|
![]() |
|
Svi smo ga zavoleli.
![]() ![]() ![]() |
|
Aglaja
|
|
![]() |
|
hvala aglaja i kika...da probam analizirati po nekom redu...
...da budem iskrena i meni je to bilo logicno da mu je to u najmanju ruku drugo seljakanje u kratkom vremenu...najprije od tamo gdje je bio do trgovine, pa od trgovine (tamo je doduse bio samo jedan dan ![]() ...temperaturu od 15 stupnjeva tesko da moze imati tu u stanu, a i sto se svjetla tice mjesto je idealno pa mislim da cu ga ostaviti tu gdje je i pustiti ga da radi svoje....onaj mali je na prozoru ali mozes se kladiti da ovaj veliki ima vise svjetla nego mali (tesko za shvatiti znam ali mi povise primace sobe nemamo plafon nego staklenu kupolu...dakle svjetla koliko hoces) ...pitarcic je u redu, rupu ima, zemlja (hmm..sad kad kazem to) moguce da se je i malo previse isusila izmedju zalivanja ...a i to da ima puno pupova...stvarno ima, prepun je, mozda i to igra ulogu ...uglavnom, ako mu stvarno svi pupovi otpadnu (sto se nadam da nece) pusticu ga da miruje i da krene kad mu bude ponovo pasalo...ja mislim da je on vec shvatio da ga ja volim ![]() |
|
![]() |
|
Kika je u pravu. Kada sam svog dobila na poklon, isto je bio pun pupova koje je ubrzo odbacio. Eto, toga se uopste nisam setila.
Zato bozicnjak ne treba kupovati u doba cvatnje. Tada su, istina, najlepsi, i mozemo da izaberemo boju, i zagarantovano je da cemo ga barem jednom videti u cvatu... ![]() Ali, oni znaju ponovo poterati. Ne zaboravi da im je vreme cvatnje sve do februara. |
|
Aglaja
|
|
![]() |
|
kika ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Auroro, kad si ga kupila imao je pupove i tada si ga donijela doma. Ne misliš li da mu je ovo seljakanje od dućana do tvog stana bila jako velika promijena pa zbog toga da odbacuje pupoljke?
|
|
![]() |
|
Nisam sigurna za prihranu sada kada cveta. Ali znam iz jednog uputstva da posle cvatnje ulazi u fazu mirovanja i da ga tada ne treba ni zalivati, ni prihranjivati.
Jesi li ti proverila da li na toj saksiji u kojoj si ga donela iz trgovine ima rupa za odvod vode? Da se nije zemlja previse isusila, izmedju ta dva zalivanja? Kakav mu je polozaj u odnosu na provetravanje? Ima li mozda jako puno pupoljaka, i tada znaju odbacivati. Svakako bi mu bilo bolje na hladnijem (kazu da je idealno 15*C) a i duze bi cvetao. Ali sada, stvarno ne znam sta da radimo. Trebala si ga odmah staviti na prozor, zajedno sa malisanom. |
|
Aglaja
|
|
![]() |
|
pitanje: da li im je potrebna prihrana? i koliko cesto?
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3132333435 41> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |