Ciklame - Cyclamen |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2930313233 37> |
Korisnik | ||
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
|
Evo moje ciklame čekaju jesen presađene na sjeveroistočnoj strani kuće. Nadam se da će i ovu sezonu tako dugo i lijepo cvjetati. Dok čekam da se probude pogledajte ove ciklame slikane za prvi maj na otoku Cresu.
![]() |
||
![]() |
||
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
|
Mogu one i mali minus podnjeti,ako ne traje danima,kao kod nas,nego 1-2 dana.
Šteta za kalanhoe,baš su lijepe bile.Mislim da je njima više vlaga smetala.Moje su se znale namrznuti no uvijek su potjerale
|
||
![]() |
||
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
|
Zanimljivo kako su ti ciklame preživjele snijeg i mraz vani....Kao da im ništa nije zasmetalo!
![]() |
||
![]() |
||
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
|
Da, ove ciklame sa gornje slike su bile pod balkonom.
Ali evo i onih koje su baš u vrtu, njih sam nabavila dosta ranije ![]() pa je onda pao snijeg (vrlo malo) ![]() Onda je zaledilo i kalanchoe (na slici sa ciklamama) su potpuno uništene, ali ne i ciklame. Tu je bilo i mini ciklama na kojima je pisalo da izdrže temperaturu do -4, ali i ovih drugih Sada više nemaju cvijeća, ali imaju puno pupoljaka i žive su i zdrave ![]() Eto, zimu su preživjele i bile su baš lijepe. zato bi i htjela da mi opstanu i zato me i muči što s njima po ljeti |
||
![]() |
||
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
|
Vjerujem da su ove od Otok ipak malo zaštićene,negdje uz vrata,natkrivene barem malo.Pa njima ni neka slabija zima ne smeta.
|
||
![]() |
||
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
|
Otok, dakle 3 mjeseca uživaš u cvjetanju predivnih ciklami, pa još su ti vani - čudesno.
|
||
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
||
![]() |
||
|
Otok, ne piše zabadava kod imena Cvjetni guru.
![]() A bura, kiša, mraz . Što im ništa od toga ne može do živoga? |
||
![]() |
||
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
|
A ovo su moje ciklame, cijelu su zimu provele vani na dvorištu, a cvjetaju već više od 3 mjeseca
![]() |
||
![]() |
||
|
![]() |
||
|
Nema kod biljaka "staro i ćelavo"
![]() |
||
![]() |
||
|
Ma znate shasha i Nana, kada sam ih ja bacao na kompost tada su bile stare i ćelave.
Tko voli stare i ćelave ? No ove godine imam namjeru da ih zadržim. Uz malo vaše pomoči nadam se da će to ići. ![]() |
||
![]() |
||
Nana ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 19 Rujan 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 332 |
|
Ma ja ostavim bez zemlje samo onaj dio površine gomolja na kojem očekujem nicanje. Možda i ne traba, nisam drugačije ni probala, ali obzirom da im se gornji dio ne smije močiti, mislila sam ... A da ne mislim?
![]() Ono zaboravljeno pa otkriveno je najslađe i meni. Tako sam neki dan našla totalno presušenu ranunkulu, zaboravila da sam je imala
![]() ![]()
Slažem se, ako to ipak učiniš, barem obznani gdje i kada, netko će se zaletiti da ih spasi
![]() |
||
(O)smijeh je najbolji facelifting
![]() |
||
![]() |
||
|
Ne mislim ja ništa prodavati,nego ono,probati sa sjetvom kad već imam sjeme.
![]() Nana,hvala,probat ću,ma ja"zaboravim"na takve sporoničuće sjemenke i onda me ,ili lijepo iznenade,ili..a ionako sam zaboravila
![]() Ne smeta im to jutarnje sunce.Kod mene isto ,u tom djelu proviri sunce no kako je kratko ništa im nije.Ja sam sadila onako,ajmo reći normalno.Nisam znala kako to ide pa sam ih samo posadila,znači gomolj sam zatrpala zemljom,do rubova lišća.
Kaj bi gomolj,kod sadnje,trebao malo provirivati van?
Otok,i tako sam probala,sa teglom.Ok je no razlika je najesen u veličini biljke.Nema ona tako veliko korjenje da bi je bilo teško iskopati a opet,bez tegle se lijepo razraste.
Još jedna "sitnica".Jooj,Pinus,molim te,nemoj više ovdje pisati kako nešto tako lijepo,zdravo i živo završi u kompostu.Ne amo da je grijeh nego me rasplačeš
![]() |
||
![]() |
||
Nana ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 19 Rujan 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 332 |
|
Baka, ova druga je možda malo pre rano ostala bez lišća, pa je pitanje koliko je gomolj ojačao. Kod vas su ipak niske temperature kraće vrijeme, pa se zemlja nije stigla smrznuti, a postoje i ciklame koje to podnose. Možda je tvoja takva. Ništa te ne košta, da ju ostaviš i probaš "oživjeti".
|
||
![]() |
||
![]() |
||
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
|
Nana, hvala na odgovoru. Ja sam i drugu ciklamu (male) ostavila "na suhom", samo je ta bila u zemlji u sanduku, izložena zimi, pa nisam sigurna je l' preživila. Ali ova je bila baš lijepa i bilo bi mi žao da propadne. A TO kada ju presaditi zapravo nisam znala. Otok ja moje nažalost u zemlju... |
||
![]() |
||
|
Ja svoje ciklame namjeravam skupa sa teglicom zakopati u zemlju negdje u hladovinu, lani sam je uspjela održati na taj način
|
||
![]() |
||
|
Pinus, jako lijepe ciklame, šteta bi bilo da završe u kompostu. I ja držim svoje sa kaktusima i to im odgovara, cvatu od studenog. Jedino imaju manje lišća a više cvjetova od prve godine - meni ne smeta Baka, ostavi je u tegli negdje u hladu i postepeno joj smanjuj zalijevanje, vidjet ćeš, i sama će manje tražiti. Kako koji list uvene, lagano ga okrećući isčupaj iz gomolja i kad ostane bez lišća prestani sa zalijevanjem. Možeš gomolje ostaviti u tegli i zaboraviti (tako sam ja), a mogu se i izvaditi kad se zemlja sasvim osuši, zamotati u papir i spremiti na hladno. Negdje krajem ljeta presadiš/posadiš u novu zemlju i počneš zalijevati. Zapravo, bolje natapati kako je opisao Pinus. Prilikom sadnje pazi da gornja površina gomolja nije pod zemljom.
Shasha, nikakav posebni postupak kod sijanja nije potreban - posiješ i povremeno zaliješ, trebaš se samo oboružati strpljenjem, niču nakon nekoliko mjeseci i polagacko rastu, tako da iduće proljeće možeš očekivati male bublice veličine manjeg zrna graška. A klijavost, kaj ja znam, ja sam sjeme posula na jednu teglicu, niknulo ih je 7.
|
||
![]() |
||
![]() |
||
|
Mislim da sam već pitala na ovoj temi a možda i mom vrtu, tko zna?
![]() Dakle, ova ciklama je kod mene vani na prozoru u zaštićenom dijelu ( u kući imam centralno i nema uvjeta).
Prva slika je u prosincu kada je kod nas pao snijeg, nosilo je, poškropilo ju je i nije joj naškodilo.
![]() Ova slika je snimljena točno dva mjeseca kasnije u veljači.Ciklama i dalje "živahna"!
![]() Ova je slika od jutros. Dakle vrijeme cvatnje je očito prošlo. Ja je i dalje držim na istom mjestu. I molim odgovor(čitala sam ja sve što ste napisali, ali bedaku to nije dosta
![]() ![]() Nikad očito kao Pinusov ili Kat.rein, ali.... ja sam i s manjim zadovoljna
![]() ![]() |
||
![]() |
||
|
Moj susjed se bavi uzgajanjem ciklama na veliko. Kupuje u Nizozemskoj tek proklijale ciklame. Navodno se ne isplati sam doma sijati ako uzgajaš ciklame radi prodaje.
Shasha, kako duboko posadiš gomolj kada ga izneseš na vrt? Pitam zato jer mjesto gdje namjeravam posaditi ima direktno ljetno sunce do recimo 9 - pola deset. Mislim da bi u tom slučaju, bilo bolje cijeli gomolj pokriti sa zemljom? Kakva su tvoja iskustva u vezi toga ? |
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2930313233 37> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |