Četinjače - identifikacija |
Odgovori | Stranica <1234 19> |
Korisnik | |
sequoiadendron
Upravo klijam Pridružen: 30 Travanj 2010 Lokacija: Slovenia Status: Offline Bodovi: 137 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da, zar uspijeva u Zagrebu. Jer čempresi su više manje mediteranska stabla. Koja vrsta bi to onda bila, Cupressus sempervirens možda?
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Pinus
Neukroćena biljka Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisi pažljivo pročitao što sam napisao, citiram sam sebe:
|
|
sequoiadendron
Upravo klijam Pridružen: 30 Travanj 2010 Lokacija: Slovenia Status: Offline Bodovi: 137 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
onda sigurno nije iz roda Cupressus. Onda je možda iz rodova Chamaecyparis ili Thuja. Jer rod Cupressus ne izdrži takve nizke temperature.
|
|
muhlenbergia
Trajnica Pridružen: 18 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 2241 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Calocedrus decurrens?
|
|
sequoiadendron
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa da, i to je moguče, kalifornijska kalocedra. Na nju sam zaboravio. Ona sigurno podnosi te temperature. Slične luske ima kao Thuja, pačempres, thujopsis...
|
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da, da to lijepo drvo je Calocedrus decurrens.
Prirodno stanište Calocedrus decurrensa se proteže od planinskih šuma južnog Oregona, kroz Kaliforniju, zapadnu Nevadu, do poluotoka Baja California. Calocedrus decurrens je važan sastavni dio mješovitih crnogoričnih šuma toga područja. C. decurrens je zimzeleno stablo koje može u svom prirodnom staništu narasti do 60 m. Na visokim nadmorskim visinama i na suhim izloženim položajima stabla su mala i zakržljala. Krošnja mladih stabla je gusta, simetrična piramida s granama koje leže do tla. C. decurrens je jednodomna četinjača kod koje proizvodnja sjemena varira po godinama. Drveće proizvodi sjeme u izobilju svake 3 do 6 godina. U nekim godinama stabla uopće ne proizvode sjeme. Disperziju sjemena C. decurrensa vrši vjetar. Sjemena su lagana i imaju veliko krilo , do 25 mm. Sjemena padaju polagano i može ih se naći na prostoru i do 60 m od stabla roditelja . U kontroliranim uvjetima klijavost varira između 20% i 40%. Optimalna temperatura za klijanje je 20 C. Potrebna je stratifikacija na temperaturi 3 do 5 C u trajanju od 8 tjedana. U pogledu tla nije izbirljiv ali mu najbolje odgovaraju duboka, dobro drenirana pješčana i glinena tla. C. decurrens je otporan na sušu i dobro podnosi niske temperature. Kod nas je slabo zastupljen kao ukrasno drvo. Što je čudno s obzirom da mu odgovaraju klimatski uvjeti. Ne znam što bi mogao biti razlog za to ? |
|
sequoiadendron
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pinus bungeana
|
|
sequoiadendron
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nije mi poznat taj bor, ali nije to. Izvor biljke je Japan. Nije bor, nego prije je bio u familiji Taxodiaceae, ali ga je sada DNA-analiza dala u svoju grupu bez bližnjeg fodjaka, u kojoj je jedini predstavnik. Ta je vrsta jedna izmedju najstarijih predstavnika biljaka na Zemlji pored ginka, araucarie, cycas, metaskvoje, diksonije.
Odogovor slijedi sledečoj poruki |
|
Zrinka
Već proklijao Pridružen: 04 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 208 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sciadopytis verticillata - japanska pršljenka
|
|
sequoiadendron
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da, to je to. Sciadopitys verticillata ili japanese umbrella pine.
|
|
Retriver Sara
Cvjetni guru Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
prijatelji, prepoznajte mi ove ljepotane:
|
|
sequoiadendron
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Cedrus atlantica"Glauca"
|
|
Retriver Sara
Cvjetni guru Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
sequoiadendron
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bar mislim, da je tako. Pinus sigurno zna.
|
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nemoj ti mene zafrkavati. Slikano je iz daljine, stabla su mlada i teško je točno reći.
Grane izlaze iz stabla horizontalno, pa pretpostavljam da bi to možda bili Cedrus libani. |
|
Retriver Sara
Opcije poruke
Hvala(0)
|
sljedeći put ću pofotkat bliže.
Ti su cedrovi posađeni prije dvije godine na jednom dijelu plaže u Senju, zajedno s još nekim četinjačama. Izloženi su soli, hladnoći, žegama, burama i jugu.
Svi ostali primjerci četinjača su uginuli osim njih. Oni izgledaju sjajno.
Zato sam zaključila da bih takav jedan primjerak mogao krasiti i moj vrt, gdje su isti uvjeti, pa sam molila za identifikaciju.
No s obzirom da kažete da su cedrovi, to će za mene, nažalost, biti nemoguća misija, jer su oni jaaako skupi.
Ali, ipak bih voljela znati koji su, pa slijedi novi fotosejšn.
|
|
sequoiadendron
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Izvinjavam se, Pinuse. Ali vidim, da zaista dobro poznaješ dendrofloru. Tako, da sam u istinu trebao tvoju potvrdu o toj vrsti cedre.
|
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nemaš potrebu da se izvinjavaš, ja sam se šalio i ništa ozbiljno nisam mislio.
|
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Odgovori | Stranica <1234 19> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |