Menta- metvica |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567> |
Korisnik | |
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
je manči, i kod mene ima tih sa cvjetićima u obliku klasa, a ima i ova druga (mirisnija, okruglastih listova) sa cvjetićima koji su u kuglastoj formi greške nema - to je vrsta mente, jer ako laže koza ne laže rog tj. miris je definitivno miris mente |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
...da, natalija izleda da ih ima puno kao križanci....to me i intrigira da znam što imam....vidila sam jednu u tuđem vrtu koja ima okruglasto-bubrežaste listove, tamno zelene i crvenkastu stabljiku , a miriše na pepermint koda si uzeo bombon....imala sam je i ja prije više godina , ali mi je nestala...
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
...griva ...ne da sam pomiješala papiriće, nedgo sam ih izgubila...raskvasila kiša, odnio vjetar..
![]() ....stavit ću slike....ti prouči kad se vratiš doma....ugodno ti putovanje!!!!
|
|
![]() |
|
...griva kad stigneš pogledaj....ovo su tvoje biljke....malo blijede jer su na taraci u pitaru i u polusjeni....
|
|
![]() |
|
....menta piperita by griva....
![]() ...ta druga biljka što miriše i na mentu i na limun....
![]() ![]() |
|
![]() |
|
...toj drugoj - limun metvici su cvjetovi polusjedeći u pazušcima listova....slično vodenoj metvici...
|
|
![]() |
|
montokuc ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 12 Svibanj 2009 Lokacija: Germany Status: Offline Bodovi: 196 |
Da li je ovo limun metvica,matičnjak(Melissa officinalis)?
![]() |
|
![]() |
|
cenarius ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 07 Rujan 2009 Status: Offline Bodovi: 116 |
Mislim da jeste!
![]() |
|
Korov je biljka cije vrline jos nisu otkrivene!!!
|
|
![]() |
|
montokuc ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 12 Svibanj 2009 Lokacija: Germany Status: Offline Bodovi: 196 |
Ovo je metvica sa otoka Mljeta,raste u slobodnoj prirodi u ogromnim kolicinama,isto kao i maticnjak na postu prije ovoga!
![]() ![]() |
|
![]() |
|
antun007 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 1709 |
Dali ona prezimljuje vani u kontinentalinim krajevima?
|
|
Zašto volim kaktuse?Nikom ne daju da ih ljube.
|
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
antune mislim da se metvica "poništi" zimi, a na proljeće opet izbija iz žila koje ostanu u zemlji
bar je kod mene tako sad je nema vidjeti osim suhih šiba, a kad krene - kad otopli, raste ko korov |
|
![]() |
|
antun007 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 1709 |
![]() |
|
Zašto volim kaktuse?Nikom ne daju da ih ljube.
|
|
![]() |
|
bvlgari76 ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 13 Kolovoz 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 64 |
Posijao sam menthu piperithu u par teglica, raste i raste.
Jel moze savjet, kada je spremna za berbu? |
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Listovi su najbolji u lipnju, prije nego biljka procvjeta.
Kad procvjeta, onda se bere cijela biljka. |
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
tik pred cavatnu ili na početku cvatnje......:) |
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
ovo ti je jedna od vodenih menti, vrlo vjerovatno mentha aquatica ili neki od njenih križanaca sa klasastom metvicom....ima ih puno varijateta...... klasična metha aquatica se naziva i smrdljiva menta jer ima.... blago zatomljen dubok, kružan, natruhu smrdljiv neobičan miris...... |
|
![]() |
|
e, više nisam niti sama sigurna..... jedno vrijem esam mislila da je jedna određena menta........... onda mi je jeda naš priznati znalac ljekovitih biljaka rekao da je to zapravo divlji bosljak, onda sam ja nekako došla do toga da je to možda korzikanska metvica ........ nakon toga nisam niti sama bilaj sigurna osim da je jestiva, neotrovna(isprobano :))) da je strašno rijetka u prirodi zapravo i da još uvijek ne zanmsa sigurnošću.... ali ja ju svrstavam u mente......... a ima ih preko 250 vrsata i križanaca pa..... :) |
|
![]() |
|
p.s. samo ,menthe piperite sam kod sebe nabrojala u jednom trenutku 4 vrste a od čega su 3 bile potpuno divlje........
|
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Ah, te mente!Nikad ih neću naučiti razlikovati.
Evo, ovu sam jučer našla, kraj vode, pa kontam da je možda ta vodena. Fino miriše, malo manje intezivno nego ova moja u vrtu, piperita.A i listovi su drugačiji, dulji... Znaš li, griva, koja je ovo menta? ![]() ![]() |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
![]() |
|
Nemam pojma :) Ako ima "finiji" miris, ne onako oštar kao mentol nego više kao spearmint ( bili su nekada davno pred 20-tak god bomboni tog naziva koji su bili rađeni sa tom aromom) onda bi zaista i mogla biti križanac menthe spicate i menthe piperite.... to je dosta česta kombinacija na divlje kraj voda.... spicata ima dublje urezane žile koliko mi se čini i na slici da jest ( iako je malo mutna) ...... a ako su listovi malo deblji, mekani, obrasli vrlo finim dlačicama onda je križanac m. longiolie i m. piperite ( iako za lungifoliu ima preuske listiće , bar u odnosu na ono na šta sam ja nailazila do sad....i ona zna imati onaj neki malo neugodan vonj...
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |