Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Trajnice
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Buhač - Chrysanthemum cinerariifolium
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Buhač - Chrysanthemum cinerariifolium

Odgovori Odgovori Stranica  <1234>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Status: Offline
Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Svibanj 2008 u 07:24
Za sad lijepo preživljava u pitaru.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Svibanj 2008 u 07:22
Evo nešto buhača kojeg sam stavila u pitar, donijela sa jedne kamene čuke...
Ljudi moji, raste u samom kamenu, dizala sam kamenje da mu dođem do
korijena , zemlje ima par grama tu između kamena......

Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Svibanj 2008 u 08:02
Buhač je kao samonikla biljka  -  mali grmić vrlo rasprostranjena u okolici Dbk-a. Još od dana djetinjstva smo brali bijelo-žute glavice za u vazu. Poslije sam saznala da je to prirodni insekticid.
Vrlo ju je lako pronaći, ali ne znam da li se lako prenosi u vrt s obzirom da raste na kamenitom tlu a takve biljke onda imaju jako dugo korijenje....
Prirodno stanište buhača je vapnenačka podloga sa vrlo malo zemlje crvenice, oskudnom vlagom i jakim cjelodnevnim suncem...... Imam namjeru prenijeti je u vrt, pa se čujemo kad to napravim..... i slikam, naravno......
Na vrh
Božikovine View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 13142
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Svibanj 2008 u 07:14
Zainteresiran sam za sadnju Buhača pa me zanima kak bi išao uzgoj u kontinentalnom djelu Hrvatske (okolica Karlovca i Zagreba). Nema smisla da nabavim biljku i onda je uništim zbog neznanja.
Na vrh
frida View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3399
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Svibanj 2008 u 01:49
 Ja sam nasla buhac u prirodi...cudno je to sto raste samo na jednom mjestu na otoku, a sve sam okolo pregledala...uzela sam par sadnica i donijela u vrt ( pitaric)..sad cu ga malo pratiti u razvoju...
Na vrh
bergenia View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Bodovi: 2776
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bergenia Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Ožujak 2008 u 16:45
nabavila ja sadnicu, posadila ju i vidjet ćemo što će od nje biti.
kupila sam ju u Buzetu, u rasadniku Decora. Tamo imaju suuuuper veliki izbor trajnica.
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Siječanj 2008 u 16:26
hvala na odgovoru
spominju i zadar iako jos nisam ni cula ni vidjela nista slicno
osim na tvojoj slici

znam za njegova svojstva zato me i zanima

lani je moj stari pookusavao pronaci buhac u prirodi
pa je par puta donio neke biljcice nadajuci se da ce prezivjeti presadnju, ali bez uspjeha

bas bi ga voljela iznenaditi
Na vrh
Donata View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2260
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Donata Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Siječanj 2008 u 17:59
Originalno poslano od člana natalija natalija napisao:

smile91 super

znas li gdje se i kako moze nabaviti sadnica buhaca

Evo pronašala sam nešto...
http://www.seljaci.org/savjetnik/povrtlarstvo/prvi-grmovi-buhaca-u-slavoniji.html

Sadnice smo kupili u Vitroplantu d.o.o. iz Solina, koji jedini u Hrvatskoj prodaje sadnice buhača, a cijena je 7 kn po komadu. Kolika će, pak, biti otkupna cijena, još ne znamo - priča Vera. Samljeveni i osušeni cvjetovi mogu se koristiti kao prah za zaštitu žitarica, voća i povrća, a u spreju za suzbijanje krpelja, muha, komaraca, žohara, uši i grinja te u veterinarstvu.
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Siječanj 2008 u 17:58
smile91 super

znas li gdje se i kako moze nabaviti sadnica buhaca
Na vrh
Donata View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Donata Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Siječanj 2008 u 22:42
Evo mog buhača danas...izgleda da je počeo bacati mlade listove...
baš me iznenadio....

Na vrh
kika View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 969
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2007 u 16:31
Originalno poslano od člana lana2 lana2 napisao:

Kika ovo tvoje na slici je samonikla kamilica, buhač ima sasvim drugačiji list i puno krupniji cvijet.

Lana, cvijet na mojoj slici sigurno nije kamilica. Sami cvijet je u promjeru oko 4-5 cm, a kamilica ima puno manji cvijet. Osim cvijeta, niti ne miriše kao kamilica.
Na vrh
angi View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1139
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje angi Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2007 u 14:24
smile55 za program revitalizacije autohtonog uz to ljekovitog  bilja,
a kao pravom ljubitelju bilja Donata i ti si u tom programu a kao što vidiš ima zainteresiranih još   
Na vrh
Donata View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Donata Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2007 u 14:10
Ja sam ovu sadnicu dobila od frendice koja je to dobila u školi kao prezentaciju...programa buhač...
Biljčice se dijeli na kapaljku....i prvi put je vidim...zato je valjda i misle revitalizirati...smile221  
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4264
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2007 u 12:38
Pyrethrum cinerariefolium spada u porodicu Asteraceae. To je višegodišnja biljka koja živi od 6-12 godina. Ima sivkaste listove zbog svilenkastih dlaka kojima su prekriveni. Cveta u 5 mesecu sa belim jezičastim cvetovima, dok su cevasti cvetovi žute boje. Buvač raste na toplim i sunčanim staništima. Odomaćen je duž Jadranske obale (od Velebita do reke Bojane, na istoku do Hercegovine i južne Hrvatske, a prenet je i u Istru). Biljka Buvača u nadzemnom delu, a pogotovo u cvetovima ima estarska jedinjenja (piretrini i cinerini)koja ispoljavaju insekticidna svojstva. Cvet sadrži i smole, voskove... Od ekstrakata buvača pripremaju se insekticidi za vaši, stenice, buve, bubašvabe i dr. insekte. Piretrini i cinerini su nestabilna estarska jedinjenja koja se razlažu pod uticajem svetlosti, vlage, zraka. Sastojci iz Buvača su otrovni, naročito za hladnokrvne organizme.
život je bajka koju sami pišemo...
Na vrh
lana2 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
DONATOR

Bodovi: 4717
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lana2 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2007 u 07:30
Kika ovo tvoje na slici je samonikla kamilica, buhač ima sasvim drugačiji list i puno krupniji cvijet.
Na vrh
kika View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Rujan 2007 u 22:01
Ili je razlog škrta zemlja i rast bez njege ili sam ja u krivu jer mislim da je ovo Buhač. Trebali bi nam to odgovoriti naši forumaši iz Dalmacije.
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Rujan 2007 u 21:12
Samo mi nije nešto jasno.Gledam ove slike što je Donata stavila i ovu tvoju i listovi mi se ne čine istiErmm
Možda zato jer je ovaj samonikli a Donatin nije?
Na vrh
kika View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Rujan 2007 u 21:09
Po opisu odgovara.
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Rujan 2007 u 21:07
Pitam zato jer sam ove godine vidjela nešto takvo.Nije ivančica,listove ima slične kamilici, i cvijet isto no malo je veće od kamilice i drugačiji miris ima.
Na vrh
kika View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Rujan 2007 u 21:05
Nisam ga kod nas nikad vidjela.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1234>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,189 sekundi.