Početna stranica Početna stranica > Drveće, živice, palme ruže i bonsa -Forum o drveću > Grmlje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Jasmin
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Jasmin

Odgovori Odgovori Stranica  <1 7891011 16>
Korisnik
Poruka
mirna View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Status: Offline
Bodovi: 231
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mirna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Svibanj 2010 u 15:03
Jasminaaa, baš mi je drago da si se javila. Baš sam ovih dana mislila na tebe i na tvoj jasmin.
Po ovome što kažeš, s nestrpljenjem ću čekati iduću godinu u ovo doba da mi kažeš kako je tvoj jasmin prezimio u tegli i kako će se ponašati iduće proljeće.
Ja ću svoj s mora prenijeti na kontinent. Jedino me brine što je Seni rekla da ne može dugo izdržati u tegli jer mu postane premala. Što onda dalje s njim!? Ja bi ga probala zasaditi u zemlju u zavjetrinu pa kad kažeš zaštita, misliš li da bi uz neke posebne uvjete zaštite mogao preživjeti? Može li se on u jednoj sezoni oporaviti do cvatnje tako da nadomjesti sve grane otprije?

Joj, puno mi je čekati godinu dana. Možda ima netko na forumu tko već ima takva iskustva koja može podijeliti s nama. Mislim na nekoga s kontinenta.

Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
lijepa cura View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 22
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lijepa cura Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Svibanj 2010 u 07:54
Ove jeseni sam u Botaničkom vrtu tražila mirisni jasmin. Nisam ni znala da ima toliko vrsta. Uglavnom, dobila sam biljku (naravno nisam upamtila točan naziv). Prezimila je na balkonu u tegli u Zagrebu - žena je rekla da može izdržati do -15. Počeo je cvjetati (bijeli cvijet) i to obilno, ali ne miriše. Ne vjerujem da su se u Botaničkom vrtu prevarili oko vrste, ali tko zna. Zanima me jel možda miriše kad je jako sunce? Ili to nije važno? Inače vidjela sam na Radničkoj puno takvih grmova, ali tamo tek pupaju.
Vrlo je sličan onome kojega je Triša postavila na str. 2
Na vrh
sonja50 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 256
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sonja50 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Lipanj 2010 u 16:45
Evo i moj arapski jasmin (Jasminum sambac) Maid of Orleans lijepo cvjeta :-)

http://picasaweb.google.hr/sonja1911
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Lipanj 2010 u 21:56
Moj solanum jasminoides se tako  raširio, a bio je mali pelcerić od onog gore ogromnog, ali sada već ima jedan cvjetak.
Prijateljica je tužna jer se njen skoro sav smrznuo prošle zime, jedva je bacio iz korijena, pa ja sada imam većeg i ljepšeg. Dakle potomak je prestigao pretka - sretna sam ko "nova godina". Sutra stavim slikicu.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
lilie View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2319
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lilie Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Lipanj 2010 u 00:43
Dobila sam prošle godine za rođendan Rhyncospermum. smile73
Posadila sam u vrt (rekli su mi da može ostati vani) i nije preživio kontinentalnu klimu - Slavonija.smile220
Molim ako netko ima pelcer bilo kojeg jasmina!!??  smile143
znati mnogo ne znači biti mudar
Na vrh
sonja50 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 256
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sonja50 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Lipanj 2010 u 09:52
Originalno poslano od člana lijepa cura lijepa cura napisao:

Ove jeseni sam u Botaničkom vrtu tražila mirisni jasmin. Nisam ni znala da ima toliko vrsta. Uglavnom, dobila sam biljku (naravno nisam upamtila točan naziv). Prezimila je na balkonu u tegli u Zagrebu - žena je rekla da može izdržati do -15. Počeo je cvjetati (bijeli cvijet) i to obilno, ali ne miriše. Ne vjerujem da su se u Botaničkom vrtu prevarili oko vrste, ali tko zna. Zanima me jel možda miriše kad je jako sunce? Ili to nije važno? Inače vidjela sam na Radničkoj puno takvih grmova, ali tamo tek pupaju.
Vrlo je sličan onome kojega je Triša postavila na str. 2

A da staviš sliku? To Trišino je Solanum jasminoides a ne jasmin i ne miriše.
Inače jasmini najjače mirišu rano ujutro i navečer, kad nema žarkog sunca.
http://picasaweb.google.hr/sonja1911
Na vrh
waterlily View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 709
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje waterlily Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Rujan 2010 u 00:11
Kupila ja Trachelospermum jasminoides u Kaliji prije nekih mjesec dana na sniženju. Ima tri metra u visinu sigurno. Jel kasno za pelcanje? Ja ću ga ostaviti vani, iza sebe ima zid, a na toplu stranu sam ga posadila, tak da bi mu tu trebalo odgovarati. Bum ga i zamotala.Wink
lilie-ajde probat ću ti ga  zapelcat.Wink
Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 14388
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Rujan 2010 u 08:02
Koja bi ovo bila vrsta jasmina?
Napominjem da sam dobila od Lantane rano proljetos biljčicu s korjenom cca 25 cm visine, posadila i podarila me ubrzo cvjetovima.
Na vrh
Lantana View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6857
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lantana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Rujan 2010 u 09:51
Baka to je Trachelospermum jasminoides, ne mogu vjerovati da ti već cvate Clap, doduše imao je korijenje, ali imao je i moj i ništa od njega, moj susjed ima cjelu terasu prekrivenu s njim, a u hotelima je cijela ograda obrasla tim jasminom, kad procvate miriši cijelo naselje. Kod nas raste u zemlji i zimi mu malo pocrvene listovi tako da ga je i tada lijepo vidjeti, može i kod tebe u zemlju, otporan je na niske temperature.
život je more
Na vrh
lilie View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2319
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lilie Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Rujan 2010 u 13:36

smile213Waterliliy!!!  Držim "fige" da ti uspije.

Kolika je bila cijena na akciji u Kaliji? Dosta je velik!!!

znati mnogo ne znači biti mudar
Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Rujan 2010 u 14:25
Super!Mislim da je na dobrom mjestu i biti će ukras i s cvjetovima i bez. Kao što vidiš procvao mi je prilično brzo nakon što sam ga posadila. Lantani je trebalo skoro tri put duže!
Još jednom hvala ti puno!Big%20smile
Na vrh
waterlily View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 709
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje waterlily Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Rujan 2010 u 19:14
Originalno poslano od člana lilie lilie napisao:

smile213Waterliliy!!!  Držim "fige" da ti uspije.

Kolika je bila cijena na akciji u Kaliji? Dosta je velik!!!

Oko 50-60 kn, bio je na akciji!!
Nadam se da će uspjeti pelcanje!Wink
Na vrh
alisa View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2545
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alisa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Rujan 2010 u 20:24
Moj Trachelospermum jasminoides zimuje u kući,jer najviše što može podnijeti je -10.Taj podatak sam našla na net-u .Ako se i ostavi, napolju, gdje su minusi niži od -10 treba mu zaštita.Desi se da i pored zaštite smrzne i onda nekad ponovo krene iz korijena nekada ne.Moj je ogroman ali još se nisam usudila da ga ostavim preko zime napolju..U sarajevu zna biti i do-23C
I još da dodam,jako teško se žili.Najbolje je u 7 i 8 mjesecu kad je najtoplije.Treba mu dosta topline da bi reznice potjerale korijenčiće.Najbolje je u flaši pobosti reznice.U flaši od 2l od cole il tako tih sokova.

Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Rujan 2010 u 07:48
Znači za moj ima šanse da prezimljuje uredno, obzirom da Rijeka spada ipak u mediteransku klimu. Znalo je biti minusa ali se ne sjećm baš tako velikih. No nije zgoreg biti spreman s nekom zaštitom, kako se klima mjenja, sve je moguće!
Na vrh
mimmi View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 3
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mimmi Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Rujan 2010 u 10:42
Najniža temperatura za prezimljavanje trachelospermuma vani je oko -5 stepeni,s tim da taj period ne bude duži od mjesec do dva.Može se desiti da izgubi poneki list ali grane preživljavaju.
Temperature koje su niže od -5 dovode do smrzavanja grana ali korijen preživi.U proljeće ponovo nikne iz korijena.To se odnosi ako nije zaštićen odgovarajućom zaštitom.
U kontinentalnim predjelima,gdje temperature znaju oscilirati,treba se voditi računa ako ste biljku zaštitili.Kada su temp.iznad nule obavezno otvarati zaštitu,jer se stvori kondens koji,kada su temp. ispod nule,dovodi do smrzavanja grana.Ali korijen preživi.
Bako,vaš trachelo bi trebao da može preživjeti u Rijeci,samo da nije na direktnom udaru vjetra.Bitno je da mu date potporu na koju će se oslanjati i ima da izraste u prelijepu biljku a cvjetanje mu se može produžiti i do kraja 7 mjeseca,samo ga redovno prihranjujte i dajte mu sunca.To obožava.......

Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Rujan 2010 u 11:23
Hvala Mimmi.Zaštićen je  grmljem i stablom, tako da baš nije na udaru vjetrova direktno. Još uvijek ima štap uz koji je vezan i mrežu oko sebe.A kako imam i bugenviliju, to se moram opskrbiti zaštitom za nju pa ću imati, kako se to kaže, rezervu i za njega. Ma bilo bi mi žao da strada kad se već kao mali tako lijepo rascvjetao!Big%20smile A kod nas ako i padne jako temperatura to ne traje dulje od  par sat ili dana.  
Na vrh
Mira K View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 5574
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mira K Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Rujan 2010 u 00:29
Originalno poslano od člana Lantana Lantana napisao:

Maryann je to je taj trachelospermum jasminoides, ima ga kod mene u hotelima čitave ograde, još ne cvjeta, malo kasnije.

MiraK ovo nije jasmin nego solanum jasminodes, meni se jako sviđa i više nego jasmin.

Imam plvakasti, cvjeta:))) Zakorjenila sam ga a dobila sam i bijeli, jako je mali... Ma, divno napreduje ovaj cvijet, brzo raste i puno cvjeta.  Neznam dali bi tako bujao u pitaru? Ima li još kojih boja?
Hvala Lantana na informacijama, odmah sam ga nabavila!
Na vrh
White View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 207
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje White Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Listopad 2010 u 19:15
dobila sam neki grm od susjede i ona kaže da je to jasmin što cvate roza    ima li uopće takav jasmin ili je ovo nešto sasvim drugo
Na vrh
Lovro View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4174
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lovro Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Listopad 2010 u 11:54
 Možda je to WEIGELA FLORIDA, jer  tome kod nas stariji ljudi vele jasmin.

Na vrh
White View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 207
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje White Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Listopad 2010 u 18:56
Originalno poslano od člana LOVRO LOVRO napisao:

Možda je to WEIGELA FLORIDA, jer  tome kod nas stariji ljudi vele jasmin.[IMG]http://i53.tinypic.com/wjryt.jpg" />

je je to je to
jedva čekam da dođe proljeće da vidim pupove i cvjetove
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 7891011 16>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,172 sekundi.