Gljive južne Hrvatske |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456> |
Korisnik | |||
Južni ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 22 Listopad 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 95 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Sampjeru, pa bar je njih lako prepoznati, po onom prstenu što se miče po peteljki.
A gdje si ovo slikao? Ne moraš reći određeno. Grad? |
|||
![]() |
|||
Sponzorirani linkovi | |||
![]() |
|||
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
||
......daaakle, nastaje guzva na jugu...to mi se svidja ...... ima gljivoljubaca......
....nakon teske kise, prosetala sam i nasla nesto ..... suncanice su u jeku i rastu ispod cesvine....moze biti borova suma sa pokojom cesvinom i ispod njih ce biti suncanice....nasla sam i prvu pravu rujnicu te je determinirala....od odusevljenja sam skoro glavu slomila na mokroj mahovini.....
![]() ....slike moram prebaciti sa kamere....
...jos nisam stigla do Solituda, tamo je sigurno gljivlji raj - masline i cesvina....
|
|||
![]() |
|||
sampjer ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 01 Prosinac 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 17 |
||
Slikano na Kozjaku iznad Kaštela, sjeverna strana. Ma znam ja za prsten, ali i otrovna sunčanica ima isti prsten. Kažem da sam 100% siguran da su bile dobre, ali moraš biti barem 101% siguran. |
|||
![]() |
|||
Južni ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 22 Listopad 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 95 |
||
Odkad to otrovna sunčanica postoji? Ja baš čekam jednu da sazri da je provam po prvi put. ![]() Koliko znam, samo zelenu pupavku mjenjaju za nju i to samo u mladoj fazi i nema prstena ni tada ni poslije. Jedino što ni sunčanica nema prsten u mladoj fazi jer je pokriven klobukom koji se još nije otvorio. Ako nisam u pravu neka me netko hitno ispravi. |
|||
![]() |
|||
||
I ja manči. Možda se sretnemo. ![]() |
|||
![]() |
|||
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
||
....nisam jos bila dalje od Petke....navodno na tim livadama na B.k. je nekad bilo i lisicica.....
....suncanica postoji nekoliko vrsta...one manje su riskantne....osim pomicnog prstena gljiva mora biti jako velika.....pogledaj podatke na nekoj gljivarskoj stranici - recimo Nasice gljivarsko drutvo ili Mrkonjic grad.....
....Smrcko je stavila slike sa izlozbe u Rijeci i tu se dobro vidi otrovna suncanica ( ima kraci strucak )..... tema Izlozba gljiva u Rijeci str 3.....
|
|||
![]() |
|||
||
Užas. Da ovo nisam vidio, prije par dana bi možda i ubrao manju sunčanicu, mada mislim da je nisam vidio, ali što se tiče znanja, bi jer sam mislio da veličina nije bitna nego samo prsten. Koliko je bitno dati prave i potpune info novom čovjeku u vezi neke ili svih gljiva. Hvala manči. ![]() Evo snajperu, bio si u pravu. |
|||
![]() |
|||
sampjer ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 01 Prosinac 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 17 |
||
http://www.gdnasice.hr/index.php?option=com_joomnik&album=3&task=photo&id=58&Itemid=51 http://www.svijetbiljaka.com/forum/forum_posts.asp?TID=4078&PID=456474 |
|||
![]() |
|||
zenzo ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 26 Svibanj 2009 Lokacija: Angola Status: Offline Bodovi: 9 |
||
Bok! Evo i ja sam sa juga, i to sa Elafita, kod nas se gljive naveliko beru, ja se mogu pohvaliti da znam samo za Kalamotske i Lopudske sunčanice, ne usudim se u potragu za vrganjima, dobijem ih od susjeda stručnjaka, baš mi je drago zbog ove teme, jako je poučna. Ako ima netko sa Pelješca da mi pomogne sa prepoznavanjem lokalnih gljiva...
|
|||
![]() |
|||
||
.....pozzzzz, zenzo....pa to je divno cuti!!!!!!....Elafitske suncanice!!!!!....cula sam da ih ima na Kalamoti....znaci ljudi ih beru......moze li slika suncanice???????
....Fermina -daza je sa Peljesca ali je rekla da ne pozna gljive....mozda ima prijatelje koji beru....
|
|||
![]() |
|||
||
Baš ljepo, pozdrav patriote. Ja sam iz Grada, ali kod nas slabo sunčanica. ![]() |
|||
![]() |
|||
||
Manči, danas sam išao slikati jednu sunčanicu koja mi je bila sumnjiva jer je bila cijela procvjetala klobuka skroz poravnata, a mala, mada nije imala po sebi onu centralnu kvrgu, imala je malo tamnih boja po vrhu klobuka i netko je recnuo pri vrhu. Dan prije sam je vidio procvjetalu, a samo dan prije toga, skroz zatvorenu. Taj dan kada sam je vidio procvjetalu, vidio sam čovjeka koji bere gljive u kampu, ali s obzirom da je sunčanica bila u zatvorenom djelu kampa, nisam je brao jer sam je htio pratiti i evo ti ga na, nema više ostavljanja jer nas očito ima više gljivara. Valjda nije bila lažna. Znači, ima ljudi koji beru gljive ovuda. Danas sam vidio dvije žene na Babinom kuku kako nose nož u ruci, ali nisam vidio zašto.
Molim agarikusa da nam da svoje mišljenje u vezi ovoga. Evo slike kada je bila ztvorena i peteljke koja je ostala i vidi se da je šuplja unutra peteljke. Možda to nešto govori. ![]() ![]() ![]() Po mojoj procjeni, visina peteljke je bila oko 15-20 cm. |
|||
![]() |
|||
Agaricus ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 03 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 103 |
||
Lijepa "kuštrava sunčanica" Macrolepiota rhacodes. Kuštrava ima ovako naranđasto-crveni presjek stručka za razliku od "obične" Macrolepiota procera.
Početnici moraju brati samo otvorene primjerke promjera klobuka više od 12-13 cm da ne pomiješaju sa otrovnim Lepiotama. Kasnije ćete prepoznati i zatvorene... Zabrinite se kada vidite da vaša "kuštrava" sunčanica ima jako glatku nogu i kraći stručak nego obično i zadebljan tako da i po boji izgleda kao luk ... Mislim da je Smrčko pokazao lijepu sliku otrovne dvojnice sa izložbe u Rijeci. Evo još jedna Sunčanica koja se baš ne spominje po literaturi, jestiva, i ljudi ju obično mijenjaju sa kuštravom: http://www.gdnasice.hr/index.php?option=com_joomnik&album=3&task=photo&id=58&Itemid=51 Što više znate o gljivama - to je sumnja veća ... i tako treba biti da ne dođe do trovanja tim "čudnim" stvorenjima. Pozdrav A. |
|||
"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
|
|||
![]() |
|||
||
.......cini mi se malo prekratak strucak za "pravu" tj. veliku suncanicu, ili vara slika ili je trebala gljiva jos rasti.....uglavnom opet ne znamo nista.....neko je ubro i pojeo a nismo culi da ima otrovanih sto opet govori da je ljudi poznaju i beru pa cemo valjda i upoznati berace .....
.....moj prijatelj sad nije tu da podje vidjeti u Solitudo....drugu sedmicu ce, nadam se, imati vremena.....
.....Juzni , vidjela sam u nedjelju 2 neotvorene suncanice iza velike kapije zatvorene u kampu....nekako ispod one kucice sto je valjda recepcija....desno od asfal. puta koji vodi ravno pud mora....jesu li to te vec ubrane??
|
|||
![]() |
|||
||
![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
||
Pa naravno da ljudi čitaju i ubiru za vama, a što si mislio uštediš im sate hodanja
![]() Tamo di sam ja brala i opisivala sad na svakih 10 metara po 5 auta i u svakom 4 berača ![]() Više ne pišem gdje i kada, ili dajem krive podatke ![]() |
|||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|||
![]() |
|||
||
Pohlepa uvijek sve pokvari. |
|||
![]() |
|||
||
.....ne brinite, pravo nalaziste nisam otkrila....bilo ih je desetak na 2 mjesta ali vec starih....cekat cemo ih druge sezone....
![]() |
|||
![]() |
|||
||
1.Cantharellus cibarius - lisicica
- raste na podrucju Dbk....nadjena u Lapadu i na Elafitima...kraj listopada, pocetak studenog mjeseca.....na sumskom puteljku i na rubu livade i maslinika....
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
||
....lisicice....
![]() ![]() |
|||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |