Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Gljive
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Gljive   južne Hrvatske
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Gljive južne Hrvatske

Odgovori Odgovori Stranica  <1 23456>
Korisnik
Poruka
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Status: Offline
Bodovi: 95
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Listopad 2010 u 22:43
Sampjeru, pa bar je njih lako prepoznati, po onom prstenu što se miče po peteljki.

A gdje si ovo slikao? Ne moraš reći određeno. Grad?
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Listopad 2010 u 14:07
......daaakle,   nastaje  guzva  na  jugu...to  mi  se   svidja ...... ima   gljivoljubaca......

....nakon  teske  kise,   prosetala  sam  i  nasla  nesto  ..... suncanice  su  u  jeku i  rastu  ispod  cesvine....moze  biti  borova  suma  sa pokojom   cesvinom i  ispod  njih  ce  biti   suncanice....nasla  sam  i  prvu  pravu  rujnicu te  je  determinirala....od  odusevljenja  sam  skoro  glavu  slomila  na  mokroj mahovini.....smile39
....slike  moram  prebaciti  sa kamere....

...jos nisam  stigla  do  Solituda,  tamo  je  sigurno   gljivlji  raj -  masline i  cesvina....   
Na vrh
sampjer View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 17
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sampjer Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Listopad 2010 u 18:42
Originalno poslano od člana Južni Južni napisao:

Sampjeru, pa bar je njih lako prepoznati, po onom prstenu što se miče po peteljki.

Slikano na Kozjaku iznad Kaštela, sjeverna strana. Ma znam ja za prsten, ali i otrovna sunčanica ima isti prsten. Kažem da sam 100% siguran da su bile dobre, ali moraš biti barem 101% siguran.
Na vrh
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Listopad 2010 u 21:47
Originalno poslano od člana sampjer sampjer napisao:

Slikano na Kozjaku iznad Kaštela, sjeverna strana. Ma znam ja za prsten, ali i otrovna sunčanica ima isti prsten. Kažem da sam 100% siguran da su bile dobre, ali moraš biti barem 101% siguran.

Odkad to otrovna sunčanica postoji? Ja baš čekam jednu da sazri da je provam po prvi put. Cry

Koliko znam, samo zelenu pupavku mjenjaju za nju i to samo u mladoj fazi i nema prstena ni tada ni poslije. Jedino što ni sunčanica nema prsten u mladoj fazi jer je pokriven klobukom koji se još nije otvorio.

Ako nisam u pravu neka me netko hitno ispravi.
Na vrh
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Listopad 2010 u 21:51
Originalno poslano od člana manči manči napisao:

......daaakle,   nastaje  guzva  na  jugu...to  mi  se   svidja ...... ima   gljivoljubaca......

....nakon  teske  kise,   prosetala  sam  i  nasla  nesto  ..... suncanice  su  u  jeku i  rastu  ispod  cesvine....moze  biti  borova  suma  sa pokojom   cesvinom i  ispod  njih  ce  biti   suncanice....nasla  sam  i  prvu  pravu  rujnicu te  je  determinirala....od  odusevljenja  sam  skoro  glavu  slomila  na  mokroj mahovini.....smile39
....slike  moram  prebaciti  sa kamere....

...jos nisam  stigla  do  Solituda,  tamo  je  sigurno   gljivlji  raj -  masline i  cesvina....   

I ja manči. Možda se sretnemo. Tongue Mislim da treba proči cijeli dio Babina Kuka jer je sve isti teren, ali koliko vidim, sjeverna strana im je draga radi hlada i onaj dio koji je pod borovima gdje je sunca malo. Da li si prošla livadu na Babini Kuku, onu između hotela Prezident i Malog Straduna, tu bi moglo biti u krajima svega.
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Listopad 2010 u 23:31
....nisam  jos bila dalje od Petke....navodno na tim livadama na B.k. je nekad bilo i lisicica.....

....suncanica postoji nekoliko vrsta...one manje su riskantne....osim pomicnog prstena gljiva mora biti jako velika.....pogledaj podatke na nekoj gljivarskoj stranici -  recimo Nasice gljivarsko drutvo  ili Mrkonjic grad.....

....Smrcko je stavila slike sa izlozbe u Rijeci i tu se dobro vidi otrovna suncanica ( ima kraci  strucak )..... tema Izlozba gljiva u Rijeci str 3.....

Na vrh
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Listopad 2010 u 01:38

....nisam  jos bila dalje od Petke....navodno na tim livadama na B.k. je nekad bilo i lisicica.....

....suncanica postoji nekoliko vrsta...one manje su riskantne....osim pomicnog prstena gljiva mora biti jako velika.....pogledaj podatke na nekoj gljivarskoj stranici -  recimo Nasice gljivarsko drutvo  ili Mrkonjic grad.....

....Smrcko je stavila slike sa izlozbe u Rijeci i tu se dobro vidi otrovna suncanica ( ima kraci  strucak )..... tema Izlozba gljiva u Rijeci str 3.....

Užas. Da ovo nisam vidio, prije par dana bi možda i ubrao manju sunčanicu, mada mislim da je nisam vidio, ali što se tiče znanja, bi jer sam mislio da veličina nije bitna nego samo prsten.

Koliko je bitno dati prave i potpune info novom čovjeku u vezi neke ili svih gljiva. Hvala manči. Clap

Evo snajperu, bio si u pravu.
Na vrh
sampjer View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 17
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sampjer Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Listopad 2010 u 20:17

Originalno poslano od člana sampjer sampjer napisao:

Odkad to otrovna sunčanica postoji? Ja baš čekam jednu da sazri da je provam po prvi put. Cry

Koliko znam, samo zelenu pupavku mjenjaju za nju i to samo u mladoj fazi i nema prstena ni tada ni poslije. Jedino što ni sunčanica nema prsten u mladoj fazi jer je pokriven klobukom koji se još nije otvorio.

Ako nisam u pravu neka me netko hitno ispravi.

http://www.gdnasice.hr/index.php?option=com_joomnik&album=3&task=photo&id=58&Itemid=51

http://www.svijetbiljaka.com/forum/forum_posts.asp?TID=4078&PID=456474

Na vrh
zenzo View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 9
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje zenzo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Listopad 2010 u 00:22
Bok! Evo i ja sam sa juga, i to sa Elafita, kod nas se gljive naveliko beru, ja se mogu pohvaliti da znam samo za Kalamotske i Lopudske sunčanice, ne usudim se u potragu za vrganjima, dobijem ih od susjeda stručnjaka, baš mi je drago zbog ove teme, jako je poučna. Ako ima netko sa Pelješca da mi pomogne sa prepoznavanjem lokalnih gljiva...
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Listopad 2010 u 12:13
.....pozzzzz,  zenzo....pa to je divno  cuti!!!!!!....Elafitske suncanice!!!!!....cula  sam  da ih  ima  na  Kalamoti....znaci  ljudi  ih   beru......moze li   slika  suncanice???????

....Fermina -daza  je  sa Peljesca  ali  je  rekla  da  ne pozna gljive....mozda ima  prijatelje koji  beru....
Na vrh
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Listopad 2010 u 23:01
Originalno poslano od člana zenzo zenzo napisao:

Bok! Evo i ja sam sa juga, i to sa Elafita, kod nas se gljive naveliko beru, ja se mogu pohvaliti da znam samo za Kalamotske i Lopudske sunčanice, ne usudim se u potragu za vrganjima, dobijem ih od susjeda stručnjaka, baš mi je drago zbog ove teme, jako je poučna. Ako ima netko sa Pelješca da mi pomogne sa prepoznavanjem lokalnih gljiva...

Baš ljepo, pozdrav patriote. Ja sam iz Grada, ali kod nas slabo sunčanica. Cry
Na vrh
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Studeni 2010 u 02:35
Manči, danas sam išao slikati jednu sunčanicu koja mi je bila sumnjiva jer je bila cijela procvjetala klobuka skroz poravnata, a mala, mada nije imala po sebi onu centralnu kvrgu, imala je malo tamnih boja po vrhu klobuka i netko je recnuo pri vrhu. Dan prije sam je vidio procvjetalu, a samo dan prije toga, skroz zatvorenu. Taj dan kada sam je vidio procvjetalu, vidio sam čovjeka koji bere gljive u kampu, ali s obzirom da je sunčanica bila u zatvorenom djelu kampa, nisam je brao jer sam je htio pratiti i evo ti ga na, nema više ostavljanja jer nas očito ima više gljivara. Valjda nije bila lažna. Znači, ima ljudi koji beru gljive ovuda. Danas sam vidio dvije žene na Babinom kuku kako nose nož u ruci, ali nisam vidio zašto.

Molim agarikusa da nam da svoje mišljenje u vezi ovoga.

Evo slike kada je bila ztvorena i peteljke koja je ostala i vidi se da je šuplja unutra peteljke. Možda to nešto govori.

Po mojoj procjeni, visina peteljke je bila oko 15-20 cm.

Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 103
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Studeni 2010 u 06:05
Lijepa "kuštrava sunčanica"  Macrolepiota rhacodes. Kuštrava ima ovako naranđasto-crveni presjek stručka za razliku od "obične" Macrolepiota procera.

Početnici moraju brati samo otvorene primjerke promjera klobuka više od 12-13 cm da ne pomiješaju sa otrovnim Lepiotama.

Kasnije ćete prepoznati i zatvorene...

Zabrinite se kada vidite da vaša "kuštrava" sunčanica ima jako glatku nogu i kraći stručak nego obično i zadebljan tako da i po boji izgleda kao luk ...
Mislim da je Smrčko pokazao lijepu sliku otrovne dvojnice sa izložbe u Rijeci.

Evo još jedna Sunčanica koja se baš ne spominje po literaturi, jestiva, i ljudi ju obično mijenjaju sa kuštravom:
http://www.gdnasice.hr/index.php?option=com_joomnik&album=3&task=photo&id=58&Itemid=51

Što više znate o gljivama - to je sumnja veća ... i tako treba biti da ne dođe do trovanja tim "čudnim" stvorenjima.

Pozdrav
A.

"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Studeni 2010 u 14:40
.......cini mi  se malo prekratak   strucak  za "pravu"  tj.  veliku  suncanicu, ili   vara  slika  ili  je  trebala  gljiva  jos  rasti.....uglavnom  opet   ne  znamo  nista.....neko  je  ubro  i  pojeo   a  nismo  culi  da  ima  otrovanih  sto  opet  govori  da  je  ljudi  poznaju  i   beru    pa   cemo  valjda   i   upoznati   berace  .....
.....moj  prijatelj  sad  nije  tu  da  podje vidjeti  u  Solitudo....drugu   sedmicu  ce,  nadam  se,  imati   vremena..... 

.....Juzni , vidjela  sam  u  nedjelju  2  neotvorene  suncanice iza  velike   kapije  zatvorene u  kampu....nekako  ispod  one  kucice  sto  je  valjda  recepcija....desno  od   asfal.   puta  koji  vodi  ravno  pud  mora....jesu  li  to  te  vec  ubrane??
Na vrh
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Studeni 2010 u 23:27

.......cini mi  se malo prekratak   strucak  za "pravu"  tj.  veliku  suncanicu, ili   vara  slika  ili  je  trebala  gljiva  jos  rasti.....uglavnom  opet   ne  znamo  nista.....neko  je  ubro  i  pojeo   a  nismo  culi  da  ima  otrovanih  sto  opet  govori  da  je  ljudi  poznaju  i   beru    pa   cemo  valjda   i   upoznati   berace  .....
.....moj  prijatelj  sad  nije  tu  da  podje vidjeti  u  Solitudo....drugu   sedmicu  ce,  nadam  se,  imati   vremena..... 

.....Juzni , vidjela  sam  u  nedjelju  2  neotvorene  suncanice iza  velike   kapije  zatvorene u  kampu....nekako  ispod  one  kucice  sto  je  valjda  recepcija....desno  od   asfal.   puta  koji  vodi  ravno  pud  mora....jesu  li  to  te  vec  ubrane??

Confused Nisam te vidio. Joj kako brzo rastu, a prošao sam tuda, znam gdje misliš, ali tamo nisam bio ništa našao. Znaš, sve se mislim da nije pametno baš točno pisati gdje su, možda neko čita sve ovo i ljepo ubire skorup. Nije meni do papanja, nego do slikavanja, a ako bi bila nagrada papica, ok, ali najbitnije mi je da slikam jer to duže traje. Smile
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Studeni 2010 u 23:49
Pa naravno da ljudi čitaju i ubiru za vama, a što si mislio uštediš im sate hodanjaLOL
Tamo di sam ja brala i opisivala sad na svakih 10 metara po 5 auta i u svakom 4 beračaLOL

Više ne pišem gdje i kada, ili dajem krive podatkeWink
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Studeni 2010 u 00:15
Originalno poslano od člana smrcko smrcko napisao:

Pa naravno da ljudi čitaju i ubiru za vama, a što si mislio uštediš im sate hodanjaLOL
Tamo di sam ja brala i opisivala sad na svakih 10 metara po 5 auta i u svakom 4 beračaLOL

Više ne pišem gdje i kada, ili dajem krive podatkeWink

Pohlepa uvijek sve pokvari.
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Studeni 2010 u 00:17
.....ne brinite, pravo nalaziste nisam otkrila....bilo ih je desetak   na  2  mjesta ali  vec  starih....cekat cemo  ih  druge  sezone....Approve
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Studeni 2010 u 16:59
1.Cantharellus cibarius -   lisicica

- raste na podrucju Dbk....nadjena u Lapadu i na Elafitima...kraj listopada, pocetak studenog mjeseca.....na sumskom puteljku i na rubu livade i  maslinika....

Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Studeni 2010 u 17:23
....lisicice....

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 23456>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,188 sekundi.