Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Cvijeće foto... > Moj grad u slikama
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Rijeka
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Rijeka

Odgovori Odgovori Stranica  <1 2526272829 58>
Korisnik
Poruka
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Status: Offline
Bodovi: 14388
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2010 u 11:58
Pa da završimo priču o Sušakim (Riječkim)  Trsatskim stubama.Danas je bio lijepi dan i evo sličica do kraja....

Pogled sa polovice stuba na osunčanu Rijeku

Stube idu dalje

Još jedan pogled na desno

Kao što sam napisala, stube sijeku dvije ulice, J.Rakovca i Prijelaz F.Paravića. Ali  zato za pješake ima također dva prilaza s lijeve strane
Prvi,naravski stepenice, vode do Bulevarda

Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2010 u 12:04

Pogled na slijedeću kapelicu

Desno

I lijevo, uzidan stari kameni natpis 

Natpis je na talijanskom i glasi: Vene la casa della beata Vergine Maria da Nazaret a Tersatto l anno 1291. alli 10 di Maggio et parti di decembre 1294. -
  Dođe kuća Bl.Dj.Marije iz Nazareta na Trsat 10.svibnja, 1291. i odavde otputova dne 10.prosinca,1294.(Prepisujem Mari!)

Spuštamo se polako

I pogled na desno. Dolje u kanjonu Rječine "spomenik" propalom gospodarstvu. Tvornica papira Rijeka, koja je izvozila na 5 kontinenata, i proizvodila 175 godina, sramno je propala u "lijepoj našoj". Sada se tamo održavaju glazbeni festivali. A Grobničani, koji su generacijama radili "va Harteri" (Hartera od harta,karta,papir) plaču...

Odmah iza ove kapelice još jedan strmoglavi pješački izlaz ili ulaz, kako želite, na stube

Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2010 u 12:16
Naravski, opet stube.....

Pa kapelica

Na lijevom zidu

I natpis

Bližimo se kraju

Željeznički nadvožnjak.Pruga Rijeka - Zagreb

I konačno zadnja ili prva kapelica, sve ovisi  da li se početak stuba računa od Titovog trga ili s Trsata

Pogled s ceste prekoputa

Eto predstavile smo vam rječju i slikom ovih 660 ili tako nešto(znamo da ih je vrag pomješao, pa nitko ne zna točan brojBig%20smile)  Trsatskih stuba.
Na vrh
antonija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5001
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antonija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2010 u 12:35
prelijepo, baka, pravi si reporter, ja znam da su trsatske stube u Rijeci, nisam nikad bila pa si me povela u prelijepu šetnju njima! zaista san uživala i toplo se nadam da ovo nije sve.
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.

Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2010 u 12:42
Nama, koji nikada nismo šetali trsatskim stubama priuštile ste priliku da po njima virtualno prošećemo i da upoznamo taj dio Rijeke.

Na njima se vidi patina daleke prošlosti što kazuje o kulturi tog područja koja zadire u davna vremena.

Mora da je priličan pothvat popeti se uza sve te stube jer sam se sva zadihala samo gledajući ih! 
Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2010 u 13:16
Mari5510 je kao nekadašnja Sušačanka zaslužna za temu. I slike bez njenog teksta ne bi bile ni blizu vrijedne.
Ima još toga za slikati na vrhu, oko Svetišta, jer to sve spada u cjelinu.

Drage moje, znate li da za velu Gospu bude hodočasnika koji se popnu na koljenima.Da nisam vidjela, ne bih vjerovala.... A onih koji idu pješice bude izuzetno veliki broj.
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2010 u 14:28
Da, sjećam se iz djetinjstva da se išlo na hodočašće na Trsat i Mariju Bistricu.

Osobno sam bila u Mariji Bistrici kao dijete od 10-tak godina i toliko su me se dojmili hodočasnici na krvavim koljenima i bogalji tako da nikad više nisam poželjela otići tamo.
Danas sigurno nije više tako, ali je sve toliko komercijalizirano pa je sve dalekoda od pravog duhovnog doživljaja
Na vrh
Mari,5510 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 12480
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mari,5510 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2010 u 14:45
Moram napomenuti kako sam se za ovu temu koristila tekstovima iz knjiga fra Bonaventure Dude: Trsatsko svetište Majke milosti i
                                Nazaretska poruka Marijina Trsata
Nadam se kako ova tema nije iscrpljena i da ćemo je i dalje obogatiti novim slikama i tekstovima. Pozdrav svim posjetiteljima!
                                  Mir i dobro!

Na vrh
VILMAČ View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1530
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje VILMAČ Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2010 u 15:34
prekrasne slike!Clap
Na vrh
Mari,5510 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mari,5510 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Studeni 2010 u 12:42
Nije nimalo začuđujuće što smo vas ovim subam povele mi dvije ( šepave i bolesne ) jer znamo što se nalazi na vrhu ovog hoda - Svetište Trsatske Gospe, Majke milosti, zaštitnice obitelji i pomoraca. Ovo je najstarije gospino svetište na našim prostorima, a Trsatska Gospa s pravom se naziva Kraljicom Jadrana i Zvijezdom mora.
 No o time ćemo nešto kasnijem jer smo se dosta umorili penjući se ovim stubama..
Osim ovog značaja na vrhu trsatskog brijega nalazi se još i brežuljak koji se naziva Fortica - uzvišenje na kojem je posignuta promatračnica Rijeke i cijelog Kvarnera.
Ova fortica nalazi se u šumi - parku, po kojemu vode puteljci. Pošumljavaje je započeto 1901.g zalaganjem o. Leonarda Novakovića i nastavljeno kroz slijedeće stoljeće.

Osobno sam primijetila da Trsat ima svoju mikroklimu, jer je temperatura između podnožja, dakle u gradu Rijeci, ili već na Sušaku za nekoliko stupnjeva niža, ovdje se miješaju planinski i morski zrak tako da će vas na Trsatu za ljetnih vrućina dočekati stanovito osvježenje
Na vrh
Mari,5510 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mari,5510 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Studeni 2010 u 12:51
Kad sam prošli put bila na Trsatu, a to je bilo prije 2.godine, učinila sam veliku pogrešku što nisam otišla u šetnju ovom šumicom gdje je promatračnica, jer sam radije ostala sjediti u nekom kafiću hladeći se osvježavajućim napitkom, ta bilo je ljeto i temperatura zraka kretala se oko nekih 32 C, ali zapravo nisam imala na umu da su ta mjerenja izvršena u gradu, dolje u Rijeci i da na Trsatu uistinu mora biti svježije, barem 2 - 3 stupnja, a i popuhavao je ugodan vjetrić... sada kad se sjetim toga najrađe bi se vratila onamo i krenula u šetnju..smile199
Na vrh
Mari,5510 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mari,5510 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Studeni 2010 u 13:03
Još jedan sadržaj ovdje ne možemo nikako zanemariti, a to je kaštel Trsat smješten na strmom Trsatskom brijegu iznad Rječine, koja ispod njega ubrzo utječe u more. To je jedan od mnogobrojnih kaštela krčkih knezova Frankopana i bio je najsjevernije grad Vinodolske župe.
   Danas je to predivno mjesto koje posjećuju mnogobrojni turisti, a sa kule se može promatrati ( teleskopom ) zapadni dio Kvarnerskog zaljeva, naravno s Opatijom - biserom našeg mora!
Na vrh
antonija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5001
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antonija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Studeni 2010 u 21:25
mari,5510, tako si nam lijepo to sve dočaralaClap
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.

Na vrh
Mari,5510 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mari,5510 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Studeni 2010 u 22:02
..jedna slika Trsatskog kaštela, s neta

Na vrh
mali gogo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 780
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali gogo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Studeni 2010 u 12:05

Hvala ti na ovim divnim fotografijama najpoznatijih stuba u zemlji.

Sjećam se kad sam se prvi put s prijateljima uspinjao tim stubama.
Krenuli mi i neka bakica, iz podnožja prema vrhu. Mi dečkići iz ravnice krenuli nadobudno punom parom, a bakica s noge na nogu. Smijali se mi i rugali da će baka stić do vrha na sveto nigdarjevo.
No već negdje na polovici uspona posjedali mi na stube totalno krepani od umora. Kad ne bi dugo, eto ti one naše bakice, pogleda nas, pozdravi i nastavi onako s noge na nogu neumorno prema vrhu.

Tad mi je postala jasna poruka one priče o kornjači i zecu.
Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.
Na vrh
Mari,5510 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mari,5510 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Studeni 2010 u 12:23
LOL a ja samo znam da mi nikad nije uspjelo sve prebrojitiLOL
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Studeni 2010 u 16:11
Kažu da nije nikome, previše je to za brojiti, trebalo bi označit svaku stotu, recimo. Tako su označene stepenice prema Mošćenicama, a ima ih preko 700, fora je kad god idemo, pauza je na okruglom broju.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Prosinac 2010 u 19:53
Evo nakon nekog vremena nekoliko slikica Rijeke, gledano s mog brda (Kozala) preko Rječine prema bakinom brdu (Trsat i Bulevard).

Baka, možda se vidi i tvoja kuća.

Evo nekoliko slika parka ispred "Guvernerove palače" i izloženih rječkih torpeda.

RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Prosinac 2010 u 20:16
Bravo Triša! Ti odozgora imaš vidik n a sv e strane!Ai Guvernerova palača je za slikanje.
!Ja sam malo više desno u tim panoramama ispod Trsata!Wink
Na vrh
1234DRENOVA View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 535
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje 1234DRENOVA Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Prosinac 2010 u 20:58
brdovita Rijeka,samo da još malo urednija i zelenija bio bi to prelijep grad
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 2526272829 58>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,234 sekundi.