Rijeka |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3334353637 58> |
Korisnik | |
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ma nikako draga, toliko je toga da sam samo "ofrlje " pogledala, nasmijala si me "odmah bi "uzela svoje krpice i nebi se više igrala", e neće moći, tu budi i ne mrdaj trebaš mi.
Poslat ću ti pp, ako ti se da malo istraživati.
![]() |
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Curke mislim da je nadopune bolje slati Triši na pp. To sam i ja skužila nakon što sam ponovila Dominikance.
Triša pa samo klikneš edit i ubaciš što treba kao ispravak, pa update....Tako sam ja Mari "krala" tekst na Trsatskima i nadopunjavala.
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Ok baka dat ću si truda i to ubaciti, valjda neću nešto izgubiti.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
53rijeka ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 16 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 2310 |
![]() |
|
![]() |
|
Morete ju vi zvat kako god ćete, ali ona vam neće doć, aš se zove Marije pomoćnice-provjereno, a i piše na njenom pročelju.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Pa to i je Salezijanska crkva Marije Pomoćnice, jer su njenu gradnju potakli salezijanci.
![]() |
|
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
U kapucinsku crkvu Gospe lurdske na Žabici nisam nikad uspjela ući, uvijek je zaključana, fasada je zbilja prekrasna
![]() |
|
![]() |
|
BLANKA C. ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Travanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 345 |
Bravo Triša,baš si si dala truda. Pogledat ću sve ponovo,jer mi se čini da nisam vidjela crkvu Nikole Tavelića i svetog Nikole .
![]() |
|
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Jesi,samo nije Triša stavila potpuni naziv. Ubacit će.Sv.Nikole Tavelića je ona moderna crkva na Krnjevu a ona druga označena Nikole, je Sv.Nikole Biskupa!
Triša šiša kao Spidi Gonzales, već je ubacila nazive, pa ti Blanka kreni iznova u razgled!
![]() |
|
![]() |
|
BLANKA C. ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Travanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 345 |
Ta nova imena te dvije crkve nisam zapamtila. Crkva Svetog Nikole ,to je ona ispod ceste,sada kraj gradilišta,to je moja crkva.Tako se zvala dok sam bila dijete.Tu sam krštena,obavila sv.pričest i vjenčenje,krizmu u crkvi Sv. Vida. Tako da je ona za mene ostala Crkva Svetog Nikole,gledala sam je s prozora - 40 m zračne linije.
A sad sam već 35 godina na Zametu.
|
|
![]() |
|
Vama Riječankama ove crkve izazvale nostalgije. Ja sam kao prava bjelosvjetska skitnica obavljala svaku stvar u drugoj crkvi u drugom gradu. Sad pa do kraja ostajem vjerna Sv. Ćirilu i Metodu!
![]() |
|
![]() |
|
53rijeka ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 16 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 2310 |
... i ja i ja, as nekada smo se si krizmali va sv. Vidu, bez obzira kamo si pripadal,
a san krstena va Kozali, a pricestila va Kapucinskoj, se san obasla
![]() |
|
![]() |
|
Cure, ma baš mi je drago da vam se ovo dopada. Od uvijek mi je bila želja poslikati sve riječke crkve, jer smatram da su predivne građevine.
Moram priznat da od kada je ova država sve su savršeno uređene, obnovljene, ofarbane, a tek okoliš, pravo je zadovoljstvo prošetati oko njih, pa sam to ovih dana radila.
Moo mi je poslala jedan zgodan tekst o našoj crkvi Sv. Vida,stavit ću ga kraj slike iste, a nisam ni znala da je to naša katedrala. Moram priznat da niti ne znam razliku između crkve i katedrale, pa ako ste od volje napišite, možda ima još takvih kao ja. Ovaj tekst o neim našim crkvama izvukla je Moon, pa ako želite pogledajte.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
mimar ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 01 Veljača 2008 Lokacija: Srbija Status: Offline Bodovi: 2123 |
Katedrala:
Reč dolazi od lat.cathedra (stolica) i označava središnju crkvu biskupije. Ona se naziva tako jer je biskupovo službeno sedište u kojoj on biva posvećen za biskupa te prema tradiciji redi nove sveštenike, deli potvrdu i slavi liturgiju svetog trodnevlja. Prema crkvenom običaju katedrale moraju biti posvećene, a obično su smeštene u glavnom gradu biskupije...a Crkva je zajednica svih koji su u Njegovom imenu iskreno okupljeni... Hrišćanski hramovi se postavljaju u pravcu istok-zapad (istočni deo hrama je oltar, katoličke crkve su okrenute prema zapadu, pa je tako oltar na zapadu).
Arhitektonski crkve se razlikuju u zavisnosti od vremena nastanka, podneblja i pripadnosti.
Nadam se da sam vam malo pomogla
![]() |
|
Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje
|
|
![]() |
|
Eto uz slike smo dobili zanimljivo štivo, neki dopunili svoja znanja, neki naučili nešto novo!
![]() Nije loše pročitati ni ovo.
|
|
![]() |
|
Mimar pojašnjenje je ok, a evo zahvaljujući baki saznala sam nešto i o riječkog sinagogi.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
sve je to lijepo
meni se jedino ne sviđa što su se Trsatske stube utopile u Rijeci |
|
![]() |
|
Trsatske stube me privlače i moram ih proči ,ali od dna do vrha, pa ću pokušati otkriti koliko ih ima?????
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
....voljela bi i ja preci trsatske skale , jednom kao hodocasnik....
....hvala na "prosvijetljenju" , nisam puno znala o skalinima....
|
|
![]() |
|
Mari, pa nisu se "utopile", tu su one, a uvijek se može staviti neka nova sličica. Neki dan je prijatelj išao prema gore i nabrojio 537 (kaže on "garant točno")- e pa ja ću ovih dana proći i staviti još koju sličicu.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3334353637 58> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |