Lič (Gorski kotar) |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 45678 24> |
Korisnik | |
Nataly ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 27 Kolovoz 2009 Lokacija: Lič Status: Offline Bodovi: 2666 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Otok - doći će na red i tema Ličkog polja, pa ćeš se prisjetiti svoje posjete. A tom cestom ti ja obično ljeti idem na more. Začas sam u Novom, i još se vozim kroz šumu pa nije prevruće...
Vilmač - svrati još koji put Jagoda - bit će mi drago da svratiš a još mi je draže da ti se sviđa. Što se mene tiče, slobodno stavi tih par slika, ali svakako i napiši da su to Lokve... Triša - svaka vaša posjeta i pohvala mi godi, a meni će biti drago da vas čim više dođe vidjeti je i uživo.. ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
I mi smo znali ponekad ići iz Crikvenice prema obali preko Fužina ili obrnuto, sišli bismo na Vrata i onda tako do Crikvenice. Prolazimo li tada i kroz Lič, Nataly, ako tim putem idemo??
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
Nataly ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 27 Kolovoz 2009 Lokacija: Lič Status: Offline Bodovi: 2666 |
Ne razumijem ovaj dio : iz Crikvenice prema obali..
Ako ideš na more iz pravca Zagreba, Karlovca... i u mjestu Vrata "siđeš" sa autoputa doći ćeš nakon cca 3 km do centra Fužina. U centru Fužina imaš tada 3 mogućnosti: 1. skreneš desno, voziš se kraj jezera Bajer i dolaziš na tzv. "staru cestu" kojom ja idem u Rijeku... 2. ako u centru nastaviš voziti ravno, voziš kroz mjesta Zlobin, Hreljin... i na kraju dođeš do mora 3. ako u centru skreneš lijevo, dolaziš u Lič pa kroz Ličko polje, pa kroz šumu....dolaziš u Novi Vinodolski Ponovit ću ovu sliku s prve stranice pa ćeš se možda prisjetiti; dakle jedino si u ovoj trećoj varijanti mogla prolaziti kroz Lič, tj. po ovoj cesti što je vidljiva u polju... ![]() Ako do sada i nisi bila, ovo je prilika da me posjetiš i da se upoznamo tj. da sve ovo vidiš uživo... A i Fifić da upozna dvije cure... |
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
![]() |
|
![]() |
|
ivna ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 24 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 2773 |
Riječi ;uživala sam su preslabe za dočarati osjećaj koji imam čitajući tvoju reportažu a pogotovo onaj dio sa starinskim namještajem i ostalim kućnim potrepštinama...Tako malo mjestašce a krije tako velike ljepote
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Moon i Ivna - vjerujte i meni je teško opisati onaj lijepi osjećaj kad vidim da mi dolazite u ovu temu, a pogotovo kad mi još upućujete tako lijepe riječi. Hvala Vam!
![]() Uskoro slijedi nastavak reportaže.... |
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Joj, oprosti - htjela sam napisati Iz Crikvenice prema KOPNU! a ne obali
![]() ![]() |
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
Večeras ću napisati par informacija o školstvu u Liču.
- 1843. godine župnik Mate Brušija otvara župnu učionicu u Župnom uredu, a imala je 20-30 polaznika Ova spomen ploča stavljena je njemu u čast, ispred sadašnje škole u Liču. Nakon smrti svoju imovinu ostavio je školi. ![]() - 1857. godine Župna učionica preustrojava se u dvogodišnju pučku školu - 1859. iznajmljena je jedna kuća zbog povećanog broja polaznika - 1863. izgrađena je nova prizemna školska zgrada, a izgradila ju je tadašnja Općina Lič (danas ne postoji Općina Lič, nego Lič pripada Općini Fužine). Ovo je drvena klupa iz prve škole u Liču, a izrađena je od jednog komada (klupa i stol se ne mogu odvojiti već sačinjavaju jednu cjelinu) ![]() - 1907. godine škola je proširena trećim razredom - najveći broj učenika koji je trebao pohađati nastavu u Liču bio je 326, a roditelji su ih pustili samo 217 (kad se zbroji taj broj 326 i broj djece koji je bio preškolske dobi, dobije se sadašnji broj stanovnika u Liču ![]() - u Liču se najviše pohađalo do 6. razreda i to od 1950/1951. - 1967/1968. godine. Ostale razrede od tada pa na dalje učenici pohađaju u školi u Fužinama. - zbog sve većeg iseljavanja kako iz Gorskog kotara, pa tako i iz Liča, 1979. godine ukidaju se 3. i 4. razred u Liču. U to vrijeme baš sam ja pohađala 3. razred. Sjećam se da smo prvo polugodište imali nastavu u Liču, a od drugog polugodišta do 8. razreda išla sam u Fužine. Tako je škola u Liču ustvari Područna škola Osnovne škole u Fužinama. ![]() Ovo je zgrada škole koja se nalazi u centru Liča. Na katu je jedna učionica u kojoj se nalazi kombinirani prvi i drugi razred. Dovoljna je jedna učiteljica, jer danas ovdje bude svega par učenika (ukupno u prvom i drugom razredu). Ostale prostorije na sreću ne propadaju nego je u njima smještena Kulturno - povijesna zbirka. ![]() U čast 150 godina od osnivanja školstva u Liču, zgrada je obnovljena i postavljena je spomen ploča. ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Ajoj Anaida ako budeš u Liču, a ne javiš mi se...
![]() |
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Postati čovjek je ljepše no postati kralj
![]() |
|
![]() |
|
kontesaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
Nataly, odličnu reportažu si prikazala, oduševljena sam tvojim opisima i slikama, bravo
![]() |
|
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi |
|
![]() |
|
Olja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Siječanj 2011 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 842 |
Nataly,ovo je sve na jednom mestu...red prirode,
red istorije,red kulture,i po malo geografije i puno ljubavi...Prekrasno! |
|
![]() |
|
VILMAČ ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 19 Srpanj 2010 Status: Offline Bodovi: 1530 |
![]() |
|
![]() |
|
Otok - ovaj citat se i mene dojmio Kontesa - evo te prvi put u Liču i drago mi je da ti se sviđa Olja - tako sam i najavila na početku teme, da vas želim upoznati sa svim važnijim stvarima vezanim uz Lič Vilmač - klupicu ću jednom slikati iz drugog kuta, mislim da će tada dojam biti još bolji... Svih pozivam da svratite i virtualno i u stvarnosti... ![]() ![]() Ovu sliku sam ponovila jer sam zaboravila spomenuti jedan detalj vezan uz šivaću mašinu. Još 1935. u Liču je održan tečaj šivanja "Singer" kojeg je pohađalo 17 žena. ![]() |
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
lijepu si nam reportažu pokazala,a nasmijala sam se klupi iz jednog komada,pa ja sam nekad u takvoj klupi sjedela. |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Predivno nataly. Ponekad baš namjerno idemo preko Fužina na Lič, pa onom cestom kroz prekrasnu šumu do Novog, tu je krajolik baš predivan, livade šume, vikendice trč, trč pa koja, ma prava uživancija.
Ajde nismo još vidjeli crkvu u Liču i naravno napiši nešto o njoj.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
Mali kaktus - dođi u Lič pa se prisjeti kako je to bilo sjediti u ovakvoj klupi
![]() Triša - napisati ću svakako nešto i o toj temi, ali se moram (kao i za sve ostale teme) pripremiti ![]() |
|
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Uvijek se nešto lijepo vidi, na mudre se stvari podsjeti i korisno nauči kad te posjetimo u ovoj temi!! Među inim evo nam podsjetnika da je bolje biti ČOVJEK nego biti KRALJ!!
![]() |
|
P.Bosmans |
|
![]() |
|
BLANKA C. ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Travanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 345 |
Pogledala sam tvoje reportaže. Sve je lijepo,neke stvari me jako podsjećaju na djetinjstvo- pegle( imam jednu kući-uspomena od bake),kolovrat,fenjeri, "Singerica"-koju imam kući .
Nataly- baš si to lijepo odradila....
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 45678 24> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |