Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Cvijeće foto... > Moj grad u slikama
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Lič (Gorski kotar)
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Lič (Gorski kotar)

Odgovori Odgovori Stranica  <1 45678 24>
Korisnik
Poruka
Nataly View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Status: Offline
Bodovi: 2666
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nataly Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Siječanj 2011 u 11:59
Otok - doći će na red i tema Ličkog polja, pa ćeš se prisjetiti svoje posjete. A tom cestom ti ja obično ljeti idem na more. Začas sam u Novom, i još se vozim kroz šumu pa nije prevruće...

Vilmač - svrati još koji put

Jagoda - bit će mi drago da svratiš a još mi je draže da ti se sviđa. Što se mene tiče, slobodno stavi tih par slika, ali svakako i napiši da su to Lokve...

Triša - svaka vaša posjeta i pohvala mi godi, a meni će biti drago da vas čim više dođe vidjeti je i uživo..

smile78
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Anaida View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 7297
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anaida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Siječanj 2011 u 09:37
I mi smo znali ponekad ići iz Crikvenice prema obali preko Fužina ili obrnuto, sišli bismo na Vrata i onda tako do Crikvenice. Prolazimo li tada i kroz Lič, Nataly, ako tim putem idemo??
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans
Na vrh
Nataly View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nataly Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Siječanj 2011 u 16:48
Ne razumijem ovaj dio : iz Crikvenice prema obali..

Ako ideš na more iz pravca Zagreba, Karlovca... i u mjestu Vrata "siđeš" sa autoputa doći ćeš nakon cca 3 km do centra Fužina. U centru Fužina imaš tada 3 mogućnosti:
1. skreneš desno, voziš se kraj jezera Bajer i dolaziš na tzv. "staru cestu" kojom ja idem u Rijeku...
2. ako u centru nastaviš voziti ravno, voziš kroz mjesta Zlobin, Hreljin... i na kraju dođeš do mora
3. ako u centru skreneš lijevo, dolaziš u Lič pa kroz Ličko polje, pa kroz šumu....dolaziš u Novi Vinodolski

Ponovit ću ovu sliku s prve stranice pa ćeš se možda prisjetiti; dakle jedino si u ovoj trećoj varijanti mogla prolaziti kroz Lič, tj. po ovoj cesti što je vidljiva u polju...

Ako do sada i nisi bila, ovo je prilika da me posjetiš i da se upoznamo tj. da sve ovo vidiš uživo... A i Fifić da upozna dvije cure...
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 10501
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Siječanj 2011 u 16:59
Clap
Na vrh
ivna View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2773
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ivna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Siječanj 2011 u 18:11
Riječi ;uživala sam su preslabe za dočarati osjećaj koji imam čitajući  tvoju reportažu a pogotovo onaj dio sa starinskim namještajem i ostalim kućnim  potrepštinama...Tako malo mjestašce a krije tako velike ljepote Clap! Nastavi tako i dalje Thumbs%20Up !
Na vrh
Nataly View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nataly Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Siječanj 2011 u 18:16
Moon i Ivna - vjerujte i meni je teško opisati onaj lijepi osjećaj kad vidim da mi dolazite  u ovu temu, a pogotovo kad mi još upućujete tako lijepe riječi. Hvala Vam! smile78
Uskoro slijedi nastavak reportaže....
Na vrh
Anaida View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anaida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Siječanj 2011 u 18:57
Joj, oprosti - htjela sam napisati Iz Crikvenice prema KOPNU! a ne obali  Smile Confused  .. Hvala što si mi lijepo pojasnila, sada vidim da ipak nismo prolazili  kroz lijepi Lič, ali to ne znači da nećemo ljetos!! I Fifića uzmemo, naravno!
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans
Na vrh
Nataly View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nataly Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Siječanj 2011 u 19:30
Večeras ću napisati par informacija o školstvu u Liču.

- 1843. godine župnik Mate Brušija otvara župnu učionicu u Župnom uredu, a imala je 20-30 polaznika

Ova spomen ploča stavljena je njemu u čast, ispred sadašnje škole u Liču. Nakon smrti svoju imovinu ostavio je školi.

- 1857. godine Župna učionica preustrojava se u dvogodišnju pučku školu

- 1859. iznajmljena je jedna kuća zbog povećanog broja polaznika

- 1863. izgrađena je nova prizemna školska zgrada, a izgradila ju je tadašnja Općina Lič (danas ne postoji Općina Lič, nego Lič pripada Općini Fužine).

Ovo je drvena klupa iz prve škole u Liču, a izrađena je od jednog komada (klupa i stol se ne mogu odvojiti već sačinjavaju jednu cjelinu)

- 1907. godine škola je proširena trećim razredom

- najveći broj učenika koji je trebao pohađati nastavu u Liču bio je 326, a roditelji su ih pustili samo 217 (kad se zbroji taj broj 326 i broj djece koji je bio preškolske dobi, dobije se sadašnji broj stanovnika u Liču Confused)

- u Liču se najviše pohađalo do 6. razreda i to od 1950/1951. - 1967/1968. godine. Ostale razrede od tada pa na dalje učenici pohađaju u školi u Fužinama.

- zbog sve većeg iseljavanja kako iz Gorskog kotara, pa tako i iz Liča, 1979. godine ukidaju se 3. i 4. razred u Liču. U to vrijeme baš sam ja pohađala 3. razred. Sjećam se da smo prvo polugodište imali nastavu u Liču, a od drugog polugodišta do 8. razreda išla sam u Fužine. Tako je škola u Liču ustvari Područna škola Osnovne škole u Fužinama.

Ovo je zgrada škole koja se nalazi u centru Liča. Na katu je jedna učionica u kojoj se nalazi kombinirani prvi i drugi razred. Dovoljna je jedna učiteljica, jer danas ovdje bude svega par učenika (ukupno u prvom i drugom razredu). Ostale prostorije na sreću ne propadaju nego je u njima smještena Kulturno - povijesna zbirka.

U čast 150 godina od osnivanja školstva u Liču, zgrada je obnovljena i postavljena je spomen ploča.

smile78
Na vrh
Nataly View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nataly Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Siječanj 2011 u 19:34
Ajoj Anaida ako budeš u Liču, a ne javiš mi se...smile178
Na vrh
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Kreator Cvijet.info enciklopedije

Bodovi: 13777
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Siječanj 2011 u 20:32
Postati čovjek je ljepše no postati kralj smile55
Na vrh
kontesaa View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6195
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kontesaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Siječanj 2011 u 21:09
Nataly, odličnu reportažu si prikazala, oduševljena sam tvojim opisima i slikama, bravo Clap

Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi
Na vrh
Olja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 842
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Olja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Siječanj 2011 u 23:29
Nataly,ovo je sve na jednom mestu...red prirode,
red istorije,red kulture,i po malo geografije i puno ljubavi...Prekrasno!
Na vrh
VILMAČ View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1530
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje VILMAČ Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Siječanj 2011 u 09:06
Tongueklupica mi je preslatka!
Na vrh
Nataly View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nataly Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Siječanj 2011 u 14:06

Otok - ovaj citat se i mene dojmio

Kontesa - evo te prvi put u Liču i drago mi je da ti se sviđa

Olja - tako sam i najavila na početku teme, da vas želim upoznati sa svim važnijim stvarima vezanim uz Lič

Vilmač - klupicu ću jednom slikati iz drugog kuta, mislim da će tada dojam biti još bolji...

Svih pozivam da svratite i virtualno i u stvarnosti...Hug

Ovu sliku sam ponovila jer sam zaboravila spomenuti jedan detalj vezan uz šivaću mašinu.
Još 1935. u Liču je održan tečaj šivanja "Singer" kojeg je pohađalo 17 žena.

Tongue

Na vrh
mali kaktus View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
DONATOR

Bodovi: 9133
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Siječanj 2011 u 14:10

lijepu si nam reportažu pokazala,a nasmijala sam se klupi iz jednog komada,pa ja sam nekad  u takvoj klupi sjedela.Tongue

Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Siječanj 2011 u 14:11
Predivno nataly. Ponekad baš namjerno idemo preko Fužina na Lič, pa onom cestom kroz prekrasnu šumu do Novog, tu je krajolik baš predivan, livade šume, vikendice trč, trč pa koja, ma prava uživancija.

Ajde nismo još vidjeli crkvu u Liču i naravno napiši nešto o njoj.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
Nataly View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nataly Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Siječanj 2011 u 14:20
Mali kaktus - dođi u Lič pa se prisjeti kako je to bilo sjediti u ovakvoj klupi Wink

Triša - napisati ću svakako nešto i o toj temi, ali se moram (kao i za sve ostale teme) pripremiti Wink

Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 14388
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Siječanj 2011 u 16:45
Thumbs%20UpClapClapNataly!Big%20smile
Na vrh
Anaida View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anaida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Siječanj 2011 u 16:51
Uvijek se nešto lijepo vidi, na mudre se stvari podsjeti i korisno nauči kad te posjetimo u ovoj temi!! Među inim evo nam podsjetnika da je bolje biti ČOVJEK nego biti KRALJ!! Clap
P.Bosmans
Na vrh
BLANKA C. View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 345
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje BLANKA C. Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Siječanj 2011 u 23:54
Pogledala sam tvoje reportaže. Sve je lijepo,neke stvari me jako podsjećaju na djetinjstvo- pegle( imam jednu kući-uspomena od bake),kolovrat,fenjeri, "Singerica"-koju imam kući .
Nataly- baš si to lijepo odradila....smile141
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 45678 24>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,188 sekundi.