Blaženak - Geum |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234> |
Korisnik | |
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zanimljivo je promatrati kako neko poznato vrtno cvijeće padne u zaborav, a ranije ga je bilo u svakom vrtu. U međuvremenu pojave se mnogi kultivari, a oni stari se ponovno otkrivaju. Blaženak je lijep i kad cvate i bez cvijeta zimi, baš zbog vazdazelenog baršunastog lišća skupljenog u rozete.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
jagoda ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Retriver Sara hvala za informaciju za MBM ...Tamo često navratim, pa ću valjda i naći geum. Možda sam ga i ranije vidijela ali nije mi bio u glavi pa nisam obraćala pažnju. Obzirom da nije zahtjevan odgovara mi u svakom slučaju...
![]() ![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
jagoda ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
MOON i HOYA hvala za informaciju...Nisam do sada vidijela tu biljku u živo pa ni ne znam kako izgleda, morati ću do vas da je vidim i onda u potragu za moj novi vrt....
![]() ![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
Retriver Sara ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
obično bude u prodaji u travnju, svako proljeće ga prodaju u MBM-u.
Predivna je to i vrlo zahvalna biljka
![]() |
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Jagoda, od rujna prošle godine geuma je bilo za kupiti u Bauh...
![]() Evo da napišem što je sad s tim geumom - tijekom prosinca izgubio je i cvijet i lišće. Čekam toplije dane da se ponovno pojavi.
![]() |
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Postoji tridesetak vrsta geuma. Proširen je u Evropi, Aziji, sjevernoj i južnoj Americi te u južnoj Africi. Zavisno od vrste rastu na različitim staništima. Neke od vrsta rastu i na našim područjima. U vrtovima se najviše uzgajaju kultivari koji imaju krupnije cvijetove izražajnih boja. Dosta samoniklih vrsta ima sitne i neugledne cvijetove. |
|
![]() |
|
hoya ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
A ja imam geum kao dragu uspomenu na druženje sa našom forumašicom u Senju
![]() |
|
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
|
![]() |
|
Preljepa biljka, k tome još i trajnica...Nisam je još vidijela u prodaji, morati ću je portažiti...
![]() ![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
....samoniklo sam ih vidjela "na kontinentu" ali ne u j.Dalm....
|
|
![]() |
|
dado_84 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
Rastu geumi samoniklo i u Dalmaciji :)
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
....lijepa vrsta biljke...
....da li neko ima iskustvo sa tom biljkom u Dalmaciji?
|
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Moj je najsličniji ovom crvenom, sunset form, ali ću ga slikati proljetos pa da vidite kakvog imam ja. Koliko znam dijeli se korijenjem jer sam ga ja dosta već dijelila, i vele da se lako ukorijenji kod novog domaćina.. Moj raste "u krug" tj. baš se dosta pravilno širi.
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Imaš pravo, Geum rivale leonards variety ima više aprikot boju - ovu fotku su očito malo "fotošopirali". |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
ok, steta imala bis ljepu kolekciju ;) Ovaj visoki slican geumu moze biti Geum urbanum. Ta vrsta naraste do nekih 30 cm. Ima manje cvijetice žute boje, ali sjemenke su iste kao i u drugim geumima.
|
|
![]() |
|
Ovo nisu moji geumi - pa nisam to niti napisala. Ja imam samo Geum coccineum, Geum rivale (ali drugačiji od ovog na slici) i još jedan visoki žuti sličan Geumu Princess Juliane. |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cim to su tvoje slike ili s neta? Ovaj pentapetalum me odusevio! I moj montanum je nakako manji hmm mozda je i taj na slici manji ali izgleda veci. Zar geum rivale leonards variety nebi trebao imati narancaste cvijetove (apricot boja)?
|
|
![]() |
|
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Ajme što ti je montanum velik, ili je moj neki niski varietet ili sam ga previše izgladnila. Dodala sam puno šljunka da ne istrune od silne prošlogodišnje kišurine.
|
|
![]() |
|
Olja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Siječanj 2011 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 842 |
Bas je lepa ova biljcica,a ja je nikad nisam srela,bas cu obratiti
paznju da je nadjem,verovatno se razmnozava deljenjem korena....? |
|
![]() |
|
![]() |
|
hana ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 4007 |
ma daj Cimi,zato smo tu da pomognemo tko zna. pelin je opčenito za sve nametnike dobar - od ušiju svih vrsta,gusjenica,mrava,kupusnog bijelca,jabučnog savijača,ribizlove hrđe..... isto tako i juha od češnjaka
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |