Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Trajnice
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Blaženak - Geum
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Blaženak - Geum

Odgovori Odgovori Stranica  <1234>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Status: Offline
Bodovi: 2451
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Siječanj 2011 u 07:51
Zanimljivo je promatrati kako neko poznato vrtno cvijeće padne u zaborav, a ranije ga je bilo u svakom vrtu. U međuvremenu pojave se mnogi kultivari, a oni stari se ponovno otkrivaju. Blaženak je lijep i kad cvate i bez cvijeta zimi, baš zbog vazdazelenog baršunastog lišća skupljenog u rozete.  
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5241
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Siječanj 2011 u 21:06
Retriver Sara hvala za informaciju za MBM ...Tamo često navratim, pa ću valjda i naći geum. Možda sam ga i ranije vidijela ali nije mi bio u glavi pa nisam obraćala pažnju. Obzirom da nije zahtjevan odgovara mi u svakom slučaju...WinkWink
sutra je novi dan
Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Siječanj 2011 u 20:34
MOON i HOYA hvala za informaciju...Nisam do sada vidijela tu biljku u živo pa ni ne znam kako izgleda, morati ću do vas da je vidim i onda u potragu za moj novi vrt....WinkWink
sutra je novi dan
Na vrh
Retriver Sara View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 8979
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Retriver Sara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Siječanj 2011 u 20:31
obično bude u prodaji u travnju, svako proljeće ga prodaju u MBM-u.

Predivna je to i vrlo zahvalna biljkaSmile.
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 10501
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Siječanj 2011 u 19:10
Originalno poslano od člana jagoda jagoda napisao:

Preljepa biljka, k tome još i trajnica...Nisam je još vidijela u prodaji, morati ću je portažiti...WinkWink

Jagoda, od rujna prošle godine geuma je bilo za kupiti u Bauh...Wink, tamo sam i ja kupila (par postova iznad možeš ga vidjeti, stavila sam njegovu sliku).

Evo da napišem što je sad s tim geumom - tijekom prosinca izgubio je i cvijet i lišće. Čekam toplije dane da se ponovno pojavi.Tongue
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Siječanj 2011 u 19:01

Postoji tridesetak vrsta geuma. Proširen je u Evropi, Aziji, sjevernoj i južnoj Americi te u južnoj Africi. Zavisno od vrste rastu na različitim staništima.
Neke od vrsta rastu i na našim područjima.

U vrtovima se najviše uzgajaju kultivari koji imaju krupnije cvijetove izražajnih boja.

Dosta samoniklih vrsta ima sitne i neugledne cvijetove.
Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6573
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Siječanj 2011 u 18:57
A ja imam geum kao dragu uspomenu na druženje sa našom forumašicom u Senju Tongue
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Siječanj 2011 u 18:36
Preljepa biljka, k tome još i trajnica...Nisam je još vidijela u prodaji, morati ću je portažiti...WinkWink
sutra je novi dan
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Siječanj 2011 u 18:02
....samoniklo sam ih vidjela "na kontinentu"  ali ne u j.Dalm....
Na vrh
dado_84 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1031
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado_84 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Siječanj 2011 u 13:35
Rastu geumi samoniklo i u Dalmaciji :)
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Siječanj 2011 u 10:29
....lijepa  vrsta   biljke...

....da  li   neko  ima  iskustvo  sa  tom  biljkom  u   Dalmaciji? 
Na vrh
Anaida View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 7297
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anaida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Siječanj 2011 u 09:30
Moj je najsličniji ovom crvenom, sunset form, ali ću ga slikati proljetos pa da vidite kakvog imam ja. Koliko znam dijeli se korijenjem jer sam ga ja dosta već dijelila, i vele da se lako ukorijenji kod novog domaćina.. Moj raste "u krug" tj. baš se dosta pravilno širi.
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Siječanj 2011 u 18:28

Imaš pravo, Geum rivale leonards variety ima više aprikot boju - ovu fotku su očito malo "fotošopirali".
Na vrh
dado_84 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado_84 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Siječanj 2011 u 18:05
ok, steta imala bis ljepu kolekciju ;) Ovaj visoki slican geumu moze biti Geum urbanum. Ta vrsta naraste do nekih 30 cm. Ima manje cvijetice žute boje, ali sjemenke su iste kao i u drugim geumima.
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Siječanj 2011 u 17:59

Ovo nisu moji geumi - pa nisam to niti napisala. Ja imam samo Geum coccineum, Geum rivale (ali drugačiji od ovog na slici) i još jedan visoki žuti sličan Geumu Princess Juliane.
Na vrh
dado_84 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado_84 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Siječanj 2011 u 17:25
Cim to su tvoje slike ili s neta? Ovaj pentapetalum me odusevio! I moj montanum je nakako manji hmm mozda je i taj na slici manji ali izgleda veci. Zar geum rivale leonards variety nebi trebao imati narancaste cvijetove (apricot boja)?
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2451
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Siječanj 2011 u 16:41
Ajme što ti je montanum velik, ili je moj neki niski varietet ili sam ga previše izgladnila. Dodala sam puno šljunka da ne istrune od silne prošlogodišnje kišurine.
Na vrh
Olja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 842
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Olja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Siječanj 2011 u 16:01
Bas je lepa ova biljcica,a ja je nikad nisam srela,bas cu obratiti
paznju da je nadjem,verovatno se razmnozava deljenjem korena....?
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Siječanj 2011 u 12:36

Tek sam sada vidjela da su iz prvog posta nestale slike od nekih vrsta geuma pa ću ih ponovo staviti

Ovaj geum je najčešći u našim vrtovima: Geum coccineum

Geum Princess Juliana

Geum pentapetalum

Geum montanum

Geum blazing sunset form

Geum rivale leonards variety

Na vrh
hana View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4007
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Siječanj 2011 u 12:24
ma daj Cimi,zato smo tu da pomognemo tko zna. pelin je opčenito za sve nametnike dobar - od ušiju svih vrsta,gusjenica,mrava,kupusnog bijelca,jabučnog savijača,ribizlove hrđe..... isto tako i juha od češnjaka
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1234>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,172 sekundi.