Četinjače - identifikacija |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 56789 19> |
Korisnik | |
katja ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 15 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 17 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
http://public.fotki.com/Cattya/crnogorica/
evo šaljem još jednom link, valjda će se moći sada otvoriti... |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
katja ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 15 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 17 |
evo i mene da se uključim u ovu temu....imam neke vrste crnogorice u blizini mjesta gdje živim...može li mi ih netko identificirati (ako nije problem da mi date puni naziv biljke....)evo tu je link:http://public.fotki.com/Cattya/crnogorica/Hvala !
|
|
![]() |
|
sequoiadendron ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 30 Travanj 2010 Lokacija: Slovenia Status: Offline Bodovi: 137 |
Ovisi od kojega kupiš. Neki prodaju sjeme od njemačkih stabala, koje isto slabo klijaju. Tako da, neka bude iz Kalifornije uvezeno.
|
|
![]() |
|
medomann ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 16 Svibanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 118 |
probat ću sve, sjeme i reznice ako uspijem doći do njih. gledao sam na e-Bayu, nažalost jedno od najskupljih sjemena, tako ako ništa ne uspijem, morat ću ga kupiti. da li će barem to bolje klijati?
|
|
![]() |
|
sequoiadendron ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 30 Travanj 2010 Lokacija: Slovenia Status: Offline Bodovi: 137 |
Metasekvoja uspijvea bez problema koda nas. U hrvatskoj joj baš n epoznajme lokacije, ali kod nass u Sloveniji je ima dosta, čak i šumica sa 300stabala.
Ako češ sijati domače sjeme S.giganteum, ono jako slabo klija. |
|
![]() |
|
medomann ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 16 Svibanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 118 |
hvala na odgovoru, ovo o 3 vrste sam već čitao preko nekoliko puta da naučim i zapamtim. znači ovaj močvarni čempres jest nešto u rodu sa sekvojama..?
sjeme ću još pokušati naći ili nekako preko forumaša doći do njega, a ako ne uspije bit će dobar i e-bay, žena tamo rastura.
onda ova metasekvoja može uspijeti na kontinentalnoj klimi uz obalu rijeke? što kažeš Sequoiadendrone? Pozz
|
|
![]() |
|
Gle, ono sa 116 metara nije ta sekvoja. Postoje 3 vrste sekvoja :
-Sequoiadendron giganteum-mamutovac (Giant sequoia) : on raste bez problema u kontinentalnoj klimi. Prorodno joj je stanište planine Sierra Vevade u Kaliforniji -Sequoia sempervirens - obalna sekvoja (Coast redwood) : raste duž obalnih područja Kalifornije i ona dostigen vidino 116m i podnosi topliju klimo, tamo do -12 ili -15 Ali ove sekvoje nisu najviša stabla na planeti, u prošlom stolječu so posekli valjda najvišu duglaziju-140m(Pseudotsuga menziesi), koja je rasla uz pacifičke obale Sjeverne Amerike. -Metasequoia glyptostroboides - metasekvoja : podrijetlom iz Kine. Odkrili su je 1942 u fosilimi, a godinu kasnije našli i prirodno stanište sa živim stablima. Prvo je bilo psadježno u "Jugoslaviji" u Arboretumu Volčji potok u SLoveniji 1954. Metasekvoja je listopadna, na jesen izgubi iglice, i jako je slična taksdodiju. To su 3 glavne "sekvoje". A u idstu porodicu Taxodiaceae još ide :rodovi Taxodium, Cryptomeria, Taiwania, Cunninghamia, Glyptostrobus, Athrotaxis, Sciadopitys. Ali su ovu porodicu po novima genetskim istraživanjim prebacili kod porodice Cupressaceae. Sjeme možeš naručiti na e-bayu. Nšeto možeš nači tu o sekvojama,... : www.sequoia.si |
|
![]() |
|
da, i sam shvatih da nije sekvoja, dok sam pisao post, ljudi tamo kažu da je sekvoja, drugi da je ariš, vjerojatno nije ništa od toga. da li da napravim još koju bolju fotku, ove su nekako mutne ispale pa će se bolje vidjet?
Sequoiadendrone, imao bih jedno pitanje. Da li je moguće kako doći da sjemena sekvoje, rado bih to imao, kao jedan moj prijatelj, kojeg je totalno fasciniralo kad je nedavno na TV-u vidio da je najviše drvo na svijetu od čak 116m, meni ja čak više zanimljiva jer je neobična i nema ja u mojoj bližoj, a i široj okolici. imam jedan mali komadić zemlje uz rijeku Mrežnicu od nekih mozda malo više od 100kvadrata i tamo bi posadio onu sekvoju koja voli vodu. vidim da si ti ovdje glavni za sekvoje pa možda možeš nekako pomoći. pozz
|
|
![]() |
|
Močvarni čempres je latinski Taxodium distichum.
|
|
![]() |
|
Metasekvoja nije, jer je ona više piramidalna. MOže biti močvarni čempres ili Taxodium distichum.
|
|
![]() |
|
Pozdrav svim ljubiteljima sekvoja, a pogotovo sequoiadendronu!
iako skupljam (skupljao sam) samo medonosno drveće ne mogah odoljeti ljepoti i raznovrsnosti prirode pa sad imam izlete i u ovo ostalo drveće koje me nečim očaralo, a to su i sekvoje. sad već jučer sam poslikao jednu koja raste u Dugoj Resi u parku i zanimljivo i ona raste na brdašcu kao što si rekao da im paše sequoiadendrone. imam jedno dvogodišnje drvce niklo iz njenog sjemena, koje mi je kao jednogodišnje poklonio jedan stariji čovjek, koji je također ljubitalj svakojakog bilja. slikao sam ga ali je slika nedovoljno čitljiva pa ću ponovit i onda stavit na forum.
ova sekvoja odbacuje iglice i po tvom postu sequoiadendrone zaključujem da se radi o metasequoi, ali još bih molio za konačnu potvrdu jer mozda niti nije sekvoja, jer sam sad malo pogledao temu četinjače - identifikacija i sad vidim da to nije to. ako netko zna neka napiše. (inače cijeli sam ovaj post napisao u temi sekvoja i onda shvatio da mu tamo nije mjesto pa ga prekopirao ovdje)
|
|
![]() |
|
perussola ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 33 |
Zasadili smo ovo, moze pomoc da otkrijemo sto je tocno
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Liquidambar ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 15 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 66 |
Imaš koji detaljniju fotku grane, iglica, pupa?
|
|
![]() |
|
Liquidambar ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 15 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 66 |
Draga chegrtusha, molim te da nam javiš nakon dvije godine koliko će ti ova forma biti ili ostati "patuljasta".
Osobno u svom vrtu imam Ch. law. Stardust (a možda je čak i Ch. law. Stewartii)... u svom prirodnom habitusu, bez kerefeka... velika je to biljka...
Lijep pozdrav.
|
|
![]() |
|
d.i.n.a. ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Lipanj 2010 Status: Offline Bodovi: 495 |
ljudi umjesto da se raspravljate kome je kaj ljepše
![]() ![]() |
|
Tena 28.3.2010
|
|
![]() |
|
chegrtusha ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 27 Siječanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2 |
Iz određenih razloga bitno mi je bilo da imam patuljastu zimzelenu vrstu, a da nije grm. I nejde u vrt.
Zanimljiv mi je "odgovor stručnjaka", koji uopće ne odgovara na pitanje koje sam postavila, samo "stručno" prepisuje podatke koje sam sama navela o biljci i dodaje osobno mišljenje tim i sličnim vrstama. Hmmm, da... |
|
![]() |
|
Bitno je da su uzeli podlogu (najvjerojatnije Ch. law. "obični") i na nju, na visinu od metra, cijepili ovaj žuti varijetet.
Da se ne bi amateri zavaravali... ovakva forma biljke ne postoji u prirodi.
Osobno, kao stručnjak, smatram ta je ovo vrhunac kiča.
Kao i ono što možemo vidjeti po vrtnim centrima.. kojekakve buxuse ili pačemprese šišane u spiralu ili čunj.
Dokle god to ljudi kupuju, duboko uvjereni da imaju u vrtu nekaj spešl... do tada će se raditi ovakve monstruozne stvari sa biljkama.
|
|
![]() |
|
PeKa ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 07 Siječanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 122 |
Izgleda da je u pitanju zeleni patuljak. |
|
![]() |
|
administrator ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
bez brige nece to nigdje otici tako brzo.
|
|
![]() |
|
chegrtusha ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 27 Siječanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2 |
pozdrav, nabavila sam si ovakvo drvce (moje je h 70cm i ima tanašno deblo), piše na etiketi chamaecyparis stardust, a na računu još i chamaecyparis law. ivonne on steam, pa sam malo zbunjena. očekivala sam da je spororastuća vrsta, tj.da neće narast preko 1-1,5m, a na netu nalazim da raste preko 2 m. ima li šanse da je ipak u pitanju neka patuljasta verzija?
http://img705.imageshack.us/img705/4528/chamaecyparisstardustst.jpg ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 56789 19> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |