Četinjače - identifikacija |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1011121314 19> |
Korisnik | |
sequoiadendron ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 30 Travanj 2010 Lokacija: Slovenia Status: Offline Bodovi: 137 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ovo je mamutovac ili gorska sekvoja. Latinkski je to Sequoiadendron giganteum. Uspijeva bez problema u kontinentalnoj klimi preko -20 stupnjeva celzija.Stablo naraste u Californiji do 10 metra debljine,i visine preko 80metara, a u u Hrvatskoj rastu vjerovatno najdeblje i najstarije u Zagrebu u Malinovom parku sa širinom oko 2metra.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
PeKa ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 07 Siječanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 122 |
Hvala, gorski mamutovac... pamtim.
Tko zna koliko bi mi vremena trebalo da to sam utvrdim.
Još jednom hvala.
![]() |
|
![]() |
|
sequoiadendron ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 30 Travanj 2010 Lokacija: Slovenia Status: Offline Bodovi: 137 |
Za 4 godine če biti velik oko 1 metra
|
|
![]() |
|
PeKa ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 07 Siječanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 122 |
Šteta što nije 4 metra za jednu godinu.
Sekvoja i ja ćemo družiti još dosta desetljeća.
|
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Ovdje se mogu vidjeti kako bi izgledale neke četinjače
![]() http://www.kurowski.pl/en/katalog.php?action=iglaste&roslina=217&nazwy=1 Pnavljam pitanjce ako netko zna ![]() Znate li koliki razmak između čempresa mora biti i koliko da ih odmaknem od ograde? ![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
može li točniji naziv ovog "borića"
![]() wslika nije baš najbolja jer je slikana s mob., a nemam zum |
|
![]() |
|
Nije baš bor, ali je u rodu. To je atlaski cedar "glauca" ili Cedrus atlantica "Glauca" podrijetlom iz planina Atlas i Rif na Sjeveru Afrike, to je Maroko, Alžir.
Postoji još libanonski i himalajski cedar |
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
hvala
![]() ma pretpostavila sam da je neki cedar, ali pošto ih ima više... znala sam da će netko od vas biti upućeniji |
|
![]() |
|
d.i.n.a. ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Lipanj 2010 Status: Offline Bodovi: 495 |
eto, prolistah svih 12 stranica da ne pitam ako postoji odgovor, ali nema zato molim puno ime ovog cedra..
![]() |
|
Tena 28.3.2010
|
|
![]() |
|
chegrtusha ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 27 Siječanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2 |
pozdrav, nabavila sam si ovakvo drvce (moje je h 70cm i ima tanašno deblo), piše na etiketi chamaecyparis stardust, a na računu još i chamaecyparis law. ivonne on steam, pa sam malo zbunjena. očekivala sam da je spororastuća vrsta, tj.da neće narast preko 1-1,5m, a na netu nalazim da raste preko 2 m. ima li šanse da je ipak u pitanju neka patuljasta verzija?
http://img705.imageshack.us/img705/4528/chamaecyparisstardustst.jpg ![]() |
|
![]() |
|
administrator ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
bez brige nece to nigdje otici tako brzo.
|
|
![]() |
|
Izgleda da je u pitanju zeleni patuljak. |
|
![]() |
|
Liquidambar ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 15 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 66 |
Bitno je da su uzeli podlogu (najvjerojatnije Ch. law. "obični") i na nju, na visinu od metra, cijepili ovaj žuti varijetet.
Da se ne bi amateri zavaravali... ovakva forma biljke ne postoji u prirodi.
Osobno, kao stručnjak, smatram ta je ovo vrhunac kiča.
Kao i ono što možemo vidjeti po vrtnim centrima.. kojekakve buxuse ili pačemprese šišane u spiralu ili čunj.
Dokle god to ljudi kupuju, duboko uvjereni da imaju u vrtu nekaj spešl... do tada će se raditi ovakve monstruozne stvari sa biljkama.
|
|
![]() |
|
chegrtusha ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 27 Siječanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2 |
Iz određenih razloga bitno mi je bilo da imam patuljastu zimzelenu vrstu, a da nije grm. I nejde u vrt.
Zanimljiv mi je "odgovor stručnjaka", koji uopće ne odgovara na pitanje koje sam postavila, samo "stručno" prepisuje podatke koje sam sama navela o biljci i dodaje osobno mišljenje tim i sličnim vrstama. Hmmm, da... |
|
![]() |
|
d.i.n.a. ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Lipanj 2010 Status: Offline Bodovi: 495 |
ljudi umjesto da se raspravljate kome je kaj ljepše
![]() ![]() |
|
Tena 28.3.2010
|
|
![]() |
|
Liquidambar ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 15 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 66 |
Draga chegrtusha, molim te da nam javiš nakon dvije godine koliko će ti ova forma biti ili ostati "patuljasta".
Osobno u svom vrtu imam Ch. law. Stardust (a možda je čak i Ch. law. Stewartii)... u svom prirodnom habitusu, bez kerefeka... velika je to biljka...
Lijep pozdrav.
|
|
![]() |
|
Imaš koji detaljniju fotku grane, iglica, pupa?
|
|
![]() |
|
perussola ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 33 |
Zasadili smo ovo, moze pomoc da otkrijemo sto je tocno
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
medomann ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 16 Svibanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 118 |
Pozdrav svim ljubiteljima sekvoja, a pogotovo sequoiadendronu!
iako skupljam (skupljao sam) samo medonosno drveće ne mogah odoljeti ljepoti i raznovrsnosti prirode pa sad imam izlete i u ovo ostalo drveće koje me nečim očaralo, a to su i sekvoje. sad već jučer sam poslikao jednu koja raste u Dugoj Resi u parku i zanimljivo i ona raste na brdašcu kao što si rekao da im paše sequoiadendrone. imam jedno dvogodišnje drvce niklo iz njenog sjemena, koje mi je kao jednogodišnje poklonio jedan stariji čovjek, koji je također ljubitalj svakojakog bilja. slikao sam ga ali je slika nedovoljno čitljiva pa ću ponovit i onda stavit na forum.
ova sekvoja odbacuje iglice i po tvom postu sequoiadendrone zaključujem da se radi o metasequoi, ali još bih molio za konačnu potvrdu jer mozda niti nije sekvoja, jer sam sad malo pogledao temu četinjače - identifikacija i sad vidim da to nije to. ako netko zna neka napiše. (inače cijeli sam ovaj post napisao u temi sekvoja i onda shvatio da mu tamo nije mjesto pa ga prekopirao ovdje)
|
|
![]() |
|
Metasekvoja nije, jer je ona više piramidalna. MOže biti močvarni čempres ili Taxodium distichum.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1011121314 19> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |