Anđeoske trube - Datura |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 7891011 19> |
Korisnik | |
antun007 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 1709 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
Zašto volim kaktuse?Nikom ne daju da ih ljube.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Božikovine ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Konačno smo uspjeli fotkati naše dature ...
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
....moja je veličine malog prsta, kad će ta narasti??!!
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Manči, narasti će sigurno no pianje je dali će donijeti plod (sjeme)? Nebude li ga biti će ga kod nas.
![]() |
|
![]() |
|
maslacak7 ![]() *Moderator Foruma ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Ožujak 2009 Lokacija: Betina Status: Offline Bodovi: 2828 |
ja sam kupila sjeme bijele.posadila i niknula,sadsam narucila ljubicastu pa cemo vidjeti....meni su lijepe a upozorit cu ukucane da ne diraju i sve ce biti ok...
|
|
![]() |
|
Athena ![]() Pustio korijenje ![]() Pridružen: 11 Travanj 2009 Status: Offline Bodovi: 283 |
Nisam našla temu o brugmansiji, pa ću ovdje pitati. Naime, mojoj dvogodišnjoj brugmansiji (koja je cijelo ljeto cvala) počeli su jako žutjeti listovi. E to sad može biti i normalno za kraj ljeta. Neznam, prosvjetlite me. Hvala. |
|
![]() |
|
TeaK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
![]() |
|
maslacak7 ![]() *Moderator Foruma ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Ožujak 2009 Lokacija: Betina Status: Offline Bodovi: 2828 |
moju ljubicastu napao cvrni pauk i sad mi je i ljetni jorgovan obolio jer je mala sadnica pa sm stavila da ojaca...s cime je to najbolje rijesiti? pomozite jedva sam nabavila ljubicastu i nebi htjela da mi propadne...
![]() |
|
![]() |
|
antun007 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 1709 |
Jel mi može neko odgovorit kad i kako da sijem,ili ako već piše da mi kaže na kojoj stranici,hvala
|
|
|
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
U novije vrijeme američki biolozi su sve dature (osim Datura stramonium)
preimenovali u Brugmansie. Europski biolozi još uvijek upotrebljavaju i
stari naziv.
Dature nisu sve jednogodišnje, ima ih koje žive i po 4 - 5 godina.
Treba pogledati na netu pa vidjeti da se pojavljuju i pod jednim i pod
drugim imenom npr.:
Brugmansia Versicolor i Datura Versicolor,
Brugmansia Golden Queen i Datura Golden Queen,
Brugmansia Sanguinea i Datura Sanguinea,
Brugmansia Suaveolens i Datura Suaveolens...
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Brugmansije su dugoživuće drvenaste trajnice. U blagim podnebljima mogu na otvorenome narasti i do 6 m. Ukrasnu vrijednost daju krupni, viseći cvjetovi oblika trube, koji ovisno o kultivaru dolaze u nijansama krem, žute, boje breskve, narančaste, ružičaste, crvene i bijeloj boji.
Dature su kratkoživuće zeljaste trajnice, koje se većinom uzgajaju kao jednogodišnje biljke. Čak i u toplijim podnebljima ne žive dulje od 3 do 4 godine, a rijetko dosegnu visinu od 2 m. Za razliku od brugmansije, datura nosi manje cvjetove oblika trube koji su smješteni uspravno. Dolaze u nijansama krem, žute, boje lavande, tamnopurpurne i bijeloj boji. |
|
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Antune možeš posijati i u zatvoreni prostor u teglu a sada već može i vani, koliko ja imam iskustva klijavost je u velikom postotku.
![]() |
|
![]() |
|
Hvala
![]() |
|
|
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Bez obzira na to što ih neko preimenuje pod jedan naziv,datura i brugmansija su dvije različite biljke.Pripadaju jednom rodu biljaka, Solanaceae koji potiče iz sjeverni Anda..Datura je jednogodišnja zeljasta biljka.Na net-u nigdje nisam našla ,a ni u praksi da su to trajnice..Meni ,je bijela,jedino opstajala po dvije sezone u saksiji,a znamo da ona može i u bašti da preživi na kontinentu.Sve druge vrste su jednogodišnje.. Brugmansija je drvenasta biljka,trajnica. Na kontinetnu ne prezimljava napolju,jer ne podnosi temperature ispod nule.Idelana temperatura za prezimljavanje brugmansije je oko 5 stepeni C.Možda zato jer pripadaju istom rodu,i svrstavaju ih pod jedan naziv. A malo toga imaju zajedničko ove dvije biljke. Od izgleda cvijeta,stabla,sjemenki,pa i načina uzgoja.. Na net-u sam našla podataka da botaničko ime datura nije latinsko nego staroindijsko. Pa se zbog toga u zadnje vrijeme veže za brugmansiju, tj.prepisuju joj pripadnost brugmansijama..
|
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
![]() |
|
flover ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2011 Status: Offline Bodovi: 397 |
ja živim u S,lavoniji, znači u unutrašnjosti i imala sam bijelu daturu koja je prezimila vani dve-tri godine ,posađena u vrtu ,posušila bi se preko zime,ostao bi samo batrljak,ali bi iz zemlje kao što je neko rekao na forumu potjerala u proljeće ponovo.Tako je bilo do sada,a pve godine još ne primječujem da tjera,mislim da se smrznula ipak,ili je jednostavno prestara,budući da se uglavnom uzgaja iz sjemena.Kupila sam na aukciji .hr sjeme ljubičaste dature,pa čemo vidjeti kako će biti sa njom...samo ne znam dali da ju sijem direktno u vrt,pošto je još hladno kod nas,ili ipak u posudu???
|
|
"Cvijet treba sunce da postane cvijet, čovjek ljubav da postane čovjek."
|
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Ja bih ipak sijala,prvo u posudu..Tako ja sijem svoje.Prvo posuda pa u bastu kad otopli..One krenu kao lude cim se temperature podignu..
|
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
![]() |
|
milica7 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Ja sam isto kupila sjeme datura ( više boja ) na aukcije.hr i posijala. Jako dugo treba da niknu, više od dva mjeseca, možda zato što je bilo hladno a baš nisu imale najbolje uvjete u podrumu - malo svjetla. Sada vidim da niču pa ću ih poslije kad dobro otopli prenijeti u vrt.
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
![]() |
|
Niču dugo ako nemaju dosta svijetla i sunca.Kada se kasnije posade,tj.kada otopli već niču munjevitom brzinom...Što toplije napolju to biljke veće...Ja sam sada posijala žutu duplu i ljubičastu.Bijela mi je propala još prošle godine...
|
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
![]() |
|
flover ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2011 Status: Offline Bodovi: 397 |
evo moja bijela datura niče iz drvene stapke od lani,što znači iako sam u slavoniji nije se smrznula..
![]() |
|
"Cvijet treba sunce da postane cvijet, čovjek ljubav da postane čovjek."
|
|
![]() |
|
Silvestra ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 02 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1661 |
Ja sam pred tri dana dobila dature sadnice,ožiljene od lani i jednu sam posadila u teglu,a tri uvrt i sad kažem Bože pomozi jer ih do sada nisam imala.Ja planiram u zimu preko njih sraviti malč po zemlji,a gore ih orezati i objatiti kuruzovinom ako ću imati,pa da vidim hoće li smrznuti.
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 7891011 19> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |