Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Vrtno cvijeće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Anđeoske trube - Datura
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Anđeoske trube - Datura

Odgovori Odgovori Stranica  <1 7891011 19>
Korisnik
Poruka
antun007 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Status: Offline
Bodovi: 1709
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antun007 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Srpanj 2009 u 12:27
Ima na aukcijama hr ovake.Ja sam kupio jednu a ima još jedna.Samo mi nemojte moju oteti.
Zašto volim kaktuse?Nikom ne daju da ih ljube.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Božikovine View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 13142
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Srpanj 2009 u 18:44
Konačno smo uspjeli fotkati naše dature ...

Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Srpanj 2009 u 12:04
....moja je veličine malog prsta, kad će ta narasti??!!
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Srpanj 2009 u 12:41
Manči, narasti će sigurno no pianje je dali će donijeti plod (sjeme)? Nebude li ga biti će ga kod nas.
Na vrh
maslacak7 View Drop Down
*Moderator Foruma
*Moderator Foruma
DONATOR

Bodovi: 2828
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje maslacak7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Kolovoz 2009 u 01:07
ja sam kupila sjeme bijele.posadila i niknula,sadsam narucila ljubicastu pa cemo vidjeti....meni su lijepe a upozorit cu ukucane da ne diraju i sve ce biti ok...
Na vrh
Athena View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 283
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Athena Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Rujan 2009 u 12:36

Nisam našla temu o brugmansiji, pa ću ovdje pitati. Naime, mojoj dvogodišnjoj brugmansiji (koja je cijelo ljeto cvala) počeli su jako žutjeti listovi. E to sad može biti i normalno za kraj ljeta. Neznam, prosvjetlite me. Hvala.

Na vrh
TeaK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3272
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje TeaK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Rujan 2009 u 13:24
Na vrh
maslacak7 View Drop Down
*Moderator Foruma
*Moderator Foruma
DONATOR

Bodovi: 2828
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje maslacak7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Rujan 2009 u 21:13
moju ljubicastu napao cvrni pauk i sad mi je i ljetni jorgovan obolio jer je mala sadnica pa sm stavila da ojaca...s cime je to najbolje rijesiti? pomozite jedva sam nabavila ljubicastu i nebi htjela da mi propadne...smile43
Na vrh
antun007 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antun007 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Siječanj 2010 u 16:17
Jel mi može neko odgovorit kad i kako da sijem,ili ako već piše da mi kaže na kojoj stranici,hvala
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Ožujak 2010 u 22:39
U novije vrijeme američki biolozi su sve dature (osim Datura stramonium) preimenovali u Brugmansie. Europski biolozi još uvijek upotrebljavaju i stari naziv. Dature nisu sve jednogodišnje, ima ih koje žive i po 4 - 5 godina. Treba pogledati na netu pa vidjeti da se pojavljuju i pod jednim i pod drugim imenom npr.: Brugmansia Versicolor i Datura Versicolor,  Brugmansia Golden Queen i Datura Golden Queen,   Brugmansia Sanguinea i Datura Sanguinea,  Brugmansia Suaveolens i Datura Suaveolens...
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Ožujak 2010 u 22:54
Brugmansije su dugoživuće drvenaste trajnice. U blagim podnebljima mogu na otvorenome narasti i do 6 m. Ukrasnu vrijednost daju krupni, viseći cvjetovi oblika trube, koji ovisno o kultivaru dolaze u nijansama krem, žute, boje breskve, narančaste, ružičaste, crvene i bijeloj boji.
Dature su kratkoživuće zeljaste trajnice, koje se većinom uzgajaju kao jednogodišnje biljke. Čak i u toplijim podnebljima ne žive dulje od 3 do 4 godine, a rijetko dosegnu visinu od 2 m. Za razliku od brugmansije, datura nosi manje cvjetove oblika trube koji su smješteni uspravno. Dolaze u nijansama krem, žute, boje lavande, tamnopurpurne i bijeloj boji.
Na vrh
Mari,5510 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 12480
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mari,5510 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Ožujak 2010 u 23:39
Antune možeš posijati i u zatvoreni prostor u teglu a sada već može i vani, koliko ja imam iskustva klijavost je u velikom postotku.
Na vrh
antun007 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antun007 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Ožujak 2010 u 14:29
Hvala Embarrassed
Na vrh
alisa View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2545
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alisa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Ožujak 2010 u 18:23
Bez obzira na to što ih neko preimenuje pod jedan naziv,datura i brugmansija su dvije različite biljke.Pripadaju jednom rodu biljaka, Solanaceae koji potiče iz sjeverni Anda..Datura je jednogodišnja zeljasta biljka.Na net-u nigdje nisam našla ,a ni u praksi da su to trajnice..Meni ,je bijela,jedino opstajala po dvije sezone u saksiji,a znamo da ona može i u bašti da preživi na kontinentu.Sve druge vrste su jednogodišnje.. Brugmansija je drvenasta biljka,trajnica. Na kontinetnu ne prezimljava napolju,jer ne podnosi temperature ispod nule.Idelana temperatura za prezimljavanje brugmansije je oko 5 stepeni C.Možda zato jer pripadaju istom rodu,i svrstavaju ih pod jedan naziv. A malo toga imaju zajedničko ove dvije biljke. Od izgleda cvijeta,stabla,sjemenki,pa i načina uzgoja.. Na net-u sam našla podataka da botaničko ime datura nije latinsko nego staroindijsko. Pa se zbog toga u zadnje vrijeme veže za brugmansiju, tj.prepisuju joj pripadnost brugmansijama..
Jupiiiiiiiiiii
Na vrh
flover View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 397
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje flover Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Travanj 2011 u 21:29
ja živim u S,lavoniji, znači u unutrašnjosti i imala sam bijelu daturu koja je prezimila vani dve-tri godine ,posađena u vrtu ,posušila bi se preko zime,ostao bi samo batrljak,ali bi iz zemlje kao što je neko rekao na forumu potjerala u proljeće ponovo.Tako je bilo do sada,a pve godine još ne primječujem da tjera,mislim da se smrznula ipak,ili je jednostavno prestara,budući da se uglavnom uzgaja iz sjemena.Kupila sam na aukciji .hr sjeme ljubičaste dature,pa čemo vidjeti kako će biti sa njom...samo ne znam dali da ju sijem direktno u vrt,pošto je još hladno kod nas,ili ipak u posudu???
"Cvijet treba sunce da postane cvijet, čovjek ljubav da postane čovjek."
Na vrh
alisa View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alisa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Travanj 2011 u 21:38
Ja bih ipak sijala,prvo u posudu..Tako ja sijem svoje.Prvo posuda pa u bastu kad otopli..One krenu kao lude cim se temperature podignu..
Jupiiiiiiiiiii
Na vrh
milica7 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 10300
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje milica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Travanj 2011 u 21:45
Ja sam isto kupila sjeme datura ( više boja ) na aukcije.hr i posijala. Jako dugo treba da niknu, više od dva mjeseca, možda zato što je bilo hladno a baš nisu imale najbolje uvjete u podrumu - malo svjetla. Sada vidim da niču pa ću ih poslije kad dobro otopli prenijeti u vrt.
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
Na vrh
alisa View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alisa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Travanj 2011 u 21:56
Niču dugo ako nemaju dosta svijetla i sunca.Kada se kasnije posade,tj.kada otopli već niču munjevitom brzinom...Što toplije napolju to biljke veće...Ja sam sada posijala žutu duplu i ljubičastu.Bijela mi je propala još prošle godine...
Jupiiiiiiiiiii
Na vrh
flover View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 397
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje flover Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Svibanj 2011 u 22:04
evo moja bijela datura niče iz drvene stapke od lani,što znači iako sam u slavoniji nije se smrznula..
"Cvijet treba sunce da postane cvijet, čovjek ljubav da postane čovjek."
Na vrh
Silvestra View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1661
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Silvestra Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2011 u 22:41
Ja sam pred tri dana dobila dature sadnice,ožiljene od lani i jednu sam posadila u teglu,a tri uvrt i sad kažem Bože pomozi jer ih do sada nisam imala.Ja planiram u zimu preko njih sraviti malč po zemlji,a gore ih orezati i objatiti kuruzovinom ako ću imati,pa da vidim hoće li smrznuti.smile156
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 7891011 19>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,312 sekundi.