Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sobne lisno dekorativne biljke
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Dracena - Zmajevac
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Dracena - Zmajevac

Odgovori Odgovori Stranica  <1 2223242526 34>
Korisnik
Poruka
frances View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Status: Offline
Bodovi: 34
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frances Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Kolovoz 2011 u 23:20
mislim da si dobro napravila, ja za dracenu takoder koristim obicnu zemlju, ponekad, kad imam, pomijesam obicnu zemlju sa zemljom za kaktuse koja ima pijeska ili stavim iskljucivo zemlju za kaktuse, al u vise navrata sam presadila u cistu zemlju i nije bilo nikakvih problema; dracene kao da nisu prezahtijevne po pitanju zemlje (mozda grijesim). ja svoju zemlju takoder cuvam i to tako da je drzim dalje od sunca i cvrsto zatvorim vrecicu ili pomno presavijem vrecicu i cvrsto zalijepim krajeve (primjetila sam da tako ostaje vlazna i svjeza dugo). sve si napravila dobro, super sto si ih vratila na njihovo mjesto jer ako im odgovaraju bila bi steta staviti ih na mjesta koja bi mozda manje odgovaralaSmile Sretno s lijepim dracenamaClap
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Najljepši vrt pod kišom 2014

Bodovi: 3306
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Kolovoz 2011 u 13:55
Nisam neki guru po pitanju dracena, ali evo moga iskustva. Imam Dracaenu marginata već dvije godine i dobila sam je već višu od metra. Tijekom te dvije godine puno je narasla. Nisam je presađivala do danas, a imam namjeru to napraviti u veljači. Zalijevam je jednom do dvaput tjedno, zimi dva do tri puta mjesečno. U stanu imam centralno grijanje. Zimi je orošavam bar jednom tjedno, sada i češće. Povremeno, kad se na listovima skupi prašina (a kod mene je ima na tone zbog blizine prometne ceste), odnesem je u kadu, popnem se na stolac i nježno je istuširam mlakom vodom. Prihranjujem je najčešće tako da je zalijem vodom u kojoj sam oprala ribu, ponekad samo upotrijebim tekuće gnojivo. Primijetila sam da joj ne paše kad mm uključi klimu (dobio je zabranu!) i hladan zrak puše direktno na nju - odmah joj se počnu sušiti listovi.
Inače stoji uz vrata koja iz sobe vode u kuhinju pa ima svjetla iz obiju prostorija. Evo slike:

Uploaded with ImageShack.us

Jedna zanimljivost: prošle jeseni jednog sam jutra našla hrpu nekakvih gljiva u podnožju i izgleda da joj je to pasalo. Listovi su "odskočili" i bili su prekrasno zeleni i sjajni! Nakon što su gljive nestale, listovi su se vratili u normalu. A možda je to zbog toga što sam je malo više zalila. Embarrassed
Na vrh
orhideja4 View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 134
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje orhideja4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Kolovoz 2011 u 15:37
frances hvala ti...

Andina, dracena ti je divna
Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Kolovoz 2011 u 14:48
Hvala, baš sam ponosna na nju, naročito zato jer mi je draga uspomena.
Na vrh
frances View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frances Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Kolovoz 2011 u 16:36
Odlicno Andina, hvala na savjetima i iskustvu!Dracena ti je stvarno predivna, svaka cast!Clap
Na vrh
AAnčica View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 55
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje AAnčica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Kolovoz 2011 u 21:39
Ljepa ti je dracena Andina.
Na vrh
frances View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frances Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Kolovoz 2011 u 10:29
smile57 
nema na cemu orhideja4, nadam se da je to sto sam napisala bilo od neke koristi 
Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Kolovoz 2011 u 22:00
Hvala svima još jednom. Treba li tko reznice, nek se javi u veljači. Tada ću je presaditi i pokušati razmnožiti.
Na vrh
AAnčica View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 55
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje AAnčica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Kolovoz 2011 u 23:21
Meni se razmnožavaju bez problema. Prije par mjeseci sam otkinula jednu reznicu i posadila da vidim hoće li rasti i uspjela sam raste čak je potjerala novu mladicu na onom mjestu gdje sam ju otkinula sad imam dvije ljepe velike.           Smile
Na vrh
frances View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frances Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Kolovoz 2011 u 11:18
cure pomozite sa savjetom kako se razmnozava dracena, kako se prave reznice? imam dvije dracene, marginatu i deremensis lemon lime, zasada rastu lijepo, sve sto s njima radim jest odrzavanje i presadivanje, ali voljela bih i ja napraviti reznice da imam od svake jos koji primjerak, za svaki slucaj, a i toliko su lijepe da mi nisu dovoljne jedna po jedna SmileImam dosta sukulenata kuci i njihovo dijeljenje mi je jasno, dracenino, pak ne znam kako se treba izvesti!Hvala unaprijed!
Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Kolovoz 2011 u 02:29
Ni ja nisam još nikada razmnožavala dracenu. Mislim da su Brbe, Natalija i drugi lijepo objasnili što treba učiniti pa pogledaj na ovim linkovima:

http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=354&PN=6

http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=354&PN=8

http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=354&PN=17

http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=354&PN=20

Negdje sam još pročitala da reznica pušta korijenje na 25 stupnjeva i to u vodi koju ne treba mijenjati nego samo nadolijevati ako ispari. Ja ću pokušati na sva tri načina: margotiranjem, stavljanjem reznice u vodu i jednu ću zapiknuti direkt u zemlju. Ionako sam planirala maknuti tri grančice.
Na vrh
frances View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frances Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Kolovoz 2011 u 09:59
Hvala ti lijepa Andina, pogledat cu sve ove linkove, stvarno je vrijeme da naucim kako se rade reznice i sve oko presadivanja dracene jer je prelijepa i ne zelim da je izgubim, ukoliko joj se stogod desi!
Na vrh
shiro View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 9
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shiro Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Listopad 2011 u 21:20
Da li sad smijem odrezati reznice i staviti u čašice s vodom ili moram čekat proljeće?
Na vrh
Lovro View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4174
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lovro Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Listopad 2011 u 21:40
Originalno poslano od člana shiro shiro napisao:

Da li sad smijem odrezati reznice i staviti u čašice s vodom ili moram čekat proljeće?

...ja mislim da smiješ i sad!
Varaždin, stari moj grad!
Na vrh
alisa View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2545
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alisa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Listopad 2011 u 21:46
Da,slažem se Lovro,može i sada!Odreži,reznice,shiro i stavi u vodu..Možeš saditi ih,čim dobiju prve bijele tačkice,a možeš i čekati da izraste korijen..
Jupiiiiiiiiiii
Na vrh
shiro View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 9
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shiro Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Listopad 2011 u 22:20
Hvala, a kad potjera, kako izvesti ono grananje? Samo odrežem vrh?

I da, listove sa reznice ne trgam, nego ostavljam normalno? Znaci samo odrežem 15cm vrha D. marginate i u vodu?

Dal bi bilo moguće izvesti na jednoj biljci da se više put grana na 3. Recimo da ja sad ovu svoju negdje iznad grananja presječem, trebalo bi se opet granati?

Uff.. puno pitanja.Embarrassed
Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Listopad 2011 u 20:38
Nisam nikakav stručnjak pa neću dijeliti savjete, ali mislim da si u pravu. No vjerojatno se to ne može činiti neograničeno. Ne znam, neka stručniji kažu. Mojoj draceni iz tegle izlaze tri stabljike (vjerojatno svaka ima svoj korijen) i svaka od njih se grana na tri grane, ali na različitim visinama.
Negdje sam pročitala da se ne može predvidjeti koliko će grana potjerati kad joj se odreže vrh.
Na vrh
dmirce12 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3162
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dmirce12 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Listopad 2011 u 22:38
Vidim da se tu priča kako se razmnožavaju dracene,a to je jednostavan postupak ja npr.radim to ovako
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2011 u 15:24
Evo moje zelene dracene (ne znam koja je), stara je 3 godine i visoka 40 cm, kraj nje je jedna mala od godine dana.

Najviše od svih dracena ipak volim ovu "song of India"

RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2011 u 22:03
Evo, ja našla. Čini mi se da ti je zelena Dracaena Compacta. A ova Indijska pjesma je neodoljiva! Clap
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 2223242526 34>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,297 sekundi.