Dracena - Zmajevac |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2223242526 34> |
Korisnik | |
frances ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 22 Lipanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 34 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
mislim da si dobro napravila, ja za dracenu takoder koristim obicnu zemlju, ponekad, kad imam, pomijesam obicnu zemlju sa zemljom za kaktuse koja ima pijeska ili stavim iskljucivo zemlju za kaktuse, al u vise navrata sam presadila u cistu zemlju i nije bilo nikakvih problema; dracene kao da nisu prezahtijevne po pitanju zemlje (mozda grijesim). ja svoju zemlju takoder cuvam i to tako da je drzim dalje od sunca i cvrsto zatvorim vrecicu ili pomno presavijem vrecicu i cvrsto zalijepim krajeve (primjetila sam da tako ostaje vlazna i svjeza dugo). sve si napravila dobro, super sto si ih vratila na njihovo mjesto jer ako im odgovaraju bila bi steta staviti ih na mjesta koja bi mozda manje odgovarala
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Nisam neki guru po pitanju dracena, ali evo moga iskustva. Imam Dracaenu marginata već dvije godine i dobila sam je već višu od metra. Tijekom te dvije godine puno je narasla. Nisam je presađivala do danas, a imam namjeru to napraviti u veljači. Zalijevam je jednom do dvaput tjedno, zimi dva do tri puta mjesečno. U stanu imam centralno grijanje. Zimi je orošavam bar jednom tjedno, sada i češće. Povremeno, kad se na listovima skupi prašina (a kod mene je ima na tone zbog blizine prometne ceste), odnesem je u kadu, popnem se na stolac i nježno je istuširam mlakom vodom. Prihranjujem je najčešće tako da je zalijem vodom u kojoj sam oprala ribu, ponekad samo upotrijebim tekuće gnojivo. Primijetila sam da joj ne paše kad mm uključi klimu (dobio je zabranu!) i hladan zrak puše direktno na nju - odmah joj se počnu sušiti listovi.
Inače stoji uz vrata koja iz sobe vode u kuhinju pa ima svjetla iz obiju prostorija. Evo slike: ![]() Uploaded with ImageShack.us Jedna zanimljivost: prošle jeseni jednog sam jutra našla hrpu nekakvih gljiva u podnožju i izgleda da joj je to pasalo. Listovi su "odskočili" i bili su prekrasno zeleni i sjajni! Nakon što su gljive nestale, listovi su se vratili u normalu. A možda je to zbog toga što sam je malo više zalila. ![]() |
|
![]() |
|
orhideja4 ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 22 Svibanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 134 |
frances hvala ti...
Andina, dracena ti je divna |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Hvala, baš sam ponosna na nju, naročito zato jer mi je draga uspomena.
|
|
![]() |
|
frances ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 22 Lipanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 34 |
Odlicno Andina, hvala na savjetima i iskustvu!Dracena ti je stvarno predivna, svaka cast!
![]() |
|
![]() |
|
AAnčica ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 13 Lipanj 2011 Status: Offline Bodovi: 55 |
Ljepa ti je dracena Andina.
|
|
![]() |
|
![]() nema na cemu orhideja4, nadam se da je to sto sam napisala bilo od neke koristi
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Hvala svima još jednom. Treba li tko reznice, nek se javi u veljači. Tada ću je presaditi i pokušati razmnožiti.
|
|
![]() |
|
AAnčica ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 13 Lipanj 2011 Status: Offline Bodovi: 55 |
Meni se razmnožavaju bez problema. Prije par mjeseci sam otkinula jednu reznicu i posadila da vidim hoće li rasti i uspjela sam raste čak je potjerala novu mladicu na onom mjestu gdje sam ju otkinula sad imam dvije ljepe velike.
![]() |
|
![]() |
|
cure pomozite sa savjetom kako se razmnozava dracena, kako se prave reznice? imam dvije dracene, marginatu i deremensis lemon lime, zasada rastu lijepo, sve sto s njima radim jest odrzavanje i presadivanje, ali voljela bih i ja napraviti reznice da imam od svake jos koji primjerak, za svaki slucaj, a i toliko su lijepe da mi nisu dovoljne jedna po jedna
![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Ni ja nisam još nikada razmnožavala dracenu. Mislim da su Brbe, Natalija i drugi lijepo objasnili što treba učiniti pa pogledaj na ovim linkovima:
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=354&PN=6 http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=354&PN=8 http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=354&PN=17 http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=354&PN=20 Negdje sam još pročitala da reznica pušta korijenje na 25 stupnjeva i to u vodi koju ne treba mijenjati nego samo nadolijevati ako ispari. Ja ću pokušati na sva tri načina: margotiranjem, stavljanjem reznice u vodu i jednu ću zapiknuti direkt u zemlju. Ionako sam planirala maknuti tri grančice. |
|
![]() |
|
Hvala ti lijepa Andina, pogledat cu sve ove linkove, stvarno je vrijeme da naucim kako se rade reznice i sve oko presadivanja dracene jer je prelijepa i ne zelim da je izgubim, ukoliko joj se stogod desi!
|
|
![]() |
|
shiro ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 23 Svibanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 9 |
Da li sad smijem odrezati reznice i staviti u čašice s vodom ili moram čekat proljeće?
|
|
![]() |
|
Lovro ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 18 Rujan 2010 Lokacija: Varaždin Status: Offline Bodovi: 4174 |
...ja mislim da smiješ i sad! |
|
Varaždin, stari moj grad!
|
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Da,slažem se Lovro,može i sada!Odreži,reznice,shiro i stavi u vodu..Možeš saditi ih,čim dobiju prve bijele tačkice,a možeš i čekati da izraste korijen..
|
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
![]() |
|
shiro ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 23 Svibanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 9 |
Hvala, a kad potjera, kako izvesti ono grananje? Samo odrežem vrh?
I da, listove sa reznice ne trgam, nego ostavljam normalno? Znaci samo odrežem 15cm vrha D. marginate i u vodu? Dal bi bilo moguće izvesti na jednoj biljci da se više put grana na 3. Recimo da ja sad ovu svoju negdje iznad grananja presječem, trebalo bi se opet granati? Uff.. puno pitanja. ![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Nisam nikakav stručnjak pa neću dijeliti savjete, ali mislim da si u
pravu. No vjerojatno se to ne može činiti neograničeno. Ne znam, neka
stručniji kažu. Mojoj draceni iz tegle izlaze tri stabljike (vjerojatno svaka
ima svoj korijen) i svaka od njih se grana na tri grane, ali na različitim visinama.
Negdje sam pročitala da se ne može predvidjeti koliko će grana potjerati kad joj se odreže vrh. |
|
![]() |
|
dmirce12 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 12 Siječanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3162 |
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Evo moje zelene dracene (ne znam koja je), stara je 3 godine i visoka 40 cm, kraj nje je jedna mala od godine dana.
![]() Najviše od svih dracena ipak volim ovu "song of India"
![]() |
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Evo, ja našla. Čini mi se da ti je zelena Dracaena Compacta. A ova Indijska pjesma je neodoljiva!
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2223242526 34> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |