Ljiljani - Lilium |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2324252627 64> |
Korisnik | |
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
dmirce,nece kasnije cvjetati.Oni cvjetaju kad im je vrijeme,bili posadjeni u proljeće il u jesen.Zato ne birni,ako ih i ne nadjes skoro,bit ce na proljeće popravni.
|
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Tea ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
Alisa je u pravu.U svakom slucaju nisi zakasnio jer ce u proljece izbor biti jos i veci.Ja se samo nisam mogla strpit i tvrdoglava sam i ako ih zelim sada onda cu ih i uzet sada.Prosle godine me nije stajalo lukovice vjerojatno nece ni ove.Ti ih dmirce uzmi kad ces moc.
|
|
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj
|
|
![]() |
|
dmirce12 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 12 Siječanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3162 |
Ma imate pravo ja kad naiđem na ljiljane onda ću ih i uzeti.Ima njih gotovih u cvjetu za kupit,ali to onda nije moj trud,a i skupi su zar ne?
|
|
![]() |
|
Tea ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
Meni osobno je ljepše kad kupim lukovicu,odnosno kad sama uzgojim ljiljan jer u tome i je poanta,bar što se mene tiče.Ja nikad do sada nisam kupila teglicu s ljiljanom u cvatu i ne volim to.Čak sam i mami rekla da me s takvim stvarima ne iznenađuje jer to ne volim.
|
|
|
|
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
za mene su ljiljani vrtno cvijeće
![]() sad sam primijetila nove izboje ljiljana u vrtu koji mi je "nestao" preko ljeta, ne znam da li da ga ostavim vani ili je bolje vaditi lukovicu (prošlu sezonu je prezimio vani ali nije cvao), to je navodno kraljevski ljiljan, dobila sam ga od lilie |
|
![]() |
|
Mari meni je ovo vec sad cetvrta godina da se "bavim" uzgojem ljiljana u teglama.Naravno da im nije kao u vrtu al misl da im nije ni puno gore.Posadim ih u vecu teglu da se mogu lakse raziti i prihranjujem ih obavezno i cvijetovi su izostali samo prosle godine al mislim da je te godine bilo do kvalitete lukovice.
Mari,neces se razocarati ;-) |
|
|
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Lukovičasto bilje nije dobro puno gnojiti jer tada više razvija zelenu masu, podložnije je gnjilenju i često ne procvjeta. Inače, u teglama se može uzgajati svaka biljka ako joj se pruže uvjeti kakve ona zahtijeva. |
|
![]() |
|
Slažem se s tobom.Preporučljivo je čak mineralno gnojivo za cvatuće biljke razrijediti i više nego što piše u uputuama i takvom otopinom onda gnojiti ljiljane.Ja ih gnojim zato jer smatram da im supstrat u kojem jesu ne daje dovoljno hranjiva za cijelu vegetacijsku sezonu i pogotovo ako netko pokušava dobiti sjeme i probati sa uzgojem ljiljana iz sjemena.Za one koje ljiljane drže samo kao cvijeće u vrtu,možda mineralna gnojidba nije ni potrebna.Ja s njima općenito govoreći imam veće ciljeve...
|
|
|
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Mari ,ostavi lukovicu u vrtu!Svaka baštenska biljka više voli biti posađena u bašti nego u saksijama.U saksiji treba duplo veća briga i njega..Posebno taj ljiljan koji imaš,voli baštu..To je super da je krenuo,jer on će biti zelen cjelu zimu,mislim na njegov list.U proljeće će cvjetati.To što nije cvjetao,moguće je da je lukovica bila mala i mlada.Sada skuplja snagu preko lista za sledeće cvjetanje..Oni ne vole previše vlažna i teška glinena tla.Ja u bašti imam,orijentalne,azijske ,trubaste i tigraste ljiljane.Nikada ih ne vadim.Samo ih presadim,kad vidim da je niklo dosta mladih oko matične biljke.Orijentalci su najosjetljiviji i oni trebaju dublje u zemlju,da ne smrznu preko zime..Ja se nadam da će moji,ovogodišnji,prezimiti zimu ,u vrtu..
|
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
tako mi je drago kad razmjenjujemo iskustva.. što više informacija to bolje
![]() e, ovo je meni tek prvi ljiljan, pa neka ostane u vrtu, ako se sad obnovio, bit će nešta od njega slijedeće sezone, nadam se.. a kad budem imala više onda ću možda razmislit i o sađenju u tegle ![]() 2201tea oni su tvoji ljubimci pa razumijem da ih hoćeš imati na vidiku ![]() |
|
![]() |
|
Gordana102 ![]() Već proklijao ![]() Pridružen: 06 Studeni 2010 Lokacija: Slatina Status: Offline Bodovi: 244 |
alisa gdje nabavljaš lukovice ljiljana-orijentalni.
|
|
![]() |
|
Gordana,ako se smijem ubaciti..ja sam ih uzela u Bauhausu..tamo ih je bilo do sada.Jest da ja tamo lukovice više ne uzimam ali tamo sam ih viđala pa ako ih želiš znaš gdje ih možeš naći..
|
|
|
|
![]() |
|
Gordana102 ![]() Već proklijao ![]() Pridružen: 06 Studeni 2010 Lokacija: Slatina Status: Offline Bodovi: 244 |
2201tea hvala na brzom odgovoru, i ja tamo kupujem kad god sam u Osj..imam ja 13 boja od toga su orjentalci 3kom ovo dr.. su azijati.
|
|
![]() |
|
Gordana ,ja sam kupovala kod nas u Sarajevu dio svojih orijentalaca ,a dobar dio sam dobila iz Zagreba od moje drage prijateljice..Ovdje i nema baš nekog izbora,pa čak ni azijata.Sve te boje imam odavno,ove koje nude kod nas..
|
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
![]() |
|
alisa hvala i tebi na odgovoru,,, još jedno pitanje dali vama krtice ne pojedu lukovice ili su to ipak miševi.?
|
|
![]() |
|
Koliko sam čula od drugih članova,krive su krtice...
|
|
|
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Ne krtice, cure, nego voluharice vole papati lukovice.
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
Točno,voluharice...samo sam ja mislila da je to isto ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Krtice ne vole baš jesti biljke,one su mesožderi.One kopaju pod zemljom i jedina štetta koju uzrokuju je da iskopaju neku biljku,praveći one rupe na površini zemlje,koje zovemo krtičnjak..
Voluharice jedu korijen il lukovicu biljke..One prave tunele pod zemljom i imaju jako dobro razvijeno,čulo mirisa.Uništavaju sve što im se nađe pod zemljom.Jedino ne vole miris bijelog luka,narcise,fritallariai još neke biljke..Mislim da ima tema tu na forumu i o krticama i voluharicama.. |
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
![]() |
|
Hvala na brzom odgovoru..ali zanimala me razlika u izgledu.Pogledat ću na temi o njima da ne ulazimo u nepotrebne diskusije kad već ovo nije tema o njima.. |
|
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2324252627 64> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |