Korisnik |
Tema Pretraga Opcije teme
|
monika76
Novo sjeme
Pridružen: 04 Svibanj 2010
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 1
|
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 04 Svibanj 2010 u 21:59 |
Kao prvo da pozdravim svu ekipu s ove stranice,ima dosta zanimljivih pitanja,pa evo postavit ću i ja jedno.Danas sam sa kolegicom išla brat lekovito bilje,ubrali smo,,,ružmarin,kadulju u cvijetu,majčinu dušicu,,,sad me zanima dali mogu od te tri trave pravi tinturu i dali je to ok,,,Il kako već da ih pravim posebno svaku zasebe,,,unaprijed zahvaljivam..
|
 |
Sponzorirani linkovi
|
|
 |
Fermina-Daza
Odrastao grm
Pridružen: 21 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1594
|
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 06 Svibanj 2010 u 00:09 |
Tinkture pravi posebno, lako ih izmješaš ako ti zatreba. Tinktura ružmarina je dobra za cirkulaciju a tinktura majčine dušice za masiranje bolesnih zglobova, kod uzetosti, moždanog udara... Ove dvije tinkture se mogu pomiješati za masiranje bolnih zglobova, leđa, vrata...svaka će činiti svoje. Tinkturu kadulje čini samu.Razblažena s vodom odlična je za njegu usne šupljine i bolno grlo.
|
 |
Golden Leo
Upravo klijam
Pridružen: 20 Lipanj 2010
Lokacija: Osijek
Status: Offline
Bodovi: 143
|
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 14 Srpanj 2011 u 10:36 |
Je li netko radio tinkturu od gaveza? Pročitala sam o djelovanju tinkure od gaveza i voljela bih to napraviti za svoju mamu, pa da proba, mislim, ne može odmoći. Koliki omjer i dužina stajanja bi trebala biti za gavez?
|
 |
Fermina-Daza
Odrastao grm
Pridružen: 21 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1594
|
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 17 Srpanj 2011 u 18:03 |
Odavna pravim dobru tinkturu gaveza. Evo recept: Izribaj svježi korijen gaveza ( iskopan u kasnu jesen ili rano proljeće ) na ribež za jabuke.Ubaci u staklenu teglu do najmanje 2/3 visine ili još bolje do 1-2 cm ispod ruba tegle.Zalij dobrom domaćom rakijom jačine oko 40 % do vrha.Dobro začepi teglu i stavi na sunce najmanje 4 tjedna.Ja držim i duže.Procijedi i ulij u tamne boce i drži na suhom i hladnom mjestu. Ova tinktura je odlična za bolne zblobove, išijas, reumu, giht...
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
 |
Fermina-Daza
Odrastao grm
Pridružen: 21 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1594
|
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 17 Srpanj 2011 u 18:05 |
Naravno korijen treba dobro oprati od zemlje ali ne sasvim sastrugati vanjski crni dio.
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
 |
medicinepro
Novo sjeme
Pridružen: 17 Listopad 2011
Status: Offline
Bodovi: 1
|
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 17 Listopad 2011 u 22:12 |
ja sam farmaceutski tehnicar :) mi pripremamo u skoli tinkture po recepturi iz farmakopeje i koristi se medicinski alkohol. Tinktura napravljena sa rakijom je veoma loseg kvaliteta jer je mali udio aktivnih materija u njoj s obzirom da je vec sama porijeklom od biljke. ja cu navesti primjer tinkture
Rp/
Valerianae radix (2) 20,0
Aethanolum dilutum 100,0
Usitnjena se droga prelije razrijeđenim etanolom i maceracijom pripremi tinktura
maceracija je natapanje droge(biljke) u etanolu 5 dana, nakon cega se tinktura procijedi i pusti da odstoji jos 2 dana te po potrebi filtrira ( ako se nesto iztalozi)
moze vas zbuniti Aethanolum dilutum. to je u stvari 70% etanol koji se kupuje u apoteci (u malim bocicama... nije skup). ovo je tinktura valerijane ali se moze praviti i od lavande i od drugih biljaka samo da se propis ispostuje :D pozzzz nadam se da sam pomogao
ako ima pitanja samo izvolite ... :D
|
 |
Fermina-Daza
Odrastao grm
Pridružen: 21 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1594
|
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 18 Listopad 2011 u 00:24 |
medicinepro, dobrodošao na forum  Razumijem tvoj stav: škola. znanost, tako piše u knjigama... Trebaju nam i takvi. Ali nemaš pojma kakve ja dobre tinkture pravim sa pravom domaćom rakijom, ljuticom.prokušane i potvrđene.
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
 |
Fatka
Mladi grm
Pridružen: 24 Srpanj 2007
Lokacija: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Bodovi: 829
|
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 18 Listopad 2011 u 01:27 |
Ja sam neven stavljala u domacu sljivovicu.Pila sma malu casicu ujutro prije jela.Popila sam ove godine oko 2 l.
|
 |
kbszeljko
Novo sjeme
Pridružen: 17 Listopad 2010
Status: Offline
Bodovi: 4
|
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 21 Rujan 2015 u 13:52 |
griva1978 napisao:
Lady of leisure napisao:
Rađenje tinktura je vrlo jednostavno, ali ima par pravila. One se mogu raditi od osušenog bilja (korijen,listovi,bobice...) ili od svježe ubranih bilja.E sad tu se stvari razlikuju. Kod osušenog bilja omjer ide 1:4 ili 1:5, a kod svježe ubranog bilja ide omjer 1:2. Da pojasnim znači 1:4 ili 1:5 je 1 dio biljke i 4 ili 5 djelova alkohola (recimo vodka 80-100% ili medicinski alkohol).U praksi znači 100 gr sušene biljke se prelije sa 400 ml ili 500 ml alkohola. Tako je i sa svježe ubranim biljem 100 gr bilja se prelije 200 ml alkohola. Vi možete staviti bilja više ili manje ovisi o vašoj volji i onda se množi sa 2, 4 ili 5 i rezultat koji dobijete znači toliko alkohola treba staviti unutra.Drugo je da ne idu sve sušene biljke u istom omjeru alkohola niti u isti postotak alkohola. To trebate imati na umu. Jer kada na boci vodke piše da je 80% -tna ne znači da ona ima 80% alkohola u sebi nego ima samo 40% a ostalih 40% je voda. Tako da ne bude zabune.Onaj postotak alkohola koji stoji na boci se dijeli sa 2 i onda se dobije pravi postotak alkohola u odnosu na vodu. Tinkture kada se rade tj. kada se stavi u teglu biljka i alkohol stoje od 2 - 4 tjedna,ali na tamnom mjestu ili teglu možete staviti u papirnatu vrećicu i trebate je svaki dan protresti jedanput.Obično kažu da se tinkture rade kada počinje novi mjesec ( ne mislim na kalendarski nego na onaj koji vidimo navečer vani na nebu) i tinktura je gotova kada je mjesec pun,ali ako neke tinkture stoje duže vrijeme onda sami odlučite kada ćete je završiti. Neke biljke čak i puno više kako je napisala Fermina-Daza. Tinkture mogu biti od samo jedne biljke ili više njih.Za rad tinkture vam je potrebna biljka (sušena ili svježe ubrana), tegla staklena (ne raditi tinkture u plastičnim posudama), alkohol (vodka 80% na dalje jer je to ustavri samo 40% alc. u njoj ostalo je voda,medicinski alkohol...), gaza,stakleni vrč ili u šta će te pretočiti tinktruru kada je gotova sa vrenjem,mali lijevak, bočice(mogu biti sa kapaljkom ili sa malim plastičnim dozatorom na sebi ima ih u svakoj apoteci za kupiti koštaju oko 2 kn kom ili u Kemigu),naljepnice i olovka.Kada započinjete sa radnjom tinkture stavite biljku (sušenu ili svježu) narezanu u teglu.Prelijte je alkoholom (ako je sušena 1:4 ili 1:5,a svježa je 1:2) i zatvorite teglu čvrsto da alkohol ne počne evaporirati i stavite naljepnicu na teglu i napišite na nju koja je biljka unutra i kada ste je stavili unutra, znači datum,da znate točno koliko dana nakon toga je gotova tinktura, između 2-4 tjedna.Drugi dan nakon što tinkutra stoji pogledajte teglu, jer kod sušenog bilja (korijen i ostalo...) biljka upije alkohol pa može se dogoditi da vam fali u tegli alkohola pa samo nadodajte koliko treba (uvijek biljka mora biti prekrivena alkoholom).Stavite teglu na tamno mjesto,ali ne hladno mjesto ili u papirnatu vrećicu i svaki dan protresite teglu.Kada dođe dan koji ste odredili da je zadnji dan da biljka stoji u alkoholu uzmite gazu, stakleni vrč ili zdjelu, mali lijevak, bočice sa kapaljkom (obavezno smeđe bočice), naljepnice i olovku/kemijsku.Otvorite teglu stavite gazu na nju i oko gaze gumice dvije ili možete gazu staviti u staklenu i samo izlijete sve u gazu.potom gazu skupite i izvadite iz zdjele i stišćete je da što više izače tinkture van iz bilja.Nakon toga uzmete mali lijevak i bočice te lijevate tinkturu unutra, ali ne skroz do vrha.Zatvorite tinkturu čvrsto i stavite naljepnicu na nju na kojoj piše ime biljke narodni naziv i latinski naziv, vrijeme kada je započeta tintkura i završena tinktura (recimo 1.3.2009-1.4.2009) i sa kojim postotkom alkohola je rađena tinktura.I još možete staviti čemu služi ta tinktura,za koje bolesti i tome slično.
Dakle kako sam rekla ne idu sve biljke u istom omjeru u alkohol niti u isti postotak alkohola. Ovdje imate linkove sa informacijama koliko alkohola ide u koje biljke i u kojim omjerima (ovi omjeri su od poznatih američkih proizvođača tinktura);
http://earthnotes.tripod.com/basics.htm - http://earthnotes.tripod.com/basics.htm
http://www.scribd.com/doc/6570438/Tincture-Dosage-Calculator - http://www.scribd.com/doc/6570438/Tincture-Dosage-Calculator (samo stisnite download i biti će vam pohranjeno zastalno na kompu)
http://www.kcweb.com/herb/tincture.htm - http://www.kcweb.com/herb/tincture.htm (ovaj sajt ima i preporuku literature koju možete kupiti na Amazonu.com i ima oko 7 ili više videa o rađenju tinktura kod kuće)
http://www.kcweb.com/herb/herb_videos_tincture.htm - http://www.kcweb.com/herb/herb_videos_tincture.htm
To je to ukratko
|
< ="Content-" content="text/; charset=utf-8">< name="ProgId" content="Word.">< name="Generator" content="Microsoft Word 11">< name="Originator" content="Microsoft Word 11"> :///C:%5CDOCUME%7E1%5CMartina%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmso1%5C01%5Cclip_list. - <>
:///C:%5CDOCUME%7E1%5CMartina%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmso1%5C01%5Cclip_list. - . :///C:%5CDOCUME%7E1%5CMartina%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmso1%5C01%5Cclip_list. - ..jest.... ali ne mora se to baš tako držati tih
recepata... jer su oni više za "industirjsku" komercijalnu izradu
tinktura a tada se podrazumjeva da se koristi bilje koje se za tu svrhu i
uzgaja ( a uzgoj je u pravilu plantažni, što će reći i gnojiva i pesticidi)
...divlje samoniklo blje a pogotovo ako je i raslo na tlu kraja gdje se živi
ima veću i jaču moć jer i energetski snažno djeluje na čovjeka ....
.... komercijalne izrade tintura su obično rađene na način da estrahiranih
sastojaka nemo dovoljno ili nema previše da bi mogli naštetiti pa da se (
većinom) ne moraju registrirati kao ljek.... a izašli zadnjih 70-tak god su iz
nasljeđa tisućljetne upotrebe u narodnoj/tadicionalnoj medicini svih krajeva
gdje je bilo ljudi...
...ja osobno preferiran naodne mudrosti upotrebe biljaka ( ali one koje je
potvrdila moderna fitoterapija) jer i tamo ima svašta.... i za pripremu
koristim jaku domaću rakiju cca 45 gradi koja je i sama po sebi ljekovita a i
prirodna:)), ali veće količine biljnog materijala i ostavljam na puno dulju
estrahaciju.....
...tinktura je svaki oblik meceriranja u hidrofilnom mediju koje služi kao
estrahaor i nosač i super si to spomenula da može biti i od octa i glicerola(
glicerolni estrakt, npr echinaee za djecu ili sjemenki gejpa kao citrofit) i
sl...
....omjer biljaka zavisi koja se biljka koristi ali kakva je biljka ( npr ako
je bila jako sušna godina onda je i biljka puno koncentriranija ne samo u
smislu manjka vode nego i malo drugačijeg omjera kemijskih sastavnica u sebi),
također za mnoge biljke je baš potrebno da se meceriraju na svijetlu jer osim
energije sunca svijetlo je kod njih potrebno da se otpuste i aktiviraju neki
kemijski elementi koji će onda lančano potaknuti da se estrahiraju potrebne
tvari zbog kojih mecerat i radimo)...svaka tradicija imaja svoje načine i iako
sam u jednom trenutku prije 7 god razmišljala o mogućnosi odlaska u ameriku na
fax za izučavanje tradicionalnog indijanskog travarstava ostala sam ovdje
i snažno zagovaram lokalno i regionalno :)))))
..... Lay of leisure , super za linkove, uvijek je dobro nešto novo nači i
naučiti :))) thanks :))
:///C:%5CDOCUME%7E1%5CMartina%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmso1%5C01%5Cclip_list. - ---htjedoh reći i da upotreba sviježeg i suhog bilja nije samo kemjski raika u pravljenju i omjeru.... neke biljke ako se radi od njih tintura od suhih su potpuno bezvrijedne koliko god da ih stavite...npr sada aktualni nam srijemuš.... kantarionovo lje ( koje me mecerat ulja isto se radi iskuljučivo od sviježeg bilja .... i :///C:%5CDOCUME%7E1%5CMartina%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmso1%5C01%5Cclip_list. - veliki niz drugih manje korištenih i pozantih biljaka....
... ne znam ovo maknuti... ma za izluditi :))))))))))sad ovdje piše normalno....modeatori HELP!!!
Ajde molim Vas obadvije,vidim da ste veliki poznavaoci tinktura,pa mi pokušajte pomoći.Supruga mi boluje od masne jetre i nikako to ne uspjevamo riješiti.Imate li kakav recept za neku od tinktura,koji bi joj mogao pomoći. Možda bi bio najzahvalniji da mi se javite na PP "kbszeljko@gmail.com",nadajući se da me admin neće isključiti radi dodane adrese. Hvala vam
|
|
 |