Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Lukovice i gomolji
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Gladiole - Gladiolus
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Gladiole - Gladiolus

Odgovori Odgovori Stranica  <1 678910 14>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
Tea View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Status: Offline
Bodovi: 3658
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2012 u 18:08
Slažem se sa OtokThumbs%20Up
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Kreator Cvijet.info enciklopedije

Bodovi: 13777
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2012 u 17:44
Mislim da su to zumbuli.
Lošinj

Ne bojim se juga, ne bojim se bure, ne bojim se neba, dubine ni dna
Podivljali valovi me uzalud jure, na krilima vjetra poletjet ću ja...
Na vrh
zribal View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 822
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje zribal Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2012 u 16:28
Ja ne bih rekla da su ovo gladiole. Možda ovako izgledaju kad već imaju izboje, ne znam, jer ja moje uvijek sadim prije klijanja.Isreno, ne sliči ni na ljiljan. Jednostavno ne znam što je. Vjerujem da će ti se cure s više iskustva uskoro javitil
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
Na vrh
Cvijetomanijak View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
*moderator - povrća

Bodovi: 496
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cvijetomanijak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2012 u 11:41
Eto sad sam poslikala svoje te lukovice ,vidla sam slike od Zribal ,ali moje nisu tako plosnate...

Mozda ih uspijete prepoznat ...
Velika gorica
Na vrh
Tea View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2012 u 11:24
Originalno poslano od člana zribal zribal napisao:

Na ovoh i prethodnoj stranici ove teme imate slike na kojim sam objavila slike s lukovicama gladiola. One imaju cvijet u slapu, dok ljiljan nema, on obično cvjeta sa četiri cvijeta (slično amarilisu). Ja gladiole počinjem saditi polovinom ožujka, a onda dalje svaki drugi tjedan. Tako sam ove godine oko 15.3. posadila prvu skupinu i one su već počele nicati. Drugu skupinu posadila sam koncem ožujka i dalje sve do polovine svibnja ako budem imala lukovica. Na ovaj način postižete kontinuiranu cvatnju cijelo ljeto i sve do prvih mrazova. Lukovice (ako ste na kontinentu) možete vaditi sve dok zemlja ne smrzne. U pravilu ove koje sadim posljednje, ne vadim iz zemlje pa što im bude. Ranijih godina su se održavale, ali ove godine su sve koje su bile u zemlji, smrznule. Zima je zaista bila iznimno oštra.

Moram te ispraviti u vezi cvatnje ljiljana.Ja ne bi rekla uopće da su slični,čak štoviše različiti su.Ljiljan daje cvjetove s obzirom na veličinu i razvoj lukovice u prethodnim godinama(to je karakteristično za sve lukovičaste biljke).Dok je mlada lukovica počinje cvasti jednim cvjetom i tokom godina prijeđe na više cvjetova.Znači,ne mora cvasti sa četiri cvijeta,može i sa jednim ako je mlada a vjerujem da može i sa više od četiri kad se dobro razvije.
Na vrh
Tea View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2012 u 11:03
Originalno poslano od člana Cvijetomanijak Cvijetomanijak napisao:

Jel vrijeme vec za lukovice stavit u zemlju? ja sam dobila par lukovica od susjeda
samo poznavajuci njega nisam sigurno jel to gladiola ...
kaze duguljasto ko stap i na njemu cvijetovi ,to moze bitit i ljiljan zar ne ?
jel ima kakve razlike izmedju lukovica?

Gladiola ima tako reći,kompaktnu lukovicu i to se jako dobro vidi na slici koju je zribal stavila dok ljiljanovu lukovicu čine mesnate ljuskice koje se mogu odvajati (tako se i razmnožava).Po tome ćeš ljiljanovu lukovicu najbolje zapamtitiThumbs%20UpZbog toga su ljiljanove lukovice osjetljivije nego gladioline.
Na vrh
zribal View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje zribal Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2012 u 10:28
Na ovoh i prethodnoj stranici ove teme imate slike na kojim sam objavila slike s lukovicama gladiola. One imaju cvijet u slapu, dok ljiljan nema, on obično cvjeta sa četiri cvijeta (slično amarilisu). Ja gladiole počinjem saditi polovinom ožujka, a onda dalje svaki drugi tjedan. Tako sam ove godine oko 15.3. posadila prvu skupinu i one su već počele nicati. Drugu skupinu posadila sam koncem ožujka i dalje sve do polovine svibnja ako budem imala lukovica. Na ovaj način postižete kontinuiranu cvatnju cijelo ljeto i sve do prvih mrazova. Lukovice (ako ste na kontinentu) možete vaditi sve dok zemlja ne smrzne. U pravilu ove koje sadim posljednje, ne vadim iz zemlje pa što im bude. Ranijih godina su se održavale, ali ove godine su sve koje su bile u zemlji, smrznule. Zima je zaista bila iznimno oštra.
Na vrh
Cvijetomanijak View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
*moderator - povrća

Bodovi: 496
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cvijetomanijak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2012 u 07:40
Jel vrijeme vec za lukovice stavit u zemlju? ja sam dobila par lukovica od susjeda
samo poznavajuci njega nisam sigurno jel to gladiola ...
kaze duguljasto ko stap i na njemu cvijetovi ,to moze bitit i ljiljan zar ne ?
jel ima kakve razlike izmedju lukovica?
Velika gorica
Na vrh
zribal View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje zribal Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Travanj 2012 u 20:37
Lukovice koje sam posadila u listopadu i prikazala na ovoj stranici su smrzle. Zima je bila iznimno jaka i one nisu podnijele niske temperature. No, negdje oko 15.ožujka počela je ovogodišnja sadnja i danas sam primjetila prvi izboj. Dakle, bit će nešto. Kao veliki ljubitelj ovog zahvalnog cvijeta sadim ih svaka dva tjedna, određenu količinu. Ovakvom sadnjom uživamo u njima cijelo ljeto. Nadam se da će to biti tako i ove godine.
Na vrh
Tea View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Studeni 2011 u 15:21
Lukovice su ti baš ljepe i velikeThumbs%20UpVeselim se fotkama kad procvjetajuClap
Na vrh
Tea View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Studeni 2011 u 15:19
Originalno poslano od člana zribal zribal napisao:

Cure moje, i ja sam još uvijek u stanu i u njemu sam provela cijeli svoj život. Negdje sam već napisala da imam više zemlje u saksijama u stanu nego neki u vrtu. Lijepo si to napisala 2201tea, bitno je biljke voljeti i one će napredovati.

U vrtu imamo samo više prostora, a biljke budu jednako lijepe, e sad, druga je stvar što može rasti u saksijama, a što ne, a ja o tome zbilja ne znam ništa.

Posadila sam u vrt 5 - 6 gladiola, kako sam to obećala, da vidimo što će s njima biti preko zime, a ako prežive vijet ćemo koje ljepše cvjetaju. Druge ću ipak sačuvati sa sadnju u proljeće jer je to provjeren način. Evo sličica današnje sadnje gladiola.

zribal drago mi je da se i ti slažem sa mnom.Zbilja uživam u njima i nema ničega kod kuće što me može više veseliti od toga da je njima dobro i da napreduju.Inače,ja smatram da je čovjek bogat onoliko koliko nosi u srcu a definitivno osjete što znači biti voljen smile84
Držim ti fige sa lukovicama,a mislim da je dobro što si ih ostavila i za proljeće.Možda budu cvale u razmacima,vidjet ćemoWink
Na vrh
zribal View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje zribal Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Studeni 2011 u 15:10
Cure moje, i ja sam još uvijek u stanu i u njemu sam provela cijeli svoj život. Negdje sam već napisala da imam više zemlje u saksijama u stanu nego neki u vrtu. Lijepo si to napisala 2201tea, bitno je biljke voljeti i one će napredovati.

U vrtu imamo samo više prostora, a biljke budu jednako lijepe, e sad, druga je stvar što može rasti u saksijama, a što ne, a ja o tome zbilja ne znam ništa.

Posadila sam u vrt 5 - 6 gladiola, kako sam to obećala, da vidimo što će s njima biti preko zime, a ako prežive vijet ćemo koje ljepše cvjetaju. Druge ću ipak sačuvati sa sadnju u proljeće jer je to provjeren način. Evo sličica današnje sadnje gladiola.

Na vrh
Tea View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Studeni 2011 u 13:33
Originalno poslano od člana Mari,5510 Mari,5510 napisao:

Originalno poslano od člana 2201tea 2201tea napisao:

zribal ja živim u stanu i nemam ama baš nikakvog vrta i sve što sadim,sadim u tegle jer ne mogu drugačije a cvijeće je moja ljubav i hobi.Da imam vrt možda ne bi ni razmišljala da gladiole posadim u tegle makar si ta opcija sviđa.Budem probala s još jednom pa ćemo vidjet.

svaka ti častThumbs%20Upsmile58

Mari, moram ti priznat da nisam ni nesretna sa činjenicom da živim u stanu.Naravno da bi željela više prostora i vrt ali trenutno sam zadovoljna i s onim što imam i jako sam ponosna na svoje biljčice.One znaju kolko ih volim i zato tako ljepo napreduju.Kad dođe proljeće stavit ću slike da vidite moj ponos kolko god malo mjesta imalasmile99
Na vrh
Mari,5510 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 12480
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mari,5510 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Studeni 2011 u 09:59
Originalno poslano od člana 2201tea 2201tea napisao:

zribal ja živim u stanu i nemam ama baš nikakvog vrta i sve što sadim,sadim u tegle jer ne mogu drugačije a cvijeće je moja ljubav i hobi.Da imam vrt možda ne bi ni razmišljala da gladiole posadim u tegle makar si ta opcija sviđa.Budem probala s još jednom pa ćemo vidjet.

svaka ti častThumbs%20Upsmile58
Na vrh
Tea View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Studeni 2011 u 20:21
Originalno poslano od člana alisa alisa napisao:

zribal,super izgledaju ove tvoje lukovice gladiola..Ja sam ih prije skupljala svake godine sve više.Onda sam pretrpala baštu svim i svačim pa sam odustala od njih i još nekih biljaka,koje se vade u jesen.Sve sam dala mami,i uživam kod nje u cvjetovima,na stotine ih ima..Ali,kod mene u bašti prezimilo nekoliko lukovica,koje sam greškom zaboravila izvaditi i lijepo su cvjetale ove sezone.Nema ih puno,nekih 4-5 komada,ali bitno je to da su prezimile.Bile su baš u centralnom djelu bašte,gdje ih je tuklo sve  što je stiglo.Znači,postoji šansa da prežive.Javi nam i ti rezultate,s proljeća,kako su tvoje podnijele zimu..Ako bi uspijevalo,onda bi ih vratila u baštu,ponovo..
Tea i ja imam u saksiji gladiole i to u teškom gužvanjcu sa trahijem jasminom,i cvjetale su.Moje su bile na direkt suncu,i pustile su puno mladih..Na mojoj temi ima slika,pa pogledaj da je ne kačim opet..

Hvala alisa na informaciji,sad sam još sigurnija što se tiče te ideje o gladiolama u tegliThumbs%20UpJedini je problem što ne bi bile na direktnom suncuConfused jer moji po ljeti navuku sve zavjese i baš mi to onda ružno izgleda al šta ću,tako je kako je.
Na vrh
Tea View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Studeni 2011 u 20:16
Na vrh
alisa View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2545
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alisa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Studeni 2011 u 20:14
zribal,super izgledaju ove tvoje lukovice gladiola..Ja sam ih prije skupljala svake godine sve više.Onda sam pretrpala baštu svim i svačim pa sam odustala od njih i još nekih biljaka,koje se vade u jesen.Sve sam dala mami,i uživam kod nje u cvjetovima,na stotine ih ima..Ali,kod mene u bašti prezimilo nekoliko lukovica,koje sam greškom zaboravila izvaditi i lijepo su cvjetale ove sezone.Nema ih puno,nekih 4-5 komada,ali bitno je to da su prezimile.Bile su baš u centralnom djelu bašte,gdje ih je tuklo sve  što je stiglo.Znači,postoji šansa da prežive.Javi nam i ti rezultate,s proljeća,kako su tvoje podnijele zimu..Ako bi uspijevalo,onda bi ih vratila u baštu,ponovo..
Tea i ja imam u saksiji gladiole i to u teškom gužvanjcu sa trahijem jasminom,i cvjetale su.Moje su bile na direkt suncu,i pustile su puno mladih..Na mojoj temi ima slika,pa pogledaj da je ne kačim opet..
Jupiiiiiiiiiii
Na vrh
zribal View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje zribal Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Studeni 2011 u 19:53
Hvala cure, lukovice idu na suho, hladno i mračno - zimovanje. Jedino što sam odlučila probati je da ću sutra na dubinu od 15 cm posaditi desetak lukovica pa da vidim što će biti. Na svim mjestima gdje sam ranije sadila gladiole ostajale su one male bebice koje su svake godine bivala sve veće, a danas su biljke koje lijepo cvjetaju i nisu smrzle čak ni na vrlo niske slavonske temperature. Nisam ih nikad sadila u posude jer mi to nije bilo smisleno u odnosu na njihovu visinu, a ne vidim ni jedan razlog da ne bi uspjele. Obzirom da traže dosta vode možda bi im posude trebale biti veće i u hladu da se zemlja ne pregrijava. Ovo je čisto laičko razmišljanje, a ne iskustvo.
Na vrh
Tea View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Studeni 2011 u 19:46
Originalno poslano od člana OTOK OTOK napisao:

Mislim da cvatnja nema veze sa teglom. I ja sam ih imala u tegli i cvjetale su.

Hvala puno na odgovoru,mislila sam da imam ludo iskustvo kad sam gladiole potrpala u tegle ali očito nisam jedina.
Puno ljudi mi je reklo da gladiole nisu za tegle i da im je to tjesan prostor pa ih nakon toga više nisam imala al možda bi ipak probala ponovo.
Na vrh
Mari,5510 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 12480
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mari,5510 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Studeni 2011 u 18:51
zribal svaka čast na uzgoju gladiolaClap a imaš zdrave lukovice 
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 678910 14>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.