Argentina |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910 47> |
Korisnik | |
dr.žislav ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 24 Listopad 2011 Status: Offline Bodovi: 1117 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ako ono od malo prije nije bio raj, sada svakako dolazimo, ako ne do samoga raja, onda barem do predvorja raja - rasadnik i prodaja cvijeća i sadnica. Mislim da si mnogi od nas ovako zamišljaju raj.
Za početak nešto poznato ali na japansko-argentinski način. Hortenzije ![]() Ove begonije koštaju 50 kuna. Novčana jedininca u Argentini je pesos, oznažava se sa velikim S prekrižen jednom crtom - $ - (dolar je S s dvije crte). Da bi preračunali pesos u kunu, pesos treba množiti s 1,25. ![]() Evo nekoliko primjeraka lokalnog cvijeća. ![]() ![]() ![]() I na kraju kakv bi to raj bio kada se tu i tamo ne bi pojavio kakav vražićak. ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
dr.žislav ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 24 Listopad 2011 Status: Offline Bodovi: 1117 |
Po običaju, kada završim jednu reportažu najavim iduću. Tako to ide u latinskim sapunicama, pa kad sam već u Latinskoj Americi....
Najava mora biti “jaka” da bi probudila znatiželju gledateljstva. Pa u tom stilu ovom slikom najvaljujem predstavljanje Hrvojevog vrta, a da bi najava bila još uzbudljivija pazite ovo: Cure! Hrvoje nije oženjen! Evo prilike za one koje bi htjele vidjeti Argentinu. ![]() |
|
![]() |
|
Silvy ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 28 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2406 |
dr.žislave, dr.žislave,
ono si slikao minijaturne borove, a ![]() ![]() Lijepo si nas proveo Japonés Jardinom. Sve je na svojem mjestu. Dal je pokraj Bičo fea (Bicho feo) na japanskoj ogradici, lijevo na kamenu i golub? Veliki pozdrav svima, i Hrvoju - već mi se sviđa. ![]() ma vrt i bazen naravno (što imate pokv..... maštu). |
|
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Gledam, šetam i uživam
![]() Nataliji sretan petnaesti... sreća pa moja unuka koja je 10.9. napunila 15 nije nikad čula za taj običaj... 100 uzvanika... ![]() ![]() A Hrvoje... koliko ima godina... Ja imam slobodnih cura i žena jedno pet u obitelji!
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Silvy,
ja sam baš slikao vražićka, a ako do sada nisi primjetila, i ja sam vražićak (tebi čovjek baš sve mora nacrtati). Dužan sam prijevod za Bicho feo. Ružna buba ili ružna životinjica (bicho = buba, kukac, životinjica; feo = ružan). Ne znam zašto ima tako ružno ime, a baš je slatka. Na ovoj slici, također iz Japanskog vrta, bolje ćete ju vidjeti. ![]() Na ogradi iza Bicho feo, je obični golub.Odmah sam shvatio da si ti romantična osoba (bazen, vrt itd.), pa ti šaljem sliku onog goluba iz prethodne priče u malo drugačijoj situaciji (cijeli japanski vrt je pun vražićaka), a siguran sam da i znaš onu pjesmu: “Gledam ja goluba, golubicu ....” ![]() |
|
![]() |
|
Silvy ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 28 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2406 |
...gledam ja životu se raduju.
Hvala dr.žislave, na prekrasnim slikicama. Puno pozdrava i ![]() |
|
![]() |
|
mabel ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 27 Studeni 2011 Lokacija: Argentina Status: Offline Bodovi: 3 |
Hvala svima na cestitkama za Natin rodjendan.
Davor, Mabel, Natalia |
|
![]() |
|
mabel,
drago mi je što te mogu ovako upoznat. Samo nastavi, dobro ti ide pisanje ![]() Puno pozdrava cijeloj tvojoj obitelji šaljem danas iz sunčanog Omišlja, na otoku Krku. Čekamo predivne slikice iz daleke nam Argentine. Pusa svima ![]() |
|
![]() |
|
Moram dati jedno objašnjenje.
Nije pisala Mabel nego Držislav. Mabel mi je govorila što ću napisati. Ona dobro razumije i ponešto govori hrvatski, ali pisati se ne usudi. Nagovaram je da napiše par riječi na Španjolskom, te da će već netko to prevesti ostalim forumašima. Pomozite mi u nagovaranju! |
|
![]() |
|
Hrvojev vrt
Kao što sam najavio slijedi predstavljanje vrta Hrvoja Španje. Hrvoje je rođen u Argentini, majka mu se zove Mira, a doselila je iz Perušića, a otac Krešimir došao je iz Podgore, gdje i danas žive Hrvojevi bliski rođaci, pa ih ovim putem pozdravljam. Hrvoje stanuje blizu Seke, u kvartu obiteljskih kuća. Njegova majka i sestra Gaby žive u kući do njegove, a vrtovi su povezani vratima tako da se s jedne strane međusobno dopunjuju (u jednom je bazen, dok je drugi više posvećen biljkama), a s druge poštuju intimnost zasebnog prostora. Oba vrta su lijepo uređena, i prema mišljenju mnogih, spadaju među najljepše uređene vrtove (Hrvata) u Buenos Airesu. U ovom javljanju, više fotografijama, nego tekstom, opisat ću onaj vrt bez bazena. Ulaz u Hrvojevu kuću i vrt s ulične strane. ![]() ![]() U vrtu ispred kuće (vidi lijevi ugao) nalazi se ova zanimljiva biljka koju ovdje zovu La cucaracha = žohar (Acanthus mollis) ![]() |
|
![]() |
|
Panorama vrta s dvorišne strane. Lijevo su zid i vrata za drugi dio vrta.
![]() U skrivenom dijelu vrta, iza pampas trave, smješten je roštilj. ![]() Pogled od roštilja prema kući. U prvom planu su palme = Palmera de Seafortia (Archontophoenix cunnighaminia) ![]() |
|
![]() |
|
U šetnju vrtom krećemo s lijeve na desnu stranu. Prvo što plijeni pažnju je ova orhideja (Onicidium), koja živi kao nametnik na boru.
![]() Do nje raste agava bez trnja (Agava attenuata). ![]() U sjenovitom dijelu vrta, u malom bazenčiću posađen je konjski rep, Cola de caballo (Equistem hyemale). ![]() |
|
![]() |
|
Prije nego dođemo do roštilja proći ćemo pokraj Dracene warnecki...
![]() ... i jedne kamelije. ![]() |
|
![]() |
|
Na zidu pokraj roštilja Hrvoje je izložio predmete kojima se služe gauchosi i indijanci u pampi. Nešto što bi dobro došlo za našu etnografsku zbirku u Liču. Užad za saplitanje blaga (konja, krava), kožnati remen na drvenoj dršci za tjeranje konja, potkove, bole i stremen. Bole se sastoje od tri lopte (dvije veće i jedna manja). Služe za hvatanje konja u pampi (ravnici). Koriste se tako da se manja lopta stavi među nožne prste, dok se drugi dvije vrte iznad glave. Otpuštaju se sve tri istovremeno, a momenat kašnjenja treće lopte prilikom bacanja, daje cijeloj napravi nepravilnu rotaciju koja omogućuje ovijanje lopti i užeta oko nogu životinje koja se lovi.
![]() Sami roštilj ću danas preskočiti (nije bilo ništa na njemu, ali uskoro će biti, pa ću vam tada poslati puno, puno zanimljivije slike). Nastavljajući šetnju izlazimo ispod nadstrešnice roštilja, uz zid nasuprot kuće. ![]() |
|
![]() |
|
Na prethodnoj slici već se primjećuje kamenom ograđeni dio vrta u kojem se nalazi ovaj jelenji rog Cuernos da alce...
![]() ... i ova plava Primula obconica, jedna od Hrvoju najdražih biljaka. ![]() |
|
![]() |
|
Na desnoj, sunčanoj strani vrta smjestilo se mnoštvo cvijeća. Gledajte i uživajte, kao što sam i ja uživao dok sam slikao.
Acca (Feijoa) sellowiana ![]() Ne znam kako se zovu, ali su lijepe. ![]() ![]() Gazanija ![]() Jasmin plavi (Plumbago capensis) ![]() |
|
![]() |
|
Ljiljani
![]() Margarita del Cabo (Osteospermum fructiosum) ![]() Dvije kineske ruže Rosa china (Hibiscus rosasinensis). Obična ![]() S dvostrukim laticama ![]() |
|
![]() |
|
Dvije viole (Viola odorata)
Ljubičasta... ![]() ... i žuta ![]() |
|
![]() |
|
I evo nas natrag kod kuće, gdje nas čekaju
Geranije ![]() i Hrvoje ![]() |
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Pozdrav Hrvoju, a vrt je uistinu prekrasan!!
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910 47> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |