Ornithogalum - ptičje mlijeko |
Odgovori ![]() |
Stranica 123> |
Korisnik | |
milica7 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 28 Travanj 2015 u 21:06 |
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nije živ, već odavno je
![]() |
|
![]() |
|
Mira K ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Sunčeva zvijezda (Ornithogalum dubiuum), narančasti cvijet...
Moon jeli tvoj živ? |
|
![]() |
|
DiedraSavary ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 13 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 5 |
Jeste i to kod tebe je Ornithogalum, na našim prostorima ima dosta
vrsta koje rastu u "divljini". Ornithogalum umbellatum i O. fimbriatum
se često sreću kod nas.
|
|
![]() |
|
JEKA FRA ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 710 |
JELENA FRANIC
|
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
![]() |
|
Cikas ![]() Mladi grm ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 20 Veljača 2011 Status: Offline Bodovi: 499 |
Evo me u vašem društvu i na ovoj temi
![]() ima i novu cvjetnu stapku ![]() valjda ću uz vašu pomoć i iskustva uspit da je sačuvam |
|
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
moj o. dubium je "zaglibio" stoji u posudi sa zemljom i ni makac
![]() |
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Cimi, krasan je i ovaj ornithogalum.
Imamo ovdje otvorenu još jednu temu o ornithogalumu - ornithogalum arabicom (Voki) |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
bravo cimi za ornitogalum kako se već zove
![]() |
|
![]() |
|
Emilly ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 11 Listopad 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1664 |
Predivno
![]() |
|
![]() |
|
Gordana102 ![]() Već proklijao ![]() Pridružen: 06 Studeni 2010 Lokacija: Slatina Status: Offline Bodovi: 244 |
ovo ti je odlično
![]() |
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Bez veze mi je otvarati novu temu pa ću ovdje napisati nešto o ovoj vrsti ptičjeg mlijeka, pa ako se slaže Otok da ovdje ostane, trebalo bi onda promijeniti naslov teme u: Ornithogalum - ptičje mlijeko
ORNITHOGALUM Thyrsoides "Mount Fuji" - PTIČJE MLIJEKO Potječe iz južne afrike. Traži direktno sunce ili svijetlo polusunčano mjesto. Ne podnosi kontinentalnu zimu pa se uzgaja kao lončanica koja se preko zime sprema u prostorije gdje se ne smrzava. Ako se uzgaja u vrtu, lukovice treba (krajem 10. mj.) izvaditi iz zemlje, osušiti i na suhom, tamnom i hladnom mjestu držati preko zime. Cvjeta od 7. - 9. mjeseca. Cvijetovi se otvaraju prema vrhu kroz nekoliko tjedana. U vazi dugo traju. Obilna cvatnja može toliko iscrpiti lukovice da iduće godine potpuno izostane cvatnja. Da bi bujno rasla zemlja treba biti humusom bogata, propusna, dobro drenirana. Ne podnosi mokru zemlju (trunu lukovice) pa ju treba oprezno, ali redovito zalijevati. Kod sadnje lukovice trebaju biti pokrivene sa 5 cm zemlje. Ja sam ga kupila ljetos u punoj cvatnji. Držala sam ga u vrtu sve do zahlađenja, a onda sam ga unijela u stan. Cvati cijelo vrijeme pa i sada. Do sada nisam imala biljku kojoj cvijetovi tako dugo traju. Ovo je slikano ljetos ![]() ![]() ![]() Istrunulo mi je nekoliko biljaka jer su očito u rasadniku preobilno zalijevali. Dio cvjetnih stapki sam odrezala jer su ocvale, a dio se još drži. Čak šta više još ima mladih koji će još dugo cvjetati. Evo kako izgleda sada ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
stajao je kod mene na balkonu u sjeni, nisam ga zalijevala, samo ponekad malo poškropila, sad se vidi gornji dio lukovice da je zelen, unijela sam unutra pa ćemo vidjeti
|
|
![]() |
|
Gordana102 ![]() Već proklijao ![]() Pridružen: 06 Studeni 2010 Lokacija: Slatina Status: Offline Bodovi: 244 |
samo ću objavit ja sam svoju lukovicu utopila sa vodom,
|
|
![]() |
|
Mikica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
Imam i ja taj cvijetak ali vrstu "snowflake".Dobila sam ju u šestom mjesecu za rođendan i sada je već ocvala.Pitam se mogu li je staviti van na sunce i to u njenoj posudi , a ne jesen bih je unijela unutra?
|
|
![]() |
|
ja sam donjela odcvalu biljku,tj malu lumovicu od kume pa ču pokušati je saćuvati za iduću god.
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
i meni je cvao jako kratko, a onda se cvijet posušio..ne zna vrijedi li sačuvati lukovicu u tegli za slijedeću sezonu
|
|
![]() |
|
Zvjezdana ![]() Trajnica ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Siječanj 2008 Lokacija: Zg i okolica :D Status: Offline Bodovi: 2055 |
neki dan sam ga vidjela u kauflandu po 13 kn dobro su izgledali ali nsiam se usudila kupiti zao mi da mi ne propadne po zimi pa onda nisam niti kupovala
|
|
Per aspera ad astra.
|
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
baš mi je žao
![]() vidjela sam ga u trgovini pa sam te se sjetila... |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |