Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Cvijeće foto... > Moj grad u slikama
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Argentina
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Argentina

Odgovori Odgovori Stranica  <1 1819202122 47>
Korisnik
Poruka
dr.žislav View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Status: Offline
Bodovi: 1117
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dr.žislav Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Siječanj 2012 u 15:15
                                                  Plaza de Mayo

Današnji izgled trga slikan s balkona rezidencije predsjednice Argentine

Plaza de Mayo (Majski trg), prvotno se zvao Plaza Mayor (Veliki trg), a star je kao i sam grad. Kada je Juan de Garay osnovao grad, odmah uz luku ostavio je mjesto za trg koje se koristo višenamjenski: ovdje se vrše vjerski obredi, službeno je tržište, mjesto za borbe s bikovima, mjesto javnog pogubljenja ili izvršenja kazne.
No, unatoč svojoj važnosti, trg je bio samo blatna ili prašna pustoš, sve dok 1803. godine nije izgrađena zgrada zvana Recova. To su ustvari bile dvije zgrade, svaka sa po deset lokala. Između zgrada je bio prolaz koji je već iduće godine nadsvođen lukom, koji je spajao ove dvije zgrade. Recova je prvi trgovački centar u Buenos Airesu, a dijelila je trg na dvije strane. Sa strane utvrde nalazio se Plaza de Armas, a s druge Plaza Mayor, koja je 1808. godine promijenila ime u Trg pobjede u spomen pobjede nad Englezima 1806. Godine. 1810. godine, dio okrenut prema utvrdi je preimenovan u Trg 25. svibnja.
Karta iz 1713. godine (prije izgradnje Recove). Mjesto označeno slovom A predstavlja Plaza de Mayo, a na mjestu utvrde je napravljena Casa Rosada, o kojoj će uskoro biti riječi.

Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
dr.žislav View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dr.žislav Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Siječanj 2012 u 15:25
Prvi spomenik u gradu, Svibanjska piramida, postavljen je 1811. godine u sredini Trga pobjeda (Plaza de la Victoria), nasuprot Cabildu.

Svibanjska piramida

24. rujna 1873. godine postavlja se drugi spomenik, generalu dr. Manuel Belgranu, koji je do 1886. godine bio smješten u centru Plaza 25 de Mayo (kasnije je premješten ispred Casa Rosada).

Spomenik Belgranu. Iza se vidi bijela zgrada s tornjem, Cabildo, a o njoj ću kasnije nešto više reći.

Gradonačelnik Buenos Airesa, Torcuato de Alvear, 1883. godine kupuje i ruši Recova u svega pet dana, te objedinjuje dva trga u jedan koji se danas zove Plaza de Mayo.

Još jedan pogled na trg.
Na vrh
dr.žislav View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dr.žislav Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Siječanj 2012 u 15:31
Vjerojatno ste na prethodnim slikama uočili transparente i željezne ograde. Na Plaza de Mayo se svakodneno održavaju razne demonstracije. Dozvoljeno je demonstrirati do željezne ograde, a demonstranti hodaju u krug glasno izvikujući svoje zahtjeve. Nitko nikoga ne dira, policija stoji reda radi, ali isto tako nikome na pada na pamet demonstrirati iza ograde.

Na vrh
dr.žislav View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dr.žislav Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Siječanj 2012 u 15:47
                                                      Casa Rosada

Današnji izgled Casa Rosade.

Povijest Casa rosada usko je vezana uz povijest čitavog Buenos Airesa. 1536. godine Don Pedro de Mendoza osnovao je prvo naselje na području današnjeg Buenos Airesa i nazvao ga je Nuestra Senora del Buen Ayre. 1580. godine Don Juan de Garay osniva grad na mjestu gdje se danas nalazi Plaza de Mayo i daje mu ime Presveto trojstvo. Ubrzo nakon osnivanja grada, započinje s iskapanjem jaraka i formiranjem terasa kako bi sagradio utvrdu koja je nazvana "Real Fortaleza de San Juan Baltasar de Austria".
Nakon toga, 1595. godine guverner Fernando de Zarate je izgradio zid u dužini od 120 metara, jarak za vodu i pristupni most. Početkom XVIII. stoljeća, točnije 1713. godine započeta je obnova utvrde, stari zidovi su zamijenjeni zidovima od cigle, izgrađene su kule, stražarnice i pokretni most. Nakon završetka obvnove 1720. godine utvrda mijenja naziv i zove se "Castillo de San Miguel".
U utvrdi su stolovali predstavnici najviše vlasti na području današnje Argentine, od španjolskiog guvernera do prvog Argentinskog predsjednika Bernardino Rivadavia (1826.-1827.), koji je 1820. godine uklonio pokretni most zamjenivši ga neoklasičnim trijemom. Utvrdu je 1862. godine, napuštenu i djelomično porušenu zatekao predsjednik Bartolomé Mitre (1862.-1868.), koju ju ponovo oživljava smjestivši u nju sjedište svoje vlade. Njegov nasljednik, Domingo Faustino Sarmiento (1868. – 1874.), odlučio je obnoviti i uljepšati građevinu dodajući joj vrtove te ju je dao obojati u karakterističnu roza boju koju je zadržala do danas.

Pogled na Casa Rosada s dvorišne strane.

Gradnja sadašnjeg objekta započeta je 1873. godine, kada je predsjednika Sarmiento uredbom
naložio izgradnju zgrade pošte. U tu svrhu srušen je južni zid utvrde te je na tom mjestu započeta
izgradnja pošte, prema nacrtima švedskog arhitekta Carlos Kihlberg-a, koji koristi neorenesansne
elemente talijanskog i francuskog stila.
Nekoliko godina kasnije, predsjednik Julio Argentino Roca (1880.-1886. i 1889.-1904.) uvidjevši
da vlada ima sjedište u neuglednoj staroj utvrdi, a pored nje se nalazi prekrasna nova zgrada
pošte, odlučio je izgraditi novu zgradu za sjedište vlade. Prema nacrtima drugog švedskog
arhitekta Enriquea Aberg-a, prvo je porušen ostatak utvrde, a na tom mjestu izgrađena je
jednaka zgrada kao i zgrada pošte s dodatkom balkona s kojega se u prigodnim svečanostima
obraća predsjednik. S tog balkona je Madona otpjevala poznatu pjesmu “Don’t cry for me
Argentina” u filmu Evita. Ova izgradnja je ujedno označila kraj utvrde, od koje je ostalo samo
dio zidina koje su konzervirane, a oko njih je izgrađen Muzej Casa Rosada (Museo de La Casa
Rosada), otvoren ove godine.

Muzej

Ostaci utvrde danas su smješteni u muzeju.

Sada su postojale dvije zgrade, gotovo identične, a između njih prolaz. Ubrzo se uvidjela
nelogičnost ovakvih građevina, te je iz estetskih razloga kao i rješavanja problema nedostatka
prostora u postojećoj zgradi Vlade, a prema ideji talijanskog arhitekta Francisco Tamburini-a
1886. godine izgrađen veliki središnji luk koji je povezao dvije zgrade. Ovom rekonstrukcijom
Casa Rosada dobila je današnji konačni izgled, a njeno svečano otvorenje upriličeno je 1898. godine
za vrijeme drugog predsjedanja predsjednika Roce.

U dijelu dvorišta Casa Rosade koje gleda prema Rio de la Plata postavljen je spomenik Kolumbu
Na vrh
dr.žislav View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dr.žislav Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Siječanj 2012 u 15:50
Iskoristio sam trenutak kada predsjednice Kristine nije bilo doma pa sam malo zavirio u unutrašnjost Casa Rosada.

Unutarnje dvorište

Pogled odozgora na unutarnje dvorište.

Na vrh
dr.žislav View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dr.žislav Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Siječanj 2012 u 15:56
Stepenište.

Pogled na jedan od stropova.

Detalj jednog hodnika.

Na vrh
dr.žislav View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dr.žislav Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Siječanj 2012 u 15:57
Plavi salon.

Ured predsjednice Kristine.

Na vrh
dr.žislav View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dr.žislav Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Siječanj 2012 u 16:00
E ovo nisam mogao vjerovati, pa sam morao slikati jer mi nitko ne bi vjerovao.
Za vrijem obilaska Casa Rosada, ova žena, iz naše grupe, izvadila sisu i hrani dijete!!!

Na vrh
dr.žislav View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dr.žislav Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Siječanj 2012 u 16:03
Ako netko još nije shvatio zašto se ova zgrada zove Casa Rosada, onda će ova slika reći sve.

Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Siječanj 2012 u 16:18
Nije me bilo nekoliko dana u ovoj temi, ali sam prevrnula sve otada i opet putovala s tobom tom predivnom zemljom. Hvala ti slike i opisi su tako dobri, da mi se čini kao da sam cjelo vrijeme negdje s tobom.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
dr.žislav View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dr.žislav Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Siječanj 2012 u 16:20
                                                    Cabildo

Dio trga na kojem se nalazi Cabildo

Na drugoj strani trga nalazi se još jedna zgrada koja je odigrala značajnu ulogu u povijesti Buenos airesa. Nakon osinivanja grada, 1580. godine ukazala se potreba za mjestom gdje će se okupljati predstavnici gradske vlasti, sudom, zatvorom i slično. U prvo vrijeme gradski vijećnici su se okupljali po kućama, a isto tako su i držali zatvorenike.
Gradonačelnik Manuel de Frias 1608. godine izdao je nalog za gradnju zgrade suda i zatvora, a gradnja je povjerena Juan Mendez-u. Nakon dvije godine dovršena je zgrada u kojoj je bio smješten dom vijećnika, sud i zatvor. Ubrzo je cijeli prostor zauzeo zatvor, a vijećnici su se okupljali u guvernerovoj palači. Ovakvo stanje dovelo je ubrzo do zapuštanja zgrade te je uz stalne popravke zgrada dočekala 1682. godinu kada je na zgradi nadograđen kat na kojemje bila dvorana za sastanke i arhiva, a u prizemlju zatvor za muškarce, zatvor za žene te prostorije za potrebe suda.
Tijekom 18. stoljeća zgrada se više puta obnavlja i dograđuje. Osnovni izgled zgrade imao je 11 arkada, pet sa svake strane, a u sredini je bio toranj sa satom. Krajem devetnaestog stoljeća zbog izgradnje Majske avenije (Avenida de Mayo) porušena su tri sjeverna luka, te je zgrada ostala tako krnja do 1931. godine kada su srušena tri luka s južne strane, te je Cabildo dobio današnji izgled. Danas je u zgradi smješten nacionalni muzej.

Današnji izgled zgrade Cabildo.

Na vrh
dr.žislav View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dr.žislav Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Siječanj 2012 u 16:26
Na Plaza de Mayo ima još značajnih građevina, kao npr. katedrala, ali mislim da sam ovim opisom dao glavna obilježja povijesti Buenos Airesa.
O katedrali ću pisati u članku koji će biti posvećen crkvama Buenos Airesa.
Ostalo je još puno za pisati, a polako se približava vrijeme mog povratka u Hrvatsku, stoga ću morati za sada prekinuti pisanje o Buenos Airesu i napisati nešto o Andama dok sam još tu.

Pozdrav svima, nastavak slijedi ubrzo.
Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 14388
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Siječanj 2012 u 17:51
Moje divljenje sam podijelila u tri dijela.Dio ide vrtovima rođaka,prijatelja i sl.
Ogroman dio divljenja odnosi se na ovu čarobnu zemlju. Prostranost, arhitektura,parkovi.... stvarno nema riječi kojima bi čovjek ukratko rekao nešto lijepo i pametno na sve ovo viđeno.
Međutim, najveće divljenje ide tebi. Jer si si dao neopisiv trud da na pričaš priču o svim ljepotama, koje imaš priliku vidjeti. Upoznali smo, bar djelomice, svu ovu ljepotu i to i "slikom i perom". Svaka ti čast hvala!Big%20smile  
Na vrh
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Kreator Cvijet.info enciklopedije

Bodovi: 13777
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Siječanj 2012 u 17:58
Pomno pratim ovu izuzetno zanimljivu reportažu.
Hvala na uloženom trudu.
Na vrh
hamara View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3204
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hamara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Siječanj 2012 u 20:47
Hvala još jednom
Na vrh
gute Fee View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 7699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gute Fee Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Siječanj 2012 u 21:56
Sretan covijek koji ovo sve moze vidjeti u zivo ! Nezaboravno !
Drzislav     h v a l a     !
Na vrh
Olja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 842
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Olja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Siječanj 2012 u 15:20
Drzislav,stvarno si dusa od coveka, kad si ulozio toliko truda da nam sve ovo predstavis,objasnis i priblizis.....jedan velki smile78pozdrav!
Na vrh
sarajka View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3644
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sarajka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Siječanj 2012 u 19:13
hvala još jednom na predivnom putovanjusmile113
Na vrh
Mira K View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 5574
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mira K Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Siječanj 2012 u 23:08
Majko mila koje su ovo ljepote u slici i riječi smile82

Casa Rosada je prekrasna! kako li si samo ušao tamo?

Sve je prekrasno, prelijepa zemlja i bogata svim! Nisam zaista očekivala ovakvu ljepotu! A da tebe ne bi, nikada, nikada nebih to doživjela!

Veliko, od srca smile58
Rijeka

Na vrh
dr.žislav View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dr.žislav Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Siječanj 2012 u 23:40
Miro, pa napisao sam da sam iskoristio trenutak kada predsjednice Cristine nije bilo kod kuće te sam ušao.
Šalim se imaju organizirane ture, a ja sam uspio uhvatiti zadnji dan obilaska prije ljetnih praznika.
Gledao sam danas na forumu kako ste proslavili doček Nove godine, a bolje da nisam..., kad sam vidio onu našu hranu, a koje ovdje nema.

Upravo sam se vratio iz pustinje, gdje je jučer bila temparatura +50, sada se hladim na +30.

Sutra nastavljam s pričama iz Argentine.

Pozdrav tebi i cijeloj ekipi
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 1819202122 47>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,250 sekundi.