Oleandar |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910> |
Korisnik | |
stephanotis ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Siječanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 569 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Citiram samu sebe.
![]() Pitanje: kad bi bilo ok da moj oleander procvate? Jel vaši već cvatu? Moj ne i nema baš neku namjeru. Nema nikakvih pupova...
![]() |
|
Ja sam dijete sreće
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Nickless ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Probao sam s vodom i to ide baš tako kako si napisala, ali našao sam da mi je jednostavnije i jednako efikasno reznice odmah upiknuti u posudu s tresetom koja je potopljena u vodi tako da je treset maksimalno upio vodu. U podnožju u vremenu zakorjenjivanja uvijek nadolijevam nešto vode tako da treset zadrži istu vlažnost. Jedino i sve što se time dobije je to da se izbjegne to spomenuto prerano presađivanje iz vode u supstrat.
Btw, taj dupli žuti na slici je još jedna moja tiha patnja. Vidio sam jedan prije par godina na Pagu ispred neke kuće, ali nismo imali hrabrosti (kao turisti) nepoznate ljude pitati za reznicu i sada mi je naravno krivo. U međuvremenu ohrabrio, ali daleko mi Pag sada.
|
|
![]() |
|
marija2108 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 10 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 4 |
Da, tad su baš bili stigli pa je bio dobar izbor, a i ja sam duže vrijeme tražila žuti.
Možda da još pogledate Bauhaus i MBM u Lučkom.
|
|
![]() |
|
on the cloud ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 258 |
Ma, kako je prekrasan ovaj svjetložuti.
Ja se baš ne oduševljavam bilo čim, ali kad me nešto impresionira, ne mogu odoljeti da mu se ne divim.
Prije dva mjeseca kupljeno - to je dugi period. No, raspitat ću se ne bih li slučajno imala sreće.
|
|
![]() |
|
marija2108 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 10 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 4 |
![]() |
|
on the cloud ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 258 |
Hvala na savjetu
![]() Jedino što me brine jest kako bi reznica mogla putem pošte izdržati svu tu objektivno nepodnošljivu situaciju promjene temperature i eventualnog isušivanja?
A sjeme od istog kultivara nužno ne znači i istovjetnu mladicu koja bi izniknula iz nje..., jer zna se - križanje je majka raznolikosti, a koja će pčela oprašiti svojim nožicama, malo prije tapkanim po ružičastom ili bijelom cvijetu, pa doteći na ovaj prekrasni žućkasti, zna samo viša sila, stoga, tko zna kakvo bi djetešce bilo od te žute ljepotice...
Sjeme nije pouzdano, ali reznica kao njezin klon u potpunosti jeste.
Samo je pitanje sreće u ukorijenjivanju...
|
|
![]() |
|
aglaja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Zamoli za reznicu ili semenku
![]() Mozes da se oglasis i pod 'oglasima'. Trazim, zelim, ima li ko... poz. |
|
Aglaja
|
|
![]() |
|
A gdje nabaviste taj nježno žuti oleandar duplog cvijeta?!
Uistinu me interesira.
Ja ih imam nekoliko vrsta i gotovo sve sam uzgojila iz reznica pa su mi stoga najdraži. Svake godine zakorijenjujem poneku reznicu i posadim je da izraste u skladan grm ili kao soliterna biljka s jednim deblom, za što treba podosta vremena.
Imam oleandar bijelo - bež nijanse, dakle nije potpuno bijel, koji sam davno donijela iz Baške Vode i koji sam prvi zakorijenila. Veoma mi je drag, jer volim svijetle nijanse cvjetova, stoga me neodoljivo privukao i opčinio onaj nježno žuti prikazan na fotografiji.
Imam i jednostruki, kupljen pod nazivom - crveni. No, nije potpuno crven, nego neka miješana nijansa intenzivno tamno ružičasto crvene. Ne znam da li postoji kultivar potpuno crvene boje?
Dosta je sklon napadu štitastih ušiju, a i staro mu lišće pri vlažnijem vremenu i mokrom supstratu olako opada.
Ružičasti dupli je krasan, robusan i snažan, i veoma mi se sviđa.
Imala sam i narančasti, ali je bio zakržljao i neotporan, te se skršio pod naletom nametnika.
Potpuno bijeli jednostavnog cvijeta sam pokušala zakorijeniti, ali nije izdržao, tako da ostah na tih nekoliko sorti.
No, ova čarobna žuta me oduševljava. Ali, gdje da je nađem?!
|
|
![]() |
|
Hvala Ivoni što je moje pitanje s
postavila i na ovom forumu.
Nakon toga oleandar sam presadila u veću posudu i oprala list po list sa vodom u kojoj je par kapi deterđenta za suđe, i od tada više nema niti ušiju niti žutih lustova.
Što više, gdje god je otpao list, počeo je puštati novu granu.
A i dobio je društvo: dupli žuti i boje lososa!
|
|
![]() |
|
maya ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 501 |
Stoji na balkonu stalno.Ok pusticu je da se osusi pa cu vidjeti.Ako ni to ne pomaze onda cu je prikratiti.Hvala.
![]() |
|
![]() |
|
dadoxxl ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 43 |
sada kad nije previse toplo ja mislim da je previse primila vode,ako je vani,ali i ako je u kuci mozda ste je prelili,pustite da se osusi zemlja,iznesite na sunce bez vode sada u pocetku i ona ce ponovo olistati mozete je i prikratiti ukoliko je sada bila u cvijetu,tj.ako je sada bila kupljena...
|
|
![]() |
|
dadoxxl ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 43 |
mora biti drvenasta i malo deblja otprilike kao olovka
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Evo ja probala u čaši i nekako mi je istrunuo,a drugi se osušio. Kakva mora biti stabljika, drvenasta ili zelena, pa ću probati kako savjetuješ.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
oleander vam se najlakse ozili u vodi tj.u staklenci tamne boje,dosipati vodu,veoma brzo se pojave korjencici...
|
|
![]() |
|
stephanotis ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Siječanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 569 |
Sliku svog oleandera sam stavila u sklopu poziva upomoć što da s njim radim... malo bi mi bilo teško opisati riječima...
![]() Eto neću više sigurno, da ne bi bilo prigovora. Na kraju sam samo neke grane odrezala, čisto da ga malo oblikujem.
|
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Ivane,nebumo te zlonamjerno shvatili
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Ja prošli tjedan odnijela svoj oleander na balkon, da uživa na sunčeku...i jučer ga unijela natrag unutra da ne bi stvarno bilo
![]() ![]() |
|
![]() |
|
vrtlarica ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 21 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 113 |
Ja živim u podravini i svoja 3 ogromna oleandera spremam na tavan gdje bude zimi i -8 i ništa im nije malo zalijem da se ne posuši i to je to jer on u to vrijeme miruje pa mu i paše hladnije. Na proljeće kad ih iznesem van onda ih drastično pokratim u principu stare grane skroz odrežem a mlađe prošlogodišnje malo skratim tako da tjera puno mladih odozdola i brzo izrastu u prekrasne bujne grmove, a moja susjeda me gleda sa suzama u očima što iz velikih grmova radim male a na kraju njeni izgledaju 2 prazne grane a moji prekrasni i cijelu godinu u cvatu, žao mi je što nemam ni jednu sliku!
|
|
![]() |
|
Ivan ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
nemojte zlonamjerno shvatiti, molim vas !
|
|
![]() |
|
aglaja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Ivane, mislim da gresis. Ovo je pravo mesto za razgovor o oleanderu. Tamo gde nas saljes, tamo bi trebali postavljati fotografije.
I da objavim kako sam prije dve nedelje dobila i posijala seme divnog crvenog i roze oleandera ![]() ![]() |
|
Aglaja
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |