Majčina dušica i timijan |
Odgovori ![]() |
Stranica <123> |
Korisnik | ||
inaja ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2009 Status: Offline Bodovi: 1007 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
kupila sam sjeme na kojem piše majčina dušica-timijan,može li mi neko reći kako e sije u okrugle tegle želim ga držati u kuhinji,u kesici ima dosta sjemenki pa neznam kako ih rasporediti bila bi sretna da imam mali grm.pomozite
|
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
|
po onom koliko ja znam - Thymus serpyllum ili majčina dušica i thymus vulagris ili timijan su obije biljke koje rastu divlje u prirodi jedino je jedna malo rjeđe.....
... u nekim krajevima thymus vulgaris zovu timijanom , ali u većini zemlje nije tako i fermina ga je nazvala vrtnom biljkom a u nekim krajevima ju zovu majčinom dušicom.... i obrnuto.... zavisi od kraja do kraja.... ali obje su vrlo vrlo slične, i kemijskim sastavom i izgledom i koriste se za iste stvari..... ..osnovna je razlika što je Thymus serpyllum malo veća, veće glavice i većih i okruglatijih listića.... u mome kraju je recimo relativno rijeđe.... na sve strane je thymus vulgaris ali se serpyllum rijeđe nađe....o evo ja jučer cijeli dan lunjala uokolo ( od gljiva ništa ali našla nešto bilja) ... ovo na slice je Thymus serpyllum predivnog geraniolnog mirisa na ruže...cijela soba je mirisala na nejga... miris thymus vulgaris je više oštar... ..malo se slabo vidi slika ali mi je jedina..pa... :o)) ![]() ...n |
||
![]() |
||
Ivan ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
|
|
||
![]() |
||
Ivan ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
|
|
||
![]() |
||
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
|
![]() Ovo je moja majčina dušica koju sam prenijela iz prirode ove zime.Naravno, ako sam uspjela staviti sliku.Prvi mi je put! |
||
![]() |
||
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
|
Lavandablue, pogledaj zadnje aglajine slike , prva biljka koja puzi po rubovima šume je majčina dušica , Thymus serpyllum. Na drugoj slici je timijan, visoki polugrm, Thymus vulgaris, on također samoniklo raste ( sjeverozapadno sredozemlje - kažu u knjizi ), a često se uzgaja po vrtovima. Kaže knjiga da postoje u prirodi mnogi prelazni oblici, križanci majčine dušice i svi se svrstavaju u istu vrstu Thymus serpillum jer su razlike male. Teško je govoriti o razlikama u mirisu....
Sigurno je jedno, to su dvije vrste biljaka istog roda Thymus.
![]() |
||
![]() |
||
Lavandablue ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 25 Travanj 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 601 |
|
Uh, meni je opet zbrka sta je majcina dusica a sta timijan
![]() Zna li neko da navede razliku u mirisu izmedju 'timijana' i 'majcine dusice'?
Kada kupujemo caj u filter vrecicama u prodavnici, caj od majcine dusice ima karakteristican miris i aromu.
'Timijan' mrvljeni koji sam kupovala u rinfuzu kao zacin za divljac i meso ima drugaciju aromu i miris, malo 'oporiju'.
|
||
![]() |
||
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
|
Mislim da zbrka nastaje jer ima puno narodnih imena i u svakom kraju se drugačije naziva, a proizvođači su isto samo ljudi pa možda fale sa imenom.....pitat ću majku.....
|
||
![]() |
||
aglaja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
|
I jedno i drugo,
i Thymus serpyllum i Thymus vulgaris je timijan – Thymus. I jedno i drugo je ‘majcina
dusica’ ![]() i njeno staniste u prirodi ![]() 'timijan' ![]() ![]() Ja sam nedavno nabavila dve mlade biljcice. Jedna je navodno majcina dusica, a druga timijan. Medjutim, sve vise sumnjam da su u pitanju dve vrste timijana. |
||
Aglaja
|
||
![]() |
||
Lavandablue ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 25 Travanj 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 601 |
|
![]() |
||
![]() |
||
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
|
Ma da, i ja sam kupila takvo sjeme, ispalo je da je timjan, tj. u obliku drvca, jer majčina dušica je puzajuća...
|
||
![]() |
||
|
Pozdrav drustvo, da se pohvalim sta sam kupila: Majcina dusica/Timijan - lat. Thymus vulgaris - engl. English Thyme
Proizvođač - Semenarna Ljubljana
Pise na kesici da je to Timijan (slovenacki) ili Majcina dusica (hrvatski i srpski), sad sta je stvarno, malo sam zbunjena
![]() Seje se u 3. mesecu u leje, a u 5. mesecu na otvorenom.
Seme klija za 15-21 dan.
Osobina: Trajnica je. U vrtu odvraca puzeve, listne usi i 'kupusovega belina'. Ublazava kasalj i ima dezinfekcijske moci.
Izdanke je najbolje brati pre cvetanja zbog najjace arome.
( LINKOVI: *www.semenarna.si
|
||
![]() |
||
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
|
Kod nas na Južnom Jadranu majčina dušica raste u izobilju pa se lako prenese u vrt.Treba joj osigurati puno sunca i topline.Obožava kamen!
![]() ![]() Ne mogu ni zamisliti čaj bez malo majčine dušice.Osim što je ukusan vrlo je ljekovit.
|
||
![]() |
||
CANDIDA ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 16 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 38 |
|
hvala, ako naletim na sjeme prije tebe, šaljem, ali stacrno nema di god tražila, al zato bosiljka ima u bojama, kupila ja nadbudno i neki rubin bosiljak... uslikat ću sutra to žuto- zeleno limunasto- timijenasto čudo pa stavit da procijenite..al dok se god može jesti, meni paše, fino je u varivu... |
||
![]() |
||
aglaja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
|
I ja zelim majcinu dusicu i nisam je jos nigde nasla.
Mislim da si imala timijan, sudeci po ovom tekstu koji je Ivan prilozio. Timijan raste u visinu, kao drvenasti polugrm, a majcina dusica puze. Ako je visegodisnji i ako se 'bere' tako sto se reze, ne vidim razloga da ti ne potera mladice. Ako naletim na seme, podelicemo ga. |
||
Aglaja
|
||
![]() |
||
CANDIDA ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 16 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 38 |
|
i da, sve to u nedostatku sjemena timijana, majčine dušice, bilo kaj, nigdje naći to!!! imala sam prošle godine u vrtu majčinu dušicu, pa kad je već zahldilo, nisam je više brala i zaboravila ja na nju, kadli nađen nedavno da je još živa samo je sve drvenasto... orezala sam je do korijena, hoće li ponovno biti nešto ili da sijem...i zna li neko di ima sjemena?!
|
||
![]() |
||
|
imam ja pitanje! danas kupila u baumaxu biljčicu u lončiću, pod nazivom ZAČINSKO BILJE
![]() |
||
![]() |
||
|
Filipa, ne zna se o kom zacinskom i lekovitom bilju govoris. Neko bilje je jednogodisnje (npr.bosiljak), neko dvogodisnje (celer), a neko visegodisnje (ruzmarin, lavanda, zalfija, nana, vlasac...).
Od visegodisnjih postoji i ono kojima nadzemni deo u toku zime propada, ali u prolece opet potera mladice (npr. nana). Postoji i jednogodisnje koje se samo rasije (mirodjija, neven, a kako kod mene stvar stoji izgleda da ce to biti i bosiljak (seme je palo i evo nice)). poz. |
||
Aglaja
|
||
![]() |
||
Filipa1 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 12 Listopad 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 21 |
|
Nisam prije bila u mogućnosti uživati na stranicama foruma, čitajući i gledajući prekrasno cvijeće i još bolje savjete.
Moj problem je što svake godine sadim ljekovite biljke, poneke u kaliće oli direktno u zemlju, cvat bude samo na početku sadnje, biljka bude jednogidišnja, slijedeće godine ha, nestane........
Što poduzeti da bi mogla imati zdrave ljekovite biljke )=)))
|
||
![]() |
||
Filipa1 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 12 Listopad 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 21 |
|
|
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |