Lukovice u posudi |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234 8> |
Korisnik | |
desert rose ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2547 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
I ja se "borim" sa amarilisima, dobila sam jednog kome je lukovica bila potpuno u zemlji. Nedavno sam ga presadila da lukovica viri iz zemlje, zajedno sa svim zdravim, debelim korjenčićima. Sada primjećujem da mu lišće žuti. Nadam se da to neće naštetiti lukovici iako mislim da će biti teško uhvatiti njegov prirodni ritam. Ako netko ima savjet, dobrodošao je!
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
prije par dana sam presađivala amarilise u posudama, danas sam krenula promjeniti zemlju hymenocallis festalisu i zephirantesu (ni jedni ni drugi mi nisu cvjetali lani
![]() i zbunila me jedna stvar - i amarilisi u posudama i kišni ljiljan i hymenocallis imaju debelo, zdravo korjenje posude su jesenas sklonjene na negrijano stubište i nisu zalivane, ni kapi, a suhe su i unešene otresla sam staru zemlju i lukovice sa tim korjenjem vratila u teglu pa zatrpala friškom zemljom jesam li im trebala ukloniti to korjenje? |
|
![]() |
|
Tea ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
Nema na čemu,drago mi je da sam pomogla ![]() |
|
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj
|
|
![]() |
|
zokica ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 23 Travanj 2012 Status: Offline Bodovi: 4 |
Tea, hvala puno
![]() |
|
![]() |
|
Tea ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
zokica,dobro nam došla
![]() |
|
|
|
![]() |
|
zokica ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 23 Travanj 2012 Status: Offline Bodovi: 4 |
Ja imam puno tulipana zasađenih u vrtu, ali sam ove godine odlučila višak lukovica staviti u posudu. Posadila sam ih u posudu na jesen i ostavila vani. Sad me zanima radi smrzavanja lukovica je li bolje da ih stavim ispod nadkrivene terase i povremeno zalijevam ili da ih ostavim skroz vani na južnoj strani? Isto se odnosi i na zasađene ljiljane u tegli. Hvala unaprijed na pomoći
![]() |
|
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
kod mene tulipani u posudi niknuli oko 3cm i dalje ni mrc..
|
|
![]() |
|
blue sky ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3013 |
![]() |
|
zribal ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Prije dva tjedna završila sam sadnju lukovica u vrtu. Kako smo strastveni ljubitelji svih, a osobito tulipana, natrpali smo toliko lukovica da ni jednu više nemam gdje ugurati, ali suprug danas dođe s posla i nosi vrećicu tamno crvenih tulipana i kaže nije mogao odoljeti. Medjutim, zaista nemam kud s njima pa razmišljam o posudi. Nedavno sam negdje, ali ne znam gdje, vidjela sliku na kojoj je prikazana sadnja tulipana i šafrana, u istu posudu, naravno na različitim dubinama. Posuda je bila od terakote oblika zdjele za juhu. Prema opisu, a i po logici stvari, prvo cvjetaju šafrani, a kada oni odu, otvaraju se tulipani. Ne radi se o forsiranim lukovicama koje će cvjetati u prosincu, nego o klasičnom uzgoju, ali u posudi, tako biljke ne prekidaju svoj fiziološki proces. E, sad, ništa nije pisalo kako se one njeguju i gdje se čuvaju preko zime. Pada mi na pamet nekoliko opcija, nakon sadnje:
- ostaviti vani (smrzavanje?) - zaštititi stiroporom i ostaviti vani, - cijelu posudu s biljkama posaditi u vrt, a kada počnu izrastati iskopati i unijeti u željeni prostor. Sve ostalo, kao što je čuvanje u podrumu i iznošenje na toplo u prosincu, mene podsjeća na forsiranje lukovica. Ja samo želim imati tulipane u posudi, nije mi bitno u koje doba. Ljepši su mi za Uskrs, nego za Božić, valjda iz navike da svaki cvijet za mene ima obilježja svaga doba cvjetanja. Isto ovo pitanje odnosi se i na sadnju gladiola i to ne običnih nego zimskih. Upravo u mom vrtu trebaju početi cvjetati pupoljci zimskih gladiola i ja jako strepim od mraza koji bi ih mogao uništiti i propade moje isčekivanje. Da sam ih proljetos posadila u posudu sad bi ih mogla unijeti u kuću, još bi bile ljepše jer bi se cvijet više otvorio. |
|
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
ajama sad ih drži na tamnom i toplom mjestu..uz lagano vlaženje zemlje..a kad potjeraju cvjetne pupove onda ih stavi na svjetlije mjesto npr. na prozor ali ne da budu na previše toplom
|
|
![]() |
|
ajama ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
![]() |
|
Čuj sad nju
![]() ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Ide tebi to
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
![]() |
|
![]() |
|
I obje ste zadovoljne
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
hvala ![]() |
|
![]() |
|
Mari,krasne su
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
![]() |
|
Baka Bea,hvala
![]() |
|
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234 8> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |