Agave |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 7891011 15> |
Korisnik | |
Belina ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 26 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3901 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bravo kamenjar,prekrasna ti je agava,moje su sve otišle, ove zime
![]() |
|
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
![]() |
|
schumy ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 26 Kolovoz 2011 Status: Offline Bodovi: 465 |
Evo i moga doprinosa ovoj temi:
1.) Starost - 12 godina 2.) Postojbina - otok Ugljan 3.) Pronađena 2 kom u kamenjaru pored ceste i "spašena", kolovoz/2000. god. ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrav............schumy |
|
**za čistu prirodu i obilje pčelica
|
|
![]() |
|
ljuba 12 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 09 Studeni 2011 Status: Offline Bodovi: 3 |
agave obožavam, samo šteta da kod nas nemogu prezimiti. Izgubila sam već par velikih koje su bile prevelike za unositi.zaštitim ih i ostavim u vrtu jedne godine uspije prezimljavanje. pa kad naraste još veća i ljepša - onda mi izmrzne. ali sreća da uvjek bude puno dječice pa onda ispočetka.
|
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
To se zove dobra kupnja - četiri za jednu.
Lijepo izgledaju
![]() |
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
![]() |
|
kamenjar ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 10 Svibanj 2011 Lokacija: Vir Status: Offline Bodovi: 3340 |
ova agava mi je nova pinus,tek kupita i stavila sam je u kaktus garten prosli tjedan..planiram je oznijet iz gartena ako bi zima bila jaka,tu sam pa cu kontrolirat..mislila sam ona obicna zelena i zeleno zuta ,njih dvije su mi godinama u vrtu i super su,nema ostecenja
|
|
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...
Vir |
|
![]() |
|
Lijepa kompaktna agava.
![]() |
|
![]() |
|
schumy ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 26 Kolovoz 2011 Status: Offline Bodovi: 465 |
Kamenjar, pelijepa agava!
![]() Pozdrav.......schumy |
|
**za čistu prirodu i obilje pčelica
|
|
![]() |
|
kamenjar ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 10 Svibanj 2011 Lokacija: Vir Status: Offline Bodovi: 3340 |
cudno moje agave su super i uopce nisu ostetite od zime ..evo nove ljepotice
![]() |
|
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...
Vir |
|
![]() |
|
kontesaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
Pinus mi na kontinentu smo navikli na hladnije zime, ali na Lošinju to baš i nije uobičajeno ;)
|
|
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi |
|
![]() |
|
Ovako trenutno izgledaju lošinjske agave. Vidio sam ovih dana stotinu lošinjskih agava a sve do jedne imaju oštećenja od niskih zimskih temperatura. Neke više, neke manje ali skoro sve izgledaju prilično jadno. Koje su to bile temperature da su tako ozbiljno oštetile agave a i palme ? Meni se ova zima nije činila ništa posebno. Doživio sam i puno hladnije zime. Koliko vremena mora proći da se te rane na agavama zacijele ? |
|
![]() |
|
palmofan ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 28 Lipanj 2008 Lokacija: Kutina, Croatia Status: Offline Bodovi: 17 |
To je dobar pokazatelj, izbojak prvo postane žućkast, a poslije, kako se sve više leukoplasta pretvara u kloroplaste, ozeleni. Drži ga na svijetlom mjestu ali ne na direktnom suncu i za mjesec - dva bi trebao potpuno ozelenjeti i krenuti normalno sa rastom. |
|
![]() |
|
palmofan, hvala na informacijama.
U međuvremenu je izbojak promijenio boju. Postao je više žuti nego bijeli. Istovremeno se rozeta počela otvarati. Možda će ipak krenuti u vegetaciju. Na osnovu ovog što si napisao nadam se najboljem. flover, agave su i meni lijepe biljke. Zbog prostora i oštre zime naročito volim ove spororastuće, male i srednje velike agave koje preko zime unesem u kuću a početkom proljeća iznesem van. |
|
![]() |
|
flover ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2011 Status: Offline Bodovi: 397 |
pinus,predivne su....vidi se da se dobro brineš o njima....
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
"Cvijet treba sunce da postane cvijet, čovjek ljubav da postane čovjek."
|
|
![]() |
|
palmofan ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 28 Lipanj 2008 Lokacija: Kutina, Croatia Status: Offline Bodovi: 17 |
Mislim da postoji velika vjerojatnost da će se izbojak primiti, koliko vidim, ima dobro razvijen korjen, a to mu još više povećava šanse. Ja sam imao uspjeha sa razmnožavanjem agave iz isto takvih blijedih izbojaka, koji su rasli pod zemljom i nisu se mogli probiti na površinu. Neki nisu čak ni imali korijen, pa su ipak ozelenjeli i nastavili rasti.
|
|
![]() |
|
Hannah slažem se.
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Hannah87 ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 25 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 107 |
Ne brini, agave vole davati puno pelcera. Izrast će ih još uskoro.
|
|
![]() |
|
Sedum, hvala na informacijama i objašnjenju.
Sam na sebe sam ljut što sam tako bedasto reagirao i odrezao tu još neformiranu rozetu. Učinio sam to prilikom presađivanja agava u veću (za 4 cm) teglu. Ta neformirana rozeta je rasla na dnu tegle. Ocijenio sam da nema šanse da se sama probije na svijetlo dana jer je već bila dosta velika a korijeni agava jako gusti. Čitajući što si napisao mislim da bi bilo bolje da sam joj sam malo pomogao i dignuo uz rub nove tegle ne režući joj korijene dok sama ne pozeleni. No što je tu je. Ovakvu kakva je sada držim na prozorskoj polici dnevne sobe zaštićenu od direktnog sunca ali sa puno difuznog svijetla. Nadam se da će pozeleniti i krenuti sa vegetacijom. Oprezno ju zalijevam i nadam se najboljem. Naučio sam dosta iz toga što si napisao. Mislim da ću ubuduće znati što treba raditi. |
|
![]() |
|
Sedum ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Već proklijao ![]() Pridružen: 27 Lipanj 2008 Status: Offline Bodovi: 170 |
Agave macroacantha imam više komada: u Zagrebu su zimi pod staklom, a u Kvarneru sam ih probao vani na Krku i kod Crikvenice, ali su mi tamo predlani kao i zimus sve promrzle, pa očito kod nas mogu vani stalno prezimiti samo južnije u Dalmaciji.
Takvi izbojci (pelceri) se isto mogu koristiti za množenje čim dobiju svoje vlastite korjenčiće kao ovi na slici, ali dok ne izbiju van i ozelene, bolje ih je još ne otkidati od matične agave - jer je za te nezrele preživljenje rizično i nesigurno. Ja sam svoje izbojke uvijek ostavio da izbiju van na svijetlo i pozelene, pa sam ih tada odvojio i odmah su svi sigurno ubrzo narasli. |
|
Sedum: FLORA JADRANA (primorsko bilje i južni egzoti) - http://wikinfo.org/w/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 7891011 15> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |