Adenium obesum - Pustinjska ruža |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 206207208209210 407> |
Korisnik | |||
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Bebolina i Pinus,glavni krivci širenja virusa zvanog adenium!
Pinus,bolje bi bilo da si pitao kome Bebolina nije nešto poklonila,sjeme ili biljku.
|
|||
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
|||
![]() |
|||
Sponzorirani linkovi | |||
![]() |
|||
pčelica7 ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 27 Listopad 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 1966 |
||
evo javljam se ja, bebolina meni nije poklonila sjeme, nego veliku lijepu biljčicu koju jako pazim i svaki put kad je pogledam sjeti me na jedno ugodno provedeno veče sa bebolinom, draga hvala ti na tome ![]() kako su noći postale hladnije, jel vi unosite unutra svoje adeniume?
|
|||
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)
|
|||
![]() |
|||
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
||
Potpisujem ovo što je rekla Aralija. Meni je Bebolina, zapravo mojim mravekima, poslala sjemenke adeniuma još u studenom prošle godine i tako me zarazila. Osim toga, poslala nam je i čašice za sijanje, i perlit, i hrpu drugih biljčica, i... da ne nabrajam više. Na njima sam učila, s njima sam eksperimentirala. Bebolina, od onih pet koji su opstali nakon nicanja dva su još zdrava, jedan se bori za opstanak, a dvojici je kaudeks počeo trunuti, odrezala sam gornji dio i sad im je korijen s dijelom kaudeksa još živ. Očekujem puštanje grana u proljeće. Pinus me sa svojim postovima prvi zainteresirao za ovu biljčicu. Dakle, tandem Pinus + Bebolina = ovisnost o adeniumima. ![]() |
|||
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|||
![]() |
|||
ajama ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
||
svima koji vole adeniume čestitam 200 stranicu
![]() |
|||
![]() |
|||
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
||
Bebo ti i Pinus ste za to najzasluženiji (ako to smijem javno reći) uz dužno poštovanje svima ostalima
![]() |
|||
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|||
![]() |
|||
bromelija ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() No.3 Najljepše orhideje2014 Pridružen: 09 Svibanj 2009 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3292 |
||
Moram se i ja oglasit jer je i meni ovo najdraža tema samo me zeza komp pa nemogu stavljati slike ali bude uskorooo...
zato uživam u vašima.... ![]() |
|||
![]() |
|||
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
||
Najposječenija stranica ovog foruma
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
Wolfsbane ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2012 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 708 |
||
mogu da, kikiriki je dobar medij, mogu i ljuske badema, to je nasim dalmosima mozda i pristupacnije. samo komentar, "kora stabla", stablo treba bit neki oblik jele ili bora, kora hrasta npr ce ubit biljke ekspresno zbog tanina kojih je puna. osim toga, kora bora je puna suberina, tvari koja sprecava njeno raspadanje. edit: hihi, 200ta stranica ![]() |
|||
velika gorica
|
|||
![]() |
|||
dzeni ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 07 Ožujak 2012 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 386 |
||
Takodje Bebolina,do tad cu pokusati da brizljivo odrzim u zivotu svoja 2 sijanca.I valja se naoruzati znanjem o uzgoju reznica,jer steta je da propadnu reznice zbog neznanja,kao kod mene nedavno :(. @Pinus,super su ti ovi savjeti o zimovanju adeniuma,eto ja nisam dosta toga znala,a juce sam unijela svoja 2 sijanca,bojim se ovih hladnoca kod nas.Pao nam snijeg na Vlašić planini :) |
|||
sutnja je zlato....
|
|||
![]() |
|||
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
||
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
||
Ako moji bebolinci prežive zimu javljam se na proljeće za jednu reznicu.
![]() |
|||
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
|||
![]() |
|||
mememe ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: ZG / PU Status: Offline Bodovi: 578 |
||
umjesto kore stabla u supstrat se mogu staviti i ljuske kikirikija, vec smo jednom pisali o tome. A supstrat se moze sterilizirane natapanjem kipucom blagom kamilicom. I cimetom po potrebi.
|
|||
![]() |
|||
||
![]() Usput i ostalim cvijetoljupcima...biti će ukupno 3 reznice
|
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
Wolfsbane ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2012 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 708 |
||
@Glikica sijati ih mozes manje vise u bilo sto, cak i u papirnatu maramicu pa ih onda prebaciti u zemlju kad izadje korjencic, dok god je relativno sterilno. na pocetku im nece smetati jer ionako trebaju puno vlage. samo pukni tu zemlju u pecnicu, pinus je negdje pisao na koliko stupnjeva i koliko dugo sterilizira svoj supstrat.
a kasnije,ovakav je moj savjet: imas cigle, starog crijepa, staru terakotnu posudu? lijepo zamotaj u krpu, nadji neko musko ako neces sama i daj mu da mlati to cekicem :D to je BOLJE od perlita. onda prosij kroz kuhinjsko sito i zadrzi komadice od cca 0.5 -1 cm, moze i nesto vece, ali ne manje. drugo, imas u vinkovcima pilanu, nazovi ih i pitaj dal rade s borovinom ili jelovinom, i ako da dal imaju ostataka kore (to je njima otpad, vjerojatno ce ti to dati dzabe). ako ima, uzmi koju litru, isto prosij na sito (makni sve dijelove unutarnjeg drveta, samo ti kora treba), i uzmi komadice od centimetar dva. e sad uzmi taj pijesak sto imas, prosij da ti opet ostanu komadici cca 0.5-1 cm. dalje, mijesaj supstrat u omjeru 1 dio cigle, 1 dio kore, jedan dio pijeska i jedan dio zemlje za cvijece. zemlje sto manje tim bolje, nemoj ic vise od 1/4 (ja vise uopce ne stavljam zemlju). dobijes supstrat koji je NEMOGUCE prezaliti, koji se ne raspada s vremenom,i koji pruza enormne kolicine aeracije korijenju, sad za zimu idealan. na proljece ako bas hoces mozes ih presadit u nesto sa vise zemlje. e,da, ukupan trosak? 1/4 zemlje za cvijece,koji vec imas. nemres rec da je skupo. pa ti sad vidi, kad se zbroje sve nase ideje sigurno se da napravit nesto, uostalom snalazljivost je vrlina :) na kraju, ovaj gore mix izgleda otprilike ovako nekako, samo ovdje je perlit, tebi bi bila cigla i pijesak. cisto da vidite da adeniumi itekako dobro rastu u tome: ![]() |
|||
velika gorica
|
|||
![]() |
|||
Zvjezdana ![]() Trajnica ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Siječanj 2008 Lokacija: Zg i okolica :D Status: Offline Bodovi: 2055 |
||
Glikice pa posadi ih u zemlju u pijesak ja sam svoje sadila samo u zemlju pa su nikli i eno ih...pogriješila sam što ih nisam bolje grijala pa mi je niklo samo 8 sjemenki od 16 bebolininih a naručeno niti jedna (vjerovatno je sjeme bilo i staro) ali ni ne treba mi ih više imam još 3 starija i dobro... možda kad vidim kakvi su ovi sijanci užicam bebolinu :P koju reznicu nekog njenog ljepotana ;)
Perlit sam nabavila i pomiješam ga malo u zemlju za kaktuse i u to sam posadila ove veće..sijance nisam nego u zemlju sa perlitom i eno svi napreduju dobro tako da nije sve ni u zemlji mada ona pomaže puno ali ako nemaš nemaš preživjeti će biljka i bez toga svega ;) da moja jedina greška je bila što ih nisam pincirala ranije da se bolje razgranaju ali budu oni još su mali imaju vremena ;) |
|||
Per aspera ad astra.
|
|||
![]() |
|||
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
||
Kod nas na forumu prevladava mišljenje da se može sijati bilo kada. Što je u stvari točno. Sjeme za klijanje ne treba direktno sunce, treba samo toplotu i vlagu. Te uvjete je lagano pružiti. Ali što nakon klijanja ? Glavni uvjet za pravilnu rast je puuunooo direktnog sunca. Sunce je dirigent a voda i gnojivo su članovi orkestra. Svoje sijance adeniuma ne gnojim od početka rujna a zimu će provesti na prozorskim policama negrijane sobe. Povremeno ih zalijevat, ponovno u zavisnosti od dirigenta (sunca). Oni će po malo uči u dormaciju. Ne kao kaktusi kojima uskratimo i vodu i svjetlo i toplotu. Adeniuime ne smijemo prestati potpuno zalijevati preko zime. Klijanci naprotiv , nakon klijanja zahtijevaju puno vlage i sunca. Ako im to ne osiguramo počinju izduženo rasti. Ta deformirana rast se ne može više popraviti. Ovo na slici je još jedan ovogodišnji bebolina sijanac. I on će uskoro procvasti. Mislim da mi je bebolina poslala sjeme adeniuma krajem listopad prošle godine. Sijao sam ovo proljeće. Klijavost skoro sto posto. |
|||
![]() |
|||
||
To su nijanse, a ti ih zalijevaj s onim s čim raspolažeš.
Ovo sam ti pitanje postavila samo zbog tvog posta na kojem si se "nespretno"izrazila
![]() ![]()
Nema ni kod mene, ali eto, imate male sijance a kad narastu, birajte boju i oblik s kojim ćete ih cijepiti....naravno gratis! |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
||
Bebolina hvala na savjetu, pročitala sam sve ove stranice već nekoliko puta. I gle čuda: ti veliš polijevati kišnicom, a pinus veli vodovodnom vodom ?
Ma sve sam čtala naravno, pa nisam od jučer, vidjela si moju kolekciju kakatusa, ni to mi nije palo s neba, godinama se bavim time. No adeniumi su nešto drugo, ili možda pak nisu ? Poslala si mi dva bebača i to sam ti već zahvalila, rekla sam ti da je onaj manji zaginuo odmah, a onaj veći se pokušava izvući. Ipak su bili premali, putovali 3 dana do mene i došli spljošteni. Nedavno sam od naše cijenjene forumašice kupila 5 kom bebača, dvomjesečni mislim i dobro se drže za sada. U mom mjestu gotovih biljaka nema, jednom sam slučajno nabasala u Osijeku na njega i kupila ga. Sad je okljaštren, reznice sam posebno posadila u mješavinu zemlje i separacije, jer to je jedino što imam. Miss M, hvala na ponudi, ali ipak je to prevelik paket, a meni bi trebao stalan izvor toga, tako da ću se za sada snalaziti s ovim što imam. |
|||
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
|||
![]() |
|||
Miss M. ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 17 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 603 |
||
|
|||
![]() |
|||
||
Što se nabave perlita tiće, i ja živim u selendri, no potrudila sam se taj bijeli prah/granule pronaći, čak sam poštom slala onim korisnicima koji su ga trebali a nisu ga našli u sredini u kojoj žive. Probaj zamoliti na pdf-u Oglasi, možda se nađe netko tko ti ustupi količinu koju trebaš....
Nadam se da su ti bebolinci dobro, da dobro napreduju i da te raduju
![]() Sretno sa sjetvom
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 206207208209210 407> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |