Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Gljive
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Identifikacija gljiva
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Identifikacija gljiva

Odgovori Odgovori Stranica  <1 34567 38>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
gljivar4 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Status: Offline
Bodovi: 2
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gljivar4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Rujan 2013 u 21:05
pozdrav! imam jedno pitanje ako bi mi ko mogao reci koja je ovo vrsta gljiva i dali je jestiva?

Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
ward View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 3
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ward Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2013 u 10:30
pozdrav, ima nekoliko gljiva koje redovno i obilno nalazim u "mojoj šumi" pa ako netko zna nešto o njima, puno bi mi pomoglo  :)
1.

2.

Na vrh
Nykaenen View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 3
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nykaenen Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Rujan 2013 u 13:04
Jučer sam konačno "otvorila" sezonu branja gljiva i bilo je više nego uspješno. U košarici je završilo desetak vrganja (što smatram uspjehom s obzirom na to koliko je ljudi bilo u šumi) i dosta mrkih trubača koje su meni najdraže (a koje, čini se, nitko drugi nije brao). Bilo je i sunčanica, ali ja ih baš ne volim pa sam ih sve prepustila prijateljici s kojom sam bila. Prvi put sam ubrala i ovu gljivu jer mi je jako sličila na grmačicu za koju znam da slovi kao izvanredno dobra za jelo:

Nažalost, nisam slikala panj kraj kojeg sam ju ubrala (u mješovitoj šumi). Može li mi netko potvrditi je li to zbilja grmačica?

Hvala. 
Na vrh
orsobruno View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 45
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje orsobruno Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Travanj 2013 u 08:23
Sad me malo zbunila slika.
Ove gore spomenutih ima puno, ali ova na slici i nije baš ista.

Hm... morat ćemo se još pozabaviti sa tom gljivom.
Na vrh
orsobruno View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 45
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje orsobruno Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Travanj 2013 u 08:09
Ova kao kruna je vjerojatno Cedrova krunčica (Geopora sumneriana). Ova je njihova godina, puno ih ima.
Na vrh
MermaidDreamer View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 343
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MermaidDreamer Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Veljača 2013 u 18:32
baš je čudan taj svijet gljiva
Hvala, Anastazija što si ponovo stavila fotke
Na vrh
Anastazija_ View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
1. Najljepši vrt - Proljeće 2014

Bodovi: 6004
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anastazija_ Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Veljača 2013 u 16:38
Originalno poslano od člana MermaidDreamer MermaidDreamer napisao:

Anastazija, možeš li mi molim te staviti link na svoje slike. I reci mi, da li su te gljive bile ovako otvorene ili su u nekom trenutku bile i zatvorene.

Bilo je i otvorenih i zatvorenih.
Evo ponovit ću slike:

U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
Na vrh
radoja956 View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 198
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje radoja956 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Veljača 2013 u 13:18
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/522686_10151334787198391_1416053885_n.jpg

Gljiva je nađena u okolini Siska- Ako neko zna kako se zove bila bih zahvalna.
Na vrh
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MermaidDreamer Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Veljača 2013 u 11:43
Anastazija, možeš li mi molim te staviti link na svoje slike. I reci mi, da li su te gljive bile ovako otvorene ili su u nekom trenutku bile i zatvorene.
Na vrh
Anastazija_ View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
1. Najljepši vrt - Proljeće 2014

Bodovi: 6004
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anastazija_ Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Veljača 2013 u 11:07

Čini mi se da je to ista stvar koju sam ja prošle godine poslikala kod sebe na vrtu i stavila ovdje sliku.
Moj vrt je bio pun toga, ispod cedrova.
Nitko mi nije odgovorio na moj upit  Confused, možda ćeš ti imati više sreće  Wink.

U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
Na vrh
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MermaidDreamer Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Veljača 2013 u 09:52
Zanima me koja je ovo vrsta gljive. Slikano je u nedjelju, 10 m od mora, ispod borova, makarska riviera
[/IMG]
Na vrh
khan View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 91
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje khan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Siječanj 2013 u 21:05
maja82, mislim da je to neki od pravih vrganja.
rrorion, prvo su prezrele puhare na hrpi (zanimljivo!), a drugo je jedna od capica/griva o kojima sam pisao u prethodnom postu.
Ako ne možeš biti visok dva metra, budi pametan dva metra.

-Miles Vorkosigan
Na vrh
khan View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 91
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje khan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Siječanj 2013 u 21:01
slika je malo mutna, no evidentno se radi o gljivi iz roda griva, odnosno capica.S obzirom da među njima ima i jestivih i otrovnih savjetujem oprez-mada i one otrovne nisu jako otrovne.
kako nije jarkožuta, mislim da se ne radi o zlatnoj capici, ali bi se moglo raditi o trobojnoj koja je lagano otrovna.
ove su gljive općenito teško probavljive, ja ih nika d n eberem, ima drugih kvalitetnijih gljiva, a capice ostavimo kao prirodni ukras naših šuma.
Ako ne možeš biti visok dva metra, budi pametan dva metra.

-Miles Vorkosigan
Na vrh
faster_stronger View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 20
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje faster_stronger Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Prosinac 2012 u 20:09
A kako se zove ta gljiva?
Na vrh
galebbelag View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 8
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje galebbelag Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Prosinac 2012 u 19:59
Izgleda da je jestiva ako je mlada, pod uslovom ako je ovo gljiva na koju mislim.
Na vrh
faster_stronger View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 20
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje faster_stronger Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Prosinac 2012 u 19:07
Originalno poslano od člana galebbelag galebbelag napisao:

Nasao sam ovu gljivu u sumi , gdje preovladava bukva i hrast, a za ovu gljivu mislim da je rasla na truhloj grani bukve ( ovo se ne mora uzeti za siguran podatak) ali je cinjenica da je bila u samoj blizini bukve, i najvise me interesuje koja je ovo vrsta gljiva i da li je jestiva??

Uploaded with ImageShack.us

Takve gljive sam i ja vidio negdje i nije mi bas pametno da je diram niti ista
Na vrh
rrorion View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 118
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rrorion Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2012 u 22:37
I ova izgleda ko mala hobaotnica i ugljiva1žasno smrdi
Na vrh
rrorion View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rrorion Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2012 u 22:36
gljiva2
Na vrh
rrorion View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rrorion Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2012 u 22:36
gljiva3
Na vrh
rrorion View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rrorion Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2012 u 22:35
molim pomoć, koje su to gljivegljiva4
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 34567 38>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.