Identifikacija gljiva |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567 38> |
Korisnik | |
gljivar4 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 30 Rujan 2013 Lokacija: Tuzla Status: Offline Bodovi: 2 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
pozdrav! imam jedno pitanje ako bi mi ko mogao reci koja je ovo vrsta gljiva i dali je jestiva?
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
ward ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 16 Lipanj 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3 |
pozdrav, ima nekoliko gljiva koje redovno i obilno nalazim u "mojoj šumi" pa ako netko zna nešto o njima, puno bi mi pomoglo :)
1. ![]() ![]() 2. ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Nykaenen ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 23 Listopad 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3 |
Jučer sam konačno "otvorila" sezonu branja gljiva
i bilo je više nego uspješno. U košarici je završilo desetak vrganja (što
smatram uspjehom s obzirom na to koliko je ljudi bilo u šumi) i dosta mrkih
trubača koje su meni najdraže (a koje, čini se, nitko drugi nije brao). Bilo je
i sunčanica, ali ja ih baš ne volim pa sam ih sve prepustila prijateljici s
kojom sam bila. Prvi put sam ubrala i ovu gljivu jer mi je jako sličila na grmačicu za koju znam da slovi kao izvanredno dobra za jelo:
![]() ![]() Nažalost, nisam slikala panj kraj kojeg sam ju ubrala (u mješovitoj šumi). Može li mi netko potvrditi je li to zbilja grmačica? Hvala. |
|
![]() |
|
orsobruno ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 17 Listopad 2011 Status: Offline Bodovi: 45 |
Sad me malo zbunila slika.
Ove gore spomenutih ima puno, ali ova na slici i nije baš ista.
Hm... morat ćemo se još pozabaviti sa tom gljivom.
|
|
![]() |
|
orsobruno ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 17 Listopad 2011 Status: Offline Bodovi: 45 |
Ova kao kruna je vjerojatno Cedrova krunčica (Geopora sumneriana). Ova je njihova godina, puno ih ima.
|
|
![]() |
|
MermaidDreamer ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 10 Prosinac 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 343 |
baš je čudan taj svijet gljiva
![]() ![]() Hvala, Anastazija što si ponovo stavila fotke |
|
![]() |
|
Anastazija_ ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 6004 |
Bilo je i otvorenih i zatvorenih. Evo ponovit ću slike: ![]() ![]() |
|
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
|
|
![]() |
|
radoja956 ![]() Već proklijao ![]() Pridružen: 17 Srpanj 2011 Status: Offline Bodovi: 198 |
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/522686_10151334787198391_1416053885_n.jpg
Gljiva je nađena u okolini Siska- Ako neko zna kako se zove bila bih zahvalna. ![]() ![]() |
|
![]() |
|
MermaidDreamer ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 10 Prosinac 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 343 |
Anastazija, možeš li mi molim te staviti link na svoje slike. I reci mi, da li su te gljive bile ovako otvorene ili su u nekom trenutku bile i zatvorene.
|
|
![]() |
|
Anastazija_ ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 6004 |
Čini mi se da je to ista stvar koju sam ja prošle godine poslikala kod sebe na vrtu i stavila ovdje sliku. Moj vrt je bio pun toga, ispod cedrova. Nitko mi nije odgovorio na moj upit ![]() ![]() |
|
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
|
|
![]() |
|
![]() |
|
khan ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 03 Siječanj 2013 Lokacija: Marsonia Status: Offline Bodovi: 91 |
maja82, mislim da je to neki od pravih vrganja.
rrorion, prvo su prezrele puhare na hrpi (zanimljivo!), a drugo je jedna od capica/griva o kojima sam pisao u prethodnom postu. |
|
Ako ne možeš biti visok dva metra, budi pametan dva metra.
-Miles Vorkosigan |
|
![]() |
|
khan ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 03 Siječanj 2013 Lokacija: Marsonia Status: Offline Bodovi: 91 |
slika je malo mutna, no evidentno se radi o gljivi iz roda griva, odnosno capica.S obzirom da među njima ima i jestivih i otrovnih savjetujem oprez-mada i one otrovne nisu jako otrovne.
kako nije jarkožuta, mislim da se ne radi o zlatnoj capici, ali bi se moglo raditi o trobojnoj koja je lagano otrovna. ove su gljive općenito teško probavljive, ja ih nika d n eberem, ima drugih kvalitetnijih gljiva, a capice ostavimo kao prirodni ukras naših šuma. |
|
Ako ne možeš biti visok dva metra, budi pametan dva metra.
-Miles Vorkosigan |
|
![]() |
|
faster_stronger ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 28 Studeni 2012 Status: Offline Bodovi: 20 |
A kako se zove ta gljiva?
|
|
![]() |
|
galebbelag ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 26 Svibanj 2012 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 8 |
Izgleda da je jestiva ako je mlada, pod uslovom ako je ovo gljiva na koju mislim.
|
|
![]() |
|
faster_stronger ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 28 Studeni 2012 Status: Offline Bodovi: 20 |
|
|
![]() |
|
rrorion ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 15 Travanj 2012 Status: Offline Bodovi: 118 |
I ova izgleda ko mala hobaotnica i u
![]() |
|
![]() |
|
rrorion ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 15 Travanj 2012 Status: Offline Bodovi: 118 |
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
molim pomoć, koje su to gljive
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567 38> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |