Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Čuvarkuća - Sempervivum
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Čuvarkuća - Sempervivum

Odgovori Odgovori Stranica  <1 2324252627 96>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
dado_84 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Status: Offline
Bodovi: 1031
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado_84 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Ožujak 2013 u 11:32
Originalno poslano od člana natalija natalija napisao:

mislim da ima priča o nazivu čuvarkuće koja ide us tilu da su ljudi vjerovali da ih na krovu štite od gromova

da postoji i ta prica
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Ožujak 2013 u 06:05
prije nekog vremena sam ostala u čudu kad sam vidjela da su mi sve male- paučinaste nestale
par godinama sam ih imala na istom mjestu, rasle su uz rub vrta, uz jednu grotu
i sada nema niti jedne...
ne sjećam se jesu li lani cvjetale, ali znam da ih je bila jedna hrpica pošto sam ih slikavala

lani sam bila kupila veće paučinaste, čak sam dobila i jednu crvenkastu od sestre i sve su procvale, do zadnje rozete

mislim da ima priča o nazivu čuvarkuće koja ide us tilu da su ljudi vjerovali da ih na krovu štite od gromova
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt - Ljeto 2013

Bodovi: 5466
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Ožujak 2013 u 23:24
dado_84hvala na informaciji ,ja baš stalno mislim kako su samo dospjele na krov.
vidim da im treba vode jer ju imaju i na krovu i u alpskim kamenjarima u izobilju.a tek humusa....
Na vrh
dado_84 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1031
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado_84 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Ožujak 2013 u 22:44
Originalno poslano od člana SlavujVk SlavujVk napisao:

čuvarkuće su dobile ime po tome što rastu na krovovima i to na kosini, i ja ih imam na jednom kroviću. primjetila sam da ih je sunce počelo pržiti i ubijati tek unazad nekoliko godina.
treba im minimum zemlje da bi normalno rasle i još manje vode.voda im je najveći neprijatelj i ja za njih volim reći da su "pijanice" jer kada su u mokroj zemlji toliko piju da im mesnati listovi postanu kao žele i uginu.
nikada ih ne zalijevam, samo povremeno poprskam vodom.zimi moraju biti vani i nikada ne smrznu jer imaju u sebi "tekućinu protiv smrzavanja"
cvjetaju nakon nekoliko godina i onda matična biljka odumire ali se pobrine da ostavi cijelo gnijezdo mladih biljčica.

moje iskustvo: kada se presađuju bilo bi dobro da se ne zaliju i ne pokisnu makar tjedan dana jer čest znaju istrunuti.

kuvarkuce na rastu na krovovima, nego u alpskim kamenjarima. Na krovu mogu rasti samo ako ih neki covjek posadi, rijetko da se same zasiju po krovovima kuca. Ljudi su sadili biljke na krovove zato sto su mislili da tjeraju zle sile i da cuvaju kucu te da tako donose "pozitvnu energiju" a uz to bile su na dohvat ruke jer su ljekovite. To sto je neka biljak sukulent ne znaci da ne treba vodu, zapravo itekako treba vodu tjekom proljeca i perioda aktivnog rasta (sto odgovara periodu otapanja snijega na planinama) takoder trebaju i malo humusa u supstratu (u vecini supstrata u prirodi prvi je sloj, sloj humusa a debljina tog sloja ovisi o habitatu). Voda im je neprijatelj onda kada ih, nakon duze suse kada krenu ili su vec u  mirovanju (mehanizam prezivljavanja tjekom ljeta), pocnemo zalijevati i to cesto previse. Istina je da biljke u toplijim krajevima tjekom ljeta lijepse izgledaju u polusjeni.
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Ožujak 2013 u 22:05
čuvarkuće su dobile ime po tome što rastu na krovovima i to na kosini, i ja ih imam na jednom kroviću. primjetila sam da ih je sunce počelo pržiti i ubijati tek unazad nekoliko godina.
treba im minimum zemlje da bi normalno rasle i još manje vode.voda im je najveći neprijatelj i ja za njih volim reći da su "pijanice" jer kada su u mokroj zemlji toliko piju da im mesnati listovi postanu kao žele i uginu.
nikada ih ne zalijevam, samo povremeno poprskam vodom.zimi moraju biti vani i nikada ne smrznu jer imaju u sebi "tekućinu protiv smrzavanja"
cvjetaju nakon nekoliko godina i onda matična biljka odumire ali se pobrine da ostavi cijelo gnijezdo mladih biljčica.

moje iskustvo: kada se presađuju bilo bi dobro da se ne zaliju i ne pokisnu makar tjedan dana jer čest znaju istrunuti.
Na vrh
milica7 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 10300
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje milica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Ožujak 2013 u 19:00
R. Sara, nemam ih puno a i ništa ne znam odnosno skoro ništa ali su mi postale sve draže ove biljke.....
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
Na vrh
kamenjar View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3340
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kamenjar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Ožujak 2013 u 16:27
i ja se slazem s tim da cuvarkuce u ljeti bolje izgledaju kad su malo zaklonjene...moje su izlozene cjelodnevnom suncu pa muku mucim da mi opstanu,sama neznam kolko sam ih dobila te kupila ,al nema ih ,propadnu mi...
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...

Vir
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Ožujak 2013 u 07:56
Originalno poslano od člana SlavujVk SlavujVk napisao:

moje iskustvo-u hladovini i SUHOJ zemlji su ljepše nego na suncu. na suncu izgube boju i začahure se povijajuči lističe prema sredini. vlagu ćeš riješiti drenažom i stavljanjem kamenčića ispod biljaka.

s ovim "za ljetno doba" bi se složila, lani su mi sve izložene suncu propale, pogotovo one kupljene to proljeće i presađene pred ljeto
samo ih je skuhalo

čak su i one obične, koje imam dugo i trpe sve, masovno propadale
Na vrh
Retriver Sara View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 8979
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Retriver Sara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Ožujak 2013 u 07:52
...IvanOs, milice7Clap...
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2013 u 23:22
Originalno poslano od člana Monna Monna napisao:

kakve su za uzgoj u hladovini?....pod tim mislim na cistu hladovinu i vlaznu zemlju....

moje iskustvo-u hladovini i SUHOJ zemlji su ljepše nego na suncu. na suncu izgube boju i začahure se povijajuči lističe prema sredini. vlagu ćeš riješiti drenažom i stavljanjem kamenčića ispod biljaka.
Na vrh
milica7 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 10300
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje milica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2013 u 21:19
Moje su preživjele zimu...

Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
Na vrh
IvanOs View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
3. Najljepši vrt - prijatelj životinja

Bodovi: 162
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje IvanOs Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2013 u 20:37
Evo malo kako su izgledale moje dok ih nisam morao preseliti.

Bolje biciklom u ribolov nego mercedesom na posao.
Na vrh
antonija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5001
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antonija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Veljača 2013 u 22:16
mislim da je u hladovini i vlažnoj zemlji, mogućnost za čuvarkuće nikakva.
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.

Na vrh
Monna View Drop Down
Trajnica
Trajnica
3. Najljepši vrt - Proljeće 2014

Bodovi: 2376
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Monna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Veljača 2013 u 22:07
kakve su za uzgoj u hladovini?....pod tim mislim na cistu hladovinu i vlaznu zemlju....
pozdrav iz Zlatne doline
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Retriver Sara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Veljača 2013 u 17:46
koka, s biljkama nemreš nikako bankrotirati, vrijednost uvijek ostaje
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb
Na vrh
kamenjar View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3340
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kamenjar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Veljača 2013 u 19:44
Originalno poslano od člana Pinus Pinus napisao:

OVDJE možete kupiti lijepe, ne lijepe nego najljepše čuvarkuće u Hrvatskoj to nije reklama to znaju i vrapci na grani.

majko mila ljepote,moja tiha patnja su cuvarkuce..sad bi najradije sve ih narucila...dobro ,dobro necu sve al da cu ih narucit zaista hocu...LOLnesto se mislim lijepa je velika ljubav prema biljkama al moja laganini vodi u bankrot LOL
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...

Vir
Na vrh
Arnold View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 26
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Arnold Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Veljača 2013 u 17:37
Jeka, prekrasno!
Na vrh
Camellia View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6620
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Camellia Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Siječanj 2013 u 14:35
I ja kažem da ti je kombinacija prekrasna.
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 10501
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Siječanj 2013 u 12:46
Jeka Fra....
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Retriver Sara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Siječanj 2013 u 12:14
Originalno poslano od člana Pinus Pinus napisao:

OVDJE možete kupiti lijepe, ne lijepe nego najljepše čuvarkuće u Hrvatskoj to nije reklama to znaju i vrapci na grani.

..kao i obično, kasnim, tek sada vidim post...apsolutno se slažem, gospodin Lovreković je nezaobilazna postaja na Flori...kada on poreda svoje čuvare po travnjaku ne može se proći bez da se nekaj kupi...uvijek spreman za priču i savjete...sve moje pohvale za njegaSmile...

...JEKA FRA, lijepa kombinacijaSmile

zagreb
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 2324252627 96>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,281 sekundi.