Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Voće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Limun
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Limun

Odgovori Odgovori Stranica  <1 2425262728 35>
Korisnik
Poruka
Terezija View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Status: Offline
Bodovi: 233
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Terezija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Travanj 2013 u 00:19
Originalno poslano od člana eastcoast eastcoast napisao:

Krajem veljače sam posadio par sjemenki limuna i grejpa u male kaliće. Gotovo svi su mi se primili. Držao sam ih u toploj prostoriji bez izravnog kontakta sa suncem. Zanima me kada i da li smijem iznijeti male biljčice van tj da li smiju biti direktno izloženi suncu? Hvala unaprijed na odgovorima .

Tako nježne biljčice iznesi najprije na sjenovito mjesto a zatim, kad malo ojačaju, mogu na sunce.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
eastcoast View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 36
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje eastcoast Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Travanj 2013 u 08:35
Držim ih od prije dva-tri dana na mjestu gdje ima svega 2 sata jutarnjeg sunca, nadam se da to nije previše?
Na vrh
azriela View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 384
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje azriela Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Travanj 2013 u 18:50
Terezija radi se o Meyerovom limunu..barem tako piše na deklaraciji.Ovo je prvi limun kojeg imamo,terasa na kojoj ga držimo je na južnoj strani,tako da se nadam da će mu tamo biti dobro...preko ljeta stvarno bude pakleno vruće i večina cvijeća teško to preživi..planirala sam ga uskoro malo nahraniti gnojivom za agrume,samo čekam da se još malo privikne na posudu i stanište..budem ga pofotkala pa pošaljem:)
dosadna ko tekut
Na vrh
antonija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5001
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antonija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Travanj 2013 u 19:10
znalci, molim pomoć!
šta je mome limunu i sa čime ga mogu tretirati. posađen je u vrt.

jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.

Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5241
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Travanj 2013 u 00:33
Antonija draga samo ti Terezija može pomoći. Ona je pravi stručnjak za agrume. Mene je dobro uputila što da radim sa mojim limunom kad je pred 3 godine smrznuo i izgubio sve listove i plodove. Sad se mogu pohvaliti da se je potpuno oporavio i ima jako puno cvijetnih pupova...To je prvi puta nakon smrzavanja, pa me posebno veseli...
sutra je novi dan
Na vrh
pr1nc0 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 43
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pr1nc0 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Travanj 2013 u 09:08
@antonija Izgleda da su ga lani napali lisni mineri. Protiv njih se prska najčešće u sedmom i osmom mjesecu kod zametanja mladih listova. Ako je limun još malen možeš te minere odstraniti i ručno čim vidiš da su se pojavili.
Na vrh
antonija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antonija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Travanj 2013 u 10:36
pr1ncO, hvala na odgovoru!                                                                               limun nije malen, na njemu već sada rastu novi listovi, jesu li onda ovi sad listovi zametnuti prošlo ljeto. mogu li sad pokidati bolesne listove?
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.

Na vrh
pr1nc0 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 43
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pr1nc0 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Travanj 2013 u 10:55
Ti mladi listovi nisu zaraženi, zaraze se listovi koji krenu preko ljeta, jer je tada najezda lisnih minera najveća. Ne trebaš kidati ništa, jest da ovi stariji listovi izgledaju neugledno, ali još funkcioniraju. Smile 
Na vrh
keeka View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 252
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje keeka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Travanj 2013 u 13:26
@jagoda i moj se limun smrznio al mislim da jos ima zivota u njemu, sad je na suncu i nadam se da ce pocet stvarat listice jer je sav gol pa ak mi mozes rec kako si ti svog oporavila?

Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4264
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Travanj 2013 u 14:58
Ovaj mališa je kupljen nedavno, ne znam koja je sorta u pitanju, rekli su mi u rasadniku samo da je mesečar.

život je bajka koju sami pišemo...
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 10501
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Travanj 2013 u 20:35
Voki kako je zgodan malecki pun pupova. Baš sam danas zavirivala u moje limune i imaju pupove, maleni su još, no za dan dva bit će prave kuglice.
Na vrh
Terezija View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Terezija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Travanj 2013 u 23:57
Antonija, pr1ncO je u pravu. Radi se o lisnom mineru koji napada sve agrume i to njihov drugi rast u kolovozu. Ako je jaka suša, druga mladica se može javiti i kasnije, nakon kiše, pa i napad minera. Ženka lisnog minera položi jaja na naličje lista, ličinke koje izlaze iz jaja se ubuše ispod pokožice lista stvarajući vijugave srebrenkaste hodnike. Listovi se uvujaju i na koncu osuše.
  Mjere zaštite su prskanje sa organskim insekticidima koji imaju kratku karencu kao što je Spinosad koji ima karencu od 7 dana. Prvo prskanje izvršiti kad je mladica duga 3-4cm Prskanje ponoviti 3-4 puta.
Osim spinosada, može se upotrebiti i sredstvo na bazi azadiractina.
  Preventivna mjera je da se u ljetnim mjesecima ne gnoji s dušičnim gnojivom, budući on produžava vegetaciju što pogoduje lisnom mineru.
Govorim o organskim insekticidima jer sam sigurna da izbjegavate kemijske insekticide.

Na vrh
antonija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antonija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Travanj 2013 u 08:01
Terezija, hvala na iscrpnom odgovoru. tako je, izbjegavam kemijske insekticide i jako mi je drago da ste mi napisali ove organske.  nisam ga ni do sada gnojila po ljeti, ničim. svakako ću ga u ljeto naprskati sa ovim insekrticidom. 

Na vrh
azriela View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 384
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje azriela Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Travanj 2013 u 10:12
Terezija evo fotke mojeg limuna..jel dobro ovako?

Uploaded with ImageShack.us
dosadna ko tekut
Na vrh
Terezija View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Terezija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Travanj 2013 u 11:36
U redu je!
Na vrh
agava1504 View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 204
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje agava1504 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Travanj 2013 u 20:18
ovo je moj limun lisbon, podloga Poncirus trifoliata, barem tako piše na Biljnoj putovnici..živim u kontinentalnom dijelu HR,i imam ga gdje čuvati zimi..zanima me da li da ga sad izložim suncu ili da ga više držim u hladu dok se malo ne prilagodi..

Na vrh
agava1504 View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje agava1504 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Travanj 2013 u 20:19
zaboravila sam napisati da je jučer kupljen i presađivanEmbarrassed
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Travanj 2013 u 20:35
Stavi ga u prošaranu sjenu par dana a potom na sunce, no to će ti reći i netko iskusniji po pitanju linuna od mene. Javila sam se više iz drugog razloga, a to je - vidim da je limun formiran ustvari kao stabalce, baš lijepa forma . Hoćeš li ju odrzavati takvom? - ako hoćeš trebala bi skinuti svo lišće i ako ima koju malu grančicu odozdola sve do mjesta gdje formira krošnju. Bit će prekrasan. Jedino - znam da pratiš mjesećev - pa zašto si ga jučer presađivala?!
Na vrh
agava1504 View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje agava1504 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Travanj 2013 u 00:00
Originalno poslano od člana moon moon napisao:

Stavi ga u prošaranu sjenu par dana a potom na sunce, no to će ti reći i netko iskusniji po pitanju linuna od mene. Javila sam se više iz drugog razloga, a to je - vidim da je limun formiran ustvari kao stabalce, baš lijepa forma . Hoćeš li ju odrzavati takvom? - ako hoćeš trebala bi skinuti svo lišće i ako ima koju malu grančicu odozdola sve do mjesta gdje formira krošnju. Bit će prekrasan. Jedino - znam da pratiš mjesećev - pa zašto si ga jučer presađivala?!

to sa formom stabalca je i meni palo na pamet, jer kad sam ga ugledala u jednom zabačenom kutku,gotovo pokraj smeća,  ufrkanih i jadnih listova,podosta suhih i potrganih grana, ipak se dala primijetiti ta forma...a za presađivanje da, znam, ali jednostavno nisam moga odoljetiEmbarrassed,i sad se samo nadam da če uz pažnju i brigu ipak napredovati, jer čim sam ga presadila, i dobro zalila, pokazao je zahvalnost i živnuo naočigled..
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Travanj 2013 u 00:06
agava1504...i mene uvijek mori ta ista boljka kao i tebe - nestrpljivost. No, znaš kako sad dalje, kad dođu dani za plod onda ga malo mazi i pazi i ukloni mu ovo suvišno lišće odozdola do krošnjice, ne treba se dodatno iscrpljivati na tom lišću, neka snagu usmjeri na rast krošnje i cvjetanje.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 2425262728 35>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.