Limun |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2425262728 35> |
Korisnik | |
Terezija ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 233 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tako nježne biljčice iznesi najprije na sjenovito mjesto a zatim, kad malo ojačaju, mogu na sunce. |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
eastcoast ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 07 Ožujak 2013 Status: Offline Bodovi: 36 |
Držim ih od prije dva-tri dana na mjestu gdje ima svega 2 sata jutarnjeg sunca, nadam se da to nije previše?
|
|
![]() |
|
azriela ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 14 Veljača 2011 Status: Offline Bodovi: 384 |
Terezija radi se o Meyerovom limunu..barem tako piše na deklaraciji.Ovo je prvi limun kojeg imamo,terasa na kojoj ga držimo je na južnoj strani,tako da se nadam da će mu tamo biti dobro...preko ljeta stvarno bude pakleno vruće i večina cvijeća teško to preživi..planirala sam ga uskoro malo nahraniti gnojivom za agrume,samo čekam da se još malo privikne na posudu i stanište..budem ga pofotkala pa pošaljem:)
|
|
dosadna ko tekut
|
|
![]() |
|
antonija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 29 Travanj 2010 Lokacija: župa dubrovačka Status: Offline Bodovi: 5001 |
znalci, molim pomoć!
šta je mome limunu i sa čime ga mogu tretirati. posađen je u vrt. ![]() ![]() ![]() |
|
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.
|
|
![]() |
|
jagoda ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Antonija draga samo ti Terezija može pomoći. Ona je pravi stručnjak za agrume. Mene je dobro uputila što da radim sa mojim limunom kad je pred 3 godine smrznuo i izgubio sve listove i plodove. Sad se mogu pohvaliti da se je potpuno oporavio i ima jako puno cvijetnih pupova...To je prvi puta nakon smrzavanja, pa me posebno veseli...
![]() ![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
pr1nc0 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 16 Ožujak 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 43 |
@antonija Izgleda da su ga lani napali lisni mineri. Protiv njih se prska najčešće u sedmom i osmom mjesecu kod zametanja mladih listova. Ako je limun još malen možeš te minere odstraniti i ručno čim vidiš da su se pojavili.
|
|
![]() |
|
antonija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 29 Travanj 2010 Lokacija: župa dubrovačka Status: Offline Bodovi: 5001 |
pr1ncO, hvala na odgovoru! limun nije malen, na njemu već sada rastu novi listovi, jesu li onda ovi sad listovi zametnuti prošlo ljeto. mogu li sad pokidati bolesne listove?
|
|
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.
|
|
![]() |
|
pr1nc0 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 16 Ožujak 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 43 |
Ti mladi listovi nisu zaraženi, zaraze se listovi koji krenu preko ljeta, jer je tada najezda lisnih minera najveća. Ne trebaš kidati ništa, jest da ovi stariji listovi izgledaju neugledno, ali još funkcioniraju.
![]() |
|
![]() |
|
keeka ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 04 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 252 |
@jagoda i moj se limun smrznio al mislim da jos ima zivota u njemu, sad je na suncu i nadam se da ce pocet stvarat listice jer je sav gol pa ak mi mozes rec kako si ti svog oporavila?
|
|
![]() |
|
voki ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Voki kako je zgodan malecki pun pupova. Baš sam danas zavirivala u moje limune i imaju pupove, maleni su još, no za dan dva bit će prave kuglice.
|
|
![]() |
|
Terezija ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 233 |
Antonija, pr1ncO je u pravu. Radi se o lisnom mineru koji napada sve agrume i to njihov drugi rast u kolovozu. Ako je jaka suša, druga mladica se može javiti i kasnije, nakon kiše, pa i napad minera. Ženka lisnog minera položi jaja na naličje lista, ličinke koje izlaze iz jaja se ubuše ispod pokožice lista stvarajući vijugave srebrenkaste hodnike. Listovi se uvujaju i na koncu osuše.
Mjere zaštite su prskanje sa organskim insekticidima koji imaju kratku karencu kao što je Spinosad koji ima karencu od 7 dana. Prvo prskanje izvršiti kad je mladica duga 3-4cm Prskanje ponoviti 3-4 puta. Osim spinosada, može se upotrebiti i sredstvo na bazi azadiractina. Preventivna mjera je da se u ljetnim mjesecima ne gnoji s dušičnim gnojivom, budući on produžava vegetaciju što pogoduje lisnom mineru. Govorim o organskim insekticidima jer sam sigurna da izbjegavate kemijske insekticide. |
|
![]() |
|
Terezija, hvala na iscrpnom odgovoru. tako je, izbjegavam kemijske insekticide i jako mi je drago da ste mi napisali ove organske. nisam ga ni do sada gnojila po ljeti, ničim. svakako ću ga u ljeto naprskati sa ovim insekrticidom.
|
|
|
|
![]() |
|
azriela ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 14 Veljača 2011 Status: Offline Bodovi: 384 |
dosadna ko tekut
|
|
![]() |
|
U redu je!
|
|
![]() |
|
agava1504 ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 24 Siječanj 2013 Lokacija: Moslavina Status: Offline Bodovi: 204 |
![]() |
|
agava1504 ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 24 Siječanj 2013 Lokacija: Moslavina Status: Offline Bodovi: 204 |
zaboravila sam napisati da je jučer kupljen i presađivan
![]() |
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Stavi ga u prošaranu sjenu par dana a potom na sunce, no to će ti reći i netko iskusniji po pitanju linuna od mene. Javila sam se više iz drugog razloga, a to je - vidim da je limun formiran ustvari kao stabalce, baš lijepa forma
![]() |
|
![]() |
|
to sa formom stabalca je i meni palo na pamet, jer kad sam ga ugledala u jednom zabačenom kutku,gotovo pokraj smeća, ufrkanih i jadnih listova,podosta suhih i potrganih grana, ipak se dala primijetiti ta forma...a za presađivanje da, znam, ali jednostavno nisam moga odoljeti ![]() |
|
![]() |
|
agava1504...i mene uvijek mori ta ista boljka kao i tebe - nestrpljivost. No, znaš kako sad dalje, kad dođu dani za plod onda ga malo mazi i pazi i ukloni mu ovo suvišno lišće odozdola do krošnjice, ne treba se dodatno iscrpljivati na tom lišću, neka snagu usmjeri na rast krošnje i cvjetanje.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2425262728 35> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |