Limun |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 7891011 35> |
Korisnik | |
jagoda ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Samo da se pohvalim da moj veliki limun u vrtu ponovo cvjeta, nakon 3 godine. Dva u vazama isto cvjetaju ali oni su bili u zimovalištu. Ugodno sam iznenađena da će biti plodova limuna na vrtnom limunu...
Terezija dobro si me savjetovala i puno ti hvala. ![]() ![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Ovaj tekst sam si spremila pa da ga podijelim s vama:
Kopriva kao insekticid i gnjojivo Kilogram svježe koprive (cijelu nadzemnu biljku) narezati i staviti u drvenu bačvu te preliti s deset litara mlake vode. Pustiti da odstoji 24 sata i onda ocijediti. Insekticidna svojstva ove otopine nestaju s vremenom, zato u tu svrhu treba koristiti pripravak u roku od 24 sata. Tretiratinapadnute biljke tri puta uzastopce unutar nekoliko sati folijarnim prskanjem. Za prihranu biljaka pripremiti čaj od koprive od jednake količine lišća i vode, ostaviti u drvenoj bačvi 10-ak dana. Kada je lišće potpuno istrunulo, ova gnojnica od koprive koristi se u razrijeđenom obliku. Znači litru pripravka razrijediti u 10 litara vode i time natapati tlo, odnosno ukoliko se razrijedi u 50 litara vode, biljke se mogu prohranjivati i folijarno (preko lista). Dodatak par grančica ružmarina također će pozitivno djelovati na suzbijanje rasta nekih mikroorganizama. |
|
![]() |
|
ljiljus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Studeni 2011 Status: Offline Bodovi: 3244 |
eastcoast, natopila sam koprivu u vodu i nakon 24 h procjedila, pa time pošpricala. Ali moram reći da sam jučer upotrijebila i neopitroid, jer su i dalje gmizali po listovima. Možda sam trebala koprivom par dana špricati, ali poštom mi je limun dosta mali, žao mi ga bilo gledati da ga mravi dugo okupiraju. Poslije neopitroida ih više nema.
|
|
Lipik
|
|
![]() |
|
eastcoast ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 07 Ožujak 2013 Status: Offline Bodovi: 36 |
Evo i moj limuni napali mravi, znači kopriva rješenje ? Kakav je postupak ?
|
|
![]() |
|
ljiljus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Studeni 2011 Status: Offline Bodovi: 3244 |
voki, prekrasan zi je limun, koliko samo cvjetova ima....
![]() danas sam dobila od jedne bake limun, odmah ga napali mravi, pa sam ga pošpricala koprivom ![]() Uploaded with ImageShack.us |
|
Lipik
|
|
![]() |
|
voki ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
![]() |
|
agava1504 ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 24 Siječanj 2013 Lokacija: Moslavina Status: Offline Bodovi: 204 |
moon, tako ču i napraviti, sad ga samo gledam iz prikrajka..
![]() |
|
![]() |
|
agava1504...i mene uvijek mori ta ista boljka kao i tebe - nestrpljivost. No, znaš kako sad dalje, kad dođu dani za plod onda ga malo mazi i pazi i ukloni mu ovo suvišno lišće odozdola do krošnjice, ne treba se dodatno iscrpljivati na tom lišću, neka snagu usmjeri na rast krošnje i cvjetanje.
|
|
![]() |
|
agava1504 ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 24 Siječanj 2013 Lokacija: Moslavina Status: Offline Bodovi: 204 |
to sa formom stabalca je i meni palo na pamet, jer kad sam ga ugledala u jednom zabačenom kutku,gotovo pokraj smeća, ufrkanih i jadnih listova,podosta suhih i potrganih grana, ipak se dala primijetiti ta forma...a za presađivanje da, znam, ali jednostavno nisam moga odoljeti ![]() |
|
![]() |
|
Stavi ga u prošaranu sjenu par dana a potom na sunce, no to će ti reći i netko iskusniji po pitanju linuna od mene. Javila sam se više iz drugog razloga, a to je - vidim da je limun formiran ustvari kao stabalce, baš lijepa forma
![]() |
|
![]() |
|
zaboravila sam napisati da je jučer kupljen i presađivan
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Terezija ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 233 |
U redu je!
|
|
![]() |
|
azriela ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 14 Veljača 2011 Status: Offline Bodovi: 384 |
dosadna ko tekut
|
|
![]() |
|
antonija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 29 Travanj 2010 Lokacija: župa dubrovačka Status: Offline Bodovi: 5001 |
Terezija, hvala na iscrpnom odgovoru. tako je, izbjegavam kemijske insekticide i jako mi je drago da ste mi napisali ove organske. nisam ga ni do sada gnojila po ljeti, ničim. svakako ću ga u ljeto naprskati sa ovim insekrticidom.
|
|
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.
|
|
![]() |
|
Terezija ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 233 |
Antonija, pr1ncO je u pravu. Radi se o lisnom mineru koji napada sve agrume i to njihov drugi rast u kolovozu. Ako je jaka suša, druga mladica se može javiti i kasnije, nakon kiše, pa i napad minera. Ženka lisnog minera položi jaja na naličje lista, ličinke koje izlaze iz jaja se ubuše ispod pokožice lista stvarajući vijugave srebrenkaste hodnike. Listovi se uvujaju i na koncu osuše.
Mjere zaštite su prskanje sa organskim insekticidima koji imaju kratku karencu kao što je Spinosad koji ima karencu od 7 dana. Prvo prskanje izvršiti kad je mladica duga 3-4cm Prskanje ponoviti 3-4 puta. Osim spinosada, može se upotrebiti i sredstvo na bazi azadiractina. Preventivna mjera je da se u ljetnim mjesecima ne gnoji s dušičnim gnojivom, budući on produžava vegetaciju što pogoduje lisnom mineru. Govorim o organskim insekticidima jer sam sigurna da izbjegavate kemijske insekticide. |
|
![]() |
|
Voki kako je zgodan malecki pun pupova. Baš sam danas zavirivala u moje limune i imaju pupove, maleni su još, no za dan dva bit će prave kuglice.
|
|
![]() |
|
voki ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
![]() |
|
keeka ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 04 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 252 |
@jagoda i moj se limun smrznio al mislim da jos ima zivota u njemu, sad je na suncu i nadam se da ce pocet stvarat listice jer je sav gol pa ak mi mozes rec kako si ti svog oporavila?
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 7891011 35> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |