Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt u slikama
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Slavujev vrt
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Slavujev vrt

Odgovori Odgovori Stranica  <1 241242243244245 282>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
 Ocjena: Ocjena teme: 5 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
Lantana View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Status: Offline
Bodovi: 6857
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lantana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Svibanj 2013 u 22:34
Svaki dan sve ljepše, rascvjetanije. Netko je komentirao kako je uredno, istina, mene malo podsjeća na japanski stil.

život je more
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt - Ljeto 2013

Bodovi: 5466
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Svibanj 2013 u 22:30
ajama

Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Svibanj 2013 u 22:27
Originalno poslano od člana FLORAMYE FLORAMYE napisao:

Sve je tako lijepo, uredno, usklađeno...
Sad kad pomislim na svoj vrt, pa kod mene je samo đungla!
Ovo je divno...
[IMG]smileys/smiley32.gif" align="middle" />
pogledala sam tvoj vrt koji ti nazivaš đunglom.
vrt i je lijep kada je popunjen samo treba dobro rasporediti biljke i svakoj ostaviti dovoljno mjesta.
dobro je kada znaš koliko je koja biljka visoka i onda sadiš od niže prema višim, iako uvijek bude iznenađenja .
da sve naučiš i uskladiš trebat će ti godine učenja i premještanja.
Na vrh
ajama View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5957
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ajama Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Svibanj 2013 u 20:34

Napisala si da smo mi mađari čudan narod.
Jesmo zato što volimo prirodu i zemlju, što u genima nosimo motiku i čobanski štap, što nam je omiljena boja zelena i što su kućice u mađarskim selima uredno okrećene sa zelenim coklom i okružene svakojakim vrstama cvijeća.

Dvorište moje bake je uvijek mirisalo na cvijeće i sijeno.
I zbog toga me neki miris u djetinjstvo opet vrati![/QUOTE]

-------------------------------------------------------------------------

ovo je istina.nekad u djetinjstvu sam išla kod rođaka u mađarsku.bila sam oduševljena njihovim baščicama punim cvijeća i urednim dvorištima,gredicama cvijeća na ulici.kod nas je to bilo nezamisljivo.nitko nije imao puno cvijeća u dvorištu.možda poneku starinsku ružu i nešto sitnih trajnica.
mađarska je u tom pogledu puno naprednija od nas
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Svibanj 2013 u 15:55
GAVEZ     symphytum officinale

Gavez je višegodišnja biljka vrlo razgranatog korjena crne boje koji raste duboko u zemlji.
Debel je i razgranat, vretenast i sočan, u prerezu bijele do žučkaste boje.
Gavez voli vlažne livade i obale uz potoke.

Za liječenje se koristi korjen koji se skuplja u proljeće i jesen
Kada se izvadi treba ga oprati i posušiti, izrezati na komadiće i osušiti do kraja na toplom mjestu.

Korjen gaveza u sebi sadrži alantoin , tvar koja ponajviše djeluje na stvaranje novih stanica.
Zbog toga se preporuča kod rana koje teško zacjeljuju.
Mast gaveza je odlična kod bolova u leđima, iščašenja,bolova u koljenima, bolova od reume i oteklina.

Dokazano je da se ljudima sa bolovima u leđima, nakon što su 5 dana, 3 puta dnevno , mazli leđa sa mašću od gaveza bol smanjila za 95%.

Biljka se ne upotrebljava kao čaj jer može oštetiti jetru.

MAST OD GAVEZA

0.5 kg svježe nesoljene svinjske masti
0.5 kg narezanog i osušenog korjena gaveza.

Mast treba zakipiti i u vruću staviti nasjeckan korjen da na laganoj vatri kipi oko 5 min.
Ostaviti da se hladi 24 sata.
Zagrijati ponovo te procjediti kroz čistu lanenu krpu ili gazu.
Izliti u posudice i držati u hladnjaku.
Ovako se može održati godinu dana.

GNOJIVO OD GAVEZA

Gavez sadrži hranjive tvari koje su potrebne za zdrav rast biljaka.
Ima visok udio kalijevog karbonata i sadrži dušik, fosfor i mnoge druge elemente.

Možete ga upotrijebiti na više načina:

kao malč
svježe odrezane listove raširite oko biljaka i na njih stavite sloj pokošene trave da ubrzate raspadanje.

kao tekuće gnojivo
Napunite kantu do pola listovima gaveza, dolijete vode i poklopite da ne ulaze kukci.
Ostavite 4-5 tjedana,procjedite i bez razrijeđivanja pognojite biljke.
Na vrh
FLORAMYE View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
DONATOR

Bodovi: 1337
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje FLORAMYE Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2013 u 22:13
Sve je tako lijepo, uredno, usklađeno...
Sad kad pomislim na svoj vrt, pa kod mene je samo đungla!
Ovo je divno...
Najsretniji ljudi ne posjeduju najbolje od svega. Oni samo naprave najbolje iz onoga, što im je na raspolaganju.
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2013 u 21:51
Mari, hvala ti!
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2013 u 21:48
Originalno poslano od člana Anaida Anaida napisao:

O, draga Slavujčice, kako bi lijepo bilo listati stranice tvoje knjige. Jer, to ne bi bila knjiga cvjetnih podataka i informacija. Znam da bi te stranice odisale nekim lijepim, mirnim, vječnim životom..
Životom cvijeta, opojnim osjetom njegova mirisa, mudrošću skupljanja energije, zimskim sakrivanjem, ponovnim buđenjem svakog proljeća... Toliko toga od prirode možemo naučiti, toliko  nam je toga darovano!

Od srca ti želim da nađeš u sebi poticaja za pisanje. Sve će ostalo doći. Ti to najbolje znaš!!
Anaida

Na vrh
Mari,5510 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 12480
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mari,5510 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2013 u 20:21
Originalno poslano od člana glorija glorija napisao:

Ajme koja ljepota i urednost,ma preljepo.

slažem se, pravi "engleski" ukrasni vrt
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2013 u 17:49
Originalno poslano od člana dadinica dadinica napisao:

Originalno poslano od člana SlavujVk SlavujVk napisao:

samo me zanima da li se ono "vražje" odnosilo na oko koje je takvo pod navodnicima .

Naravno da je Vražje oko sa "vražje" u navodnicima!
(i to dvostrukim [IMG]smileys/smiley36.gif" align="middle" /> [IMG]smileys/smiley36.gif" align="middle" /> )
Isto tako gailardiju kod nas zovu švaler, ili švalerov cvijet.
Cinije su gvozdene ruže, ili bakrene ruže, kako koje selo...
A i za lijepe kate imamo svoje ime - jesenska ruža...

Ma čudni smo ti mi mađari, zar ne?
Zato je meni bilo teško reći i objasniti šta želim... znam naša narodna imena, a prava tek učim.
ono što želim napisati, započet ću stihovima iz jedne prelijepe pjesme:

...a onda me neki miris
   u djetinjstvo opet vrati
   k'o da na tren vrijeme nazad krene
   pa povede sa sobom i mene...

Narodna imena cvijeća su mi jako draga.
Ako je neki cvijet dobio ime, znači da je rastao u nećijem vrtu,znači da ga je netko volio, promatrao, i dali zbog njegovog izgleda, boje, ili mirisa, dao mu ime...

...ili se jednostavno našao u nekom prigodnom buketiću poklonjenom tko zna kome i tko zna kada.

Rekla si da je trajnica koju sam nedavno kupila pod imenom Lychnis Viscaria 'Plena' , prije 40 god rasla pod prozorom tvoje bake-mađarice.

Napisala si da smo mi mađari čudan narod.
Jesmo zato što volimo prirodu i zemlju, što u genima nosimo motiku i čobanski štap, što nam je omiljena boja zelena i što su kućice u mađarskim selima uredno okrećene sa zelenim coklom i okružene svakojakim vrstama cvijeća.

Dvorište moje bake je uvijek mirisalo na cvijeće i sijeno.
I zbog toga me neki miris u djetinjstvo opet vrati!
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2013 u 14:52

draga Miro,
hvala ti što si redovan gost u mom vrtu...hvala na riječima koje si napisala.

uskoro će procvjetati CHEVY CHASE.
prepuna je grozdastih pupova.
jedva čekam!

Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2013 u 14:44
Anastazija

lela

drago mi je da ste tu!
Na vrh
glorija View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 17
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje glorija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2013 u 14:31
Ajme koja ljepota i urednost,ma preljepo.
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2013 u 13:43

Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2013 u 12:57
Originalno poslano od člana Betty Boop Betty Boop napisao:

Dugo nisam bila po vrtovima (kriv je moj [IMG]smileys/smiley2.gif" align="middle" />) pa resih da veceras malo prosetam,razgledam i po koje slovce napisem,al',Boga mi,iz tvog se vrta teska srca izlazi...nigde kraja divnim biljcicama koje il' su vec u cvetu,il' tek proviruju ili se naziru na povrsini zemlje negde medju kamencicima.
Saveti tvoji para vrede i bas bih volela jednoga dana potrositi koju paru na knjigu tvojom rukom pisanu i tvojom silnom ljubavlju prema biljkama i iskustvom sa njima nasaranu.
Eto,svratih na kratko a ostadoh sat i po...kako vreme ovde proletiiiii [IMG]smileys/emot165.gif" align="middle" /> [IMG]smileys/emot50.gif" align="middle" />
draga Betty, sigurna sam da će tvoj vrt,koji je kriv što te dugo nije bilo, biti lepršav i pun pozitivne energije kao što si i ti.
već sam se pitala gdje si tako dugo.
Na vrh
Anaida View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 7297
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anaida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2013 u 10:37
O, draga Slavujčice, kako bi lijepo bilo listati stranice tvoje knjige. Jer, to ne bi bila knjiga cvjetnih podataka i informacija. Znam da bi te stranice odisale nekim lijepim, mirnim, vječnim životom..
Životom cvijeta, opojnim osjetom njegova mirisa, mudrošću skupljanja energije, zimskim sakrivanjem, ponovnim buđenjem svakog proljeća... Toliko toga od prirode možemo naučiti, toliko  nam je toga darovano!

Od srca ti želim da nađeš u sebi poticaja za pisanje. Sve će ostalo doći. Ti to najbolje znaš!!
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans
Na vrh
dadinica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5177
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dadinica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2013 u 09:12

samo me zanima da li se ono "vražje" odnosilo na oko koje je takvo pod navodnicima .

Naravno da je Vražje oko sa "vražje" u navodnicima!
(i to dvostrukim )
Isto tako gailardiju kod nas zovu švaler, ili švalerov cvijet.
Cinije su gvozdene ruže, ili bakrene ruže, kako koje selo...
A i za lijepe kate imamo svoje ime - jesenska ruža...

Ma čudni smo ti mi mađari, zar ne?
Zato je meni bilo teško reći i objasniti šta želim... znam naša narodna imena, a prava tek učim.
Pozdravi iz Baranje!
Na vrh
lela.h View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 604
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lela.h Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2013 u 07:39
Slavujcice ja samo dodem tiho u jutro nauzivam se uz kavu i odem,,, neznam sta bih napisala sve je vec receno, samo bozanstveno!   
Skroman covijek sve umnozi svojom skromnoscu, veseljem i zahvalnoscu.
Na vrh
Mira K View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 5574
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mira K Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2013 u 01:11

"kada se jednog dana obogatim"[sada imam bogatstvo u cvijeću i djeci]
imam želju da napišem knjigu koja bi se zvala "cvjetna rapsodija u slavujevom vrtu"

to ne bi bila knjiga u kojoj bih ja stručno opisivala biljke, nego opisi biljaka, događanja vezana za vrt,moja iskustva i savjeti.
ukratko, sve što je vezano za vrt koji mi daje životnu snagu ,povezuje me i vrača mojim korjenima i mojim precima koji su voljeli i poštivali zemlju.

svakako bi i vaše lijepe poruke, dragi moji forumaši , našle svoje mjesto.

Uvijek me nešto oduševi kod tebe draga Slavujčice!
Biljke i savjeti su jedno a ovo što si napisala će biti nešto posebno!

Naslov mi  se jako dfopada "cvjetna rapsodija u slavujevom vrtu"Thumbs%20Up

Nemoj dugo čekati, trebat će ti vremena jer imaš puno materijala. Koja  će to uživancija biti čitateljima.... već osjećam oduševljenja svih nas i svih čitatelja!
 Jedva čekam vijest na tvojim stranicama - KRENULA SAM!

smile79

Rijeka

Na vrh
Anastazija_ View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
1. Najljepši vrt - Proljeće 2014

Bodovi: 6004
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anastazija_ Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2013 u 00:01

Malo sam bila u zaostatku, ali sam sada pročitala svih 10 stranica koje prije nisam.
Stvarno sam uživala u slikama, a kod tebe se uvijek može i puno naučiti - hvala ti na tome!

smile79

U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 241242243244245 282>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,734 sekundi.