Slavujev vrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3940414243 282> |
Korisnik | |
anđelkad ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 04 Veljača 2012 Status: Offline Bodovi: 2719 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Da je vrt predivan već se zna i vidi a opisi biljaka su nešto posebno zato dušice lati se pera i..."piši Milijana"!!! ... ak kad se smogne lako se da tiskati...bitno da objediniš svije zamisli i ideje.... |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Retriver Sara ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
Uspjela sam pregledati zaostatke, zaista ti je vrt u reprezentativnom proljetnom izdanju ali i ja, poput tebe, čekam lipanj. Sve čisto, uredno kao po špagici, tako i ja volim, biljke krasne i bujne, bravo draga moja!
lijepi pozdrav ![]() |
|
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...
zagreb |
|
![]() |
|
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
RUZMARIN Rosmarinus officinalis
Ruzmarin je kroz povijest šetao od vidovnjaka, preko dvorski apotekara, do svatovskih revera i morskih kuhara, ali je preživio sva iskušenja i ostao nezamjenjiv. Ruzmarin simbolizira energiju oca a lavanda energiju majke. Kombiniranjem ove dvije biljke postižete muško-žensku ravnotežu. Budući da je poznat kao biljka koja jaća pamćenje postao je oznakom ljubavničke vjernosti te se na svadbama nose grančice ukrašene svilenim vrpcama. U starom Egiptu i Rimu je bio poznat kao ljekovita biljka čije grančice su palili u vrijeme zaraza, nosili u vrećicama da bi ga udisali kada su prolazili kroz sumnjiva područja i sušili rublje na njegovim grmovima da bi dobilo miris koji tjera moljce. Ruzmarin pomaže kod probavnih tegoba, nadutosti,usporene probave, reume,problemima sa žući, potiče cirkullaciju krvi i poboljšava pamćenje. Od grančica ruzmarina napravite štapiće za ražnjiće. Ruzmarin , morska rosa je začinska i ljekovita biljka ali i jedna od glavnih billjaka u mediteranskom ukrasnom vrtu. Voli sunčane, zimi zaklonjene položaje jer je osjetljiv na mraz. Na vapnenastom tlu će biti sitnij ali aromatičnij. Za pojačavanje vapna u tlu dodajte drveni pepeo ili ljuske jajeta. TINKTURA PROTIV REUME [ovo sam zapisala prije 25 ili više godina kada je baka Antonija, sada pokojna, u jutarnjem programu pričala o biljkama.] 3 dcl akohola 1 limun iscjediti i sitno narezati šaka suhog ruzmarina 2 tablete kamfora Držati na sobnoj temperaturi 48 sati i nakon toga što više izgnjesti i procjediti. Masirati 10 min, po noći staviti obloge. Kada se procjedi na isti sadržaj naliti još 3 dcl alkohola i opet neka stoji 48 sati. |
|
![]() |
|
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
camellia martab ![]() |
|
![]() |
|
anđelkad,
baš si me nasmijala sa "skakutanjem". biljke koje sam povadila sigurno nisam bacila nego u rano proljeće presadila na drugo mjesto. i ovako je bilo "skakutanja" jer je lončanica bilo na sve strane a i onaj poluotočić je malo previše isturen. ali zato su mnogi iskoristili priliku da se slikaju. hvala ti za podršku u vezi knjige. kada sam rekla da ću je napisati kada se obogatim, mislila sam i na vrijeme koje moram potrošiti na pisanje. puno je toga i u bilježnicama, i po mojim vlastitim vrtnim dnevnicima a i u glavi ima previše. treba to sve posložiti, odvojiti bitno od nebitnog, napraviti plan pisanja da bude zanimljiva i korisna onome tko ju čita. |
|
![]() |
|
Leona31 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 23 Prosinac 2012 Status: Offline Bodovi: 3106 |
Ovde zastaje dah...bravo |
|
![]() |
|
kamenjar ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 10 Svibanj 2011 Lokacija: Vir Status: Offline Bodovi: 3340 |
dugo me nije bilo,sad sam nadoknadila sve,slike pregledala i postove procitala ..kao i ti i ja nemogu bacit niti najmanji pelcer bilo koje biljke,zao mi ,pa podijelim ovuda oko mene ,i opet zao mi bude ako dam a tu biljku nikad poslje ne vidim ...a da sve pelcam i cuvam malo mi previse ,treba to zalit i odrzavat...eto ,nauzivala sam se ljepote kod tebe,moj umor nesto kao rukom odnesem kad vidim tvoj raj,ostavljam ti pozdrav
|
|
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...
Vir |
|
![]() |
|
Drago mi je da si prošetala mojim vrtom i hvala za komentare. dobro si rekla: proljeće je lijepo ali u lipnju dolaze kraljevi sa svitom! ![]() |
|
![]() |
|
Nisa ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši cvijet u cvijetnjaku 2017 Pridružen: 16 Ožujak 2013 Lokacija: Drinovci Status: Offline Bodovi: 3089 |
Često šećem vašim vrtom; sve je već rečeno i napisano...
![]() |
|
Samo Bog može činiti nemoguće, ali ti možeš činiti moguće.
|
|
![]() |
|
kamenika ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 23 Siječanj 2013 Lokacija: Umetići Status: Offline Bodovi: 68 |
Mogu samo zamislit koliko vremena provodiš u vrtu kad je sve ovako savršeno.Hvala što si pisala o kaloperu a sad bih te zamolila da staviš sliku puzave saponarie jer ne znam kako izgleda.
|
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() Saponaria ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geum rivale ![]() ![]() ![]() Lavanda ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Vrlo rado dođem k tebi jer znam da me uvijek u ovom kutku foruma čekaju neka mudra misao i prekrasna slika. Tako je i danas!
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
![]() |
|
![]() |
|
desert rose ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2547 |
Lavanda će biti fantazija kada procvjeta, a i sada je lijepa. Sa veseljem čekam sliku, kao da je moja!
![]() |
|
![]() |
|
dadinica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Travanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 5177 |
Gledam slike vrta i prva reakcija je bila - ovo je sasvim drugačije nego ono gdje sam bila....
Zapanjilo me koliki je već zečji lad, a onda još nije ni provirivao iz zemlje. Klematis je predivan, šatirana perunika također. |
|
Pozdravi iz Baranje!
|
|
![]() |
|
Nisa, dobro mi došla.
![]() |
|
![]() |
|
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
Draga o ovom ljeku za reumu (uz naravno divljenje tvom vrtu jer za njega su riječi suvišne. slike govore sve) zanima me alkohol da li je to medicinski 90% ili nešto drugo? Godine su kad to će trebati
|
|
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
|
aralija,
je, to je alkohol koji kupiš u ljekarni,mislim da je 96% tni. tablete kamfora isto kupi u ljekarni. ovo je super lijek kao i sve što sam zapisala od bake Antonije. |
|
![]() |
|
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Slavujčice , evo i ja sam ti opet došetala, došla sam napuniti baterije u tvoj vrt, jer sam se danas baš umorila.....Ovdje je stvarno tako lijepo da dok gledam tvoje slikice cvijeća, prođe me umor i već bih sad mogla opet nešto kopati, saditi....
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3940414243 282> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |