Adenium obesum - Pustinjska ruža |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 128129130131132 407> |
Korisnik | ||
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Pali bi u nesvijest kad bi vidjeli moje koje je poharalo nevrijeme
![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
|
![]() |
||
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
|
O potrebi za
direktnim suncem smo nešto i napisali a o toploti skoro ništa. Adeniumi trebaju za rast i toplotu. Sijance adeniuma,
pahipodija i dorstenie držim u ovim plastičnim gajbama sa slike. Ujutro čim
sunce malo zagrije asfalt sijance
iznesem na topli asfalt. Navečer
temperature u mome kraju padaju do 12 – 13 C tako da ih preko noći još uvijek unosim u kuću.
|
||
![]() |
||
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
|
Ovo je izuzetno koristan savjet i objašnjenje. Hvala ti na tome, Pinus. Nije to nikakvo soljenje pameti, nego vrlo, vrlo važno razmišljanje za sve nas koji to tek savladavamo.
|
||
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
||
![]() |
||
|
Andina, evo napisati ću kako ja gledam na uzgoj adeniuma. To sigurno nije
najbolji način uzgoja ali ja drugi ne znam.
Dobro je napraviti razliku između pinciranja
i obrezivanja. To izgleda na prvi pogled isto ali postoji bitna razlika. Da
objasnim. Par mjeseci nakon pinciranja na biljci se ne poznaju nikakve rane od pinciranja.
Ne pinciram štipanjem noktima nego režem škaricama za nokte (najbolje) ili
žiletom. Pinciram vrh adeniuma, treći
ili četvrti par listića. Znači dva ili tri para listića ostanu na adeniumu. Režem
samo jedan (gornji) par listića. Nije važan datum pinciranja nego starost biljke. Obično su biljke stare
oko mjesec do mjesec i pol. Obrezivanje. Nakon obrezivanja rane su dugo vidljive. Na mojima se poznaju još uvijek rane stare dvije godine. Režem „stare“ adeniume. Režem vrhove grana. Nakon rezanja adenium pri vrhu odrezane grane potjera 2-3 nove grane. Na taj način pomognem adeniumu da formira ljepšu krošnju. Onako da poprimi zbiti, kompaktni habitus. Kao da oblikujete bonsai. Malo ga dignete iz supstrata, malo porežete grane koje iz nekog razloga pobjegnu iz krošnje. Istovremeno to je investicija u cvjetanje. Adeniumi formiraju cvijet na vrhovima grana. Kod obrezivanja je važan datum kada to radite nije bitna starost biljke.
Obrezujete u vrijeme kada biljka krene u punu vegetaciju. Kod nas na kopnu
krajem svibnja, početkom lipnja. Naši primorci vjerojatno mogu 2-3 tjedna
prije. Još samo riječ dvije o pinciranju. Kada adeniumu odrežem centralnu stabljiku
automatski mu zaustavim rast u visinu. No istovremeno ga i dalje prihranjujem
prilikom svakog zalijevanja. I što drugo jadniku preostane nego da se počne debljati. Hoće neće mora. U
visinu ne može, odrezao sam mu centralnu granu. Mora u širinu, mora početi
oblikovati kaudeks. Svega ima u obilju,
svjetla, toplote, vode , gnojiva. Počinje formirati kaudeks, rezervu za crne
dane. Daleko od toga da bi nekom solio
pamet i mislio da je to jedini put. Sigurno nije. Ali ovako ja radim i ovo mi
se za sada čini u redu. |
||
![]() |
||
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
|
Andina, imam isti problem ! Sad ću ih pustiti da još malo rastu, pa ću onda vidjeti što s njima. Tvoji su veći, pokušaj 2-3 ponovo odrezati, pa ćeš vidjeti kako reagiraju. Proljeće je tek počelo, imamo vremena za experimantiranje.
|
||
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
||
![]() |
||
ajama ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
|
zamisli ti njih nedaji se pincirati.imaju oni svoj stav,šta ti njih tjeraš da se granaju
![]() |
||
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
|
||
![]() |
||
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
|
||
![]() |
||
Wolfsbane ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2012 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 708 |
|
bas,sama sam si kriva :D
ako bude temp ispod 10 nagurat cu ih u mikro plastenik pa nek se snalaze. tu kod mene bas i nije bilo nekih bijesnih oluja, neki dan idem iz zagreba pada tuca ko blesava,a kod mene nije ni kap kise pala. u nekoj smo zoni sumraka, cesto se to dogadja. danas mi se glupa mica legla u sijance, poludila sam
![]() |
||
velika gorica
|
||
![]() |
||
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
|
Haha, ko ti kriv što ih imaš toliko puno
![]() Ja sve u tri kašete potrpam. Ma neću se zezat, kad počne pljuštat, kapi ko klikeri, to bi svo lišće pootpadalo. |
||
|
||
![]() |
||
Wolfsbane ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2012 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 708 |
|
moji su vani vec dugo, nema teoretske sanse da ih sve unosim nutra,previse posla jednostavno. dio je pod strehom doduse,ali dio (ovi manji) je uredno na kisi i ne smeta im. nesto prognoze kazu pad temperature, sto bi moglo bit problematicno al vidjet cemo jos...
|
||
velika gorica
|
||
![]() |
||
|
Ljudi, moji adeniumi su opet preko noći u kući. K vragu i vrijeme, hladnjikavo je noću, a i pljuskovi svako malo,hm.....sigurno je sigurno.
|
||
|
||
![]() |
||
|
e prosto nemrem vjerovat da su konacno stigli do tebe
![]() |
||
velika gorica
|
||
![]() |
||
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
|
Dobro došao u društvo ljubitelja adeniuma.
|
||
||
![]() |
||
Fiki ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 11 Prosinac 2011 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2792 |
|
Došel ja i do adeniuma...zaljubio sam se u njih zahvaljujući Wolfsbane...danas sam postao ponosni vlasnik 3 nove biljčice!!!
![]() ![]() |
||
![]() |
||
pčelica7 ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 27 Listopad 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 1966 |
|
o posudama za kaktuse i sukulente se prije nekog vremena raspravljalo ovdje (klik) valjalo bi pročitati, možda pomogne u odluci što koristiti....evo ja kopiram Pinusa, i veličina tegle je bitna, zar ne
|
||
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)
|
||
![]() |
||
|
Hvala cure.
Pinus, supstrat je mješavina "humokompovita" i "liapora" |
||
|
||
![]() |
||
MermaidDreamer ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 10 Prosinac 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 343 |
|
Brodo, imam to u vidu za ove koje nisam presadila.
Hvala, Pinus
|
||
Nikada ga nije bilo, nikada ga neće biti, a još malo ga ima.
|
||
![]() |
||
maris40 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 21 Studeni 2011 Status: Offline Bodovi: 3958 |
|
Potpisujem,bravo Glikica ![]() |
||
![]() |
||
|
Zbog vlage. Adeniumi na našim zemljopisnim širinama trebaju direktno sunce a to sunce prebrzo suši tako
male teglice kao što su tvoje. Velike tegle od terakote za velike adeniume još
i mogu proći ali za male sijance plastika je bolje rješenje. |
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 128129130131132 407> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |