Menta- metvica |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567> |
Korisnik | |
Božikovine ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hmmm ... napisali smo tri recepta! Prvi s lozovačom, drugi s alkoholom i treći bezalkoholni!?? |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Osobno sam protiv apotekarskog alkohola u pravljenju travarice.Zapravo sam inače protivnik alkohola.
![]() Ali, ako je travarica napravljena od prave domaće lozovače(ili neke druge domaće rakije) sa biranim travama onda ona može biti dobar aperativ/ digestive, pa i pravi lijek za neke bolest (želuca, cirkulacije...). |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Izgleda da je slatko u modi ...
LIKER OD MENTE 100 gr. mentinih listova 1/2 kg. secera 1 l. vode 1 l. alkohola od 90° Priprema: Listove mente ubrati rano ujutro. Staviti ih u staklenku, dodati alkohol, hermeticki zatvorite i ostavite tako 10 dana, svaka 2 dana protresite staklenku. Nakon 10 dana filtrirajte preko gaze i dobro ocijedite listove. U litri vode otopite secer i kuhajte nekoliko minuta. Kada se ohladi dodajte alkoholu u staklenki. Ostavite slijedeca 24 sata i onda filtrirajte i spremite u prozirne boce da se lijepo vidi zelena boja likera. SIRUP OD MENTE Prvo 20 deka zdravih listova mente prokuhati s 2 l kipuće vode i koricama 2 neprskana limuna. Procijediti i ohladiti pa ponovno prokuhati s 2 kile šečera. Ohladiti i uliti u boce. Kad želite piti ulije se malo jer to ipak sirup i onda dolije hladne vode. Fenomenalno za osvježiti se. |
|
![]() |
|
dugokosa ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2008 Status: Offline Bodovi: 886 |
ovo bi mogla kušati jer je slatkasto |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
anitnom ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 05 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 32 |
Evo još jedan za medicu sa mentom (fino): u litru rakije stavi se nekolika grančica paprene mente nakon 10 dana kada poprima lijepu zelenu boju menta se izvadi i u tu rakiju se umiješa meda po želji
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Hmm, recept za travaricua?...u litru lozovače stavite nekoliko travki: koromača, borovnice, bosiljka, bokvice, gospina plašta, kadulje, metvice, vrijeska, smreke, ružmarina, lovora, majčine dušice, mažurana, ive, pelina, rutice, dunje, kora od naranđe i limun. Nakon sedam dana travarica se može piti s tim da se trave ne vade. Stalno konzumirati travaricu i nadolijevati novim rakijom. Živjeli.
|
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Šteta za bazgu.Ali ona ionako najviše pomaže kad se već prehladimo.Dakle,udarit ćemo po kadulji (oprez:ne previše ), majčinoj dušici, metvici, stolisniku, koprivi...da se ne prehladimo. ![]() |
|
![]() |
|
Trebamo razlikovati TINKTURU od TRAVARICE. ![]() Tinktura je puno koncentriranija i upotrebljava se kao lijek, u malim količinama ili za masiranje, na pr. Za pravljenje tinktura potrebno je teglu napuniti biljem i preliti alkoholom. U travaricu ide više vrsta bilja u manjoj količini.Otprilike 70-80 g suhog bilja (10-15 vrsta, i više ) na teglu od 2.5 l rakije.(Prema E.Keršaku:Ljekovito bilje u vinu i rakuji ).Ali to je samo okvirno.Svatko može napraviti svoju travaricu pa tako i mi ovdje na forumu svoju.Ali sad smo već off-topic, pa bi trebalo otvoriti novu temu:travarice. |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Može sve to odlično mi odgovara, osim nažalost cvijeta bazge koji ne podnosim - ne mogu i gotovo.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
dada ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 18 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 69 |
super ste!
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Zimi tom čaju dodajte malo majčine dušice, bazge i kadulje + limun,
eventualno med, i eto vam čaja koji će vas cijelu zimu štititi od
prehlade i gripe.Osim toga je aromatičan.Moj muž i ja smo ovisnici o
biljnim čajevima ali zato godinama ne znamo što je prava prehlada.
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Obožavam čaj od mente, ne znam koja raste kod mene u Primorju, ali mi je beremo, sušimo i cjelu zimu pijemo čaj i pravimo se Englezi.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
anitnom ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 05 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 32 |
Dodala bi još dvije rečenice jer je sve već odgovoreno.
Kad se radi čaj od zelene biljke treba više listića (u biti jednako listića samo što osušeni su dehidratizirani pa djeluju manje. Svi imamo nekakav osječaj za količinu sušene bilje, a kad je u igri sviježa onda se često stavi premalo). I drugo za melisu ne samo da nebi trebala doći u dodir s metalnim predmetom kod pripreme, nago i kod skladištenja - odmah poprimi metalni okus. |
|
![]() |
|
dugokosa ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2008 Status: Offline Bodovi: 886 |
neznam točno koja je moja menta ima zelene listova moji moslavci uzgajaju za čaj onu dlakavu a imam i još onu kaj miriši pomalo na limun
p.s. inače nisam baš znalac u nazivima pogotovo latinskih biljaka |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
Većina da, kao metvica,matičnjak,maslačak, kadulja...Ali majčina dušica,gospina trava kičica, kopriva bijela....beru se za vrijeme cvatnje.
Nema pravila.Zapravo, za svaku ljekovitu biljku ponaosob trebamo znati u koje se vrijeme bere (list, cvijet, plod, korijen ) i kako se suši.
![]() |
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
jedva cekam da procvjeta da vidite kako cvjetovi izgledaju
|
|
![]() |
|
Mikica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
E baš sam šašasta.Anitom imaš pravo,nisam gledala gornje linkove jer da sam ih pogledala bilo bi mi sve jasno.Onda ni ja ne znam koja je to menta.Probat ću upregnut neke "svoje" veze za to.Ta menta sa okruglim listićima kod mene u Primorju raste kao korov,ja mislila da je ta piperita ali zez.Vidjet ću kako se zove a dajte čeprkajte malo i vi ostali.Sada sam se baš zapalila da saznamo koje je ta.
|
|
![]() |
|
http://www.mountainvalleygrowers.com/menpiperita.htm
ovo je menta piperita za koju ja znam i sad mi nije jasno kako je i ova okrugla |
|
![]() |
|
Mikica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
Ja sam davno kupila baš tu metvicu i to je menta piperita.Meni se zakorijenila i sada raste kao "korov".Gdje god da piknem korijenje svugdje raste.
|
|
![]() |
|
Ovu metvicu sa okruglim vrhovima imam u vrtu u Puli, nju je uzgajala još moja nona. I ono što je čudno kod nje je što ju svi tamo zovu paprena, a paprena je jako šiljata. No obje imaju sličan jak okus. I ono što je jako čudno tu metvicu već dugo tražim po internetu pregledala sam oko sto vrsta i niti jedna nije bila ta okrugla. Ja sam ju na kraju prozvala Istarska paprena metvica jer neznam kako da ju definiram.
Inače imam u vrtu pepermint, spearmint, applemint, mačju metvicu i tu čudnovatu okruglu, a najfinija za čaj je pepermint. Često sam si radila čajnu mješavinu od pepermint, spearminta, melise i limunovca i to fino ohladila sa kriškom limuna i leda - zakon. |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |