Afričke ljubičice - Saintpaulia |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3031323334 82> |
Korisnik | |
Tina :) ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 25 Listopad 2013 Status: Offline Bodovi: 39 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Baš zato i nisam mogla odoljeti pa sam ih sad ubola u zemlju.
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
desert rose ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2547 |
Iz jednog listića pet biljčica...
![]() |
|
![]() |
|
Tina :) ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 25 Listopad 2013 Status: Offline Bodovi: 39 |
To mi je i trebao biti jedan od zadataka za proljeće, ali sam nenamjerno potrgala nekoliko listića dok sam rasađivala mlade biljke koje su u zadnje vrijeme počele rasti ko blesave i više nisu mogle stati u male teglice (roza mi je iz jednog zasađenog listića dala pet mladih biljaka, toliko puno odjednom nikad nisam dobila!) pa mi je bilo žao tek tako baciti listiće... Stabljike sam im rezala škarama, pod kutom od cca. 60° pa sam dobila lijepu ravnu površinu za "sljubljivanje"
![]() ![]() |
|
![]() |
|
desert rose ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2547 |
Tina, držim ti palčeve da postupak bude uspješan!
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Hvala na dobrodoslici! :-) Tek sam sad otkrila ovaj forum, ali trudit cu se da ga cesce posjecujem jer su razmjene iskustava uvijek korisne i dobrodosle. U medjuvremenu sam malo iscackala metode stvaranja hibrida ljubicica i kazu da u kucnoj radinosti funkcionira tzv. kalemljenje dodirom. Navodno je dovoljno uzeti po listic dvije ljubicice razlicitih boja i ubosti ih u zemlju tako da im se rezovi dodiruju. Listici ce nakon nekog vremena srasti i pocet ce pustati zajednicki korijen, a kasnije i nove listice. Nakon toga treba cekati cvijet koji bi trebao imati miks boja maticnih cvjetova. Eto. :-) Ja cu probati pa javim ako uspije. :-)
|
|
![]() |
|
Tina :) dobro nam došla u svijet ljubičica!
![]() |
|
![]() |
|
milica7 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Leona, zaista im ništa posebno ne radim, 1 do 2 puta nedeljno polijem a prihranjujem rijetko, možda jednom u više od mjesec dana, Na jednoj ( roza) sam napravila po savjetu Nine tako što sam u kutiju od margarina stavila razrijeđeno tekuće gnojivo, poklopila kutiju, napravila rupu na poklopcu i od najlon čarape napravila "fitilj" koji je jedan kraj u kutiji a drugi kraj u korjenu ljubičice ( kroz rupu na dnu lonca) i taj lonc s ljubičicom stavila na poklopac pa si ona sama vuče potrebnu hranu. Ta je mnogo naprednija i veća i ljepše listove ima nego ove druge. Bilo bi dobro da sve tako stavim jer se ne mora zalijevati , samo povremeno usipati u kutiju potrebnu hranu.
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
![]() |
|
Leona31 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 23 Prosinac 2012 Status: Offline Bodovi: 3106 |
Stvarno su vam prelepe,moje stagniraju,Milice kako uspes da im ovak listovi sijaju,stvarno me to odusevilo.
![]() |
|
Nije isto covek u pustinji
i pustinja u coveku |
|
![]() |
|
milica7 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
![]() |
|
Pozdrav svima! Svoju prvu ljubičicu dobila sam na poklon prije 2,5 godine, super se razvijala i danas ima hrpu potomaka (jedan od njih je i ova roza na slici :)). U međuvremenu sam nabavila i bijelu i od poznanika dobila listiće ljubičica drugih boja koji se super razvijaju, ali zanima me postoji li način da ih sama križam i dobijem šarene hibride ili je to neki zahtjevan proces za koji su potrebni stručna ruka i posebni uvjeti.
![]() |
|
![]() |
|
kacunak ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Kolovoz 2013 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 1086 |
Najomiljenije i najestetskije su mi ove sa kracim lisnim drskama, a i najprakticnije! Enrikova nona, bas je slatka! Baca se na posao, bice lijepih cvjetica. Kod mene 13 komada, sve cvjetaju! Ljepota ih uzgajati, nikad dosta ovog lijepog cvijeta.
|
|
![]() |
|
enrikova nona ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
![]() |
|
kacunak ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Kolovoz 2013 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 1086 |
Ako neko ima iskustva sa Plantela prahom za oziljavanje ljubicica, molila bih da mi javi ima li to ikakvog efekta?
|
|
![]() |
|
nbjelovu ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1582 |
Kacunak, zapravo i nije tako tesko. Pusti da se površina zemlje skroz
zasuši (tada je na 2 cm dubine još malo vlažno) i onda zalijevaj.
Suz@, dobro si primijetila da ti vodeni korjenčići nisu isti kao oni zemljani. To je upravo razlog što je listiće bolje odmah saditi u zemlju. Sad kad ih posadiš u zemlju sa tim vodenim korjenjem, treba im dosta dugo da se prilagode uvjetima zemlje, tako da u tome gubiš dragocjeno vrijeme. Drugi put ih pikni odmah u zemlju. |
|
OPG 159365
http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/ |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
milica09 ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 23 Svibanj 2013 Status: Offline Bodovi: 57 |
Slobodno ih posadi, gledaj da ti mali listici budu blago preko zemlje (da ih ne zatrpas) i nemoj ih jos odvajati od maticnog lista (tek kad ojacaju) a onda opet isti list mozes da stavis na zakorenjivanje.
![]() |
|
![]() |
|
Suz@ ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 22 Kolovoz 2012 Status: Offline Bodovi: 11 |
Imam listove ljubičica u vodi više mjeseci jer nikako da ih posadim, korijenje nije onako bijelo kao kad se ožili, nekoje su već izbacile i male listiće. Zanima me da li će se primiti ako ih sad posadim. S obzirom da su mi neke u vodi od proljeća-ljeta. Kakva su vaša iskustva? Hvalaaaa :)
|
|
![]() |
|
milica09 ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 23 Svibanj 2013 Status: Offline Bodovi: 57 |
Ako je taj deo koji je od nje ostao zdrav, onda nema problema ona ce se obnoviti.
|
|
![]() |
|
Vec sam ja stavila 4 njena lista u vodu, i to zdrava i jedra. Iako je Chimera, pa neka procvjeta kakva hoce, da bilo sta od nje da spasim. Ova dva sa komadicem korijena su nesto manja, ali uspravna i cvrsta kao strijela. Mislim da sam skinula sve sto je istrulilo, ostao je komadic korijena bijeli se. Hvala Milice puno
![]() |
|
![]() |
|
Ja bi oba ta lista odsekla i stavila da se zakorene a taj koren ako je zdrav on ce poterati svoje listove, a ako nije i ostavis ta dva na njemu bojim se da ce ti sve stradati.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3031323334 82> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |