Slavujev vrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 150151152153154 282> |
Korisnik | |
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Leona,
za tvoje viđenje ![]() i kukurijek u snijegu ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
I ja kažem: Lijepo je da si tu! Sad sam naučila da je ono što stalno zovem majčinom dušicom zapravo timijan. Nikada nigdje nisam pronašla bolji opis razlike između ova dva cvijeta. Hvala ti!
![]() |
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
![]() |
|
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
Sara ![]() |
|
![]() |
|
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Kao i uvijek , lijepo cvijece , sarolike boje i predivno snimljena duga !
Lijepo je da si tu ! ![]() |
|
![]() |
|
Razlika između timijana i majčine dušice
I timijan i majčina dušica su iz roda Thymus. Timijan-Thymus vulgaris Majčina dušica-Thymus serpyllum Timijan je grm, visok 30 cm Majčina dušica je pokrivačica tla. Majčina dušica raste gdje hoće, po livadama se mogu vidjeti rascvjetani, mirisni tepisi ove biljke, a njezin "otmjeni rođak" timijan se uzgaja u vrtovima. Obadvije biljke vole puno sunca, škrto tlo, malo vode. Treba ih orezati nakon cvjetanja. Razmnožavaju se djeljenjem odrasle biljke u proljeće. Majčina dušica, ponekad, nakon presađivanja raste sporo ili nikako, ali to nadoknadi kada krene. Vrlo je invazivna i brzo prekriva velike površine. Timijan je grmić kojeg treba drastično šišati da bi se svake godine pomladio. Timijan ima grozdasti, bijelo ružičasti cvijet, iz pazušaka listova mu rastu nove grančice. Majčina dušica ima okrugli cvijet, iz pazušaka joj raste listić. Miris im je sličan, mirišu na dim,kamfor i klinčić. Majčina dušica ima jači i gorči okus od timijana koji se zbog toga više upotrebljava u kuhinji. Timijan je omiljen kod kuhara i zbog svoje osobine da kod visokih temperatura razvija jaču aromu. Obadvije biljke su ljekovite, pogotovo ih je dobro uzimati u vrijeme epidemija jer djeluju preventivno. Zagrnite se u blage i mirisne skute majčine dušice, uživajte u lijepom mirisu i okusu vašeg jela, kojega će vam podariti timijan, uzgajajte ove biljke u svom vrtu jer rastjeruju nametnike i budite zdravi. ![]() TIMIJAN ![]() MAJČINA DUŠICA ![]() ovo je bila majčina dušica koja je dugo godina rasla kod mene u vrtu, prošlu zimu je uginula ili od starosti ili od previše vlage ![]() |
|
![]() |
|
Leona31 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 23 Prosinac 2012 Status: Offline Bodovi: 3106 |
Nije isto covek u pustinji
i pustinja u coveku |
|
![]() |
|
KUKURIJEK heleborus
![]() BIJELA FORZICIJA abeliophylum ![]() VISIBABA ![]() iris reticulata ![]() zimski jasmin ![]() vrkuta ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Retriver Sara ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
...tek je prošla godina dana, a meni se čini da si puno duže s nama...lijepi pozdrav
![]() |
|
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...
zagreb |
|
![]() |
|
Hvala vam, puno vam hvala!
![]() Za vas još jedan mali korak u ljetnu noć, zvjezdano nebo i suncokreti koji su upili sjaj sunca ![]() |
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Draga Slavujčice..
Ti poznaješ umijeće malih koraka. I svakodnevno nas na to podsjećaš.
Hvala ti!
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
čestitam i ja ![]() ![]() |
|
![]() |
|
kamenjar ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 10 Svibanj 2011 Lokacija: Vir Status: Offline Bodovi: 3340 |
brzinski ulet ,samo na oči mi malo uzivaju i duša se ispuni ,jer moj vrt jos spava ,kao i svi vrtovi ,a ja skoro pa neznam gdje sam što posadila ,ali hvala bogu na slikama ,sad u ove zimske dane gledam svoje slike i veselo uskliknem vidi imam ovo,gle imam i ono hehehhe ..ajme kad ce proljece ...
![]() |
|
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...
Vir |
|
![]() |
|
sunceeee ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Kolovoz 2010 Lokacija: Hrv. zagorje Status: Offline Bodovi: 1634 |
Slavujčice, nakupila si već dosta stranica svog vrta, iako bi i duplo bilo premalo za svu tvoju čaroliju.
Hvala ti na svakoj slici, opisu, citatu, pjesmi... Sretna sam što si nam se pridružila, što nam hraniš i ispunjavaš dušu. ![]() |
|
Nemoj da te život inpresionira, inpresioniraj ti njega! Život je san - učini ga stvarnim! (Majka Tereza)
|
|
![]() |
|
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Hvala ti, draga moja prijateljice
![]() |
|
![]() |
|
bugica, ova slika je za tebe
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Miranda ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 06 Studeni 2013 Status: Offline Bodovi: 1263 |
Draga Slavujčice,tvojoj temi sretan 1.rođendan i još puno novih!
Zahvaljujem ti na divnim slikama i tekstovima i na putovanjima na koja nas vodiš! |
|
![]() |
|
Hvala vam svima na prelijepim porukama, željama i čestitkama!
![]() Uljepšale ste mi, kao i uvijek, i temu i dan. " Život ne znači čekati da oluje prođu, život znači naučiti kako plesati na kiši!" ![]() |
|
![]() |
|
LeoNata ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 22 Veljača 2011 Lokacija: Dugo Selo Status: Offline Bodovi: 278 |
Draga Slavice, kao prvo čestitke na godišnjici!
Svaka riječ čini mi se nedovoljnom da opišem ljepotu i mir kojima zrače tvoje stranice, odnosno ti kroz njih... I sretna sam i zbog sebe i zbog svih ljudi koje si dotakla na bilo koji način. Imati dio tvog raja i u svom dvorištu je također poseban osjećaj i te biljke uživaju posebnu pažnju. A za ostalo- Bog nam daje koliko možemo ponijeti, suze su naš lijek kad je teško, i tu su i kad smo sretne, i drago mi je da si na ovom mjestu pronašla duše koje su te razumjele, bodrile i brisale suze kad je bilo teško. Al ja vjerujem da ćeš ti sve staviti na svoje mjesto, i bit će ti još puno i duuugo lijepo! A slike cvijeća obaraju! pusica
|
|
...budi u miru sa Bogom, bez obzira kako Ga zamišljaš, i bez obzira čemu težiš u bučnom komešanju života, zadrži mir u svojoj duši... ovo je ipak divan svijet, teži da budeš sretan...
|
|
![]() |
|
Anastazija_ ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 6004 |
Obogatila si ovaj forum svojim prisustvom, neiscrpnim idejama i ljepotom svog vrta i hvala ti na tome. Želim da se još jako dugo družimo i da usprkos bolesti uspiješ nastaviti svoj život onakav kakav voliš i želiš. Hvala ti na svim savjetima u proteklih godinu dana i na prekrasnoj knjizi napisanoj u ovoj temi ! ![]() |
|
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
|
|
![]() |
|
blue sky ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3013 |
Dobro se dobrim vraća -toliko puno daješ ,sigurna sam da će ti se i puno vratiti
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 150151152153154 282> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |