Adenium obesum - Pustinjska ruža |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 357358359360361 407> |
Korisnik | ||
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Sve je to regularno, ti diraš, osjetiš da se čvrto drže i
izlaze van. |
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
|
Pinus, hvala na tako brzom odgovoru. Mislila sam da mora isklijati zeleni adeniumčić. Bio mi je upitnik iznad glave kad su provirili vrhovi smeđih sjemenki, rekla bih da bi oni trebali biti pod zemljom.
![]() |
||
![]() |
||
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
|
Bugica, ono smeđe su ti ljuskice sjemenki koje bi trebale same spasti, a ako ne padnu same, onda sve pošpricaj da te ljuskice omekšaju i nježno ih skini sa biljčica.
|
||
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
||
![]() |
||
majcka ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 30 Prosinac 2011 Lokacija: Vače, Slovenija Status: Offline Bodovi: 447 |
|
Po mom iskustvu ako te sjemenke predugo ustrajaju na biljčici ona sporije raste od ostalih. Ali nikad ne znaš, dali češ povrijediti biljku, ako sjemenku skineš. Onda se treba odličiti, šta je značajnije. Čekati, da sjemenka sama spadne ili polako i nježno skinuti šeširič. |
||
Eksotika je kul
|
||
![]() |
||
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
|
Glikica, majcka puno vam hvala, zbilja mi puno znači svako novo saznanje.
![]() Znam da izgledam ko prava neznalica, ali nije se uopće nazirao zeleni dio adeniuma, pa nisam znala što da mislim. A uopće nemam iskustva u uzgoju istog! ![]() Znači, tako to ide, uskoro će malci na vidjelo, baš se veselim!
![]() |
||
![]() |
||
jkonsta1 ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 01 Ožujak 2014 Lokacija: zagreb Status: Offline Bodovi: 105 |
|
Da, vidjela sam na netu kako skidaju te ljuskice sa čačkalicom, prije treba biljku namoćiti. Moji su tek pustili majušni korijenčić, danas sam primjetila. Jeeee!
![]() |
||
![]() |
||
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
|
Ako je sijanac dovoljno snažan, ljuskica će pasti i sama, u protivnom joj morate malo pomoći. Kad ( i ako) ljuska padne obavezno ju izbacite van, Ako ne može sama pasti, pokvasite ju, neka se malo opusti i onda pažljivo ju skinite sa vrha biljčice i onda bacite.
|
||
|
||
![]() |
||
cupsica ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2013 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 247 |
|
bugicaza5 nemaš brige sa skidanjem ljuskice
![]() Ja sam doslovnog sa svakog svog sijanca skidala ljuskicu... Nikad mi se nije dogodilo da sama otpadne... Špricneš malo vode da se omekša ljuskica, pincetu u ruke i nježno skineš ljuškicu... ![]() Veći je problem kasnije sijanca održati na životu ![]() Doduše, ide proljeće, pa će možda i taj dio ići lakše.... Bar si ja to mantram svaki dan ![]() |
||
![]() |
||
|
Nema potrebe forsirati skidanje ljuskica ! Biljka bi trebala to sama odraditi. A ako baš zapne , onda joj pomognemo.
|
||
|
||
![]() |
||
Dini55 ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 24 Ožujak 2013 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 151 |
|
Od mojih 11 sjemenki mislim da ih je zasad pustilo 5 korjenje, neke su vec krenule gore. Ljusku cu maknuti za dva dana ako ne otpadne sama
![]() |
||
![]() |
||
cupsica ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2013 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 247 |
|
Ja očito nešto krivo radim u tom postupku, iako ne mogu dokučiti što... Meni ljuskice ne otpadaju same. Sijanac već dobrano naraste, izađe iz supstrata, ali ljuskica je još gore. I nakon 3-4 dana nakon što je proklijao, uspravio se - ljuskica stoji na njemu. Čak se zna dogoditi i da listić izmigolji van ljuskice, ali ona ne otpada... U svakom slučaju nikako mi ljuskice same ne ispadnu... Glikice koliko ti dana čekaš prije nego im sama skineš ljuskice? |
||
![]() |
||
|
Čitam vas i hvala svima na svakoj informaciji!
![]() ![]() |
||
![]() |
||
dzeni ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 07 Ožujak 2012 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 386 |
|
Moze li mi neko reci ima li neko alternativno gnojivo za adeniume?Trazila sam danas u nasoj apoteci 15-15-15 npk gnojivo,ali nemaaaa...imaju neke manje omjere .
Ove svoje sijance nisam bogzna cesto gnojila preko zime,sad mi nemaju listica,ali imam osjecaj da bi im sad trebao neki dobar doping. |
||
sutnja je zlato....
|
||
![]() |
||
|
Cupsica, ne mogu ti reći u danima jer je svaki puta drugačije. Uglavnom ne žurim, jer ta ljuskica je na neki način i zaštita onom osjetljivom vršku biljke iz koje će se razviti listići. Uglavnom sačekam da se biljčica uspravi pa tek onda dobro pošpricam ljuskice, pustim malo ga omekšaju i onda ih samo lagano maknem.
I pazite pri tome da na biljčici ne ostane ona tanka opna koja je skoro prozirna.
|
||
|
||
![]() |
||
jkonsta1 ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 01 Ožujak 2014 Lokacija: zagreb Status: Offline Bodovi: 105 |
|
Čitala sam da je dobro gnojivo za kaktuse (i to pola doze) ali osobno nemam s tim iskustva.
![]() |
||
![]() |
||
|
Glikice hvala na odgovoru ![]() Meni se biljke skroz usprave i još pričekam 3-4 dana i još ne ispada ljuskica... Negdje je greška, ali ja je ne mogu skužiti... Da li ti možda kad se usprave skineš foliju, pa onda čekaš da otpadne ljuskica? Ja skidam ljuskicu i tek onda mičem foliju... |
||
![]() |
||
|
Ja sam preko zime, s obzirom na umjetnu rasvjetu, prihranjivala NPK 7-7-7 s mikroelementima... Sad sam prešla na 15-15-15 s mikroelementima... U kojoj fazi smanjujem dušik? Kad biljke trebaju cvjetati? Moji su premali da bi cvjetali ove godine, pa pretpostavljam da ne trebam mijenjati gnojivo?! |
||
![]() |
||
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
|
Na djelu je
kombinacija genetike i uzgoja. Prvi sijanac
koji mi je procvjetao trebao je manje od 6 mjeseci od sijanja do cvjetanja, cca
50% sijanca 9 mjeseci a neki i više od godinu dana. |
||
![]() |
||
|
Pogledaj OVDJE.
Prvi sijanac je trebao dan manje od 5
mjeseci |
||
![]() |
||
|
joj kako dobro računam
![]() |
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 357358359360361 407> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |