Rododendron |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 910111213 15> |
Korisnik | |
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ne znam puno o rododendronima, ali treba ih saditi u kiselu zemlju i mislim da mu više paše hlad.
Da nije nešto od toga, obična zemlja i puno sunce? I mene zanima imam jedan koji mic po mic napreduje. A zašto ga ne posadiš na odgovarajuće mjesto u vrtu, to mu više paše nego šokovi iznošenja iz kuće? I ovo u vezano humus od brovih iglica. Može se dobiti odliča kompost. Mi smo u jednu rupu ubacili ostatke, grane i hrpu iglica četinjača. Nakon 1.5 god iz rupe smo vadili odličnu zemlju punu glista. Ali između grana i iglica moraš ubaciti ili korov, busenje ili samu običnu zemlju da bi se to brže razgradilo. E sad u kanti ne znam što bi se desilo.Ipak trebaju gliste i mikroorganizmi za razgradnju. Naša rupa je bila dubine i do jedan metar, na gradilištu već imali rupu. |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
E Frenky, pa nismo vidovnjaci da bih ti samo tako mogli postaviti dijagnozu zašto je krepal tvoj rododendron. Znaš i sam da je za ispravnu dijagnozu potrebno napraviti detaljnu anamnezu, tj. skupiti podatke o "bolesniku" i uzeti u obzir sve okolnosti što su prethodile sadašnjem stanju tvog "bolesnika" (ili možda već pokojnika). Uostalom, vjerojatno si pročitao dosta toga o rododendronima pa možda možeš i sam povući zaključak zašto se to dogodilo. No, za biljke koje kupimo neznamo što se sa njima događalo prije nego smo ih donijeli doma pa ne možemo niti pretpostaviti pravi razlog zašto biljka propadne. Evo, na primjer, kupila sam prije par dana jednu mini fuksiju. Super je izgledala, ali drugi dan kod mene je počelo venuće donjih listova i nekih grančica. Uz to je pootpadalo i dosta pupoljaka. Zašto? To je i meni nepoznanica jer nemam uvida što je sa biljkom događalo bilo prije nego je meni došla. Vjerojatno će završiti kao tvoj rododendron. Ali pomiri se sa tim da ćeš biljke gubiti - neke prije, neke kasnije. |
|
![]() |
|
graphite ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 14 Travanj 2014 Lokacija: Sisak Status: Offline Bodovi: 26 |
Bok, ja sam novi na forumu i strasno volim rododendrone. Frenki, mislim da je ovaj tvoj riknuo jer ga je napao neki nametnik. Inace rododendroni bi trebali biti stalno vani i to nikako na direktnom suncu. Zima im ne smeta, pogotovo ako su posadjeni u vrtu (moji su stari oko 7 godina i prezivjeli su -18 bez problema). Ako su u tegli onda bi ih na ispod -8 trebalo staviti unutra (da im se ne smrzne korijen) dok se temperatura ne digne vani za par stupnjeva. Ja ih imam desetak u vrtu i spricam ih svaki mjesec ( osim zimi) s fungicidima i insekcidima. Prihranjujem ih tri puta godisnje a u kasnu jesem oko stabljike stavljam borove iglice. Ako listovi pocnu zutiti (to je kloroza i cesto se dogadja jer ih svi zaljevamo vodom iz vodovoda koja je puna klora a trebalo bi kisnicom) obavezno treba zakiseliti tlo tako da se u zemlju oko njih doda treseta koji ce povecati kiselost. Treba izbjegavati sadnju u blizini zidova kuca jer bi u zemlji moglo biti vapna (jos od vremena zidanja) koje je luznato a to im jako smeta. Prihrana je jako vazna jer im drzi imunitet i lakse se bore protiv nametnika. Najcesce ih unistavaju nametnici, moljci, pipe i sl. Njih najcesce donesemo s biljkom vec iz rasadnika. U rasadniku su svi lijepi jer dodju iz Nizozemske nafutrani " steroidima" a prava borba za opstanak dodje tek kad ih doneses doma. Jako ih je tesko razmnozavati ( probao ali jos nisam uspio) i zato su dosta skupi. Nadam se da sam pomogao. Pozdrav.
|
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Pozdrav i dobrodošlica Graphitu! Lijepo da si nam se priključio i još bolje što si nam odmah prvim postom dao korisne informacije.
Nadam se da ćeš i ubuduće biti aktivan član ovog našeg dobrodušnog i cvjetoljubnog foruma.
|
|
![]() |
|
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Pridružujem se Cimicifuginim riječima. Graphite, dobrodošao!
![]() Ja nemam rododendron, ali rado čitam o svakom cvijetu, pa sam tako i tu na ovoj temi povremeno.
|
|
![]() |
|
graphite ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 14 Travanj 2014 Lokacija: Sisak Status: Offline Bodovi: 26 |
Zahvaljujem od srca na dobrodoslici. Volim svo bilje ali rododendroni su mi posebno dragi. Bit ce mi zadovoljstvo podijeliti s vama svoja iskustva te dati i primiti savjete. Iskreni pozdravi
|
|
![]() |
|
http://goodshomedesign.com/real-challenge-gardener-rhododendron-cynthia/ ovo je link na stranicu s najraskosnijim primjerkom sto sam ikad vidio. Da covjek ne povjeruje.
|
|
![]() |
|
lana2 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Zaista za ne povjerovati. Prelijepo.
|
|
Osijek prelijepi grad na Dravi
|
|
![]() |
|
Ovaj je čini mi se najveći na svijetu
![]() |
|
![]() |
|
Taj mi ne stane u dvoriste, jedino da srusim kucu...onda mozda.
|
|
![]() |
|
Carol ![]() Trajnica ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Zima 2013/14 Pridružen: 14 Lipanj 2011 Lokacija: Zagorski breg Status: Offline Bodovi: 2208 |
Cimi, ovaj "tvoj" bi mi baš pasal, mjesta imam, a barem ne bi trebala kositi ispod njega. |
|
Vu plavem trnaci mi hiža stoji
od zelenih veja je videti ni.. |
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Ne znam koje je boje - to će biti iznenađenje
Ovako je izgledao prošle godine u siječnju kad sam ga kupila |
|
![]() |
|
Moon, volio bih da grijesim ali cini mi se da ovaj tvoj na slici nece ove sezone cvjetati. Ovo mi izgledaju sve kao lisni pupoljci (osim mozda ovog krajnje lijevog koji bi mogao biti cvijetni).
|
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Da ovi okruglasti su cvjetni pupovi i oni bi trebali cvjetati, ima ih par (na slici se ne vide svi), a ovi koji su duguljasti - to su novi lisni pupovi. Da mi se otvori samo jedan cvijet, znat ću koje je boje - nadam se crvenoj ili bijeloj. Naime, taj rodić sam uzela prošle godine. Imao je deklaraciju Album, ali nisam sigurna da li je to stvarno njegova, jer puno toga je bilo ispremještano .
|
|
![]() |
|
Pa zanimljivo je cekati iznenađenje. Bas i mene zanima koja boja ce biti. Pazi samo na ovaj bijeli pijesak s kojim si dekorirala - da nije neki vapnenac (puno Ca) da ne napravi substrat previse luznatim.
|
|
![]() |
|
Zemlja u cvijetnjaku je nova, supstrat za rododendrone i azaleje i redovno dodajem sporootpuštajuće granule gnojiva također specijalno za rodiće, tako da ne bi trebalo biti problema, bar ga do sada nije bilo.
Malo su ga pogrickali skakavci, no kupila sam insekticid pa se spremam nakon ovih kiša kad se vrijeme malo stabilizira pošpricati biljke pa neka onda dođu skakavci na gozbu
![]() ![]() |
|
![]() |
|
medy ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 23 Prosinac 2011 Status: Offline Bodovi: 325 |
![]() |
|
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
|
Medy, to ti je rodondendron sigurno. I po ovom pupu bih rekao da ce procvjetati za 10-15 dana. Ali od kuda ti tako mala biljka, pa nije valjda sam niknuo???
|
|
![]() |
|
mirna ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 231 |
Moon, lijepo te molim da ove godine poslikaš jedan svoj rodić sa 3 fotografije i da ih postaviš na forum. 1) nakon što mu makneš cvjetove 2) nakon što pusti nove izbojke 3) nakon što mu makneš nove izbojke |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 910111213 15> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |