Početna stranica Početna stranica > Drveće, živice, palme ruže i bonsa -Forum o drveću > Grmlje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Rododendron
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Rododendron

Odgovori Odgovori Stranica  <1 910111213 15>
Korisnik
Poruka
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Status: Offline
Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Travanj 2014 u 00:48
Ne znam puno o rododendronima, ali treba ih saditi u kiselu zemlju i mislim da mu više paše hlad.
Da nije nešto od toga, obična zemlja i puno sunce?
I mene zanima imam jedan koji mic po  mic napreduje.

A zašto ga ne posadiš na odgovarajuće mjesto u vrtu, to mu više paše nego šokovi iznošenja iz kuće?

I ovo u vezano humus od brovih iglica. Može se dobiti odliča kompost.
Mi smo u jednu rupu ubacili ostatke, grane i hrpu iglica četinjača. Nakon 1.5 god iz rupe smo vadili odličnu zemlju punu glista.
Ali između grana i iglica moraš ubaciti ili korov, busenje ili samu običnu zemlju da bi se to brže razgradilo.
E sad u kanti ne znam što bi se desilo.Ipak trebaju gliste i mikroorganizmi za razgradnju.
Naša rupa je bila dubine i do jedan metar, na gradilištu već imali rupu.
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Travanj 2014 u 10:47
Originalno poslano od člana frenky frenky napisao:

a ok al do cega je to? 
E Frenky, pa nismo vidovnjaci da bih ti samo tako mogli postaviti dijagnozu zašto je krepal tvoj rododendron.
Znaš i sam da je za ispravnu dijagnozu potrebno napraviti detaljnu anamnezu, tj. skupiti podatke o "bolesniku" i uzeti u obzir sve okolnosti što su prethodile sadašnjem stanju tvog "bolesnika" (ili možda već pokojnika). 
Uostalom, vjerojatno si pročitao dosta toga o rododendronima pa možda možeš i sam povući zaključak zašto se to dogodilo. No, za biljke koje kupimo neznamo što se sa njima događalo prije nego smo ih donijeli doma pa ne možemo niti pretpostaviti pravi razlog zašto biljka propadne.

Evo, na primjer, kupila sam prije par dana jednu mini fuksiju. Super je izgledala, ali drugi dan kod mene je počelo venuće donjih listova i nekih grančica. Uz to je pootpadalo i dosta pupoljaka. Zašto? To je i meni nepoznanica jer nemam uvida što je sa biljkom događalo bilo prije nego je meni došla. Vjerojatno će završiti kao tvoj rododendron. Ali pomiri se sa tim da ćeš biljke gubiti - neke prije, neke kasnije.

Na vrh
graphite View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 26
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje graphite Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Travanj 2014 u 16:54
Bok, ja sam novi na forumu i strasno volim rododendrone. Frenki, mislim da je ovaj tvoj riknuo jer ga je napao neki nametnik. Inace rododendroni bi trebali biti stalno vani i to nikako na direktnom suncu. Zima im ne smeta, pogotovo ako su posadjeni u vrtu (moji su stari oko 7 godina i prezivjeli su -18 bez problema). Ako su u tegli onda bi ih na ispod -8 trebalo staviti unutra (da im se ne smrzne korijen) dok se temperatura ne digne vani za par stupnjeva. Ja ih imam desetak u vrtu i spricam ih svaki mjesec ( osim zimi) s fungicidima i insekcidima. Prihranjujem ih tri puta godisnje a u kasnu jesem oko stabljike stavljam borove iglice. Ako listovi pocnu zutiti (to je kloroza i cesto se dogadja jer ih svi zaljevamo vodom iz vodovoda koja je puna klora a trebalo bi kisnicom) obavezno treba zakiseliti tlo tako da se u zemlju oko njih doda treseta koji ce povecati kiselost. Treba izbjegavati sadnju u blizini zidova kuca jer bi u zemlji moglo biti vapna (jos od vremena zidanja) koje je luznato a to im jako smeta. Prihrana je jako vazna jer im drzi imunitet i lakse se bore protiv nametnika. Najcesce ih unistavaju nametnici, moljci, pipe i sl. Njih najcesce donesemo s biljkom vec iz rasadnika. U rasadniku su svi lijepi jer dodju iz Nizozemske nafutrani " steroidima" a prava borba za opstanak dodje tek kad ih doneses doma. Jako ih je tesko razmnozavati ( probao ali jos nisam uspio) i zato su dosta skupi. Nadam se da sam pomogao. Pozdrav.
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Travanj 2014 u 17:14
Pozdrav i dobrodošlica Graphitu! Lijepo da si nam se priključio i još bolje što si nam odmah prvim postom dao korisne informacije.
Nadam se da ćeš i ubuduće biti aktivan član ovog našeg dobrodušnog i cvjetoljubnog foruma. 
Na vrh
bugicaza5 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 8291
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bugicaza5 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Travanj 2014 u 20:04
Pridružujem se Cimicifuginim riječima. Graphite, dobrodošao! Smile
Ja nemam rododendron, ali rado čitam o svakom cvijetu, pa sam tako i tu na ovoj temi povremeno.
Na vrh
graphite View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje graphite Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Travanj 2014 u 20:33
Zahvaljujem od srca na dobrodoslici. Volim svo bilje ali rododendroni su mi posebno dragi. Bit ce mi zadovoljstvo podijeliti s vama svoja iskustva te dati i primiti savjete. Iskreni pozdravi
Na vrh
graphite View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje graphite Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Travanj 2014 u 21:12
http://goodshomedesign.com/real-challenge-gardener-rhododendron-cynthia/  ovo je link na stranicu s najraskosnijim primjerkom sto sam ikad vidio. Da covjek ne povjeruje.
Na vrh
lana2 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
DONATOR

Bodovi: 4717
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lana2 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Travanj 2014 u 21:23
Zaista za ne povjerovati. Prelijepo.

Osijek prelijepi grad na Dravi
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Travanj 2014 u 00:18
Ovaj je čini mi se najveći na svijetu
Na vrh
graphite View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje graphite Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Travanj 2014 u 08:09
Taj mi ne stane u dvoriste, jedino da srusim kucu...onda mozda.
Na vrh
Carol View Drop Down
Trajnica
Trajnica
1. Najljepši vrt - Zima 2013/14

Bodovi: 2208
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Carol Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Travanj 2014 u 12:51

Cimi, ovaj "tvoj" bi mi baš pasal, mjesta imam, a barem ne bi trebala kositi ispod njega.
Vu plavem trnaci mi hiža stoji

od zelenih veja je videti ni..
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 10501
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Travanj 2014 u 16:59
Ne znam koje je boje - to će biti iznenađenje

Ovako je izgledao prošle godine u siječnju kad sam ga kupila

Na vrh
graphite View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje graphite Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Travanj 2014 u 20:40
Moon, volio bih da grijesim ali cini mi se da ovaj tvoj na slici nece ove sezone cvjetati. Ovo mi izgledaju sve kao lisni pupoljci (osim mozda ovog krajnje lijevog koji bi mogao biti cvijetni).
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Travanj 2014 u 21:09
Da ovi okruglasti su cvjetni pupovi i oni bi trebali cvjetati, ima ih par (na slici se ne vide svi), a ovi koji su duguljasti - to su novi lisni pupovi. Da mi se otvori samo jedan cvijet, znat ću koje je boje - nadam se crvenoj ili bijeloj.  Naime, taj rodić sam uzela prošle godine. Imao je deklaraciju Album, ali nisam sigurna da li je to stvarno njegova, jer puno toga je bilo ispremještano .
Na vrh
graphite View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje graphite Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Travanj 2014 u 21:36
Pa zanimljivo je cekati iznenađenje. Bas i mene zanima koja boja ce biti. Pazi samo na ovaj bijeli pijesak s kojim si dekorirala - da nije neki vapnenac (puno Ca) da ne napravi substrat previse luznatim.
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Travanj 2014 u 23:40
Zemlja u cvijetnjaku je nova, supstrat za rododendrone i azaleje i redovno dodajem sporootpuštajuće granule gnojiva također specijalno za rodiće, tako da ne bi trebalo biti problema, bar ga do sada nije bilo.
Malo su ga pogrickali skakavci, no kupila sam insekticid pa se spremam nakon ovih kiša kad se vrijeme malo stabilizira pošpricati biljke pa neka onda dođu skakavci na gozbu smile224LOL
Na vrh
medy View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 325
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje medy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Travanj 2014 u 08:34
Imam ovu mladu biljkicu ali nemam pojma šta je liči mi na rododendron evo slike ako jeste može li mi to netko potvrditi

Na vrh
aralija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 7070
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aralija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Travanj 2014 u 13:07
Po listu i pupoljku ja bih rekla da to je to usporedi s mojim

Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
Na vrh
graphite View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje graphite Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Travanj 2014 u 21:18
Medy, to ti je rodondendron sigurno. I po ovom pupu bih rekao da ce procvjetati za 10-15 dana. Ali od kuda ti tako mala biljka, pa nije valjda sam niknuo???
Na vrh
mirna View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 231
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mirna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Travanj 2014 u 11:24

Moon, lijepo te molim da ove godine poslikaš jedan svoj rodić sa 3 fotografije i da ih postaviš na forum.

1)      nakon što mu makneš cvjetove

2)      nakon što pusti nove izbojke

3)      nakon što mu makneš nove izbojke

Nažalost, bez fotografije mi nikako nije jasno što ti to uklanjaš. Moji rodići su sve jadniji i rjeđi. Treba mu pomoć i moram nešto s njima napraviti ove sezone nakon cvatnje da im potaknem bujnost. Uredno ih gnojim posebnim gnojivom
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 910111213 15>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,172 sekundi.