Rododendron |
Odgovori ![]() |
Stranica <12345 15> |
Korisnik | |
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
mirna, sad ti mladi izdanci (na slici su svijetlo zeleni) tek se formiraju u nove grančice. Ima ih tri, što znači ako ih tako ostavim trebalo bi se tijekom ljeta na sva tri formirati pupoljak koji će nagodinu donijeti cvijet. Znači rodić nosi cvijet samo na novim izdancima. Ako tako ostavim, imat će na svakom tom izdanku po jedan pup, ukupno tri, znači tri cvijeta.
Ako želim da mi se razgrana i da mi se svaki od ta tri izdanka još razgrana pa da imam više novih izdanaka, znači i više pupova pa potom i više cvjetova, ja svaki od ta tri izdanka kad se razviju i imaju po par listića na sebi, a svakako prije no što počne formirati pupoljak jednostavno piniciram. Tako da se taj novi izdanak razgrana na još dvije -tri nove grančice odnosno izdanaka. Svaka od njih će formirati pupoljak. U konačnici rodić će imati više novih izdanaka, što znači koliko izdanaka - toliko pupova - toliko cvjetova. Automatizmom se formira i bogatija i razgranatija krošnja. Tako možeš odabrati gdje želiš da ti se krošnja razgrana i utjecati na konačni izgled. Nikako nemoj pinicirati, ako recimimo zakasniš i vidiš da se pupoljak počeo formirati. Možeš pinicirati kad ima treći red listića, samo piniciraš - skineš taj treći red listića i to je to. Ako i ne piniciraš, on će sam širiti krošnju jer će iz jedne grane koja je odcvjetala dati tri nove (to su te tri koje ti dalje možeš pinicirati i potaknuti još više novih izdanaka ili ne pinicirati pa pustiti da rodić samostalno radi svake godine tri po tri nova izdanka. Nadam se da sam uspjela plastično opisati korak po korak. :) |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
mirna ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 231 |
Tko o čemu, ja opet o istome. Moon, slika tvog rodića na str.12, što bi ti sad s njega otkinula, a da mu potakneš bujanje? |
|
![]() |
|
graphite ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 14 Travanj 2014 Lokacija: Sisak Status: Offline Bodovi: 26 |
S obzirom da dolaze s Himalaya, pasu im gorski uvjeti. Vise im pase hladnoca nego jako toplo vrijeme i direktno sunce. Imaju dosta krhke grane (osjetljive na tezinu snijega - kad pada snijeg i to pogotovo mokar, ja po tri do cetiri puta dnevno tresem grane da ih oslobodim tezine) ali mislim da vjetar ne bi trebao raditi neke vece probleme ( osim mozda podvelebitske bure u zimsko doba)
|
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Kako rododendroni podnose vjetar i gorske uvjete?
|
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
graphite ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 14 Travanj 2014 Lokacija: Sisak Status: Offline Bodovi: 26 |
Hvala vam Mimar i Mirna. Inace, to na slici su dva komada posadjena jedan do drugoga. Posadio sam ih 2008. u proljece i tada su to vec sigurno bile cetverogodisnje biljke. Inace u pocetku su bila tri ali jedan je riknuo pretproslu jesen. Nikad nisam skuzio zasto, jednostavno ga je slagiralo i u 10 dana bio je gotov. Od tada ih redovito tretiram fungicidima i pesticidima. Ovi su upravo ocvali i vec sam im poskidao cvjetove. Vidi se da su umorni jer im lisce pomalo visi, moram ih hitno pognojit. Nije ni kod mene neka idealna zemlja jer susjedima ne uspijevaju bas ali ja sam se zainatio i jako im posvecujem paznju - samo nemam bas puno vremena. Imam ih jos koji se upravo pripremaju za cvat. Fotografirat cu ih pa cu postavit postove. Sve su to otprilike desetogodisnje biljke ali neki su bili prosli gadna ostecenja jer ih je sredio moj pas. Zato su svi na slikama ogradjeni mrezom, inace ne bih imao niti jednoga. Pas mi ih je unistio do temelja preko 10 komada. Inace, najvecu koncentraciju rododendrona sam vidio u Disneylandu u Parizu. Tamo ih ima na tisuce - od malih azalea do stabala visine preko 4 metra. Samo nisam ih vidio u cvatu ( to mora bit spektakl) jer sam bio oko Bozica.
|
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Evo ga, procvjetao je prvi cvijet na rodiću Album elegans
![]() |
|
![]() |
|
mirna ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 231 |
Graphite, hvala na linku. Malo kasnim sa zahvalom zbog praznika. Btw, pogledala sam i ostale filmiće na youtubu vezane uz orezivanje rodića. Neki su prilično nemilosrdni. Kad bih ja tako orezala, malo bi mi toga ostalo. Inače, mi smo svojima za ovu zimu napravili krović protiv snijega jer su se za prošlogodišnje zime pod teretom snijega neke grane polomile. Pokazalo se da smo dobro učinili jer bi nam se isto desilo i ove godine. Rodići su ti prekrasni! |
|
![]() |
|
mimar ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 01 Veljača 2008 Lokacija: Srbija Status: Offline Bodovi: 2123 |
E, ovo sam morala ponoviti ![]() Moj se muči zbog alkalne zemlje, rastao je lepo sve dok koren nije otišao preduboko pa mu površinsko zakiseljavanje više ne pomaže. Ove godine samo tri cveta i donela sam odluku da isključivi acidofili više neće u moju baštu. ![]() |
|
Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje
|
|
![]() |
|
graphite, hvala
|
|
![]() |
|
Moon, moj fungicid se zove Neoram wg, a insekticid Actara wg. Mislim da kod fungicida nema onih koji ne ostavljaju flekove na liscu. Ali bolje i to nego neka gljivica. Ruzu cu vjerojatno sutra postavit u prostor za ruze. Sad je sunce (gle cuda!) pa moram napravit neku dobru fotku. Pozdrav
|
|
![]() |
|
graphite - ne smiješ
![]() Ma i ja sve tretiram onim preventivnim prskanjima i naravno onim potrebnim kad se stvar pojavi, ali me uvijek smetaju te fleke koje ostaju na lišću, mislila sam možda postoji nešto čime bi se biljke tretirale, a da je nevidljivo tako da je taj list lijep, zelen, sjajan
|
|
![]() |
|
Moon, hvala ti na komplimentu. Ne znam tocno naziv ni fungicida ni insekticida. Moram sutra pogledat u podrumu na ambalazi pa cu napisati ovdje. Kupio sam insekticid nasumce, ono sto su mi dali u apoteci. Fungicid je bakar i on ostavlja mutno bijele mrlje na listovima ali to ne smeta vizualno puno. S istim preparatima spricam i ruze koje se jos bolje prezentiraju nego rododendroni samo ne znam smijem li u ovom topicu postaviti sliku jedne na koju sam posebno ponosan. Rijec je o sorti Abraham D'Arby.
|
|
![]() |
|
graphite, divni su, lijepo razgranati, cvjetni i zdravi.
Hvala na preporuci. Ostavit ću pa neka prirodno sami odumru. I ja mislim da se neće previše isticati kad novi listovi dosegnu svoj maksimum (ako i te nove ne nagrizu zločeste beštije ![]() Ako ti nije problem, napiši s čim ih tretiraš? Kojim fungicidom, insekticidom. I napiši, molim te, da li fungicid ostavlja kakve vidljive tragove korištenja ili je nevidljiv.
|
|
![]() |
|
Evo mojih gore, uspio sam.
Moon hvala ti!!! Što se tiče nagriženog lišća, ja bih ga ostavio pa neka samo odumre nagodinu il kasnije, ionako će biti u drugom planu kad naraste povrh njega novo. Bitno je da nema nikakvih gljivica na njemu. |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
graphite, samo kopiraj kod za forum i zalijepi ga u post.
Promatram da li ima novih nagrizotina i koliko mi se čini - nema ih, bit ću na oprezu, jer prava su pošast. I ja se nadam da će novi listovi prekriti ove ružne. Da li bi grana ogolila ako uklonim to nagriženo lišće?
|
|
![]() |
|
Sad sm postavio slike svojih rodića. Čeka se na odobrenje, valjda će se pojaviti.
https://www.youtube.com/watch?v=8vMbBlyj7zs - https://www.youtube.com/watch?v=8vMbBlyj7zs Ovo gore je link za Mirnu, dobro obješnjava kako orezivati rododendrone. Moon, nema veze što su ga pogrizli, kaod ovi novi listovi narastu sakrit će pojedene, samo moraš pobit ove što jedu - jesu li se nagutali otrova
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Graphite, hvala na savjetu. Cvjetove otkidam i to nije problem. Muči me što ne znam što konkretno trebam orezati da potaknem novo grananje. Moon je u pravu što me upućuje natrag na str. 7 jer sam to već tamo pitala, al kao što vidite nije mi baš jasno. Fotografija detalja prije i poslije orezivanja bi mi najbolje pomogla. No, nema veze, nekako će već biti. Probati ću nešto orezati pa ću vidjeti rezultate. Do sada mi je bilo žao ih dirati da ne upropastim i to malo što ih ima. |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <12345 15> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |