Abelia |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 11 Kolovoz 2009 u 08:31 |
Lijepi zimzeleni grm, cvjetovi sitni u zvonolikim skupinama bijele ili blijedoružičaste boje. Listovi šareni, zeleni prošarani bijelim, navodno u zimi pocrvene (nisam provjerila, imam je od proljeća). Na otvorenom uspijeva u krajevima s blagom klimom |
|
Sponzorirani linkovi | |
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
....imam onu sa selenim lišćem, nije šareno....obilno cvje.a već prvu godinu.....jaaaako skromna biljka.....imam je u sahari na o.oku....
....ovako šarenog lišća nisam do sad vidila.....
|
|
seni
Mladi grm Pridružen: 25 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 626 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam dvije abelije. Jadna je sa bijelim cvijetićima, a druga s roza cvjetićima. To su već pravi grmovi.
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
....aha, da..... jako se lako ražmnožava sa grančicama......
|
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Manči, koje je pravo vrijeme za zakorjenjivanje grančica?
|
|
OTOK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da malo nadopunim ovu temu
Razmnožava se reznicama ljeti Moje ljetne reznice su se primile |
|
cvetlin
Mladi grm Pridružen: 20 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 714 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Znači, u kont.klimi spremanje po zimi u kuću? A baš mi se sviđaju. |
|
Baka Bea
Trajnica Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da ne bi dovodili ljude u zabludu, abelija dobro podnosi kontinentalnu klimu i prezimljava u vrtu.
|
|
minimode
Odrastao grm Pridružen: 23 Siječanj 2009 Status: Offline Bodovi: 1418 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
imam abeliju sa zelenim lišćem i iako je ova zima jaaako mrazovita listići su joj modro zeleni (puca od zdravlja).
Moje pitanje: da li je to više puzajući grm koji bi ljepše izgledao kada bih ga posadila na rub zida ili ne?
Što mu odgovara sjena, sunce..?
|
|
«Ljudi se doživljavaju previše ozbiljno. To je nasljedni grijeh. Da su se pećinski ljudi više smijali, vjerovatno bi svjetska povijest drugačije izgledala.»
O. Wilde |
|
Baka Bea
Trajnica Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Abeliju je dobro posaditi u propusnu, plodnu zemlju na suncu, npr u zavjetrinu, ispred nekog zida zaštićeno od hladnih isušujućih zimskih vjetrova. To su ukrasni grmovi srednje veličine ovisno o kultivaru. Najčešća je A.x grandiflora (križanac A. cinensis x A. uniflora) naraste 3-4m. Njeni kultivari 'Francis Mason' i 'Eduard Goucher' su mnogo niži, 1.5 m vis. i podnose orezivanje.
|
|
Mira K
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam nekoliko grmova i baš nisu zahtjevni. Neznam koliko se mogu orezati i kada? Baka Bea će to najbolje znati.. A sada je vrijeme za zakorjenjivanje, kaže Baka Bea. Kupila sam bijelu neki dan, slatki grmić. Jagoda, to je biljka o kojoj sam ti pričala..
|
|
Baka Bea
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mirek nisi napisala koju imaš. Postoje listopadne, vazdazelene i nešto između, polulistopadne. Općenito, orezuju se u kasnu zimu ili rano proljeće stršeće grane i one koje se križaju, kako bi se formirali lijepi grmovi.
|
|
Mira K
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Baka Bea na informaciji, ove koje imam su listopadne i roza boje. Eto, sada znam kako da ih uljepšam orezivanjem.
Baka Bea, još jednom hvala! nadam se da se vidimo u Zagrebu na kavi
|
|
vila2
Mladi grm Pridružen: 27 Travanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 904 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prokomentirat ću malo i ovaj divan grmić koji sam nabavila ove godine...
Imamo niži kultivar Abelia Edward Gauscher... Ima prekrasne bijele zvonolike cvjetiće predivnog mirisa... Nadam se da se dobro ukorijenio i da će podnesti kontinentalnu zimu... Sada je na punom suncu, iako mi se čini da traži dosta vlage pa bi možda neki poluhlad bio bolji? |
|
Baka Bea
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bio bi, taj kultivar ima osjetljivije lišće žute boje i ovo ljeto ih je sunce dosta opalilo, dok je zeleno bolje podnijelo iste uvjete. Šarenolisna je u dubokom hladu izgubila lijepe boje, čim sam je preselila na sunčanije, boje su se vratile.
|
|
Carol
Trajnica 1. Najljepši vrt - Zima 2013/14 Pridružen: 14 Lipanj 2011 Lokacija: Zagorski breg Status: Offline Bodovi: 2208 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ja se mogu pohvaliti da imam ovaj lijepi grmcic. Reznice sam si donijela iz Rijeke, gdje sam vidjela cijelu zivicu od nje, zelenih je listica i sa roza cvjeticima. Nisam niti znala da postoji sarenolisna. Preko zime nagrnem malo lisca oko korijenja.
|
|
Vu plavem trnaci mi hiža stoji
od zelenih veja je videti ni.. |
|
moon
administrator Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
proljetos sam direktno u vrt zapiknula pelcerić (od MireK...naravno....hvala draga), primio se ima jedno dvadesetak cm, a cvjeta li ga cvjeta, za ne povjerovati. |
|
vila2
Mladi grm Pridružen: 27 Travanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 904 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala BakaBea na odgovoru, točno je tako kako ste napisali. Nažalost, nisam bila u prilici na vrijeme presaditi grmić, pa sad šta mu bude...
|
|
NinettA
Odrastao grm Pridružen: 27 Listopad 2010 Lokacija: Fiume Status: Offline Bodovi: 1030 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Što ne možeš promijeniti, prihvati. Ako ne možeš prihvatiti... odkantaj...
|
|
Lantana
Cvjetni guru Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
Opcije poruke
Hvala(1)
|
život je more
|
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |