Slavujev vrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 209210211212213 282> |
Korisnik | |
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Iako je danima tmurno i depresivno, vrt mokar od dosadne kiše, ipak svaki dan prošetam i obiđem svoje biljkice. Danas me oduševio pakujac koji je počeo nicati i podsjetio koliko predivnih cvjetova je bilo prošlog proljeća. Možda se i ove godine pojavi neka nova boja.
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
Čarobni svijet pakujaca
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Nisa ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši cvijet u cvijetnjaku 2017 Pridružen: 16 Ožujak 2013 Lokacija: Drinovci Status: Offline Bodovi: 3089 |
Kod tebe prava eksplozija boja; odmah izmami osmijeh
|
|
Samo Bog može činiti nemoguće, ali ti možeš činiti moguće.
|
|
![]() |
|
JosipaNu ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 18 Kolovoz 2014 Lokacija: Nuštar Status: Offline Bodovi: 2921 |
jedva cekam pakujce...predivni su....
![]() a ovih dana bi mogla neka kavica pasti.....
![]() ![]() |
|
divno je biti nekome nesto....
|
|
![]() |
|
Retriver Sara ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
Slavice draga u tvojem vrtu nikada nije dosadno bez obzira na kišu i loše vrijeme, a ona panoramska fotka to i potvrđuje...lijepi prilog o čuvarkućama si napravila, lijepe primjerke imaš...a o pakujcima što da kažem...jednostavno ih obožavam sve do jednoga i jedva čekam da svojom cvatnjom počnu ukrašavati tvoj krasni vrt.
|
|
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...
zagreb |
|
![]() |
|
rubensica ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 16 Srpanj 2013 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 325 |
Prekrasni pakujci
|
|
“Nije dovoljno samo živjeti!” – reče leptir, “Potrebno je imati malo sunca, malo slobode i malo cvijeća!” (H.C.Andersen)
|
|
![]() |
|
Nisa
JosipaNu Retriver Sara rubensica Hvala vam drage moje! ![]() Jutros se vrt opet zabijelio. Ali, kao što Nisa kaže, osmjeh izmami kada vidim koliko je lukovica poniklo i kako bujaju mladi izboji na trajnicama. visibabe pune bijelih pupića ukrasni luk gipsofila je ove godine rano i bujno krenula malena saxifraga je već formirala svoje cvjetne pupove cvjetovi kukurijeka su preživjeli i veći snijeg od ovoga koji je samo malo zastrašio |
|
![]() |
|
Lychnis pripada velikoj porodici karanfila (Caryophyllaceae), u kojoj ima preko 80 rodova i do 2000 vrsta.
Lychnis viscaria "Splendens plena" Splendens plena je kod nas poznata kao "ljepljivi karanfil" jer su djelovi cvjetne stabljike ljepljivi i imaju smeđu boju. Ljepljivi karanfil je zeljasta trajnica koja raste na suhim obroncima, livadama i proplancima od Europe do zapadne Azije. Visoka je do 45 cm i za blažih zima je zimzelena. Cvjeta krajem proljeća čupavim roza cvjetovima. Tolerira suho i siromašno, dobro drenirano tlo. Voli sunčane položaje ili laganu polusjenu. Razmnožava se dijeljenjem u rano proljeće. ![]() Lychnis chalcedonica Chalcedonica, koju zbog oblika i boje cvijeta, nazivaju "goruća ljubav" i "malteški križ", je zeljasta i izdržljiva trajnica. Porijeklom je iz istočne Rusije, Mongolije i Kine. Najbolje uspjeva na dobro dreniranim i sunčanim položajima. Cvijeta početkom ljeta. Orezivanjem ocvalih cvjetova produžava se vrijeme cvatnje. Razmnožava se podijelom korijena ili sjemenom. Ako se razmnožava sjemenom, najbolje je sjetvu obaviti u veljači u grijanim prostorima. Biljke dobivene ranom sjetvom, cvjetati će istu godinu. ![]() Lychnis coronaria Coronaria, što znači "ona od koje se pletu vijenci", je dvogodišnja biljka iako nekada može biti i trajnica kratkog životnog vijeka. Visoka je do 80 cm. Voli sunčane položaje i dobro odvodnjeno tlo. Vrlo često raste u pukotinama. Sama se snažno zasijava i prvu godinu je niska biljka koja se može u jesen ili rano proljeće presaditi na željeno mjesto. Cvjetovi su joj pastelno ljubičasti i čine kontrast sivim stabljikama i listovima. ![]() |
|
![]() |
|
Retriver Sara ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
...lijepo, kratko i sažeto si nam predstavila Lychnise, draga Slavujka...kod tebe je uvijek tako sve jednostavno prezentirano i dokumentirano s prekrasnom fotkom da čovjek odmah pomisli kako je lako uzgojiti baš svaku biljku...a ja prva znam da baš i nije...zato draga, tebi sve čestitke na trudu...
..."ljepljivi karanfil" mi se jako sviđa, vidjela sam ga kod Andine u školskom vrtu uživo, obećala mi je ovog proljeća komadić, pa ako slučajno ne bude, dobro da znam gdje ima, haha ![]() ![]() |
|
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...
zagreb |
|
![]() |
|
Hvala ti Sara. Uvijek volim pročitati tvoje analize jer sam sigurna da dobro znaš što je vrt, koliko brige , pažnje a pogotovo znanja (uz dobre klimatske uvjete), je potrebno da bi se stvorio vrt, da bi biljke opstale, da bi sve skupa izgledalo skladno...
Opet kao papiga ponavljam da se vrt stvara godinama i da nikada nije završen. U vrtu se stalno mora raditi i rijetki su dani kada se može izvaliti u ležaljku i uživati u moru zelenila i cvjetnim slapovima. Postoji jedna mudra misao koja kaže: "Ako želiš da ti se Bog nasmije, samo mu iznesi svoje planove!" Mislim da je tako i sa mnogim vrtlaricama koje nagomilaju biljke u kratkom vremenu, posade ih bez ikakvog iskustva, ne kažem i znanja, jer znanje se može steći iz tuđih primjera, ali svatko piše o uzgoju biljaka na svom području i... žele imati cvjetni raj za kratko vrijeme. Kada biljke počnu kržljaviti i ugibati ili vrt postane đungla u kojoj biljke guše jedna drugu, slijedi veliko razočarenje. Iz iskustva znam da treba ići polako, da treba imati strpljenja jer i meni su se događale greške za koje sam bila sama kriva i kada sam vidjela kako mi planovi padaju u vodu, pomislila sam- al se netko gore grohotom smije! ![]() |
|
![]() |
|
ljepljivi karanfil danas
![]() goruća ljubav ![]() coronaria ![]() |
|
![]() |
|
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Hm, hm... sad si mi dala za misliti - goruća ljubav?
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
Kad poželim kolorit boja, količinu raznovrsnosti biljka, priču o njima, njihovoj ljepoti, postojbini života , ljekovitosti naravno i onoj lošijoj strani (trovačica nisam) svratim kod tebe bilo kad su u punom cvatu ili prekriveni bjelinom snijega ili mraza svratim kod tebe,učim iako nemam prostranstvo koje je kod tebe iskorišteno do najsitnijeg detalja, vidi se da to može samo "ljubav"
![]() |
|
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
|
![]() |
|
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Zima je, ima malih gladnih stvorenjca... prvi vjesnik proljeća, raduje me ta mala ljubičasta glavica.
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
...znam da se onima koji ne vole zimu i hladnoću neće svidjeti to što ću napisati, ali meni je vrt pod injem i mrazom jednako čaroban kao i rascvjetan...dobro, ajde, možda ipak ne jednako već mrvicu manje
![]() ![]() |
|
zagreb |
|
![]() |
|
![]() |
|
rubensica ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 16 Srpanj 2013 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 325 |
ovo posljednje je Epimedium alpinum?
|
|
“Nije dovoljno samo živjeti!” – reče leptir, “Potrebno je imati malo sunca, malo slobode i malo cvijeća!” (H.C.Andersen)
|
|
![]() |
|
JosipaNu ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 18 Kolovoz 2014 Lokacija: Nuštar Status: Offline Bodovi: 2921 |
kod tebe je sve na svome mjestu...bez greske...a inje je divno na nasim sadnicama...meni je lijepo gledati uslikati i trk nazad u kucu...nevolim zimu..
![]() |
|
divno je biti nekome nesto....
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 209210211212213 282> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |