Adenium obesum - Pustinjska ruža |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 382383384385386 407> |
Korisnik | |
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Vrijeme je buđenjaaa
![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
Ovo vam moram ovdje postati iako znam da kršim pravila foruma, a admin
ako smatra da treba brisati neka slobodno obriše nakon što pogledate
![]() Ovo smo dugo čekali a sad namje na dohvat ruke i to bez carinskih barijera. Istina da poštarina nije zanemariva, ali ako se dogovorite nabaviti biljke s jednom objedinjenom narudžbom trošak bi vam bio zanemariv http://www.plantica.cz/en/indoor-flowers/?page=11 |
|
![]() |
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
![]() A moramo rezati ako želimo dobiti gustu kompaktnu rast. Režem samo one adeniume sa čijim izgledom nisam zadovoljan. Ako si zadovoljna kako izgleda i kako cvjeta
nemoj ga dirati. Ako nisi cvikni pojedinu granu. Umjesto jedne grane izrasti će
tri. I tako malo po malo i evo ti gusta
krošnja. @bebolina krasni ljepotani . |
|
![]() |
|
antonija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 29 Travanj 2010 Lokacija: župa dubrovačka Status: Offline Bodovi: 5001 |
bebolina, lijepo te je vidjeti sa tvojim lijepim biljkama! Vidi se da uživaju!
Pinus, takve smo mi
![]() |
|
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.
|
|
![]() |
|
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Bebolina, nek si nam se i ti vratila!
![]() |
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
![]() |
|
nata07 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 904 |
Bebolina,
gledajući tvoje primjerke vidim da je "normalno" da imaju par listića samo na vrhu grana ...
Ja se već pobojala da sa mojim nije nešto u redu - sve golo osim tih par listića ...
|
|
ako vas nitko ne voli, cvijeće će vam sigurno uzvratiti
|
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
![]() |
|
rajski vrtovi ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Srpanj 2014 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1789 |
Pravi kapitalac, a i super je "friziran" !
![]() |
|
"I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga posječe." M.Selimović
|
|
![]() |
|
Alma.M. ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 02 Lipanj 2014 Lokacija: HR Status: Offline Bodovi: 214 |
Malo novorođenih bebica, preslatke su mi
![]() |
|
![]() |
|
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
|
antonija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 29 Travanj 2010 Lokacija: župa dubrovačka Status: Offline Bodovi: 5001 |
![]() ![]() |
|
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Pinus, za onog tvog kapitalca mogu izraziti samo svoje neopisivo divljenje.
Alma, bebice su ti preslatke. Aralija i Antonija, blago vama! Vaši adeniumi krasno cvjetaju dok su moji još u dubokom snu. Bravo za njih!
|
|
|
![]() |
|
cupsica ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2013 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 247 |
Pozdrav svima
![]() Sjećate li se mog Buce? Jučer sam ga presađivala i shvatila sam da sam to trebala odavno napraviti. Korijen mu je narastao puno, previše za uvjete u kojima je bio posađen i upleo se u mrežicu. Prilikom skidanja mrežice potrgala sam dosta korijenja, iako većina onih velikih je sačuvana. Kako sad dalje sa zalijevanjem? Presadila sam ga u suhi supstrat i nisam ga zalila, a već je i prije presađivanja bio dosta žedan. Da li da ga normalno zaljevam dalje ili mu sad treba sušni period? Evo slika Buce nakon vađenja iz posude ![]() ![]() Što se adeniuma tiče, konačno sam savladala održavanje na životu ![]() ![]() Odustah od kupovine, osim Buce svi kupljeni su krepucnuli, ali zato imam lijepih mladih biljkica koje sam sama podigla iz sjemena ![]() |
|
![]() |
|
cupsica ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2013 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 247 |
Evo jedna slikica malca uzgojenog iz sjemena... I on se upleo u mrežicu, ali njega nije bilo teško izvaditi. Da, prilikom sadnje sad sam stavila puuuno manje mrežice
![]() ![]() ![]() Još jedno pitanjce ![]() Kod presađivanja, shvatila sam da su mi biljkice sve do jedne ostale samo u drobljenoj cigli. Glistenjak je s vremenom sav otišao. Iako imaju mrežicu na dnu, poprilično gustu, svakih put kad zalijevam malo glistenjaka skupa s vodom ode van. Da li vi svojima dodajete s vremenom glistenjak ili štogod stavljate ili imate bolji sustav sprječavanja da isto izlazi van prilikom zalijevanja? ![]() Ja stavljam mrežicu, pa sloj kamenčića, pa tek onda supstrat i biljku. I na kraju priče u posudi imam samo ciglu i kamenčiće ![]() |
|
![]() |
|
Kada presađujem
adeniume goli korijen pošpricam ili još bolje namočim u otopinu nekog fungicida.
Obično je to Captan ili Previcur . Kompost ili glistenjak steriliziram. Cupsica, ovako
jako oštećeni korijen kao što pišeš da je slučaj sa tvojim adeniumom je dobro i posušiti prije presađivanja.
Ako su
vremenski uvjeti povoljni, dovoljno sunca i toplote adeniume
zalijevam svakodnevno. Ako se temperature vrte oko 15 C kao ovih dana u
mome kraju adeniume ne zalijevam. Cupsica, upotrebljavam
finiju mrežu nego što je ova tvoja sa slike i ona zaustavi curenje iz tegle veći
dio komposta. Ovako male adeniume kao što su ovi tvoji presađujem u nove tegle svake godine.
Tako da to što izgubim nešto komposta i nije bitno. |
|
![]() |
|
Pinus hvala ti na odgovoru
![]() Pošpricala sam i ja korijen fungicidom. Ja svoje adeniume još uvijek zalijevam jednom tjedno, nisu temperature još dovoljno visoke za obilnije. Prihranjivati sam ih lagano počela. Presađujem i ja svake godine, odnosno presađivala sam Bucu, jer samo njega imam više od jedne godine. Međutim, ove je zime uz umjetnu rasvjetu i konačno dobro pogođen supstrat stvarno puno narastao. Zanimljivo je kod njega da je pustio samo par listića, ali je zato korijenje duplo veće nego u jesen... On čak više nije tako ni mali, caudex mu je visine 17cm ![]() ![]() Dakle, finija mreža... Joj i ovu sam jedva našla, ali biti će valjda negdje. Za sušenje korijenja prije ponovne sadnje je sad kasno ![]() A supstrat uvijek steriliziram, to je jedna od prvih lekcija koje sam na ovom forumu naučila ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Alma.M. ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 02 Lipanj 2014 Lokacija: HR Status: Offline Bodovi: 214 |
Ja tek dio adeniuma presadila iako su temperature već prave ljetne, zaljevam i prihranjujem gotovo svakodnevno. Prvi put sam ih izdizala iz supstrata, slobodno kritizirajte ako nije dobro.
Uskoro su jednogodišnjaci, što se mene tiče mogu i procvjetati ovog ljeta ![]() Ovaj je mali ali mi je jako lijep |
|
![]() |
|
Ovogodišnji adeniumi lijepo rastu, uskoro ću i njih morati presaditi, ajme koliko posla oko cvijeća
![]() Andina hvala ![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Ohoho, kako su bucmasti svi odreda!
![]() |
|
|
![]() |
|
Alma M, nema
tu prostora za kritike, tvoje adeniume možemo samo hvaliti. Još malo
mojeg iskustva sa adeniumom. Na temi o pahićima sam nedavno napisao da sam promijenio gnojivo
i krenuo gnojivom sa manje dušika. Za adeniume to ne bi bilo dobro. U fazi rasta
trebaju i dušik. Neko uravnoteženo gnojivo 15 15 15 + mikroelementi je po meni bolja varijanta. |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 382383384385386 407> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |