Početna stranica Početna stranica > Drveće, živice, palme ruže i bonsa -Forum o drveću > Četinjače i zimzelene vrste
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Četinjače - identifikacija
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Četinjače - identifikacija

Odgovori Odgovori Stranica  <1 1011121314 19>
Korisnik
Poruka
sequoiadendron View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Status: Offline
Bodovi: 137
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sequoiadendron Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2011 u 11:19
Ovo je mamutovac ili gorska sekvoja. Latinkski je to Sequoiadendron giganteum. Uspijeva bez problema u kontinentalnoj klimi preko -20 stupnjeva celzija.Stablo naraste u Californiji do 10 metra debljine,i visine preko 80metara, a u u Hrvatskoj rastu vjerovatno najdeblje i najstarije u Zagrebu u Malinovom parku sa širinom oko 2metra.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
PeKa View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 122
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje PeKa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2011 u 14:16
Hvala, gorski mamutovac... pamtim.
Tko zna koliko bi mi vremena trebalo da to sam utvrdim.
Još jednom hvala.
smile159
Na vrh
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sequoiadendron Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2011 u 17:24
Za 4 godine če biti velik oko 1 metra
Na vrh
PeKa View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje PeKa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2011 u 18:35
Šteta što nije 4 metra za jednu godinu.
Sekvoja i ja ćemo družiti još dosta desetljeća.
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2011 u 20:00
Ovdje se mogu vidjeti kako bi izgledale neke četinjačeSmile

http://www.kurowski.pl/en/katalog.php?action=iglaste&roslina=217&nazwy=1

Pnavljam pitanjce ako netko zna

Znate li koliki razmak između čempresa mora biti i koliko da ih odmaknem od ograde?Smile
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Siječanj 2011 u 11:01
može li točniji naziv ovog "borića"

wslika nije baš najbolja jer je slikana s mob., a nemam zum
Na vrh
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sequoiadendron Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Siječanj 2011 u 11:07
Nije baš bor, ali je u rodu. To je atlaski cedar "glauca" ili Cedrus atlantica "Glauca" podrijetlom iz planina Atlas i Rif na Sjeveru Afrike, to je Maroko, Alžir.
Postoji još libanonski i himalajski cedar
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Siječanj 2011 u 11:27
hvala Smile
ma pretpostavila sam da je neki cedar, ali pošto ih ima više... znala sam da će netko od vas biti upućeniji

Na vrh
d.i.n.a. View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 495
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje d.i.n.a. Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Siječanj 2011 u 18:57
eto, prolistah svih 12 stranica da ne pitam ako postoji odgovor, ali nema zato molim puno ime ovog cedra..

Tena 28.3.2010
Na vrh
chegrtusha View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 2
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje chegrtusha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Siječanj 2011 u 22:03
pozdrav, nabavila sam si ovakvo drvce (moje je h 70cm i ima tanašno deblo), piše na etiketi chamaecyparis stardust, a na računu još i chamaecyparis law. ivonne on steam, pa sam malo zbunjena. očekivala sam da je spororastuća vrsta, tj.da neće narast preko 1-1,5m, a na netu nalazim da raste preko 2 m. ima li šanse da je ipak u pitanju neka patuljasta verzija?

http://img705.imageshack.us/img705/4528/chamaecyparisstardustst.jpg
Na vrh
administrator View Drop Down
administrator
administrator
tata-mata foruma ©

Bodovi: 6910
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje administrator Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2011 u 07:56
bez brige nece to nigdje otici tako brzo.
Na vrh
PeKa View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje PeKa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2011 u 10:11

Izgleda da je u pitanju zeleni patuljak.

Na vrh
Liquidambar View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 66
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Liquidambar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Veljača 2011 u 08:49
Originalno poslano od člana chegrtusha chegrtusha napisao:

pozdrav, nabavila sam si ovakvo drvce (moje je h 70cm i ima tanašno deblo), piše na etiketi chamaecyparis stardust, a na računu još i chamaecyparis law. ivonne on steam, pa sam malo zbunjena. očekivala sam da je spororastuća vrsta, tj.da neće narast preko 1-1,5m, a na netu nalazim da raste preko 2 m. ima li šanse da je ipak u pitanju neka patuljasta verzija?

http://img705.imageshack.us/img705/4528/chamaecyparisstardustst.jpg
Kao prvo, ovo je izgleda Ch. law. Stardust ili Ivonne... što u ovom slučaju zaista nije bitno.
Bitno je da su uzeli podlogu (najvjerojatnije Ch. law. "obični") i na nju, na visinu od metra, cijepili ovaj žuti varijetet.
Da se ne bi amateri zavaravali... ovakva forma biljke ne postoji u prirodi.
Osobno, kao stručnjak, smatram ta je ovo vrhunac kiča.
Kao i ono što možemo vidjeti po vrtnim centrima.. kojekakve buxuse ili pačemprese šišane u spiralu ili čunj.
Dokle god to ljudi kupuju, duboko uvjereni da imaju u vrtu nekaj spešl... do tada će se raditi ovakve monstruozne stvari sa biljkama.

Na vrh
chegrtusha View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 2
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje chegrtusha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Veljača 2011 u 11:35
Iz određenih razloga bitno mi je bilo da imam patuljastu zimzelenu vrstu, a da nije grm. I nejde u vrt.

Zanimljiv mi je "odgovor stručnjaka", koji uopće ne odgovara na pitanje koje sam postavila, samo "stručno" prepisuje podatke koje sam sama navela o biljci i dodaje osobno mišljenje tim i sličnim vrstama. Hmmm, da...
Na vrh
d.i.n.a. View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 495
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje d.i.n.a. Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Veljača 2011 u 19:22
ljudi umjesto da se raspravljate kome je kaj ljepše  smile190jednostavno odgovorite na pitanje (može i moje) smile55jer o ukusima se ne raspravlja! nikad niste čuli onu - sto ljudi sto ćudi????

Tena 28.3.2010
Na vrh
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Liquidambar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Veljača 2011 u 09:31
Originalno poslano od člana chegrtusha chegrtusha napisao:

Iz određenih razloga bitno mi je bilo da imam patuljastu zimzelenu vrstu, a da nije grm. I nejde u vrt.

Zanimljiv mi je "odgovor stručnjaka", koji uopće ne odgovara na pitanje koje sam postavila, samo "stručno" prepisuje podatke koje sam sama navela o biljci i dodaje osobno mišljenje tim i sličnim vrstama. Hmmm, da...

Draga chegrtusha, molim te da nam javiš nakon dvije godine koliko će ti ova forma biti ili ostati "patuljasta".
Osobno u svom vrtu imam Ch. law. Stardust (a možda je čak i Ch. law. Stewartii)... u svom prirodnom habitusu, bez kerefeka... velika je to biljka...

Lijep pozdrav.

Na vrh
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Liquidambar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Veljača 2011 u 09:32
Originalno poslano od člana d.i.n.a. d.i.n.a. napisao:

eto, prolistah svih 12 stranica da ne pitam ako postoji odgovor, ali nema zato molim puno ime ovog cedra..

Dina, mislim da je to Cedrus atlantica...
Imaš koji detaljniju fotku grane, iglica, pupa?
Na vrh
perussola View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 33
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje perussola Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Ožujak 2011 u 08:51
Zasadili smo ovo, moze pomoc da otkrijemo sto je tocno

Na vrh
medomann View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 118
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje medomann Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Ožujak 2011 u 01:41
Pozdrav svim ljubiteljima sekvoja, a pogotovo sequoiadendronu!

iako skupljam (skupljao sam) samo medonosno drveće ne mogah odoljeti ljepoti i raznovrsnosti prirode pa sad imam izlete i u ovo ostalo drveće koje me nečim očaralo, a to su i sekvoje. sad već jučer sam poslikao jednu koja raste u Dugoj Resi u parku i zanimljivo i ona raste na brdašcu kao što si rekao da im paše sequoiadendrone. imam jedno dvogodišnje drvce niklo iz njenog sjemena, koje mi je kao jednogodišnje poklonio jedan stariji čovjek, koji je također ljubitalj svakojakog bilja. slikao sam ga ali je slika nedovoljno čitljiva pa ću ponovit i onda stavit na forum.
ova sekvoja odbacuje iglice i po tvom postu sequoiadendrone zaključujem da se radi o metasequoi, ali još bih molio za konačnu potvrdu jer mozda niti nije sekvoja, jer sam sad malo pogledao temu četinjače - identifikacija i sad vidim da to nije to.  ako netko zna neka napiše. (inače cijeli sam ovaj post napisao u temi sekvoja i onda shvatio da mu tamo nije mjesto pa ga prekopirao ovdje)

Na vrh
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sequoiadendron Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Ožujak 2011 u 20:52
Metasekvoja nije, jer je ona više piramidalna. MOže biti močvarni čempres ili Taxodium distichum.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 1011121314 19>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.